Смекни!
smekni.com

Особливості роботи органів Державного фінансового контролю (стр. 12 из 13)

Передбачається можливість отримання і заздалегідь визначеного переліку уніфікованих звітних форм, які формуються у регламентному режимі (день, місяць, квартал тощо), і певних звітних форм нерегулярного характеру, що формуються не регламентовано, за потребами користувачів.

ІІІ. Підсистема планування контрольно-ревізійної роботи, основні функціональні можливості якої:

1. Формування, наповнення та супроводження розподіленої бази даних видатків щодо підконтрольних органам ДКРС установ, організацій і підприємств, які отримували кошти державного та місцевих бюджетів.

2. Формування тематичних баз за визначеними для розробки плану основних напрямів контрольно-ревізійної роботи органів ДКРС пріоритетними темами контролю.

3. Формування та ведення баз даних піврічних планів контрольно-ревізійної роботи.

4. Інформаційна підтримка прийняття рішень щодо проведення позапланових ревізій і перевірок.

5. Пошук у базах даних за заданими параметрами.

6. Формування звітів за запитом користувача.

ІV. Підсистема електронного документообігу. Підсистема призначена для автоматизації процесу документообігу за переліком таких функцій:

- реєстрація та облік за єдиним принципом нумерації в межах усіх підрозділів вхідних, вихідних і внутрішніх документів у вигляді реєстраційних карток встановленого зразка;

- обмін документами між структурними підрозділами;

- забезпечення технологічних процедур передачі та опрацювання документів у визначеному порядку;

- автоматизоване заповнення назв, кодів і стандартних текстів з використанням довідкової інформації;

- оперативний відбір і пошук документів у базі даних і в архіві електронних документів за довільними умовами з використанням реквізитів реєстраційних карток і повнотекстового пошуку;

- контроль за виконанням і проходженням документів та формування аналітичних і статистичних довідок;

- автоматизована підготовка описів справ документів щодо передачі їх на архівне зберігання та ведення архіву документів.

У цілому інформаційно-аналітичну систему органів ДКРС треба розглядати як складник Єдиної інформаційно-аналітичної системи органів виконавчої влади. Створення єдиної розподіленої бази даних дає змогу оперативно проводити інтеграцію (налагодження інформаційного обміну) з ІАС інших органів виконавчої влади. [15]


ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

На сьогоднішній день, функціонування ДКРС – невід’ємна складова системи органів державного фінансового контролю та фінансової безпеки держави загалом. Здійснюючи свої функції, даний центральний орган виконавчої влади тим самим сприяє скороченню потреби в бюджетних коштах, наповненню дохідної частини бюджетів і державних фондів та попереджує фінансові порушення і злочини.

Під час проходження виробничої комплексної та переддипломної практики в Управлінні гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю ГоловКРУ України мені було надано можливість ознайомитися в повній мірі з особливостями роботи цього контрольного органу держави, розглянути такі сфери його діяльності, як: розподілення обов'язків між працівниками та координування їхньої роботи; порядок призначення та планування проведення контрольних заходів; порядок підготовки працівників до майбутньої перевірки; порядок проведення аудиту організації та стану контрольно-ревізійної роботи в системі міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади; групування, систематизація та відображення виявлених фактів у матеріалах, котрі складаються за підсумками контрольних заходів, а також формування, подання та затвердження звітності.

Було досліджено, що результативність контролю залежить не в останню чергу від компетентності працівників ДКРС і їхнього освітнього рівня, який є досить високим. Кваліфікаційні вимоги до посадових осіб постійно зростають, що вимагає удосконалення знань на курсах підвищення кваліфікації та тематичних семінарах.

Так, у період практики мені було надано можливість взяти участь у «тренінгу для тренерів», який проходив у рамках Програми проекту міжнародного співробітництва кілька днів під керівництвом гостей з Нідерландів та за участі представників КРУ трьох областей, а також працівників Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю ГоловКРУ.

Важливо наголосити на тому, що у зв’язку з економією бюджетних коштів спостерігається неукомплектованість ревізійного апарату, неналежне матеріальне стимулювання працівників ДКРС, що призводить до надмірного їх перевантаження, підвищення плинності кадрів.

Встановлено, що документування контрольних дій та порядок реалізації цих матеріалів у ГоловКРУ здійснюється на досить високому рівні відповідно до вимог чинного законодавства та встановленим нормам.

На сьогодні, працівники ГоловКРУ повністю забезпечені сучасними засобами комп'ютерної техніки та програмними продуктами до неї, які дозволяють не тільки здійснювати збір та накопичування інформації, але й її первинну обробку, систематизацію та дослідження. У їх розпорядженні постійно знаходиться повна база всіх нормативних документів України, які видано органами законодавчої та виконавчої влади до теперішнього часу. Щомісячно проводиться поновлення цієї бази та її коригування. Це значно підвищує ефективність контрольно-ревізійної роботи, оскільки скорочується час на пошук відповідного пункту нормативного документа, що регламентує певний господарський факт.

Разом з тим, доцільним є оновлення системних блоків на окремих робочих місцях, встановлення досконалішої копіювально-розмножувальної техніки та забезпечення доступу до глобальної мережі Інтернет всіх працівників без винятку.

Негативним моментом є те, що площа приміщення ГоловКРУ не відповідає кількості робочих місць, що в свою чергу призводить до порушення норм та правил охорони праці.

Проте одним із головних недоліків у роботі органів ДКРС є недосконале законодавство. На даний час не існує такого нормативного акта, який би регулював діяльність усіх суб'єктів державного фінансового контролю в Україні.

На підставі вищесказаного, слід зазначити, що для вдосконалення інформаційних, організаційних та інших передумов для належної реалізації покладених на органи ДКРС завдань необхідно забезпечити:

- оптимізацію структури і чисельності ДКРС та вдосконалення системи кадрового забезпечення діяльності служби;

- удосконалення єдиної автоматизованої інформаційно – аналітичної системи органів ДКРС, яка б забезпечила ефективне використання всіх інформаційних ресурсів служби та інтеграцію з інформаційними ресурсами інших органів державної влади;

- подальшу активізацію роботи з вивчення та впровадження у практику позитивного зарубіжного досвіду з питань державного фінансового контролю;

- вичерпність і якісність бази внутрішніх методологічних документів з питань діяльності ДКРС за всіма її напрямами та постійний моніторинг ефективності їх впровадження у практику;

- вирішення проблеми по розташуванню обласних, районних і міських підрозділів служби, оскільки власними приміщеннями забезпечено лише невелику їх частку, а решта приміщень орендується, що не сприяє раціональному використанню позабюджетних коштів;

Варто також зазначити, що основними шляхами щодо підвищення ефективності державного фінансового контролю є:

- дієва взаємодія органів ДКРС з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та правоохоронними органами;

- широке застосування профілактичних заходів для попередження фінансових порушень;

- регулярне інформування Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування про стан досліджених фінансово-господарських процесів, характеристику чинників, які призводять до порушень фінансової дисципліни та неефективного управління фінансовими та матеріальними ресурсами держави, а також пропозиції щодо подолання цих негативних явищ;

- проведення постійного моніторингу стану прийняття дієвих управлінських рішень за результатами контрольних заходів;

- належне регулювання внутрішнього фінансового контролю в системі міністерств, інших центральних органів виконавчої влади через координацію роботи їх контрольно – ревізійних підрозділів, моніторинг результатів цієї роботи та контроль за функціонуванням зазначених підрозділів.

Одним із важливих принципів діяльності ДКРС є гласність. Остання позитивно впливатиме на ефективність її роботи. Дотримання цього принципу має важливе виховне значення. Оприлюднення фактів зволікань, бюрократизму, незаконного чи неефективного використання фінансових ресурсів, з одного боку, сприяє вихованню правопорушників шляхом впливу на них громадської думки, а з іншого боку, гласність відіграє важливу превентивну роль, тобто попереджає про те, що в майбутньому до винних осіб будуть застосовані відповідні санкції.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні: Закон України. Прийнятий Верховною Радою України 26.01.93 № 2939-ХП, зі змінами та доповненнями.

2. Про Головне контрольно-ревізійне управління України: Положення Затверджене Постановою Кабінету Міністрів України 27.06.07 № 884.

3. Про планування контрольно – ревізійної роботи органами державної контрольно – ревізійної служби: Положення Затверджене наказом ГоловКРУ № 173 від 30.07. 2003 р., зі змінами та доповненнями.

4. Про Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Головного контрольно-ревізійного управління України: Положення Затверджене наказом ГоловКРУ № 228 від 04 жовтня 2007 року.

5. Про відділ гармонізації внутрішнього аудиту Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Головного контрольно-ревізійного управління України: Положення Затверджене наказом ГоловКРУ № 229 від 04 жовтня 2007 року.