Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення заморожених плодоовочів (стр. 14 из 18)

Нетарифне регулювання імпортних операцій при переміщенні замороженої продукції відбувається при виконанні таких обов’язкових умов:

1. Санітарно – епідеміологічний висновок. Ввезення в Україну замороженоїплодоовочевої продукції можливе лише за наявності даних щодо безпеки для здоров’я населення. Перелік та зміст цих даних встановлюється головним державним санітарним лікарем. У разі відсутності зазначених даних, реалізація та використання замороженого перцю закордонного виробництва дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно – епідеміологічної експертизи, який видається підрозділами МОЗ України та є однією з позитивних підстав для митного оформлення партії товару (Додаток Б)

2. При ввезенні товарів груп 01-24 згідно з УКТ ЗЕД представлення сертифікату відповідності або свідоцтва про визнання є обов'язковою умовою для перевезення таких товарів через митний кордон. При цьому допускається ввезення в Україну у якості сировини для подальшої переробки згідно з контрактами, без надання сертифікату відповідності, за умови її перебування під митним контролем для здійснення обов'язкової сертифікації та за наявності письмового зобов'язання власника про вивезення цієї продукції за межі України у разі відмови у видачі сертифіката відповідності. Це стосується сировини, яка ввозиться безпосередньо переробним підприємством або поставляється до нього прямими посередниками на підставі відповідних Договорів (контрактів) (Додаток А).

3. Всі підконтрольні та підкарантинні матеріали, що поступають з-за кордону і які пройшли фітосанітарний контроль на прикордонно-перепускному пункті, підлягають вторинному карантинному догляду, а при необхідності - лабораторній експертизі в місці призначення. При виявленні карантинних об'єктів вантажі підлягають очистці або знезараженню, в разі необхідності -знищенню.

4. Сертифікат про походження. Заповнення сертифіката здійснюється в трьох примірниках (перший є оригіналом, другий і третій - копіями). Сертифікат повинен містити конкретні відомості про заморожений перець, на який він виданий, а саме: кількість місць і вид упаковки, опис продукції, вагу брутто й нетто. Крім того, зазначаються найменування та адреси відправника/експортера й одержувача/імпортера, засоби транспортування й маршрут прямування (наскільки це відомо), номер сертифіката; його форма; країна, що видала, і країна, для якої цей сертифікат видано найменування органу, уповноваженого відповідно до національного законодавства країни походження товару, дату видачі сертифіката, прізвище, ім'я та по батькові і підпис посадової особи, що оформила сертифікат, відбиток печатки цього компетентного органу. Форма сертифікату різних країн може відрізнятись одна від одної, але основні вище перераховані відомості містить кожний сертифікат про походження. Строк дії сертифіката форми не може перевищувати 12 місяців від дати його видачі. У разі втрати сертифіката про походження допускається подання митному органу офіційно завіреного дубліката сертифіката [20] (Додаток В, Г).

5. Проходження радіологічного або екологічного контролю. Радіологічний контроль здійснюється уповноваженими підрозділами Мінекоресурсів України з метою недопущення незаконного переміщення через митний кордон України радіоактивно забруднених речовин. Підтвердженням факту проведення радіологічного контролю є наявність в товаросупровідних документах відмітки “Радіологічний контроль” або відмітки “Екологічний контроль”.

6. Санітарний контроль на кордоні. Ввезення в Україну замороженої плодоовочевої продукції передбачає здійснення санітарного контролю на кордоні. У разі відсутності у пункті пропуску контрольної служби інспектор митниці викликає працівників цієї служби або робить відмітку у товаротранспортних документах про необхідність здійснення цього виду контролю пункті призначення.

7. Додатковою підставою для митного оформлення, є наявність на тарі відомостей про назву продукту, масу, склад, вміст хімічних речовин або сполук, енергомісткість, дату граничного строку використання, умови зберігання, найменування та адреса виробника. Забороняється ввезення в Україну імпортних харчових продуктів без маркування державною мовою України.

Отже ми можемо сказати, що тарифні та нетарифні засоби регулювання експортно – імпортних операцій – є одними з найважливіших інструментів регулювання зовнішньоекономічних відносин України з іншими державами.

Зовнішньоекономічна політика нашої держави має виконувати основне завдання – стимулювати чи обмежувати експорт або імпорт замороженої плодоовочевої продукції, для досягнення економікою країни певних переваг на світовому ринку і на захист внутрішнього ринку від конкуренції іноземних товарів. Наявність відповідного національного правового забезпечення та уніфікованість його щодо правил міжнародної торгівлі, створюють певні особливості у здійсненні зовнішньої торгівлі. Чим більше національна законодавча база, яка регулює зовнішню торгівлю, наближена до світової, тим менше чинників, пов’язаних з національними обмеженнями, які впливають на розробку експортно – імпортних стратегічних рішень [52].

3.2. Митний контроль за переміщенням замороженої плодоовочевої продукції через митний кордон України

Митному контролю підлягають усі товари, що переміщуються через митний кордон України і він передбачає проведення митними органами мінімуму митних процедур, необхідних для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи. Обсяг таких процедур та порядок їх застосування визначаються відповідно до Митного Кодексу, інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів України.

Митний контроль здійснюється з метою забезпечення дотримання державними органами, підприємствами та їх службовими особами, а також громадянами порядку переміщення через митний кордон України товарів.

Митний контроль здійснюється службовими особами митниці шляхом:

Þ перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

Þ митного огляду, переогляду;

Þ обліку замороженої плодоовочевої продукції через митний кордон України;

Þ перевірки системи звітності та обліку замороженої плодоовочевої продукції що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків i зборів, якi відповідно до законів справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

Þ огляду територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитись заморожена плодоовочева продукція, що підлягає митному контролю [58]

Під час проведення митного контролю митні органи самостійно визначають форму та обсяг контролю, достатні для забезпечення додержання законодавства України.

З метою забезпечення здійснення митними органами митного контролю за товарами та транспортними засобами, що переміщуються через митний кордон України, проведення заходів, пов'язаних з виявленням, попередженням та припиненням контрабанди та порушень митних правил, у пунктах пропуску на митному кордоні України, в межах прикордонної смуги на державному кордоні України, у морських i річкових портах, аеропортах, на залізничних станціях, на територіях підприємств, спеціальних митних зон, а також в інших місцях, визначених митними органами, створюються зони митного контролю. Зони митного контролю в межах пунктів пропуску через державний кордон України створюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону України та центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту. Їх режим - це порядок доступу та перебування в таких зонах службових осіб, які безпосередньо забезпечують процес митного контролю та уповноважені особи, що представляють партію товару замороженої продукції, а також порядок переміщення її за межі зони митного контролю [51].

Заморожена плодоовочева продукція перебуває під митним контролем з моменту його початку i до закінчення згідно з заявленим митним режимом. У разі ввезення на митну територію України партії митний контроль розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України. У разі вивезення за межі митної території України митний контроль розпочинається з моменту пред'явлення партії товарів, митного оформлення та їх декларування. Тривалість перебування партії замороженої плодоовочевої продукції під митним контролем на території зони митного контролю у пункті пропуску на митному кордоні України встановлюється відповідно до технологічної схеми пропуску через митний кордон товарів. Митний контроль закінчується в таких випадках:

- ввезення на митну територію України - після здійснення у повному обсязі митного оформлення партії замороженої плодоовочевої продукції, що переміщується через митний кордон України;

- вивезення за межі митної території України - після здійснення у повному обсязі митного оформлення партії товарів та перетинання ними митного кордону України, за винятком митних режимів, які передбачають перебування під митним контролем протягом усього часу дії митного режиму.

Заморожена плодоовочева продукція, що переміщується через митний кордон України, разом з її упаковкою та маркуванням, транспортними засобами, якими вони переміщується через митний кордон, а також документи на ці товари i транспортні засоби пред'являються для контролю митним органам у незмінному стані в пунктах пропуску через митний кордон України та в інших місцях митної території України, встановлених митними органами для здійснення митного контролю та оформлення, не пізніше ніж через три години після прибуття зазначених товарів i транспортних засобів у пункт пропуску. Особи, якi переміщують партію замороженої плодоовочевої продукції через митний кордон України, подають митним органам документи та відомості, необхідні для здійснення митного контролю.