Смекни!
smekni.com

Облік реалізації послуг та розрахунків з покупцями на підприємствах газопостачання (стр. 4 из 7)

Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.

Цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Для обліку інформації про наявність та рух коштів, отриманих для здійснення захлдів цільового призначення, використовується рахунок 48 « Цільове фінансування і цільові надходження».Кошти цільового фінансування можуть надходити як субсидії, дотації, асигнування з бюджету та позабюджетних фондів, цільові внески фізичних і юридичних осіб.

Кошти цільового фінансування, використані на капітальні інвестиції відображаються зменшенням цільвого фінансування і збільшенням доходу майбутніх періодів( рахунок 69) у період введення в експлуатацію необоротних активів.

Житлові організації, а також інші підприємства, на балансі яких перебуває житловий фонд, суму субсидій за кваритрною платою відображають як цілььове фінансування з утворенням дебіторської заборгованості за фінансовим казначейським органом,який здійснює платежі за дотаціями та субсидіями. Одночасно зазначена сума відображається за дебетом рахунку 48 і кредитом 718 «Одержані гранти і субсидії»

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1 Відображення доходу з надання послуг в сумі дебіторської заборгованості з газопостачання. 377.1 «Розрахунки з газопостачання» 719 «Інші доходи від операційної діяльності»
2 Витрати на обслуговування житлового фонду 949 «Інші витрати операційної діяльності» 311 «Поточні рахунки в національній валюті»
3 Відображена дебіторська заборгованість казначейства перед підприємством 377.2 «Розрахунки з казначейством» 48 «Цільове фіеансування і цільові надходження».

Первинними документами з обліку доходів від реалізації є розрахунки бухгалтерії. Розрахункові документи вважаються предявленими покупцеві за умови, що це відбулося у спосіб, передбачений договором ( якщо розрахунки здійснюються без участі банків) або після подання їх до установи банку ( якщо розрахунки здійснюються через установи банку).

В обліку процес реалізації відображається так : за принципом нарахування – у момент відвантаження готової продукції, наданих послуг, а в податковому обліку дохід визнається за першою подією.

3. Практичні аспекти обліку реалізації послуг і розрахунків з Покупцями нават по газопостачанню та газифікації «Хмельницькгаз»

3.1 Характеристика підприємства

Рішенням Хмельницького міськвиконкому від 28 лютого 1956 р. №145 створено самостійну виробничо-експлоаційну контору газового господарства «Хмельницькгаз».

Повна назва: Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Хмельницькгаз». Скорочена назва: ВАТ «Хмельницькгаз».

Метою підприємства є:

1. Забезпечення безаварійної експлуатації систем газопостачання, безперебійного і безаварійного постачання природним та зрідженим газом споживачів, підвищення продуктивності праці, покращення використання основних фондів, зниження експлуатаційних витрат, забезпечення здорових та безпечних умов праці, здорового морально-психологічного клімату в колективі.

2. Підвищення рівня ефективності роботи газового господарства та його рентабельності на основі впровадження науково- технічного прогресу, використання новітніх досягнень в області науки і техніки, технології та організації виробництва.

3. Отримання прибутку.

На сьогодні підприємство надає широкий спектр послуг:

· забезпечує транспортування і продаж природного газу розподільними газопроводами та скрапленого газу у баллонах

· здійснює проектні, дослідно-конструкторські, пусконалагоджувальні та будівельно-монтажні роботи;

· забезпечує якість своєчасного обслуговування населення;

· виконує роботи з будівництва розподільних вуличних газопроводів, вводів, систем електрохімзахисту і технічного переозброєння систем газопостачання природним, скрапленим газом і споруд до них, у тому числі ГНС, ГНП, АГЗС;

· розробляє проектно-кошторисну документацію на газифікацію комунально побутових об’єктів, будинків різних форм власності

· здійснює монтаж газових лічильників для населення, промислових, промислових, комунально-побутових об’єктів, а також ремонт і перевірку димоходів та вентиляційних каналів з наданням відповідних актів тощо.

Товариство здійснює будь-які інші види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України.

На обслуговуванні Товариства на 01.01.2009р.:

· 3825 промислових підприємств;

· 759 бюджетних установ;

· 19 підприємств ТКЕ;

· 35 котелень.

Товариство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки, що відкриті в банках України та зарубіжних державах у відповідності до чинного законодавства України та її міждержавних угод.

Товариство має печатку зі своєю назвою, штамп, фірмові бланки, що виготовлені в установленому чинним законодавством України порядку. Товариство також має свою емблему та товарний знак, які затверджуються правлінням Товариства і реєструються згідно чинного законодавства України. На печатці Товариства може бути зображена його емблема.

Вагомих результатів у вирішенні питань газифікації вдається досягати завдяки активній тісній співпраці територіальних громад, обласної держадміністрації, обласної Ради, місцевих органів виконавчої влади та, безперечно, ВАТ „Хмельницькгаз.”

Всього в області газифіковано: 11 міст, 18 смт., 786 сільських населених пунктів.

Виважена і прозора внутрішня та зовнішня політика діяльності Товариства дає можливість бути серед кращих підприємств як за виробничими показниками, так і у важливих питаннях фінансової діяльності. За підсумками Всеукраїнського проекту „Кращі платники податків України - 2006”, Товариство визнане кращими та занесені на сторінки спільного видання Міністерства фінансів України, Асоціації платників податків – „Кращі платники податків України” та „Сумлінні платники податків - 2007”. ВАТ «Хмельницькгаз» - «Лідер природоохоронної діяльності України», за підсумками 2007 – 2008 рр., є кращим роботодавцем у Хмельницькій області.

3.2 Особливості ведення обліку реалізації послуг і розрахунків з покупцямина ВАТ «Хмельницькгаз»

Ведення бухгалтерського обліку в ВАТ «Хмельницькгаз» покладено на бухгалтерію товариства на чолі з головним бухгалтером.

Бухгалтерський облік у філіях товариства здійснюється бухгалтеріями філій, які очолюють головні бухгалтери філій. Головний бухгалтер здійснює ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою з елементами комп'ютерної обробки за допомогою програми 1-С згідно з принципами та методами, передбаченими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку на підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств і організацій, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291.

Основними нормативними актами для визнання, оцінки та обліку дебіторської заборгованості є:

- П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість", який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 08.10.1999 року № 237;

- Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій , затверджена наказом Міністерства фінансів від 30.11.1999 року №291.

Особливістю будь – якого комунального підприємстває цільове фінансування. На ВАТ «Хмельницькгаз» на сьогодні існують цільові надбавки. Дотації, субсидії і відшкодування пільг надаються з бюджету житлово-комунальним підприємствам, які надають послуги з обслуговування житла. При цьому субсидії і пільги одержують окремі громадяни в складі тарифу на оплату житлово-комунальних послуг шляхом перерахування коштів відповідним житловим та комунальним підприємствам, а дотації - ЖКП на покриття їхніх збитків, оскільки це підприємства з державним регулюванням цін. На сьогодні тарифи на послуги більшості з них не покривають 100% витрат.

Дотація - грошові кошти, що надаються без повернення з державного бюджету для компенсації перевищення витрат над доходами підприємств, організацій.

Субсидія - вид допомоги, переважно грошової, що надається будь-кому державою або установою.

Дотації, субсидії малозабезпеченим громадянам і відшкодування пільг окремим категоріям громадян є доходами житлово-комунальних підприємств і включаються до валового доходу (пп. 11.3.5 п. 11.3 ст. 11 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі - Закон про прибуток), лист ДПАУ від 12.08.99 р. №4741/6/15-1216).

Відповідно до зазначеного підпункту Закону про прибуток, датою збільшення валового доходу в разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації в будь-якому іншому вигляді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед таким бюджетом. Хоч дотації не є в повному розумінні доходом від продажу, однак це надходження бюджетних коштів для компенсації перевищення витрат житлово-комунальних підприємств над доходами від продажу їх послуг, тому дотації підпадають під дію вищеназваного пункту Закону.