Смекни!
smekni.com

Формування екологічної свідомості школярів (стр. 8 из 9)

Секретар. Запрошується свідок Гідросфера.

Гідросфера. Вода безцінне багатство, без неї не можливе життя на планеті. Фізіологічна потреба у воді однієї людини за 70 років складає 50 тонн. У зв'язку з розвитком промисловості, зростанням міст витрата води все збільшується. Одночасно посилюється забруднення води промисловими і побутовими відходами. Це приводить до порушення природних процесів самоочищення водоймищ, завдає збитку їх мешканцям.

В сучасному місті на побутові потреби щодоби потрібні 300-500 л. води на одну людину. Кількість прісної води, що щодоби витрачається людством, останнім часом дорівнює річній здобичі всіх корисних копалин.

Важливим показником якості води є кількість розчиненого в ньому кисню. Кисень необхідний для життя мешканців водоймищ. За рахунок діяльності бактерій аеробів кисень використовується для окислення органічних речовин останків тваринних і рослинних організмів з освітою СОг, Н2О, а також на великих кількостей іонів N0$-, 5О4-, РОз-, які засвоюються рослинами. Тим самим здійснюється самоочищення водоймища. При надлишку органічних речовин розчиненого кисню виявляється вже недостатнім для діяльності бактерій аеробів. В цих умовах процес розкладання органічних речовин виконують анаеробні бактерії, але в результаті їх. діяльності утворюються вже СНі, КНз, Н28, РНц. Вода придбаває гнильний запах, гине риба і інші мешканці водоймищ.

Свідок. Велика шкода природним водам наносять розчинені в стічних водах мінеральні добрива, що змиваються з поверхні ґрунту. Добрива (особливо нітрати і фосфати) викликають бурхливе розростання смітної трави і водоростей. Це приводить до засмічення водоймищ і їх загибелі. Джерелом забруднення води також є:

1. продукти гниття деревини при молевому сплаві лісу;

2. паливно-мастильні речовини морського і річкового флоту;

3. нафта, що покриває 1/4 частину поверхні світового океану, унаслідок втрати її при підводній роботі, перевезеннях, аваріях нафтоналивних судів;

4. відходи тваринництва один свинокомплекс на 180 тис. голів або комплекс великої рогатої худоби на 35 тис. голів дає забруднення, еквівалентне відходам крупного міста з населенням 400-500 тис. людина.

IIчастина

Суддя (звертається до адвоката Суспільства). Чи усвідомлює людина свої помилки? Адвокат. Так, людина визнає свої помилки. В багатьох країнах проводяться роботи по штучному лісорозведенню. Для збереження деяких видів тварин і рослин організовані заповідники, заповідники, національні парки. Очищення від 802 засновано, зокрема, на окисленні 5(ІУ) в 3(УТ) з подальшою утилізацією з'єднань, що утворюються. При цьому досягається дуже високий ступінь очищення.

Ведуться дослідження по вживанню мікробіологічних методів для очищення рідкого і твердого палива від з'єднань сірки.

Одним із способів кардинального рішення проблеми захисту навколишнього середовища є використовування водню як паливо, а також вживання електрохімічних паливних елементів. Швидкими темпами удосконалюється атомна енергетика. Побутові стічні води знезаражують хлором або озоном, а потім піддають біологічному очищенню. При біохімічному окисленні органічних речовин утворюється біомаса, яку використовують для отримання білково-вітамінного концентрату для підгодівлі тварин. Очищення промислових стічних вод вельми складне. Видалення з'єднань металів може бути здійснено осадженням їх у вигляді нерозчинних речовин, екстракцією органічними розчинниками і ін. Найнадійніший спосіб захисту водоймищ заснований на створенні економічних, раціональних замкнутих систем, що забезпечують багатократне використовування води у виробництві. Необхідно упровадити у виробництво безвідходні технології, комплексне використовування сировини. Д.І.Менделєєв вважав, що "в хімії немає відходів, а є невикористана сировина". Будь-які відходи можуть бути використані як сировина для отримання інших хімічних продуктів. Але поки відходи що є в будь-якому виробництві. Єство безвідходної технології передає схема (намальована наперед). Цей організований І регульований людиною технологічний круговорот сировини, продукції і відходів є замкнутою екологічною системою на зразок природної, в якій продукти життєдіяльності одних організмів використовуються іншими організмами, і в цілому здійснюється само регульований біогеохімічний круговорот речовин.

Головний суддя. Для оголошення рішення суду прошу всіх встати! Суддя оповістив рішення суду. Судове засідання оголошується закритим.

Вчитель підводить підсумки уроку: називає кращі виступи, при необхідності рецензує виступи учасників гри. Учні виказують своє відношення до цієї форми уроку, побажання учасників гри. Як домашнє завдання можна запропонувати учням три завдання:

1)Оксид сірки (IV), що міститься в повітрі, діє на мармур (поступово руйнуються пам'ятники архітектури і витвори мистецтва). Складіть рівняння реакцій, перетворення мармуру в гіпс.

2)У вигляді яких нерозчинних солей можна видаляти із стічних вод іони а) Сіі2+, б) РЬ2+, в) 2п2+, г) РзО3-, д) ЗзОд? Складіть рівняння реакцій.

3) Утилізація фтороводню, утвореного при переробці апатиту, може бути здійснена в результаті взаємодії з розчином гідроксиду натрію. Для регенерації гідроксиду натрію потрібно подіяти на розчин негашеним вапном. При цьому утворюється також нерозчинний фторид кальцію СаЕ2. Складіть рівняння реакцій.

Формування екологічної свідомості найважливіша задача школи. І щоб досягти мети, вчителі повинні показати всю сторону екологічної ситуації, ті глобальні проблеми, з якими зіткнулося зараз людство. І робити це треба дохідливо і ненав'язливо. І в цьому нам можуть допомогти уроки нетрадиційної форми: ігри, диспути, конференції І т.д. На таких уроках можна добитися того, чого неможливо добитися на традиційному уроці: активної участі учнів в підготовці уроку, зацікавленості в тому, щоб урок пройшов добре, нетрадиційні уроки, як правило, надовго запам'ятовуються дітям, і кінцево, той матеріал, який на них вивчався.[23].

Вчитель може дуже довго говорити учням про екологічні проблеми, про те, що їх необхідно вирішувати, але учень нічого з цього не зрозуміє. Але взявши участь в розробці і проведенні уроку-суду над людством по проблемі охорони навколишнього середовища, він буде обережніше відноситься до природи, з великою повагою відноситься до неї. Тому нетрадиційні форми уроку особливо важливі для формування екологічної свідомості у школярів.

ВИСНОВКИ

Таким чином, можна зробити наступні висновки:

1. Метою дослідження взаємодії екологічного і етичного виховання є формування людини з високим рівнем еколого-етичної культури, що поєднує в собі еколого-етичні знання і переконання, стійку лінію поведінки і дій, що мотивуються еколого-етичними цінностями.

2. В цілях формування еколого-етичної культури вчаться необхідний комплекс заходів: продовжити роботу по вдосконаленню змісту учбових програм по природничих дисциплінах з урахуванням еколого-етичних питань відповідно до змісту освіти, удосконалювати підручники фізики, хімії, біології, географія, включивши в них своєчасний матеріал з еколого-етичних питань.

3. Вивчення еколого-етичного потенціалу сучасних шкільних програм і підручників природно-наукових дисциплін показало, що в них є великі можливості для здійснення еколого-етичного виховання підлітків, але реалізовані ці можливості недостатньо. Слабо виражені міжпредметні зв'язки між географією, біологією, хімією з метою еколого-етичного виховання.

4. Розширювати і заглиблювати всі види позаурочної діяльності еколого-етичного виховання пізнавальну, трудову, дослідницьку, краєзнавчу. Впроваджувати в учбовий процес різні спецкурси і факультативи еколого-етичного аспекту.

5. Систематично вивчати, узагальнювати і поширювати передовий досвід вчителів по еколого-етичному вихованню, необхідно вести спецкурси екологічного напряму.

6. Активізувати участь підлітків в різноманітній досвідчено-дослідницькій, природоохоронній діяльності, організовувати різні екологічні клуби, кухлі, екологічні табори і т.д.

7. Відобразити питання еколого-етичного виховання в документах по вихованню шкіл і гімназій, що вчаться (в статутах і в положеннях школи-гімназії, планах учбово-виховної роботи).

Список використаних джерел

1. Авакян А. Загрязнение вод и проблемьі их охраньї. //География в школе.-1993.-Ш.-с.9-11.

2. Бондаренко В.Д. Культура общения с природой,- М.: Агропромиздат, 1987.- 174 с.

3. Букин А.П. В дружбе с людьми и природой: книга для учителя.-М.: Просвещение, 1991,- 159 с.

4. Гладков НА. и др. Охрана природи: учеб. пособие для студентов биол. спец. пед. ин-тов. - М.: Просвещение, 1975,- 299 с:

5. Голубев И.Р. и Новиков Ю.В. Окружающая среда и ее охрана: кн. для учителя. - М.: Просвещение.- 1985.- 191

6. Григорьев А. Уроки зкологических просчетов. //География в школе.- 1993.-Ш.- с. 12-17.

7. ДежкинВ.В. Беседьіоб зкологии.-2-е изд.-М.: Мол. гвардия, 1979.-190 с.,ил,- (зврика).

8. Диалектика в науках о природе и человеке. Труды І Всесоюзного совещания по философеким вопросам современного естествознания. Издательство "Наука", Москва 1983 г.

9. Дотто Л. Планета Земля в опасности: пер. с англ., М.: Мир, 1988.- 208 с.

10. Захлебный А.Н. Книга для чтения по охране природн: Для учащихся 9-10 кп. ер. шк.- М.: Просвещение, 1986.-175 с.

11. Зверев И. Охрана природи и зкологическое воспитание школьников. //Воспит. школьников.- 1985.-N6.-0. 30-36.

12. Эхо. Зкология, хозяйство, окружающая среда. Вьіп. 1 /сост. А.И.Козьірев, А.М.Костин,- М.: Прогресе, 1990.- 360 с.

13. Иванов А.Ф. Физический зкеперимент с зкологическим содержанием: Помогаем понять и беречьприроду. //Физика в школе.-1996.- N3,- с. 32.

14. Камалов Л. Методические аспектьг природоохранительного образования. //География в школе,- 1991.-N1.-0.41-42.

15. Кучер Т.В. Зкологическое образование учащихся в обучешш географии: пособие для учителя. - М.: Просвещеяие.-1990.-128 с.