Смекни!
smekni.com

Формування екологічної свідомості школярів (стр. 7 из 9)

Для закріплення знань про екологічні чинники, що впливають на людину, учням пропонується заповнити таблицю, в якій виділяються дві графи: 1 "чинники, що впливають на органи дихання людини", 2 "результати даних чинників". Завдання для самостійної роботи.

1.Поясніть, чому людям із захворюваннями органів дихання корисно проводити відпустку в хвойних лісах або на морському побережжі?

2.Чому при підйомі в гори частішає дихання?

3.Чому у корінного населення районів Крайньої Півночі простудні захворювання зустрічаються рідко, тоді як у прийшлого населення часто?

4.Поясніть, в чому виявляється шкідлива дія на людину тютюнокуріння

Цей урок можна провести і у вигляді конференції, де декілька груп (по 5-6 чоловік) вивчають одну із запропонованих вчителем проблем і готують повідомлення з ілюстраціями.

Теми для обговорення:

1.Забруднення повітряного середовища і його результату для здоров'я дітей?

2.Парниковий ефект на планеті і його значення для життя людства.

3.Виснаження озонового шару атмосфери і його вплив на живі організми.

4.Охорона повітряного середовища і шляху її оздоровлення.

5.Профілактика і лікування хвороб дихальної системи людини.

Під час уроку кожна група школярів виступає з повідомленням і проводить екскурсію по своїй проблемі з використанням матеріалів екологічної виставки-панорами. В повідомленнях школярі повинні зробити висновки про небезпеку забруднення повітряного середовища, про шкідливий вплив на органи дихання хвороботворних мікроорганізмів, пилу, хімічного і радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Разом з цим вони повинні підкреслити позитивне значення заходів, направлених на оздоровлення повітряного середовища (озеленення, створення очисних споруд, використовування безвідходних і мало відхідних технологій, використовування екологічно чистих джерел енергії і ін.), і мер по збереженню і поліпшенню здоров'я людей (здоровий спосіб життя, кваліфікована медична допомога, екологічна і гігієнічна культура населення).

Питання про шкоду куріння для здоров'я людини краще розглянути не тільки з гігієнічних, але і екологічних позицій: повідомити про отруйні речовини, що утворюються при курінні, вивчити захисні реакції некурящої людини у відповідь на попадання в організм шкідливих речовин, що утворюються при курінні; виявити ознаки хронічного отруєння при систематичному курінні.

В охороні навколишнього середовища важлива роль належить хімії і хімічній технології.

В методиці організації екологічного виховання останнім часом зростає роль дидактичних рольових ігор в процесі яких учні оволодівають необхідними знаннями шляхом виконання певних ролей.

Дидактична гра «Кому загрожує небезпека».

Епіграф.

Кому загрожує небезпека?

Вам. Хіба ви не бачите, що перед вами терези,

на одній чаші яких ваша могутність,

на іншій ваша відповідальність?

Віктор Гюго. "Людина що сміється".

Дійові особи: Головний Суддя, секретар, присяжні, обвинувачі, адвокати, свідки.

Хід гри.

Секретар. Встати! Суд йде!

Головний суддя. У відкритому судовому засіданні ми слухаємо справа про забруднення навколишнього середовища і про екологічні проблеми суспільства. Справа складається з двох частин. В першій Природа звинувачує суспільство, людини, призначення якої, як вважав Ж.Б.Ламарк, полягає в тому, щоб знищити свій рід, попередньо зробивши Земну кулю непридатною для заселення. В другій частині суспільство розглядається як сила, здатна з "дикої вмираючої" природи зробити її приємною і живою. Своєю працею людина відкриває в природі те, що вона таїла в лоні своєму, невідомі її скарби. Я заклякаю високий суд об'єктивно розібратися в тій справі, вислухавши обидві сторони, свідків і ухвалити справедливий вирок. Суд попереджає: ви повинні говорити правду і лише правду. За дачу помилкових свідчень свідки і потерпілі притягуватимуться до відповідальності.

І частина

Секретар. Запрошується Природа.

Природа. Пройшло вже близько 1 млн. років, як з'явилася на Землі людина. Завдяки науково-технічним досягненням він загордився себе моїм паном. Той вільно або мимовільно став застосовувати до мене давній принцип поневолювачів "Розділяй і володарюй".

Секретар. Запрошується Суспільство.

Суспільство. Щонайвища організація життя це суспільство. За стародавніх діб, коли людина була ще збирачем і мисливцем, він знаходився в більш гармонійній єдності з навколишньою природою і повністю залежав від неї. З розвитком техніки люди ставали все сильнішими. Вони вже могли впокорювати і підпорядковувати сили природи в благо собі.

Суддя. Тепер послухаємо свідків і потерпілих. Запрошую потерпілу Землю-годувальницю.

Земля. Щоб прогодуватися, одягнутися, людина користується земельними, водними ресурсами. Ґрунти руйнуються, це веде до розвитку ерозії, вторинного засолення, вода І повітря забруднюються.

Свідок. Людина щорічно витягує із земних надр більш 100 млрд. тонн руди, горючих і будівельних матеріалів. Видобуток корисних копалин приводить до зміни рельєфу Землі, утворенню улоговин, пусток у верхніх шарах земної кори.

Суддя (звертається до адвоката Природи). Чи є факти негативного впливу добрив на здоров'я людини?

Адвокат природи. Підвищений вміст нітриту і нітратів в харчових продуктах приводить до багатьох захворювань людини. В нашому сільському господарстві у великих кількостях застосовуються пестициди, які використовуються людиною для боротьби з шкідниками різних сільськогосподарських культур і знищення паразитів домашніх тварин.

Суддя (звертається до адвоката Суспільства). Що робить сьогодні людина, щоб запобігти розвитку захворювань, пов'язаних з надмірним використовуванням мінеральних добрив і пестицидів?

Адвокат Суспільства, В деяких країнах (США, Франція, Німеччина) зменшують вживання пестицидів або повністю від них відмовляються. В 1985 р. в США налічувалося понад 20 тис. ферм, що не застосовує не тільки пестициди, але і мінеральні добрива. Аналогічні приклади є і у нас: деякі господарства Краснодарського краю, Омської і Полтавської областей відмовилися від вживання пестицидів.

Секретар. Запрошується свідок Атмосфера.

Атмосфера. Джерелом забруднення атмосфери є підприємства чорної і кольорової металургії, теплові електростанції, автомобільний транспорт і ін. В атмосферу викидають різні гази і пил. З космосу видні димові шлейфи і скупчення диму над крупними промисловими районами.

З 1900 р. використовування палива збільшилося в 10 разів. Щорічно в атмосферу поступає більше 200 млн. тонн оксидів вуглецю, сірі, азоту. Викид великих кількостей СО2 порушує круговорот вуглецю в природі перехід органічних сполук в неорганічні і навпаки. За рахунок фотосинтезу:

пС02+шН20=СпН2т0т+п02

щорічно утворюється 80 млрд. тонн органічних речовин, виділяється1.1011 тонн кисню і акумулюється в рослинах 1,7.1021 кДж сонячної енергії. В атмосферу СО2 повертається за рахунок процесів тваринних, людини і рослин, а також розкладання їх останків. Весь зміст СО2, що збільшується, викликає так званий парниковий ефект. ССЬ вільно пропускає на Землю випромінювання сонця, але сильно затримуєтеплове випромінювання Землі. Шар СО2 грає такуж роль, як скло в парниках. За останні100 років середня температура на поверхні Землі виросла на 0,5-0,6 градуси. Подальше накопичення СО2 в атмосфері може привести до зміни клімату на Землі. Багато учених вважають, що це викличе танення льодів і катастрофічне підвищення рівня Світового океану.

Найбільші кількості 8Ог викидають теплові електростанції І підприємства кольорової металургії, на яких здійснюється окислювальне випалення сульфідних руд. При розчиненні в крапельках вологи туману, дошивши, хмар оксиди неметалів (в основному 5О2) утворюють кислотні дощі. Це приводить до пониження рН опадів, викликає зростання кислотності водоймищ, загибель їх мешканців. Під згубною дією оксидів сірки і азоту руйнуються пам'ятники архітектури і багато будівельних матеріалів.

Зараз в світі є більше 500 млн. автомобілів. На них доводиться 60% всіх шкідливих викидів в атмосферу, у вихлопних газах міститься не менше 200 згубних для здоров'я компонентів (це окид вуглецю (її), оксиди азоту, оксид сірки (IV), вуглеводні, з'єднання свинцю і ін.), які взаємодіють з гемоглобіном крові в 200 разів активніше за кисень і знижують здатність крові бути переносником О2.

Вихлопні гази можуть бути причиною утворення смогу над містом. Цей процес можна представити схемою:

N0+1/2 О22.

Під дією ультрафіолетового випромінювання Сонця молекули N02 розпадаються. Атомарний кисень яри взаємодії з молекулярним киснем, що утворився, утворює озон:

О+О23

N02+02 6 N0+03

03+Ш 6 О22

Озон і атомарний кисень вступають в реакцію з вуглеводами, що приводить до утворення токсичного продукту смогу отруйного забруднення атмосфери міських районів з інтенсивним рухом.

У вихлопних газах містяться також з'єднання свинцю (РЬ токсичний елемент), які діють на ферментні системи і обмін речовин, нагромаджуються в морських відкладеннях і прісній воді.

В продуктах згоряння палива міститься ртуть - один з найбільш небезпечних забрудників харчових продуктів.

Вона нагромаджується в організмі і шкідливо діє на нервову систему.

Також джерелом забруднення атмосфери є радіоактивні елементи, що потрапляють в атмосферу при ядерних вибухах, аваріях на атомних станціях.

Найяскравіший приклад негативної дії людини на клімат Землі виникнення озонових дір над Антарктикою і Арктикою.