Смекни!
smekni.com

Психологія особистості злочинця (стр. 2 из 4)

Суспільство може і має попереджати злочинну поведінку індивідів,які мають несприятливу органічну обтяженість, але при цьомусоціально-виховні профілактичні програми повинні будуватися зурахуванням цих що мають несприятливий характер психобіологічнийособливостей частини правопорушників. Звідси зрозумілий той інтерес, якийвиявляють до цього питання представники різних галузей психології,кримінології, медицини, що досліджують проблему поводження, що відхиляється ізлочинності.

Г. А. Аванесов виокремлює такі біологічні передумови, що граютьнегативну роль в поведінці людини:

• патологія біологічних потреб, нерідко що стає причиною сексуальних збочень і статевих злочинів;

• нервово-психічні захворювання (психопатії, неврастенії, прикордонні стану), які підвищують збудливість нервової системи, зумовлюють неадекватну реакцію і ускладнюють соціальний контроль за діями;

• спадкові захворювання, особливо обтяжені алкоголізмом, якими страждають 40% розумово відсталих дітей;

• психофізіологічні навантаження, конфліктні ситуації, зміна хімічного складу навколишнього середовища, використання нових видів енергії, які призводять до різних психосоматичних, алергічних, токсичних захворювань і служать додатковим кримінальним чинником.

[8]

РОЛЬ ПОТРЕБ У ФОРМУВАННІ

особу злочинця.

Один з істотних компонентів причинного комплексу злочинності --незадоволення запитів людей у сфері споживання, розрив міжпотребами в матеріально-товарних цінностях або послугах і можливостямиїх реалізації.

Потреби складаються під впливом минулого. Стандарти минулогоукладу життя діють на актуальні потреби людей завдяки їх особистимдосвіду і досвіду попередніх поколінь (через безпосередній контакт і здопомогою масових комунікацій). Установка «жити не гірше, ніж раніше»,охоплює як рівень життя в цілому, так і його окремі показники,стосується і більш віддаленого минулого. Знання про нього, проте, завжди доситьприблизні, а подання в значній мірі спотворені. Причомуодні сторони минулого соціального життя, як правило, перебільшуються, в тойчас як інші - суттєво зменшуються, внаслідок чого минулеідеалізується і сприяє невиправданого зростання потреб.

По-друге, потреби диктуються прогнозованим майбутнім. Населення всвоїх уявленнях про можливі зміни в укладі життя звичайно требапрогнозами, а також керується формулою «завтра жити негірше, ніж сьогодні ». Додатковий зростання потреб може бути викликанийнеправильним плануванням, занижують терміни виконання тих чи іншихнародногосподарських завдань, поспішними обіцянками відповідальних організаційі відомств.

По-третє, потреби людей формуються в результаті порівняння зжиттям інших соціальних груп і прошарків. Порівняння здійснюється черезщоденне спілкування з оточуючими і через масові комунікації. У цьомувипадку діє установка «жити не гірше, ніж інші».

По-четверте, формування потреб підпорядковується принципу

«Відповідності» можливостей. Характер праці, наприклад, у свідомості людейпов'язаний з більш-менш визначену якість дозвілля, ступенемсуспільного визнання і розмірами заробітку; розміри заробітку, у своючергу, - з якістю і різноманітністю споживаних благ і т. д.

Відповідності такого роду мають як об'єктивні підстави (наприклад,необхідність повного і своєчасного відшкодування витрат фізичної тарозумової енергії), так і суб'єктивні. Важливе значення кримінологічнемає суперечливість засвоєної рольової інформації, що пов'язано в рядівипадків з суперечностями в самому змісті соціальної ролі, їїдвозначності, «вбудованою» в цю роль.

Сама по собі суперечливість внутріролевих вимог в якійсь мірінеминуча: у цьому відбивається соціальний, суперечливий характер самихпроцесів економічного і соціального розвитку. Більше того, усвідомленнятаких протиріч може послужити мотивуючим стимулом для їх подоланняшляхом удосконалення суспільних зв'язків і відносин, поліпшення ірозвитку відповідного законодавства.

Вихід внутріролевого конфлікту залежить від: а) розміру соціальних, правових, моральних санкцій, очікуваних у зв'язку зтим чи іншим варіантом поведінки (як позитивних, так і негативних); б) очікуваної ступеня їх реальності, близькості, невідворотності; в) ставлення індивіда до своєї соціальної ролі в цілому і до її складовихелементів у тому числі (ототожнення або відчуження).

У разі якщо суперечливі вимоги соціальної ролі не мотивують конструктивного поведінки, спрямованої на позитивне усунення, подолання цих протиріч, відбувається адаптація, пристосування індивіда до її вимог. Результат такого пристосування і залежить від взаємодії зазначених моментів (характер і реальність санкцій, ототожнення з роллю або відчуження від неї).

РОЛЬ СОЦІАЛЬНОЇ СЕРЕДОВИЩА.

Оперувати терміном «особистість злочинця» означає, що мова йде про

«Соціальне обличчя» людину, яка вчинила злочин. Прикримінологічне вивченні важливим є аналіз особистості у взаємодії зсоціальним середовищем, оскільки злочинну поведінку породжує не сама по собіособистість або середовище, а саме їх взаємодія.

Соціальна середовище - це суспільство, не тільки об'єктивні умови іобставини, які визначають поведінку?? еловека, а й безперервнадіяльність людей, які створюють і змінюють зазначені обставини, --людей як продукту та джерела соціального розвитку.

Особистість злочинця являє для кримінальної психології ісамостійний інтерес, тому що вона не просто відображає певні зовнішніумови, але є активною стороною взаємодії. Для неї характернасвідома, цілеспрямована діяльність.

Таким чином, зв'язок соціальних умов з злочинною поведінкою носитьскладний характер, причому завжди соціальні умови проявляються взлочині, заломлюючись через особистість. У ряді випадків вони в процесітривалого специфічного соціального взаємодії накладаютьвідносно стійкий відбиток на особистість і породжують не окремізлочинні акти, а стійку протиправну орієнтацію, якапроявляється в комплексі правопорушень. Така особистість здатна здійснюватизлочину навіть при мінливих умовах, якщо не змінилася вона сама,пристосовуючи при необхідності для себе середовище і долаючи виникаючіперешкоди.

Видається, що відмінність злочинної поведінки від правомірногокорениться в системі ціннісних орієнтацій, поглядів і соціальних установок,тобто у змістовній стороні свідомості. Самі по собі злочину не можнарозглядати з точки зору їх зовнішньої характеристики на якісь особливідіяння, які вимагають необхідних фізичних і психічних можливостейіндивіда. Загально визнано, що саме в координатах ціннісно-нормативноїсистеми особистості і соціального середовища, їх взаємодії треба шукатибезпосередні причини злочинної поведінки. Звичайно, мова йде нестільки про декларованих, бажаних морально-правових ідеалах і вчинках,скільки про безпосередніх життєвих уявленнях, які закріплюютьсясуспільною практикою у свідомості і діяльності людини. Крім того,система цінностей суспільства і особистості розглядається не тільки яквихідна сторона соціальної взаємодії, але і як його результат,що впливає на подальшу взаємодію. Не залишаються без уваги і умовиїх формування, реалізації, функціонування.

Таким чином, при дослідженні виникає необхідність комплексноїоцінки взаємозв'язку різних характеристик середовища і особистості.

Злочинність - це не тільки сукупність злочинних діянь, але йсукупність осіб, які їх здійснюють. Не випадково при дослідженністану, структури і динаміки злочинності аналізуються не тільки фактизлочинів, але і контингент злочинців. Узагальнення суб'єктивних данихдозволяє точніше прогнозувати динаміку злочинності, її вплив насоціальні процеси, науково обгрунтовано будувати організацію боротьби ззлочинністю, удосконалюючи підсистему корекції криміногенної деформаціїособистості та оптимізуючи взаємодія останньої з соціальним середовищем.

Злочинність також можна розглядати в рамках взаємодії соціальноїсередовища і особистості, але вже на типове рівні середовища, особи, їхвзаємозв'язку.

ДВА підходу при вивченні Особа злочинця: СОЦІАЛЬНО-

Типологічний та соціально-рольовий.

Психологічна типізація особистості є один з методів пізнанняданого явища, але необхідно вивчати особистості конкретнихзлочинців з відповідним теоретичним узагальненням отриманих даних.

Механізм соціальної детермінації злочинності вимагає поєднання двохпідходів при вивченні особистості: соціально-типологічного та соціально -рольового. У першому випадку аналізуються насамперед соціальна позиціяособистості, що відповідають їй соціальні норми, їх сприйняття і виконання.

Акцент робиться на соціальній зумовленості поведінки особистості якоб'єкта соціальних впливів.

У другому випадку особистість розглядається як активний діяч,суб'єкт суспільних відносин. Соціально-рольовий підхід дозволить побачитипозиції та функції, які об'єктивно криміногенних, так як вони накладають наособистість обов'язки, що суперечать чинному праву, і вона можевиконати їх тільки ціною правопорушення; пред'являють до неївзаємовиключні вимоги, що веде до соціально-правових конфліктів;виключають особистість зі сфери дії необхідної для неї сукупностіпозитивних дій і т. п. Соціально-типологічний підхід дозволяєзрозуміти, яку особистість формують обставини, до яких соціальнихпозиціями і ролями вона готова, як у відповідних типових ситуаціяхмає намір долати перешкоди, вирішувати конфлікти і т. п. Виявленнятого, чому негативно відхиляється від соціальних норм поведінка взялоконкретний характер, вимагає етико-правової оцінки відповідних позицій,ролей, зв'язків і відносин, а також особистісних характеристик. Вельмиістотно і те, наскільки поширена в суспільстві тип особистості,продукує злочинну поведінку, як він співвідноситься з іншими типамиособи, які його соціально-економічні, соціально-психологічні тапсихологічні детермінанти.