Смекни!
smekni.com

Стрілецька зброя (стр. 2 из 5)

ЄВРОПЕЙСЬКА СТРІЛЕЦЬКА ЗБРОЯ

Професію зброяра завжди вибирали люди з художніми нахилами. Такі видатні майстри-зброярі, як Ладзаріно Комінаццо (1593–1611), Нікола Ноэль Буті (1761–1833), Каспар Спет (1635–1691) і Нікола Біс (1692–1726), створювали свої зразки зброї в той історичний період, коли вимоги до їх художньої обробки були дуже високими. Леонардо да Вінчі займався розробкою колісного замка, Бенвенуто Челліні сам зробив свій пістолет. У розробці пістолета чирушниці звичайно брали участь кілька фахівців: по загальній конструкції, ложі, замка, ствола і художній обробці. На замках і стволах звичайно вказувалося ім'я майстра.

Майстер-зброяр повинен був добре розбиратися у властивостях металу. Він повинен був знати, як виготовляти й обробляти сталь, як загартовувати, відпускати і додавати їй потрібний колірний тон; як шліфувати деталі до гладкості скла; як уберегти сталь від іржі; як гравірувати на металі і як наносити позолоту. Художня обробка замків і інших деталей кремінної стрілецької зброї демонструє, яких висот досягли майстри 16–18 ст. у мистецтві гравіювання на металі.

На противагу майстерно виконаній спортивній зброї, військові мушкети мали стволи з погано висвердленими каналами. При значному зазорі між стінками каналу ствола і сферичною кулею стрільцю доводилося фіксувати її забиванням пижа, інакше вона могла викотитися зі ствола. Однак через те, що пиж притискав кулю до однієї зі стінок каналу, вона при пострілі починала котитися по цій стінці, що викликало скривлення траєкторії польоту кулі.

Італійські пістолети. Виготовлення стрілецької зброї в середні століття досягло розквіту в Північній Італії. Брешианскі пістолети 17 ст. мають невелику масу (0,9 кг) і витончені за формою. Вони набагато перевершують використовувані до кінця 16 ст. громіздкі і важкі пістолети, що мали масу 2 кг і стріляли великими сферичними кулями 50-го калібру.


САМОЗАРЯДНИЙ ПІСТОЛЕТ «БЕРЕТТА»

Модель була обрана Армією США для заміни «ветерана» – «Кольта» і одержала позначення М9. Пістолет оснащений ударно-спусковим механізмом подвійної дії. Автоматика працює за схемою віддачі ствола з коротким ходом. Калібр 9 мм, маса зі спорядженим магазином 1159 гр, довжина 22,7 см., максимальна ефективна дальність стрільби 50 м. 1 – мушка; 2 – ствол; 3 – замикаючий блок; 4 – кожух-затвор; 5 – ударник; 6 – приціл; 7 – курок; 8 – вісь курка; 9 – підйомний запобіжник; 10 – шептало; 11 напрямна бойової пружини; 12 – вісь шептала; 13 – бойова пружина; 14 – наконечник бойової пружини; 15 – дно магазина; 16 – пружина подавача; 17 спусковий гачок; 18 – пружина спускового гачка; 19 – розподільник; 20 – направляючий стержень зворотної пружини; 21 – зворотна пружина.

Ці поліпшення стали результатом винаходу кращих сортів сталі і поступовим відмовленням від лицарської збруї. Застосування кулі менше 50-го калібру дозволило зменшити діаметр ствола і вагу ложа. Велику популярність у Брешіі одержав майстер по виготовленню стволів Ладзаріно Комінаццо. Не менш знамениті були і майстри по замках, чиї імена збереглися на їхніх виробах.

Голландські пістолети. Голландські пістолети 17 ст. відрізняються ложем зі слонової кістки. Рукоятки мають форму голови воїна. На замках більшості збережених пістолетів стоїть клеймо міста Маастріхт – основного місця їхнього виготовлення, зустрічаються також клейма французького Седана і німецького Ахена. Такі розкішні пістолети замовлялися для дарування, і тому чимало їх знаходилося в колекціях зброї в Пруссії, Швеції, Данії і Росії.

Шотландські пістолети. Їхня форма і декорування носять яскраво виражений національний характер. Шотландські пістолети звичайно суцільнометалеві, іноді з латунним ложем. Рукоятки цих пістолетів закінчуються традиційно стилізованими баранячими рогами, серцем, риб'ячим хвостом чизавитком. Спускова скоба відсутня, а сам спуск має форму кульки. Поверхні покриті кельтським орнаментом, завитками і срібною інкрустацією. Пістолети виготовлялися парними комплектами: у 17 ст. один з пари пістолетів мав замок на лівій стороні, іншої – на правій; у пар пістолетів 18 ст. замок установлювався тільки на правій стороні.

Сардинські пістолети. Звичний для цих пістолетів замок «микеле» вказує на іспанський вплив. Ложі за формою подібно з французькими моделями періоду Людовика XIII, а іноді нагадує арабські зразки. Їхньою відмінною рисою є «залізні мережива», цілком чичастково покриваючі тонкі ложі, що робить конструкцію більш міцною і теж указує на іспанський вплив.

Французька стрілецька зброя. Більш чверті століття Н.Буті працював для короля Франції, успадкувавши від тестя посаду і звання королівського зброяра. По революційному декреті 1793 Буті одержав право набирати досвідчених ремісників-зброярів з Льєжа і реквізувати необхідне устаткування для організації виробництва стрілецької зброї. Пізніше Наполеон віддав йому в концесію на 18 років фабрику у Версалеві, де за договором передбачалися випуск військової стрілецької зброї і шабель, а також підготовка майстрів-зброярів.

На підприємствах Буті випускалося різна по якості і призначенню зброя: від простого і надійного військового до мистецьки виконаних подарункових зразків. Падіння наполеонівської імперії стало нещастям для Буті. Пруські війська, що ввійшли у Версаль, розграбували його фабрику і вивезли в Берлін у 30 фургонах матеріали, зразки, креслення і зброю. Це була катастрофа цілої галузі промисловості, у якій Буті займав ведуче місце.

АМЕРИКАНСЬКА СТРІЛЕЦЬКА ЗБРОЯ

На початковому етапі освоєння американського континенту там використовувалася європейська вогнепальна зброя. Його конструкція послужила основою для розробки перших американських зразків. У 1609 Самюэль Шамплейн здійснив перші постачання стрілецької зброї для боротьби з індіанцями. Пістолети, що належали Дж.Вашингтонові, експонуються в музеї військової академії Уэст-Пойнта; вони мають лондонське міське клеймо, що засвідчує придатність зброї після іспитів, і ім'я лондонського майстра-зброяра Хокинса. Відповідно до письмових свідчень, перший постріл Американської революції був зроблений майором Дж.Питкерном із шотландського суцільнометалевого пістолета в Лексингтоне.

Мушкети. Ґнотові мушкети. Капітан Дж.Смит у 1624 рекомендував забезпечити всіх колоністів «мушкетами довжиною п'ять з половиною футів». Такі прості і недорогі мушкети незабаром одержали широке поширення серед колоністів.

Мушкети з засувкою. Мушкети, постачені замковою засувкою, були винайдені в Англії на початку 17 ст. Потрапляючи своїм виступом у виріз на підставі курка, засувка дозволяла ставити зброю на запобіжний взвод (піввзвод), крім можливості випадкового пострілу. Такі мушкети випускалися в Новій Англії.

Ударні кремінні мушкети. Основною стрілецькою зброєю американської армії під час Війни за незалежність були французький армійський гладкоствольний мушкет зразка 1763 року з ударним кремінним замком, відомий як Шарлевильский мушкет, англійський армійський мушкет зразків від 1690 року, що одержав назву «Смаглява Бесс», і американський мушкет, прозваний «Комітет безпеки».

Кентуккийская гвинтівка. Перші гвинтівки, створені в Європі, призначалися для спортивної стрільби (на початковому етапі розвитку стрілецької зброї всі технічні нововведення знаходили застосування насамперед у мисливській зброї). Зразком для кентуккийскої гвинтівки послужила витончена німецька гвинтівка 61-го калібру. Її довжина 140 см, маса всього 3,6 кг, у стволі пророблені сім нарізів, на ложі вирізана кабаняча голова, замок покритий витонченим гравіруванням і на ньому нанесене ім'я палацевого зброяра Іоганна Себастьяна Хаушка, що працював у Вольфенбюттеле з 1720 по 1755 рік. На відміну від мушкетної кулі, яка крутилася в польоті, гвинтівкова куля, рухаючись по гвинтових нарізах, здобувала обертальний рух, що збільшувало дальність прямого пострілу і влучність стрільби.

АМЕРИКАНСЬКА КРЕМІННА ГВИНТІВКА«Кентуккі» калібром 11,8–12,2 мм


Перед революцією зброярі Пенсільванії методом проб і помилок на основі описаного німецького зразка створили гвинтівку, що одержала назву «Кентуккі». Вона мала довгий ствол із глибокими нарізами; кривизна приклада складала великий кут з віссю ствола; ціль (розміщена по центрі ваги зброї) і мушка (біля дулового зрізу) були короткими і кріпилися жорстко, так що при приведенні зброї до бою стрілок установлював для себе точку прицілювання на око, а не механічно. Найбільш важливою особливістю гвинтівки був її менший калібр, що дозволило зменшити вагу викладення стрільців. Крім того, куля мала трохи менший діаметр, ніж діаметр каналу ствола. Перед заряджанням кулю загортали в шматок промасленої оленячої шкіри чиполотна, тому вона відносно легко доставлялася шомполом, очищаючи при цьому ствол від гару. Щільно прилягаюча до стінок ствола гвинтівкова куля, на відміну від мушкетної кульової кулі, повніше сприймала тиск порохових газів, що збільшувало її швидкість і дальність польоту. Підвищилася точність стрільби: якщо з мушкета з відстані 100 м можна було потрапити в ціль величиною з комірні двері, то з цієї гвинтівки можна було підстрелити білку з відстані 50 м і вразити супротивника на дальностях до 180 м. На початку 1800-х років ударні кремінні замки на кентукійських гвинтівках стали заміняти ударними капсульними. На замковій дошці замість затравочної полки, кресала і кременя встановлювали затравочну трубку (бранд-трубку), у яку вставляли капсуль.

Гірська гвинтівка. У міру того як американські поселенці просувалися на захід, місцевість ставала усе більш гористою. Це змусило зброярів внести зміни в кентукійську гвинтівку. Її ствол став коротшим і легшим, а ложе закінчувалося не в дулового зрізу, а посередині ствола. Для зручності стрільби верхи приклад зробили коротшим і прямішим, зменшивши кривизну щодо осі ствола. На гірські гвинтівки встановлювали як ударні кремінні замки, так і ударні капсульні. Ці гвинтівки залишалися основною далекобійною зброєю поселенців до кінця громадянської війни.