Смекни!
smekni.com

Стрілецька зброя (стр. 5 из 5)

У Росії розвиток самозарядних гвинтівок почалося в 1916 і зв'язано головним чином з ім'ям конструктора Г.Симонова. На початку 1930-х років він розробив гвинтівку, що успішно витримала іспит і прийняту на озброєння в 1936. Пізніше чимало їх було відправлено в Іспанію для допомоги республіканцям. Один стрілець, озброєний цією гвинтівкою, міг досягти такої ж щільності вогню, яка досягалася групою з трьох чи п'яти стрільців, озброєних звичайними гвинтівками. Ще більш вдосконалений зразок – самозарядна гвинтівка Ф.В.Токарєва – надійшов на озброєння в 1938. Ця гвинтівка зайняла серед подібної зброї одне з перших місць у світі по простоті, надійності і легкості. Відчувши на собі ефективність гвинтівки Токарєва в боях на східному фронті в Другу світову війну, німецька армія також озброїлася самозарядними гвинтівками. Найбільш популярними серед них були гвинтівки G41M Маузера і G41W Вальтера, що працювали на принципі відводу порохових газів через дуловий пристрій (надульник). Особливо багато було випущено гвинтівок G43 (удосконалений варіант G41W).

Зразки, розроблені після Другої світової війни. Відразу ж після закінчення війни армія США почалапошуки по створенню полегшеної гвинтівки для стрільби одиночними пострілами і чергами патронів, що були б не менш ефективні, чим 7,62–ммпатрон М2. Серед розроблених систем, що піддалися найжорстокішим іспитам, були гвинтівки Т31 (розробка Гаранда), Т25 (розробка артилерійсько-технічної служби), Т37 (модифікація гвинтівки М1), Т44 (на базі гвинтівки М1 зі зміненою газовою системою) і Т48 (американське позначення гвинтівки, розроблене бельгійською Національною збройовою фабрикою). Кращою виявилася Т44, що і була прийнята на озброєння в 1957, одержавши найменування «гвинтівка М14 калібру 7,62 мм».

В основному М14 улаштована так само, як і гвинтівка Гаранда М1. Її маса 4 кг, “харчування” з окремого коробчатого магазина на 20 патронів. Гвинтівка забезпечує одиночний і безупинний автоматичний вогонь. Канал ствола має хромоване покриття. Прийняття на озброєння гвинтівки М14 і єдиного кулемета М60 під стандартний 7,62–мм патрон НАТО дозволило зняти з озброєння сім застарілих стрілецьких систем, що стріляли трьома різними патронами.

Для заміни гвинтівки М14 була розроблена штурмова гвинтівка М16, що уперше використовувалася у в'єтнамській війні. Її маса 2,8 кг, а разом з магазином на 20 патронів – 3,2 кг. Гвинтівка розрахована на одиночний і безупинний вогонь 5,56–мм патронами, постачена багнетом, телескопічним прицілом і 40–мм гранатометом. З укороченим стволом і магазином на 30 патронів вона стає автоматом.

Автомати. На озброєнні майже всіх армій знаходилися чипродовжують знаходитися автомати (пістолети-кулемети). В армії США їхнє застосування зменшується через відносно невисоку ефективність. Достоїнством автоматів є не точність стрільби, а досягнення великої щільності вогню в ближньому бої. Звичайно вони проектуються під 11,43–мм і 9–ммпістолетні патрони; останні найбільш популярні.

Історія пістолетів-кулеметів починається в останнім десятилітті 19 ст., коли німецький інженер Г.Борхардт, використовуючи принцип кривошипно-шатунного запирання кулемета «Максим», створив самозарядний пістолет. Інший німецький інженер, Г.Люгер, зайнявшись його удосконаленням, розробив популярний «парабелум».

У Першій світовій війні пістолети-кулемети (наприклад, «Бергман» М1918) застосовувалися німецькою й італійською арміями. У США перший зразок такої зброї сконструював генерал Д.Томпсон у 1920. Цей пістолет-кулемет одержав прізвисько «рушниця Томми». Його взяла на озброєння поліція, а з розгулом злочинності в 1920-х роках ним озброювалися і гангстери. З початком Другої світової війни він стає штатним пістолетом-кулеметом армії США. Його маса 5 кг; він забезпечує одиночний і автоматичний безупинний вогонь.

До найбільш розповсюджених пістолетів-кулеметів періоду війни, АВТОМАТ КАЛАШНИКОВА АК-47 (калібр 7,62 мм, довжина 870 мм, маса 3,8 кг, ємність магазина 30 патронів). Крім американських «Томпсон» і М3, відносяться радянський ППШ (Шпагина), німецький «Шмайссер» МР38/40, британський «Стэн», фінський «Суомі» і італійський «Беретта». «Стэн», М3 і «Томпсон» часто копіювали в інших країнах. Простій по конструкції і надійний 7,62-мм автомат Калашникова став самою популярною зброєю другої половини 20 ст.

Іншими американськими зразками подібної зброї є модифікації пістолета-кулемета «Рейзинг» (усі калібру 11,43 мм). Під час Другої світової війни керування артилерійсько-технічного постачання армії США розробило полегшений і дешевий у виробництві пістолет-кулемет М3; майже всі його деталі виготовлялися шляхом штампування. Випускався він під 9-мм і 11,43-мм патрони.

Пістолети. Сучасні пістолети можна розділити на два класи: власне пістолети, у яких при натисканні на спусковий гачок спочатку відбувається постріл, а потім перезарядження, і револьвери, у яких при натисканні на спусковий гачок відбувається перезарядження, а потім постріл.

Останнім досягненням у цій області з'явилося створення автоматичних (точніше – самозарядних) пістолетів (останній вказує, що в таких пістолетів при натиску на спуск відбувається один постріл, а потім автоматичне перезарядження, тоді як термін «автоматичний» має на увазі ведення пістолетом безупинного вогню при натиску на спусковий гачок до спустошення магазина).

Найбільш відомий ранній самозарядний пістолет Г.Борхардта сконструйований у 1893. Самозарядні пістолети, що стріляли укороченим патроном, відкрили шлях до створення пістолетів-кулеметів. Незабаром після пістолета Борхардта з'являються пістолетні системи Бергмана, Манліхера і Маузера. Дж.Браунінг також розробив зручну модель кишенькового пістолета, що випускалася в Бельгії Національною збройовою фабрикою в 1900-х роках. Пізніше пістолети Браунінга стала випускати компанія Кольта. З 1905 проходив інтенсивні іспити і після доробок був прийнятий на озброєння армії і флоту США автоматичний 11,43–ммпістолет, що одержав найменування «Кольт, урядова модель 1911». Деякі європейські армії (бельгійська, польська) також прийняли на озброєння 9-мм пістолети Браунінга.

Прихильність американців до пістолета калібру 11,43 мм пояснюється сформованою після військових кампаній на Філіппінах (1898–1901) думкою, що супротивника, що атакує, можна зупинити тільки крупнокаліберною кулею. Європейці, навпаки, надавали перевагу 9–ммпістолетній системі. «Люгер», розроблений на базі пістолета Борхардта і прийнятий на озброєння німецькою армією в 1908, був найбільш популярною зброєю такого класу. Його автоматика, аналогічно більшості військових автоматичних пістолетів, діяла за принципом використання віддачі ствола з коротким ходом.

Іншою особливістю європейських пістолетів є застосування самовзводно-ударного механізму. (На американському «кольті» моделі 1911 і на моделі 1911А1, приміром, відкритий курок перед першим пострілом зводиться. Для цього приділяється назад або кожух-затвор, або сам курок. Після першого пострілу взведення курка і перезарядження здійснюються автоматично.) Знаменитий німецький «Вальтер» Р38 – найбільш відомий зразок такої зброї. Серед інших можна назвати чехословацьку модель 1938 під 9-мм короткий патрон Браунінга і військовий зразок кишенькових розмірів І.Зауэра під 7,65-мм патрон. У США пістолети із самовзводно-ударним механізмом робить фірма «Смит – Вессон».

Як військову зброю револьвери утратили своє значення. Хоча пістолети і револьвери вважаються в основному зброєю самозахисту для стрільби на близькі відстані (10–25 м), автоматичний пістолет – більш ефективна зброя. Його ефективність визначається великою кількістю патронів у магазині і швидкістю, з якою спустошений магазин заміняється на повний. Таких характеристик не може мати револьвер, барабан якого вміщає не більше шести патронів, не говорячи вже про час, необхідний для наповнення барабана новими патронами. Проте в револьвера є свої переваги. Це чисто механічна система, що нечуттєва до тому, скільки пороху виявилося в патроні. У пістолеті ж слабкий патрон може викликати відмову в стрільбі через те, що тиск порохових газів виявиться недостатнім для повного відкидання рухомих частин назад і викидання гільзи. У револьвері також немає постійно напружених пружин, тоді як у пістолеті постійно напружена, принаймні, пружина в магазині. При носінні пістолета з курком, поставленим на бойовий взвод, під напругою знаходиться бойова (спускова) пружина. Револьвер же з ударно-спусковим механізмом подвійної дії можна безпечно носити в кишені і навіть стріляти, не виймаючи з кишені, будучи упевненим, що він не підведе.


Висновок

У зв’язку з цим нагадуємо про існування різноманітної стрілецької зброї, що в різні роки свого існування була на озброєнні в різних країнах використовувана для різних потреб. Термін “стрілецька зброя” відноситься до всіляких зразків рушниць, гвинтівок, автоматів, пістолетів, револьверів і т.п. В процесі свого існування змінювалися люди що її виготовляли і стрілецька зброя що зазнала багато змін та вдосконалень.


ЛІТЕРАТУРА

1. Адам Р. Личное огнестрельное оружие. М., 1995

2. Жук А.Б. Энциклопедия стрелкового оружия. М., 1998

3. Смит Г. Энциклопедия боевого стрелкового оружия. М., 1998