Смекни!
smekni.com

Формування споживних властивостей меблів та митне оформлення при перетині митного кордону (стр. 10 из 19)

Для визначення показників: стійкість, міцність та деформацію виробів корпусних меблів, слід користуватися ГОСТ 19882-91 "Меблі корпусні. Методи випробувань на міцність, деформацію та стійкість". Згідно якого допускається випробувати зразки, які не мають лакофарбного покриття. Зразки, перед випробуванням, витримують не менше трьох діб. Витримка та випробування зразків повинні проводитись у приміщенні з відносною вологістю повітря від 45 до 70% та температурою повітря від 15 до 300С. Масу виробу визначають з похибкою не більше 1 кг.

Зразки встановлюють на нерухому основу стенда і закріплюють основу виробу на опорах. При випробуваннях на стійкість основу виробу не закріплюють.

Виріб рівномірно навантажують експлуатаційним навантаженням. При випробуванні на стійкість виріб не навантажують.

Експлуатаційне навантаження (Q) у даН рахують як добуток розмірів елементів меблів на питоме навантаження.

Виміри лінійних величин проводять з похибкою ±1 мм, площу поверхні виробу обчисляють з точністю до 0,001 м2, об'єм – з точністю до 0,001 м3. Експлуатаційне навантаження (Q) у даН рахують з точністю до 0,5 Н.

Для проведення даних випробувань використовують випробувальний стенд або інший випробувальний пристрій, що забезпечує:

· закріплення виробу у необхідному положенні;

· застосування навантаження до 100 даН;

· роботу з ритмом від 14 до 20 циклів у хвилину;

· помилкову вимірну величину навантаження ±3%.

Суть метода випробування виробів на стійкість у тому, що горизонтальне навантаження одноразово впливає та бокову або горизонтальну стінку виробу.

Меблеві вироби, ширина яких не більше 500 мм, випробують шляхом одноразового прикладання навантаження Р1=3 даН до бокової стінки виробу. Меблів вироби, ширина яких більше 500 мм а також не більше 500 мм, а глибина менше ширини, випробують шляхом одноразового прикладання навантаження Р2=1 даН до задньої стінки виробу.

Вироби шириною не більше 500 мм двері відкривають на 1800­­­, шириною більше 500 мм – на 900 відносно корпуса виробу. Двері з горизонтальною віссю обертання відкривають, висувні елементи та ящики виробів висовують на 2/3 глибини та завантажують вантажем.

Секційні меблі випробують у зібраному вигляді як один виріб.

Якщо при прикладанні навантаження Р1 та Р2 виріб не почав нахилятися, то враховують, що він витримав випробування.

Вироби, які витримали випробування на стійкість, підлягають випробуванню на міцність корпусу. Суть методів випробування на міцність та деформацію корпусу виробів міститься у циклічному впливі горизонтального навантаження на бокові стінки виробу, що викликає напруження, які з'являються при експлуатації. Для цього елементи випробувального пристрою які передають навантаження на вироби, встановлюють так, щоб забезпечити можливість прикладання навантаження до бокових стінок та до нижнього щита основи виробу.

Двері виробу відкривають та фіксують під кутом 900 відносно корпуса виробу. Виріб завантажують експлуатаційним навантаження. Лічильник циклів навантаження встановлюється на нуль.

Для бокових стінок корпуса виробу почергово зліва та справа прикладають одноразове навантаження (не більше 80 даН). Після зняття навантаження вимірюють зміни верхнього щита відносно нижнього.

Потім навантажують бокові стінки корпусу виробу циклічним навантаження до нормативної кількості циклів, яка передбачена ДСТУ 16371-93. Через кожні 50 циклів навантаження знімають та проводять огляд виробу і вимір деформації.

Якщо у одного з виробів з'явиться деформація, яка перебільшує норму, що встановлює ДСТУ 19371-93, або зміни, порушують функціональність рухомих деталей, то випробування припиняють і виріб бракують, як таких, що не витримав випробування.

При випробуванні секційних виробів окремі секції випробуються, як окремі вироби.

Деформацію корпусу виробу (Е) у мм рахують за формулою (1)

Е=Еn-E1 ,

де:

Е1 – значення деформації корпусу, яка виміряна після одноразового застосування навантаження, мм;

Еn – значення деформації корпуса, яка виміряна після закінчення випробувань, мм.

Виріб враховують, як той, що витримав випробування на міцність та деформацію корпусу, якщо після досягнення нормативної кількості циклів навантаження величина не перебільшує встановлену норму, а у виробі не виявлено пошкоджень деталей, ослаблення або руйнування конструктивних з'єднань та порушення функціональності рухомих деталей.

Вироби, які витримали випробування на міцність та деформацію корпусу, підлягають випробуванням на міцність основи. Суть цього методу міститься у циклічному впливу горизонтального навантаження на основу виробу, що викликає напруження, яке з'являється при експлуатації. Для цього виріб завантажують експериментальним навантаження. Лічильник циклів встановлюють на нуль. Навантажують основу виробу вантажем (не більше 50 даН) до нормативної кількості циклів, яка передбачена ДСТУ 16371-93. Через кожних 50 циклів знімають навантаження та проводять огляд виробу.

При визначенні міцності основи секційних виробів застосовують навантаження тільки нижньої секції виробу без урахування маси верхньої секції у навантаженому стані.

Виріб вважають, що він витримав випробування на міцність основи, якщо після досягнення нормативної кількості циклів навантаження, у ньому не виявлено пошкодження деталей, хитання вузлів та конструктивних з'єднань.

В випробувальний центр меблів інституту "Укрдіпромеблі" для проведення експертизи були поставлені меблевий гарнітур для спальні "Сен" (Польща) та набір меблів для кухні "Аромат" (Україна).

В склад меблевого гарнітуру для спальні "Сен" входять : шафа для одягу і білизни, тумби прикроватні, комод, тумба туалетна і ліжко. Вироби набору щитової конструкції, установлені на бічних продольних стінках, з'єднаних передньою цокольною стінкою, ліжка на коробчатій підставі. Щитові елементи виробів – із ламінованих ДСП. Шухляди – столярні, стінки з ламінованих плит. Задні стінки накладні, кріпляться шурупами із шайбою. Збірка виробів здійснюється за допомогою стяжок, гвинтів, косинців, шурупів, скоб, шкантов і клейових з'єднань. Фасадні поверхні виробів - з декорировным оформленням. Бічні стінки і коробчата підстава ліжка, мають п'яти.

В склад набору меблів для кухні "Аромат" входять шафи-столи, шафа під мийку, шафа кухонна, шафи настінні, стіл обідній і табурети.

Під час проведення випробування на стійкість виробу по ГОСТ 19882-91. Ми отримали наступні результати. Так під час експертизи меблевого гарнітуру "Сен" ми відкрили ящики на 90 градусів і видвинули на 2/3 довжини ящики - вироби не нахилялися .

При прикладенні навантаження 5 даН до відкритих на 90 градусів дверей і 10 даН до видвинутих на 2/3 довжиниящиків шаф;2 даН до дверей і 4 даН до ящиків тумб - випрбовувані вироби не нахилилися, що відповідає вимогам ГОСТ 19882-91.

Під час визначення стійкості кухонного гарнітуру " Аромат" , були відкриті на 90 градусів двері і витягнуті на 2/3 довжини ящики- вироби не нахилялися.

Далі було прикладено навантаження 2 даН до почергово відкритих дверей на 90 градусів, 4даН до видвинутих на 2/3 довжини ящики, випробовувані вироби не нахилялися. Ми можемо сказати , що кухонний набір "Аромат" також відповідає вимогам ГОСТ 19882-91.

Потім вироби меблевого гарнітуру "Сен" були підданні випрбовуванням на міцність і деформованість виробів , визначення міцності кріплення дверей, величини прогину штанг та міцності штанготримача, зусилля видвигання, міцності та довговічності ящиків, довговічність ліжка, міцності основи і кріплення опорних стінок, визначення стійкості , міцності, жорсткості і довговічності стола туалетного. Ми отримали наступні результати.

Таблиця № 3.1

Визначення міцності та деформованості виробів корпусних меблів

───────────────────────────────────────────────

|Назва Величина деформації,мм. Кількість циклів навантажень Харак- |

|виро -----------------------------------------------------тер пош-|

|бу норма факт норма факт коджень|

├───────────────────────────────────────────────────────────────────┤

|Комод не більше Без | | 0 3,0 0,5 600 600 пошкоджень|

|Тумба |

| --"-- 0,2 600 600 ---"---|

└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Таблиця № 3.2

Визначення міцності кріплення дверей

┌─────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐

|Номер|Жорсткість кріп Міцність кріп- Долговічність креп- Харак-|