Смекни!
smekni.com

Транспортне забезпечення опереційних процесів (стр. 9 из 10)

Вивчення спеціальної літератури, власні спостереження дозволяють визначити показники якості транспортних послуг та основні параметри транспортних засобів, що впливають на рівень якості:

- продуктивність рухомого складу, яка залежить від номінальної вантажопідйомності, коефіцієнта використання вантажопідйомності, середньої технічної швидкості, тривалості навантажування та розвантажування транспортного засобу;

- тривалість (швидкість) доставки вантажу, на яку впливає швидкість руху автомобіля;

- збереження вантажу, що транспортується, яка залежить від питомої вантажопідйомності автомобіля, плавності ходу автомобіля, показників температурного режиму кузова (зокрема, коефіцієнта теплопередачі кузова), пристосованості автомобіля до обслуговування мобільних сільськогосподарських машин (мінімальний радіус повороту, компактність автомобіля, навантажувальна висота, база, стійкість роботи двигуна у діапазоні малих швидкостей);

- надійність перевезень, на що впливають надійність автомобіля (рівень безвідмовності, довговічності, коефіцієнт технічної готовності), запас ходу автомобіля (віддаль, що проходить автомобіль при повній заправці бака пальним), прохідність автомобіля (визначається кліренсом, співпаданням колії, розміром, типом та питомим тиском у шинах, питомою силою тяги на крюку тощо), безпечністю руху автомобіля (стійкість, гальмівні якості тощо);

- економічність перевезень, що визначається енергоємністю перевезень (витрата пального на одиницю транспортної роботи), трудоємністю перевезень (витрата праці на одиницю транспортної роботи), собівартістю одиниці транспортної роботи.

Оцінка рівня транспортного забезпечення

На наш погляд, якість транспортного обслуговування може бути охарактеризована наступними критеріями:

- своєчасність перевезення (перевезення вантажів мають бути розпочаті без запізнення і виконані в установлений термін);

- повнота перевезень (має бути прийнятий до перевезення весь обсяг вантажу);

- збереження вантажу (у процесі перевезення вантажу не повинно бути допущене його втрат та погіршення якості);

- економічність перевезення (забезпечення мінімізації витрат замовника на перевезення вантажів).

Своєчасність перевезення вантажу може бути оцінена запропонованим нами коефіцієнтом своєчасності перевезення вантажу Кс:

де Тн, Тф – терміни перевезень вантажу відповідно нормативні (планові, договірні) та фактичні.

Коефіцієнт своєчасності перевезень Кс характеризує відповідність вимог щодо вчасності доставки вантажів у нормативні терміни і може бути визначеним за опрацьованою нами формулою:

де Ос, Он – обсяги перевезень вантажів відповідно перевезених своєчасно (у нормативні терміни) і ті, що треба було у ці терміни перевезти.

Коефіцієнт повноти перевезень Кп характеризує рівень освоєння вантажоперевезень наявними транспортними засобами, залежить перш за все від спроможності наявного рухомого складу забезпечити транспортування вантажів, що підлягають перевезенню, може бути підрахований за рекомендованою нами формулою:

де Оф, Оз – обсяги перевезень відповідно фактичні (освоєні) та ті, що підлягали перевезенню, тис. т.

Рівень збереження вантажу під час транспортування залежить, зокрема, від забезпеченості підприємства спеціалізованими транспортними засобами для перевезення молока, худоби, птиці, овочів, фруктів, комбікормів тощо і може бути оцінений за допомогою рекомендованого нами коефіцієнта збереження вантажу Кз:

де Ов – обсяги вантажів, що фізично витрачені чи зіпсовані при вантажно-розвантажувальних роботах та транспортуванні.

Рівень економічності перевезень вантажу може бути охарактеризований запропонованим нами коефіцієнтом економічності перевезень вантажу Ке:

де Вн, Вф – витрати замовника на перевезення вантажу відповідно нормативні (планові, договірні) та фактичні.

Інтегральний показник рівня транспортного забезпеченняі), на наш погляд, повинен враховувати не лише значення окремих його складових, але і їх вагомість, адже коефіцієнт вагомості окремого показника характеризує внесок його у значення інтегрального показника.

За допомогою методу координат всі показники, що характеризують якість транспортного обслуговування, можна привести до одного узагальненого показника. Цей метод ґрунтується на математичній аналогії розміщення точок, що представляють показники, в n-мірному евклідовому просторі з урахуванням довжини їх координат [175]. Зведення сукупності показників, що характеризують рівень транспортного обслуговування, до інтегрального показника (Кі) з врахуванням їх вагомості можна здійснювати за опрацьованою нами формулою:

де qс, qп, qз, qе – коефіцієнти вагомості відповідно своєчасності перевезень, повноти перевезень, збереження вантажів, економічності перевезень.

Експертна оцінка вагомості показників здійснювалася нами за 10-бальною шкалою. Було застосовано анкетування експертів у два тури зі зворотнім зв’язком. Одержані від експертів оцінки вагомості qij кожного j-го показника в балах для знаходження коефіцієнта вагомості q усереднювалися з урахуванням компетентності експертів і нормувалися за формулами [46]:

де nг – кількість показників у групі;

kеі – коефіцієнт компетентності кожного експерта.

За допомогою опрацьованих нами анкет було опитано 16 експертів-викладачів факультету економіки та менеджменту Полтавської державної аграрної академії. Коефіцієнти компетентності експертів визначалися за даними [18] (доктор наук, професор – 3,0, кандидат наук, доцент – 2,0, спеціаліст, магістр – 1,0). Внаслідок опитування експертів встановлені наступні коефіцієнти вагомості окремих показників: коефіцієнта своєчасності перевезень – 10 балів, коефіцієнта повноти перевезень – 9, коефіцієнта збереження вантажів – 9, коефіцієнта економічності перевезень – 10 балів.

Для значень qс = 10, qп = 9, qз = 9, qе = 10 формула інтегрального показника рівня транспортного обслуговування набуває наступного вигляду:

Контроль якості транспортного процесу

Місце контролю якості транспортного процесу подано на опрацьованій нами схемі (рис. 3.17). Технологія контролю якості транспортного процесу передбачає, що такий контроль здійснюється на всіх дев’яти етапах перевезення вантажу – від перевірки якості підготовки транспортного засобу до руху до контролю якості вантажу під час його складування. В табл. 3.17 подано зміст контрольних функцій, зазначено осіб, що виконують контрольні функції. При контролі якості транспортного процесу не передбачено залучення додаткових штатних посад для виконання контрольних функцій, адже підходи TQM передбачають, що загальний контроль якості здійснюється безпосередніми виконавцями.


Таблиця 3.17

Контроль якості при здійсненні транспортного процесу

Етапи транспортного процесу Зміст контрольних функцій Виконавець
Підготовка транспортного засобу до руху Огляд кузова транспортного засобу Водій
Підготовка вантажу до транспортування Огляд контейнерів, піддонів, іншого обладнання для вантажів Особа, що відпускає вантаж
Навантажування Огляд стану вантажу Особа, що відпускає вантаж
Зважування-1 Огляд стану вантажу Відповідальна особа, водій
Транспортування вантажу Моніторинг стану вантажу Водій
Зважування-2 Огляд стану вантажу Водій, приймальник вантажу
Розвантажування Огляд стану вантажу Огляд стану вантажу
Складування вантажу Огляд стану вантажу Комірник

Джерело: власна розробка.




Важливо, щоб на підприємствах були розроблені програми забезпечення якості транспортного процесу. В основу таких програм можуть бути покладені опрацьовані нами основні напрями забезпечення якості транспортного забезпечення (рис. 3.18).


Рис. 3.18. Напрями забезпечення якості транспортного забезпечення

Джерело: власна розробка

Література

1. (18) Бешелев С.Д., Гурвич Ф.Г. Экспертные оценки. – М.: Наука, 1981. – 214 с.

2. (20) Блауг М. Экономическая мысль в ретроспективе / Пер. с англ. – 4-е изд. – М.: Дело ЛТД, 1994. – 720 с.

3. (37) Голубев А.В., Голубева И.В. Экономика транспортных работ в сельском хозяйстве / Под. ред. В.А. Тихонова. – М.: Колос, 1979. – 176 с.