Смекни!
smekni.com

Робота вчителя початкових класів з батьками (стр. 4 из 6)

Також проводилося анкетне опитування батьків учнів першого класу. Батьки відповідали на питання зв'язані з взаєминами в родині, а так само – зі школою. Усього було опитано 20 батьків.

Анкети були анонімними, кожному з опитуваних потрібно було відповісти на 13-14 питань. Результати дослідження показали ряд цікавих особливостей роботи вчителя з родиною на початковому етапі навчання, про що докладніше і буде говоритися нижче.

3.1 Аналіз дослідження діяльності вчителів

Перша група питань – планування і проведення заходів для батьків. Вчителям було запропоновано відповісти на такі питання:

· Що служить вам опорою при плануванні роботи з батьками в 1-4 класах?

· Як часто проводите заходи для батьків?

· Які заходи для батьків проводите?

Були отримані різноманітні відповіді, основні з який приводяться в даних таблиці № 1, одиничні розберемо окремо при аналізі таблиці.

Таблиця № 1 Планування і проведення заходів

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
1. Що служить Вам опорою при плануванні роботи з батьками в 1-4 класах? 1. Програма, план2. Педагогічний досвід роботи3. Методичні рекомендації і література.4. Побажання батьків.5. Індивідуальні особливості дітей.6. Ситуація: проблеми і труднощі.

7. Інші відповіді.

2

2

3

5

2. Як часто проводите заходу для батьків? 1 раз у чверть1 раз на місяць і частіше

По необхідності

6

3

3

3. Які заходи для батьків проводите? 1. Батьківські збори2. Дискусії3. Індивідуальні консультації4. Спільні свята5. Відкриті уроки або відкритих дверей6. Анкетування7. Лекції

8. Інші нетрадиційні заходи

4

4

4

На питання про планування роботи з батьками опитувані вчителі найчастіше називали такі аспекти, як проблемні ситуації, що складаються в конкретному класі в той чи інший час у процесі навчання або виховання учнів або при спілкуванні і співробітництві з батьками – 5 (тобто вчителі орієнтуються по обстановці). Серед проблем вчителя називають: проблеми поводження, успішності, фізичні і психологічні особливості розвитку дітей даного віку, а також загальні організаційні питання класу, розв'язувані разом з батьками. Наступною опорою планування роботи служать побажання і пропозиції батьків – 3. Іншою опорою служить педагогічний досвід кожного вчителя, а також його колег – 2. І 2 з опитаних указали, що при плануванні використовують "Загальні програми", шкільний і класний план роботи з батьками. Підсвідомо хочеться запитати інших учителів, невже вони не складають плану роботи, а лише йдуть на приводу часу і ситуації?

Підводячи підсумки опитування по цьому питанню можна сказати, що основною опорою планування роботи з батьками є побажання і рекомендації самих батьків і ситуація навчального і виховного процесу. Великий вплив роблять методичні рекомендації і література, а також педагогічний досвід і план роботи вчителя.

Наступне питання зв'язане з темою планування і проведення заходів для батьків: як часто проводите різні заходи для батьків?

Більшість учителів проводять заходи 1 раз у чверть – 6. Інші відповіді розділилися порівно, тобто 3 – проводять заходи 1 раз на місяць і частіше і 3 – по необхідності.

Наступне питання тісно зв'язане з попередніми: які заходи для батьків проводите? Тому що були отримані різноманітні відповіді, я постаралася їх згрупувати.

Опитані вчителі основними формами роботи вважають: батьківські збори (4 відповіді), спільні свята (4 відповіді), колективні й індивідуальні консультації (4 відповіді).

Наступне аналізоване питання, на яке відповідали опитувані вчителі: яку літературу використовуєте для роботи з батьками? Тут одержали безліч різноманітних відповідей. При аналізі зазначеної вчителями літератури, спробували виділити деяких авторів або назви журналів, що повторюються хоча б у декількох анкетах. На жаль не усі з опитуваних точно вказали літературу (тобто автора і назву книги), багато хто обмежилися загальними фразами, що застосовують різну методичну, педагогічну і психологічну літературу. Загальна картина видна в таблиці № 2.

Таблиця № 2 Використовувана вчителями література

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
4. Яку літературувикористовуєте для роботи з батьками? Психолого-педагогічна література:АмонашвіліСухомлинськийІнші авториПеріодична преса:"Початкова школа"Інші журнали і газети

Конкретне джерело незазначене

1

3

1

2

4

1

Опитувані вчителі також указали різну літературу:

· Сухомлинский В. "Сердце отдаю детям"

· Сухомлинский В. "Мудрость родительской любви"

· Сухомлинский В. "Как воспитать настоящего человека"

· Корчак "Как любить детей"

· Степаненков "План работы с классным коллективом"

· Чечет В. "Умеем ли мы обращаться с детьми"

· Урбанская О. Н. "Работа с родителями младших школьников"

· Сенько В.Г. "Учителя и родители"

· Коляда М. "Шпаргалка для родителей"

· Солодухин В.З. "Книга для родителей"

· Будлицкая И. И. "Библиотека для родителей"

· Дерекливая Н.И. "Направление работы классного руководителя с семьей и учащимися"

· "Семейная энциклопедия" іінші.

Крім книг згадується журнал "Початкова школа" і інші журнали і газети.

Наступне питання задане вчителям: яку участь приймають батьки в шкільних заходах для дітей? Цим питанням хотілося з'ясувати активність батьків у шкільному житті. Крім того таке ж питання задавалося і батькам, пізніше зможемо порівняти відповіді вчителів і батьків. Основні дані анкетування по цьому питанню зведені в таблицю № 3.

Таблиця № 3 Участь батьків

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
5. Яку участь приймають батьки в шкільних заходах для дітей? Допомагають в організаціїБеруть участь саміДопомагають матеріально

Лише спостерігачі

5

2

5

Активна участьПо можливості

Пасивна участь

6

5

1

Відповіді на дане питання були різні, тому проаналізуємо їх по двох аспектах:

· Яку саме участь приймають батьки?

· Яка активність батьків?

Відповіді, опитаних учителів, розділилися так, що в однаковій кількості відповідей (5) було зазначено, що батьки допомагають при організації заходів для дітей: складають сценарії, виготовляють костюми і маски, прикрашають клас. Стільки ж (5) учителів відповіло, що батьки допомагають матеріально. Двоє з опитаних написали про те, що батьки самі беруть участь у заходах.

Наступна тема опитування присвячена взаємодопомоги вчителя і батьків. Ця тема містить у собі два питання:

· Яку допомогу у виховному процесі одержуєте від батьків?

· Як у свою чергу допомагаєте батькам?

Таблиця № 4 Співробітництво і взаємодопомога

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
6. Яку допомогу увиховному процесі одержуєте від

батьків.

1. Інформація2. Контроль за виконанням вимоги вчителя3.Організаційна допомога4. Співробітництво5. Інша допомога

6. Ніякої допомоги

2

3

7

7. Як у свою чергу допомагаєте їм. 1. Поради і рекомендації2. Консультації3. Бесіди4. Спільне рішення проблем5. Інформація для батьків про їхніх дітей6. Рекомендація літератури7. Відвідування вдома8. Освіта батьків

9. Інша допомога

2

3

5

2

При опитуванні більшість з опитаних учителів як основний вид допомоги одержуваної від батьків указали – співробітництво по різних питаннях, загальне рішення (7 відповідей). Батьки активно відвідують заходи проведені вчителем, консультуються, вислухують ради і намагаються їх дотримуватися. Наступні по частоті відповідей йде організаційна допомога: ремонт класу, організація свят і різних заходів (3 відповіді) і контроль за виконанням вимог вчителя, сюди входить домашній контроль дітей за їх успішністю і поводженням, допомога у виконанні домашніх завдань (2 відповіді).

Наступні питання, адресовані вчителям, тісно взаємозалежне з попереднім: як у свою чергу допомагаєте їм? Тут проаналізуємо відповіді вчителів про ту допомогу, що вони роблять батькам.

Більшість опитаних вчителів вказали наступні види, як робиться ними допомоги: бесіди (5 відповідей), консультації (3 відповіді), ради і рекомендації (2 відповіді), і вчителя підносять батькам інформацію про дітей (3).

Наступна тема опитування присвячена проблемам і труднощам при роботі вчителів з батьками. Вона включає такі питання:

· Які проблеми навчання, виховання вирішуєте разом з батьками?

· Які зустрічаєте труднощі при роботі з батьками?

Таблиця № 5 Проблеми і труднощі

Формулювання питання Формулювання питання Всього
8. Які проблеми навчання, виховання вирішуєте

разом з батьками?

1. Адаптація в школі2. Поліпшення успішності3. Поводження і спілкування4. Поліпшення психологічного клімату5. Розвиток пізнавальних навичок6. Організація вільного часу

9. Проблеми не зазначені

3

5

2

2

9. Які зустрічаєте труднощі при роботі з батьками? 1. Відсутність ініціативи2. Неправильна оцінка своєї дитини3. Невиконання вимоги вчителя5. Педагогічна неосвіченість батьків

8. Відсутність труднощів

10

2

Опитані вчителі виділяють наступні основні проблеми навчання і виховання, розв'язувані разом з батьками: поліпшення успішності (5 відповідей), деталізуючи яку варто згадати труднощі в навчанні і їхні причини, допомога дитині при навчанні, і поводження (2 відповіді) тут слід підкреслити: виховання ввічливості, дружелюбності, дисциплінованості, спілкування з дорослими й однолітками, конфлікти дітей. Також вчителя вказують, що разом з батьками вони вирішують проблему поліпшення психологічного клімату як у школі, так і дома (2 відповіді). Тільки троє з опитаних разом з батьками вирішують проблему адаптації дітей у школі, а вона так важлива саме в перші роки навчання. На питання про труднощі, які зустрічаються при роботі з батьками, як видно за даними таблиці, вчителя відповіли практично однаково, що ще раз доводить, що проблеми в нас ті самі. Більшість вчителів вказали основну проблему: відсутність ініціативи й активності з боку батьків (10 відповідей), сюди можна віднести рідке відвідування школи, погане відвідування батьківських зборів, відсутність інтересу до справ дитини, обмежена спілкування з дітьми, не виявляють ініціативу в проведенні заходів, бояться висловлювати своя думку, побажання, рекомендації.