Смекни!
smekni.com

Робота вчителя початкових класів з батьками (стр. 5 из 6)

Останнє питання анкети для вчителів відповідає темі наукової праці:

· У чому полягають особливості роботи з батьками в початкових класах?

Тут вчителі діляться своїм педагогічним досвідом, висловлюють свою точку зору. Тому одержали різні відповіді, узагальнювати важко. Загальні дані приведені в таблиці № 6.

Таблиця № 6 Особливості роботи вчителя з батьками

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
10. У чому полягають особливості роботи з батьками в початкових класах. 1. Інформація про дітей і їх батьків2. Установлення контакту3. Тісне співробітництво4. Часті зустрічі5. Відвідування вдома6. Допомога в адаптації7. Інформація про школу і її вимоги10.Висока активність батьків у початкових класах

12. Інші особливості

2

2

5

3

Більшість опитаних вчителів головною особливістю роботи з батьками вказали тісне співробітництво між вчителем і батьками (5 відповідей), вчителя пишуть, що в цих класах батьки ще дуже активні (3 відповіді), що полегшує роботу вчителя. Велику роль грає встановлення тісних, дружніх контактів (2 відповіді), від першого контакту залежать подальші взаємини і співробітництво, двоє з опитуваних вказують, що одержують інформацію про дітей і їхню родину, що дуже важлива при навчанні і вихованні дітей.

У висновку варто сказати, що успішність роботи вчителя з батьками залежить від взаємовідношень між ними в перші роки, велику роль тут грає і тісне співробітництво, і часті зустрічі, і встановлення перших контактів, і завоювання авторитету і ще багато чого іншого. Я думаю, у перші роки навчання вчитель повинний приділяти особливу увагу роботі з батьками. У клас приходять нові діти, нові родини. Вчитель повинний багато чого довідатися, познайомитися з усіма. Батьки повинні побачити, що вчитель з перших днів керується принципом "школа – дитина – дім", щиро цікавиться, запрошує до зустрічі і співробітництва, що приносить користь і цікаво обом сторонам. Тоді в майбутньому у вчителя не буде проблем при організації роботи з батьками.

3.2 Аналіз анкетування батьків

Поряд з анкетуванням учителів проводилося анкетне опитування батьків учнів першого класу. В опитуванні взяли участь 20 батьків.

Перший блок питань для батьків присвячений взаєминам батьків і дітей у конкретній опитуваній родині. Ціль їх довідатися чи знають батьки своїх дітей, чи цікавляться їх життям у школі, як проводять дозвілля з дітьми? Узагальнення відповідей батьків по цьому й іншім питаннях розміщенні в таблиці.

З узагальнених дані таблиці видно, що майже всі батьки вважають, що в їхніх родинах є взаєморозуміння з дітьми. Лише двоє з 20 опитуваних вказали, що взаєморозуміння присутнє не завжди. Позитивні відповіді на дане питання обумовлюють й інші наступні відповіді.

13 із всіх опитуваних батьків знають друзів своїх дітей, і лише 7 відповідають, що знають не всіх друзів. Більшість батьків указують, що друзі їхніх дітей бувають у них вдома, інші відповідають, що діти зустрічаються вдома рідко або друзі не приходять зовсім. Отже більшість опитуваних батьків не тільки знайомі з друзями своїх дітей, але і зустрічаються і підтримують цю дружбу самі.

Таблиця № 1 Взаємини батьків і дітей

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
1. Чи вважаєте ви, що у вашій родині є взаєморозуміння з дітьми. ТакНе завжди

18

2

2. Чи знаєте ви друзів ваших дітей. ТакНе всіх

13

7

3. Чи бувають вони у вашому будинку ТакІнодіНі

10

7

3

4. Чи перевіряєте, як ваші діти вчать уроки. ТакІноді

17

3

5. Чи є у вас загальні з ними заняття і захоплення. ТакНі

16

4

6. Як проводите дозвілля з дітьми. ЧитаємоГуляємо,подорожуємоГраємоДивимося ТВІнше

5

5

4

4

2

7. Чи хочуть діти, щоб ви були з ними під час дитячих свят у школі, чи хочуть проводити їх без дорослих. З дорослимиНе знаю

19

1

Майже всі батьки перевіряють, як їхні діти вчать уроки (17) і лише троє відповіли, що перевіряють уроки тільки іноді.

Також як і в попередніх питаннях у більшості, тобто 16 батьків мають спільні з дітьми захоплення і заняття. На жаль четверо з опитуваних вказують, що не мають спільних занять і захоплень з дітьми. Шкода, що ці батьки не вказують причин. Наступне питання є продовженням попереднього, тобто батьки вказують як саме вони проводять дозвілля з дітьми. Тут – безліч різноманітних відповідей, деякі вдалося згрупувати, інші згадаємо окремо.

Улюбленим проведенням дозвілля батьків є подорожі, походи на природу, на друге місце можна поставити спільні ігри і читання (5 і 4 відповідей), крім цього батьки разом з дітьми дивляться телебачення (4), відвідують родичів і друзів, виконують роботу по дому, ходять у кіно, театри і на концерти, відвідують виставки, розмовляють і поділяються враженнями, а також багато чого іншого.

У висновку по цьому питанню можна сказати, що батьки змістовно, цікаво і дуже різноманітно проводять своє дозвілля разом з дітьми.

За результатами наступного питання ще раз переконалися, що і діти хочуть, щоб батьки були з ними, брали активну участь і в їхньому шкільному житті. Так на питання чи хочуть ваші діти, щоб ви були з ними під час дитячих свят у школі всі, за винятком одного, відповіли так. Це ще раз підтверджує існування тісного контакту між дітьми і батьками, бажання спілкуватися і взаємодіяти по обидва боки, а також інтерес і увага з боку батьків до дітей.

Другий блок питань анкети для батьків присвячений взаєминам родини і школи. Проаналізувавши даний блок питань і відповідей можна побачити як часто батьки дітей початкових класів, відвідують школу і з яких причин, які проблеми навчання і виховання вирішують разом із вчителем, яку допомогу одержують від вчителів і інше.

З метою довідатися педагогічну освіченість батьків в анкетах було поміщене наступне питання:

· Чи читаєте ви педагогічну і психологічну літературу? Яку?

Узагальнені відповіді по даному питанню покажемо в таблиці.

Таблиця №2 Чи читають батьки літературу

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього
8. Чи читаєте ви педагогічну і психологічну літературу?

Так

Ні

13

7

Яку? Б. СпокД. Карнегі

Статті в журналах і газетах

8

2

3

За даними таблиці бачимо, що більшість батьків відповіло, що читають педагогічну і психологічну літературу (13). Деякі батьки відповіли на це питання "ні". Досить великий відсоток всіх опитуваних батьків зовсім не читають педагогічної і психологічної літератури.

За допомогою наступних питань довідаємося про активність батьків із самих опитуваних батьків. З цією метою в анкеті розміщенні наступні питання:

· Як часто ви відвідуєте школу?

· З яких причин приходите в школу?

· Яка ваша роль в організації класних і шкільних заходів?

Таблиця №3 Активність батьків

Формулювання питання Варіанти відповідей Всього

9. Як часто ви відвідуєте школу.

10. З яких причин приходите в школу.

11. Яка ваша роль в організації класних чи шкільних заходів.

ЩодняЧасто1 раз на місяцьРідко

По необхідностіНа збориНа святаЦікавляться успішністю і поводженням дітей

Проводжають і зустрічають дітейУчастьМатеріальна допомогаДопомога в підготовціПо можливості

Ніякої

5

6

3

2

4

8

4

5

3

4

4

3

9

Опитувані батьки відповідають: що відвідують школу часто (6 відповідей), рідко і лише по необхідності (4 відповіді), один раз на місяць (3 відповіді) і щодня (5 відповідей). Серед причин відвідування більшість указують батьківські збори (8 відповідей) і бажання поцікавитися успішністю і поводженням дітей у школі (5 відповідей). Крім цього батьки відвідують різні свята і заходи, проведені в школі (4), проводжають і зустрічають дітей зі школи (3).