Смекни!
smekni.com

Облік реалізації послуг та розрахунків з покупцями на підприємствах газопостачання (стр. 5 из 7)

Тобто дотації, субсидії і відшкодування пільг включаються до валового доходу після їх отримання житлово-комунальним підприємством.

З метою оперативного управління ресурсами даного підприємства, фінансові результати від здійснення господарської діяльності формуються в бухгалтерському обліку за кожний звітний місяць до 25-го числа місяця, наступного за звітним.

Для обліку господарських операцій, здійснених між головним підприємством та філіями, застосовується балансовий рахунок 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки".

Філії делегується право ведення податкового обліку, зокрема виписування податкових накладних, ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних. На підставі даних реєстрів філії щомісячно складають та здають головному підприємству декларації з податку на додану вартість.

Філія веде податковий облік валових доходів та валових витрат, згідно з яким кожного кварталу формується та здається до головного підприємства декларація з податку на прибуток.

Доходи житлово-комунальних підприємств від реалізації послуг обліковуються на рахунку 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг". У бухгалтерському обліку дохід визнається відповідно до принципу нарахування.

Однак цільове фінансування, згідно з пунктом 16 П(С)БО 15 "Дохід", "не визнається доходом доти, доки нема підтвердження того, що воно буде отримане і підприємство виконає умови стосовно такого фінансування".

Дотації, субсидії й відшкодування пільг з бюджету є цільовим фінансуванням і обліковуються на рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження". Зазвичай житлово-комунальні підприємства отримують бюджетне фінансування зі значним запізненням і, відповідно до вищезазначеного пункту стандарту 15, повинні зараховувати його в дохід у бухгалтерському обліку (кредит рахунка 703) у момент отримання.

Товариство є платниками збору до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, податку з доходів фізичних осіб, державного мита, платниками податку за землю, за спеціальне використання водних ресурсів, податку з власників транспортних засобів, комунального податку, плати за забруднення навколишнього середовища.

Валові доходи та валові витрати з метою оподаткування податком на прибуток відображаються на основі даних первинних документів, відображених в бухгалтерському обліку та обчислюються у відповідності до діючого законодавства.

Розрахунки з підприємствами- споживачами комунальних послуг здійснюються, як і в інших галузях, платіжними дорученнями або платіжними вимогами-дорученнями згідно з договорами за тарифами або показами лічильників. Валовий дохід і податкове зобов’язання з ПДВ виникають за першою датою. Прострочену більш як 30 днів заборгованістьпідприємство може виключити з валового доходу за умови звертання до суду або арбітражного суду згідно із Законом про прибуток.

Порядок оформлення розрахунків з різними покупцями в житлово-комунальній галузі аналогічний іншим галузям економіки, досить специфічним є ведення розрахунків із населенням.

Нині розрахунки за квартиронаймачами здійснюються через різні банківські установи. Первинним документом є квитанція-повідомлення (рахунок), яка може бути аркушем квитанційної книжки, а може щомісяця виписуватися на обчислювальному центрі та надсилатися квартиронаймачу. Оплата житла і комунальних послуг здійснюється за тарифами (за 1 кв. м, за одну прописану особу) або за приладами обліку (лічильниками), якщо такі встановлені.

Звичка населення до низьких тарифів і необізнаність щодо справжньої вартості житлово-комунальних послуг за невідповідного їх рівня у багатьох регіонах викликали у багатьох громадян небажання платити за ЖКП. При цьому досить високий рівень тарифів на ЖКП порівняно з доходами більшості населення обумовлював неможливість оплати. I, нарешті, відсутність механізму покарання за не оплату при можливості користування житлово-комунальними послугами в повному обсязі призвели до значного зростання заборгованості населення перед підприємствами ЖКГ. Зауважимо, що в країнах, де житлово-комунальні послуги сплачуються громадянами в повному обсязі, витрати на них становлять, як правило, близько третини доходів населення при їх достатньому рівні забезпечення. У напій країні витрати домогосподарства на ЖКП становлять в середньому 7—9 % загальної суми витрат.

На практиці трапляється, коли нараховану дебіторську заборгованість за роботи, послуги відображують за кредитом субрахунку 703 без ПДВ, а при відображенні податкового зобов'язання з ПДВ дебетують рахунок 36 і кредитують субрахунок 641, оскільки бухгалтеру у такий спосіб зручніше визначати валовий дохід.

Така методологія можливо дасть змогу побачити в звітності більш чітку картину розрахунків з бюджетом, але при цьому порушується визначена після реформування бухгалтерського обліку методологія обліку розрахункових операцій. На рахунках класу 6 обліковується кредиторська заборгованість - за кредитом цих рахунків відображується збільшення нашої заборгованості перед кредиторами, а за дебетом - її погашення. В запропонованому варіанті рахунок 64 «Розрахунки за податками платежами» виступає як рахунок дебіторської заборгованості - збільшення заборгованості бюджету перед нашою організацією відображується за дебетом. Більш методологічно правильним був запис з нарахування заборгованості бюджету, який пропонувався раніше в консультаціях Мінфіну України: Д-т 377 К-т 48

Однак згідно з Інструкцією в подальшому наводитиме рахунок 64 із зазначенням інколи в дужках субрахунку 377.

За такої невизначеності багато підприємств ЖКГ відображують зазначену операцію без використання рахунків дебіторської чи кредиторської заборгованості:

нарахована заборгованість бюджету з субсидій та пільг: Д-т 48 К-т 703;

отримано кошти з бюджету: Д-т 311 К-т 48.

Таким чином спрощується аналітичний облік, але можуть виникнути проблеми під час заповнення Звіту про рух грошових коштів (ф. № 3).

Чи не найскладнішою ділянкою обліку розрахунків є відображення в обліку житлово-комунальних організації транзитних платежів - надходжень від населення комунальним підприємствам, коли збирання платежів здійснюється житловою організацією. Тут мають місце різні бухгалтерські записи - зокрема, відображення цих платежів за дебетом і за кредитом рахунку 97 тощо.

В основі розрахунків з покупцями повинен укладатися договір на надання відповідних послуг КП «Хмельницькгаз», де зазначаються всі умови надання послуг чи виконання робіт.

3.3 Дебіторська заборгованість та облік резерву сумнівних боргів на ВАТ «Хмельницькгаз»

Облік дебіторської заборгованості та резерву сумнівних боргів на ВАТ «Хмельницькгаз» регулюється Наказом про облікову політику та ведеться за первісною вартість окремо по кожному дебітору.

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансових звітах вивчає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 "Дебіторська заборгованість". Норми цього П(С)БО застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форми власності (крім бюджетних установ).

Згідно з П(С)БО 10 дебітори - це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів. Відповідно дебіторська заборгованість - це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.За терміном погашення розрізняють довгострокову та поточну дебіторську заборгованість.

Поточна дебіторська заборгованість - це сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.Довгострокова дебіторська заборгованість - це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. Залежно від своєчасності погашення дебіторська заборгованість поділяється на:

· Безнадійна дебіторська заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності. На підприємствах ЖКГ термін «безнадійна дебіторська заборгованість» не існує.

· Сумнівний борг - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником.

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості - сума поточної дебіторської заборгованості за вирахуванням резерву сумнівних боргів.За чистою реалізаційною вартістю поточна дебіторська заборгованість включається до підсумку Балансу.

Залежно від виникнення поточна дебіторська заборгованість поділяється на:

· дебіторську заборгованість за роботи, товари, послуги (забезпечена і не забезпечена векселями);

· дебіторську заборгованість за розрахунками;

· іншу поточну дебіторську заборгованість.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісною вартістю. У разі відстрочення платежу за продукцію, товари, роботи, послуги з утворенням від цього різниці між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів та/або їх еквівалентів, що підлягають отриманню за продукцію, товари, роботи, послуги, така різниця визнається дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами (процентами) у періоді її нарахування.