Смекни!
smekni.com

Психологія особистості злочинця (стр. 4 из 4)

Перенесення локальної конфліктної ситуації на всю навколишню суб'єктасоціальне середовище (іррадіація конфлікту). Для даного виду конфліктухарактерно накопичення напруги (фрустрація), пов'язаного з конфліктом упобуті або на роботі і перенесення його (розрядка) на осіб, які допервісної конфліктної ситуації жодного відношення не мали (випадковіперехожі, сусіди, подружжя і т. п.).

Джерело цієї ненависті - за межами випадку, що зіткнувся їх, вінкорениться у жадобі помсти молодості за самотність і хвороби, занеможливість любити і бути коханим, за гіркоту принижень. Винуватець багатоликийі невиразний, і тому помста йому виявляється помстою його ж жертві, породжуючиодин із симптомів руйнування свідомості - безглузде злочин.

Часто відбувається «зараження» конфліктною ситуацією і участь угрупових хуліганських діях та масових заворушеннях. Подібний видконфліктів характерний для осіб з нестійкою психікою, низькимправосвідомістю, низьким рівнем загальної культури, легко збуджуваним, схильних доконформізму, що знаходяться в натовпі. Хуліганські прояви однієї людинидля таких осіб можуть служити емоційним сигналом і прикладом длянаслідування.

Натовп сама стає єдиною величезною особистістю і веде себе так, якмогла б вести і мільйони років тому. За допомогою її специфічних механізмов,частково збереглися до наших днів, перед люди вижили в боротьбі заіснування, адже пратолпа - через відсутність другої сигнальної системи,стримує емоції і закріплює силу і швидкість дії, - повинна булавідрізнятися від свого далекого нащадка саме швидкістю пересування,страшною силою спільної дії. І ці швидкість і сила виростали тим більше,чим сильніше бушувала в пратолпе емоція. А вона схильна зростати швидко ідосягати гіпертрофічних масштабів. «Абсолютно однакові почуття,якими натхнені всі члени суспільного цілого, раптово піднімаютьсядо крайнього ступеня напруги, взаємно підтримуючи і підсилюючи один одного,як би шляхом взаємного помножений », - писав Тард. [10] С. Сигеле вказуєна «мотив, що з'єднував кілька перших індивідуумів, який стаєвідомим всім, проникає в розум кожного, і тоді натовп знаходить одностайність ».

[11]

Емоція натовпу мінлива, лють легко переходить в жах, погоняперетворюється в панічний втеча, і навпаки. Розанов доводить цеположення досвідом військових дій, коли панічно біжить юрба солдатів укілька секунд звертається до люто атакуючу хвилю.

Найважливіша особливість натовпу і один з факторів її скручування -

«Критична хвиля»: нижче неї ми виявимо лише залишкові сліди ефектів,нею виробляються, вище - послаблення і розпад єдиного «сверхорганізма» накілька дочірніх.

Скручування і подальше керування натовпом відбувається за допомогоюжестів, криків, пісень, рухів тіла. Тут важливо підкреслити два моменти.

По-перше, мова займає в сигнальну систему натовпу не єдине, ашвидше підлегле місце. Головна роль відводиться первосігнальной системі:жестів, вигуки, рухам тіла і т. п. Звертатися до натовпу з розумноюпромовою, пояснювати їй логічні аргументи безглуздо, а часом і небезпечно.

Вона погано реагує на доводи розуму і не підпорядковується умовлянь. Затепервосігнальние посилки сприймаються нею з полюванням, їм вона підкоряєтьсялегко, слухаючись викрику, яскравого і дохідливого жесту.

По-друге, натовп бурхливо реагує на ритмічні стимули, що збуджуютьїї емоцію. Ритмічні удари, удари в бубон або барабан, навіть в груди,ритмічні вигуки, ритми збуджуючих мелодій і пісень, підкиданнями вєдиному ритмі руки із стиснутим кулаком, ритмічний рев ковток - ось що ведеза собою і збуджує натовп. Характерно, що дитина проявляє здатністьсприймати ритм набагато раніше, ніж зміст слова. Все це свідченнянайдавнішого походження натовпу, її колишньої могутності, коли вона перебувалау своєму розквіті.

Раптова організація натовпу після фази хаосу вражає всіх їїдослідників. Уявлення про безформності цього «агрегату» абсолютноневірно! А. С. Розанов, найбільш зацікавлений в цій проблемі ірозумів значення ладу для армії, підкреслює, що під час мітингунатовп утворює коло, а в бігу вона нагадує комету, тобто, очевидно,схожа на краплину, що котяться по похилій поверхні. [12]

В. М. Бехтерєв вказує на необхідну пло