Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза та митне оформлення заморожених плодоовочів (стр. 8 из 18)

Для замороженої плодоовочевої продукції використовують папір отриманий механічним способом. Цей спосіб дозволяє одержати еластичний папір не змінюючи властивості паперу, але впливаючи на його хімічний склад. Сучасну промисловість не можливо уявити без гофрованого паперу. До обох сторін хвилястого шару, такого паперу, приклеєні гладкі шари (водовідштовхувальні).

За допомогою хімічної обробки паперу поліпшують його властивості, збільшують ступінь захищеності продуктів від різного роду шкідливих впливів. Основні способи обробки поверхні паперу полягають у глазуруванні – нанесенні тонкого плівкового шару з розплавлених синтетичних матеріалів, парафіну, клею тощо; просочені – обробці розчином речовин без утворення плівкового шару.

Комбінації паперу і штучних матеріалів одержують шляхом сполучення картону з іншими матеріалами. Так картон, покритий плівкою синтетичного матеріалу, і виготовлені з нього коробки добре захищають продукти від виділення і поглинання запахів, не псуються під дією жиромістких речовин та зручні для нанесення друкованого тексту. Обробка поверхні картону шляхом парафінування, дозволяє збільшити вологостійкість листа, а це важлива вимога до пакувального паперу замороженої плодоовочевої продукції.

Папір і картон є не тільки екологічно чистими пакувальними матеріалами, які забезпечують збереження якості продукції під час транспортування і зберігання, але й безпечними для довкілля, оскільки придатні для повторного використання.

Металеве пакування заморожених продуктів використовується рідко. З металевих пакувальних засобів найчастіше використовують алюміній, іноді луджену жерсть (із захисною плівкою лаку). Металеві банки достатньо не проникні для водяної пари і летких ароматичних речовин і можуть використовуватись як для споживчої, так і для транспортної упаковки. Недоліками матеріалу є низька міцність на розрив та вигин.

Також для пакування замороженої плодоовочевої продукції використовують скляну тару. До її переваг належить її осьова міцність, хімічна інертність, прозорість, можливість повторного використання. Основним недоліком є крихкість при ударі. Скляна тара обмежено використовується для заморожування плодів і ягід у сиропі [53].

Синтетичні пакувальні матеріали найбільш поширені серед пакувальних матеріалів для заморожених плодів і овочів. Їх виробляють із одношарової, комбінованої, чи жатої плівки. Порівняно з іншими видами упакувань полімерні упаковки мають низку переваг, а саме: високу щільність, довговічність, хімічну стійкість, паро-, газо-, аромато-, жиростійкість, добру зварюваність, пластичність та стійкість до механічних навантажень, індиферентність до агресивних мікробних впливів, стійкість до високих та низьких температур. Дані про основні види полімерних матеріалів, призначених для пакування швидкозаморожених продуктів, наведено у табл.1.3


Таблиця 1.3

Характеристика основних видів полімерних матеріалів, призначених для пакування швидкозаморожених продуктів

Плівковий матеріал Властивості Обмеження щодо упакування Інтервал температур експлуата-ції Основне призначен-ня
1 2 3 4 5
Поліетилен низької щільності Прозорість, низька волого- проникність, стійкість до кислих та лужних середовищ, добра зварюваність Висока газо- проникність, відносно низька міцність, низька стійкість до жирів, низька теплостійкість

- 500С..

+ 700С

Упаковка харчових продуктів з низьким вмістом жиру
Поліпропілен неорієнтований Прозорість, низька паро проникність, стійкість до кислих та лужних середовищ, задовільна зварюваність Висока газопроникність, відносно низька морозостійкість

-180С

+1300С

Пакування харчових продуктів з обмеженим терміном зберігання
Лавсан-поліетилен Прозорість, висока міцність, паро-, газонепроникність Низька стійкість до жирів

-500С

+1000С

Упаковка різних харчових продуктів
Поліамід-поліетилен Прозорість, паро-, газонепроникність, висока стійкість до жирів, підвищена міцність -

-400С

+900С

Упаковка різних харчових продуктів
Поліамід Прозорість, висока міцність, стійкість до жирів Висока волого проникність

-400С

+1200С

-
Лавсан-поліетилен-терефталат Прозорість, висока міцність, газонепроникність, стійкість до жирів Труднощі при зварюванні

-600С

+1500С

-
Поліоформ Прозорість, паро-, газонепроникність, висока стійкість до жирів, підвищена міцність -

-400С

+900С

Упаковка різних харчових продуктів

Завдяки широкому вибору синтетичних матеріалів холодильна промисловість має можливість використовувати сучасне пакування, що відповідає характеру замороженої плодоовочевої продукції.

В наш час найсучаснішим способом пакування продуктів харчування є пакування з подальшим вакуумуванням. Основна мета даного способу полягає в тому, щоб у пакуванні максимально зменшити концентрацію кисню і таким чином захистити біологічно активні компоненти продукту від окислення.

Попереднє вакуумування перед заморожуванням забезпечує стабілізацію хімічного складу й органолептичних властивостей продукту протягом заморожування та тривалого зберігання. Також завдяки вакуумуванню показники втрати вітаміну С, після тривалого зберігання, значно менші ніж при заморожуванні без подальшого вакуумування [49].

На одну із торцевих сторін транспортної тари, яка упакована швидкозамороженою плодоовочевою продукцією в споживчій тарі, наклеюють ярлик або наносять маркування незмивною без запаху фарбою з відповідними даними: назву підприємства – виробника, найменування продукції, номер стандарту, ТУ, кількість одиниць фасування, маси нетто продукції, дата виготовлення і термін зберігання, умови зберігання.

Термін зберігання окремих видів замороженої продукції залежить від особливостей продукції і виду тари і способу заморожування. Тому необхідно також зазначити терміни зберігання замороженої плодоовочевої продукції та розглянути особливості її зберігання.

Упаковану заморожену продукцію слід зберігати в холодильних камерах при температурі мінус 180С і відносній вологості повітря не більше 95% не більше 12 місяців, ягід не більше 9 місяців, рахуючи з дня виготовлення продукції.

При температурі мінус 150С можна зберігати заморожені плодоовочеві продукти не більше 9 місяців.

В торгівельних мережах допускається зберігання при температурі мінус 120С не більше ніж 7 діб.

Розморожування та повторне заморожування не допускається [36].

Споживачі замороженої плодоовочевої продукції швидко реагують на новизну, якість, дизайн пакування та маркування. Попит на різноманітний формат пакування постійно зростає.

Отже зберігання, транспортування, реалізація замороженої плодоовочевої продукції вимагає ретельного вибору виду пакування. Основними пакувальними матеріалами, які використовуються для швидкозапороженої продукції є картон, лакований целофан, поліетилен, полістирол, поліпропілен, необроблена алюмінієва фольга. На ринку України найчастіше зустрічаються такі типи пакування замороженої плодоовочевої продукції, як картонні коробки місткістю 0,45; 0,5; і 1кг; поліетиленові пакети з нанесенням флексографічного друку; пластикові прозорі піддони. На пакувальні матеріали повинно легко наноситись відповідне маркування замороженої плодоовочевої продукції, яке окрім загальних вимог зазначених у ст. 38 Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”, на нашу думку повинно містити інформацію про: ботанічні сорти плодів та овочів, які придатні до заморожування, спосіб попередньої обробки, який застосовано виробником, температурні режими, рекомендовані способи розморожування, та способи підготовки продукції до споживання.


Розділ 2. Товарознавча експертиза замороженої плодоовочевої

продукції

2.1.Організація, об’єкти та методи дослідження

Теоретичні і експериментальні дослідження споживних властивостей замороженого перцю проводились за схемою, наведеною на рис.2.1.


--