Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення заморожених плодоовочів (стр. 13 из 18)

Було проведено органолептичний аналіз перцю торгівельних марок „Аскоп”, „Дарус та „Дісконт”, після їх розморожування різними способами (повітряний, у рідкому середовищі, у мікрохвильовій печі) до температури всередині продукту 10ºС. Тривалість розморожування була різною. Так, на повітрі перець розморожувався протягом 90 хв., у холодній воді, упакований у полімерну плівку протягом 60 хв., а у мікрохвильовій печі – протягом 0,25 хв.

Органолептичну оцінку розмороженого різними способами перцю наведено в табл.2.6.


Таблиця 2.6

Органолептична оцінка розмороженого овочевого перцю, бали

Зовнішній вигляд Колір Смак Аромат Консистенція Середній бал
1 2 3 4 5 6
ТМ „Аскоп” Повітряне розморожування
4,8 4,8 4,9 4,8 4,6 4,78
Розморожування у рідкому стані
4,9 4,8 4,8 4,7 4,5 4,74
Об’ємне розморожування у мікрохвильовій печі
4,8 4,8 4,9 4,9 4,7 4,82
ТМ „Дісконт” Повітряне розморожування
4,8 4 4,7 4,7 4,7 4,58
Розморожування у рідкому стані
4,7 4 4,6 4,6 4,6 4,5
Об’ємне розморожування у мікрохвильовій печі
4,9 4 4,7 4,8 4,8 4,64
ТМ „Дарус” Повітряне розморожування
3 3,8 3,2 3,2 3 3,24
Розморожування у рідкому стані
2,9 3,8 3 3 2,8 3,1
Об’ємне розморожування у мікрохвильовій печі
3,2 3,8 3,2 3,5 3,5 3,44

Отже, за органолептичними показниками заморожений перецьданих виробників, розморожений у повітряному та рідкому середовищах, практично не відрізняються. Зразки, розморожені у мікрохвильовій печі краще зберегли консистенцію, природній зовнішній вигляд, колір та характерний аромат та смак. Це говорить, що об’ємне розморожування з використанням мікрохвиль забезпечує отримання високоякісної продукції і споживати таку продукцію можна як відразу після розморожування, так і після кулінарної обробки.

Ми проводили дослідження зміни фізико-хімічних показників, а саме масової частки розчинних сухих речовин, вологоутримуючої здатності та вмісту вітаміну С, у перці різних виробників залежно від способу розморожування. Результати наведено в таблиці 2.7.

Таблиця 2.7.

Фізико-хімічні показники якості розмороженого

перцю різних виробників

Показники Виробники
"Дісконт" "Аскоп" "Дарус"
Вологоутримуюча здатність, %Способи розморожування:об'ємнийводнийповітряний

89,80

87,50

85,66

91,54

89,03

88,90

85,20

83,03

78,45

М. ч. розчинних сухих речовин, %Способи розморожування:об'ємнийводнийповітряний

10,3

9,02

9,5

12,6

11,4

10,3

9,5 8,9

8,7

Масова частка вітаміну С, мг/100 гСпособи розморожування:об'ємнийводнийповітряний

193,3

168,9

145,5

195,5

170,2

175,3

189,8

156,4

128,9

З наведених у таблиці 2.7. даних видно, що вологоутримуюча здатність при розморожуванні у мікрохвильовій печі була вищою у перці усіх виробників порівняно з водним і повітряним способом розморожуванням, на 2-7% відповідно. Оскільки завдяки об'ємному способу відбувається розморожування рівномірно по всьому об'єму продукту, що значно скорочує час розморожування і продукти характеризуються мінімальною втратою соку. При повільному розморожуванню (повітряному та водному) в рослинних тканинах продовжується явище перекристалізації, яке супроводжується збільшенням кристалів льоду, що викликає додаткове травмування клітинних мембран і зростанням втрат клітинного соку.

Щодо масової частки розчинних сухих речовин, то при об'ємному розморожуванні вона була більшою у перцю ТМ"Аскоп", а у ТМ "Дарус" цей показник був менший, ніж при інших способах розморожування.

Втрати вітаміну С при розморожуванні у мікрохвильовій печі були також найнижчими порівняно з іншими способами розморожування. (приблизно на 4-7% від вмісту аскорбінової кислоти у замороженому перці). При розморожуванні у воді вони складали приблизно 15-20%, а найбільші втрати спостерігались при розморожуванні на повітрі - 40-60%.

Це вказує на зворотню залежність між тривалістю розморожування та цим показником, тобто чим менший термін розморожування, тим більша вологоутримуюча здатність продукту.

Отже, проведені дослідження показали що тривалість розморожування впливає на такі важливі показники замороженої продукції, як вологоутримуюча здатність, масова частка вітаміну С та масова частка розчинних сухих речовин. Об'ємне розморожування, яке дозволяє розморозити перець за короткий час, максимально зберігає смак, аромат, консистенцію і характеризується мінімальною втратою клітинного соку із розчинними в ньому поживними речовинами та вітамінами.


Розділ 3.Оформлення та ризики при переміщенні через митний кордон України замороженої плодоовочевої продукції

3.1. Державне регулювання імпорту продовольчих товарів в

Україну

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності суттєво впливає на формування стратегічних та тактичних планів прогнозування. Всі країни світу, без винятку, здійснюють державне регулювання зовнішньоторговельної діяльності, запроваджуючи в економічних відносинах з іншими країнами власну зовнішньоекономічну політику .

Особливістю сучасних національних систем регулювання зовнішньоекономічної діяльності є їх комплексний характер, що виявляється у використанні різноманітних інструментів регулювання, які взаємодіють і взаємодоповнюють один одного, а саме: економічного та адміністративного регулювання, а також валютно – фінансових заходів.

У цілому зовнішньоекономічна політика держави – це комплекс заходів, що мають на меті досягнення економікою країни певних переваг на світовому ринку і водночас захист внутрішнього ринку від конкуренції іноземних товарів. Можна сказати, що вона спрямована на стимулювання або обмеження імпорту або експорту товарів.

Головними інструментами такої політики є методи тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності [47].

Тарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі займають центральне місце у системі реалізації державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Лібералізація зовнішньоторговельної політики як форма політики держави виявляється у зниженні тарифних ставок імпортних та експортних мит, наданні вагомих пільг щодо товарів походженням з країн, що розвиваються. Разом з тим протекціонізм як державна форма торговельної політики шляхом застосування високих імпортних ставок захищає внутрішній ринок від проникнення товарів не вітчизняного виробництва і стимулює розвиток експортного стратегічного прогнозування та планування у вітчизняних товаровиробників.

Тарифне регулювання зовнішньої торгівлі комплексно впливає на обсяги сум нарахованого мита на товари, що є об’єктом експортно – імпортних операцій. Слід зазначити, що комплексність впливу тарифного регулювання проявляється у потребі визначення митної вартості товару, з якої нараховуватимуться суми мита, коду товару відповідно до товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності та країни походження, що суттєво впливає на застосування окремих ставок мита до певних товарів.

Законом України “Про митний тариф України” визначено порядок формування і застосування митного тарифу України при ввезенні або вивезені товарів та обкладання їх митом. Систематизований звід ставок мита єдиний для всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності та територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та її міжнародними договорами[5].

Ставки митного тарифу встановлюються Верховною Радою України шляхом прийняття законів України з урахуванням висновків Кабінету Міністрів України.

З метою розробки пропозицій з питань митно – тарифного регулювання та врахування при цьому інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності і держави в цілому в 1994 році створено Митно – тарифну раду .

При імпорті замороженої плодоовочевої продукції нараховується ввізне (імпортне) мито (пільгова ставка – 0,2 EUR за 1кг, повна ставка – 0,4 EUR за 1кг); та сплачується ПДВ (20%).

Нетарифне регулювання як комплекс адміністративних державних заходів суттєво впливає на здійснення зовнішньоторговельних операцій та віддзеркалює реалії державної політики України стосовно товарів, які перетинають митний кордон у процесі експортно – імпортних операцій. Місце нетарифного впливу на процедуру митного оформлення визначено Митним кодексом України, де зазначено, що, крім митного, товари можуть підлягати санітарному, фітосанітарному, радіологічному та екологічному контролю. Водночас зазначено, що митне оформлення може бути завершене тільки після закінчення зазначених видів контролю .