Смекни!
smekni.com

Стрілецька зброя (стр. 4 из 5)

Бездимний порох. Уперше бездимний порох для вогнепальної зброї був отриманий французьким хіміком П.Вьелем у 1884. У 1886 їм стали споряджати 8-мм патрони для піхотної гвинтівки, розробленої директором французької стрілецької школи Лебелем. Було встановлено, що з нітроцелюлози і нітрогліцерину можна одержувати порох з більш рівномірним горінням і великим газоутворенням, ніж у чорного пороху. У 1887 А.Нобель розробив балліститний бездимний порох – попередник кордитного бездимного пороху. Гільзі, використовуваної з цими порохами, додали пляшкову форму; звужена частина, у якій кріпиться куля, одержала назву «дульце». У такій гільзі досягався ще більший тиск газів, а для її посилення застосовувалися мідь, нікель, сталь і бронза. Зі збільшенням тиску порохових газів збільшувалася дальність стрільби.

Пістолети. Ранні пістолети були однозарядними (сучасні однозарядні пістолети використовуються лише для спортивної стрільби і полювання на дрібних тваринах). Однак головною метою зброярів завжди було створення такого пістолета, з якого можна було б робити постріл за пострілом, натискаючи лише на спуск. У результаті з'явилися револьвери й автоматичні пістолети. Першим, хто вирішив проблему скорострільності і багатозарядності стрілецької зброї, був С.Кольт, що запатентував у 1836 револьверну систему, як виявилося практичної і придатної для військових цілей. Револьвер Кольта мав барабан з п'ятьма зарядними камерами, кожна була постачена бранд-трубкою (затравочним стрижнем), на яку надівався капсуль. Підствольний важіль-шомпол дозволяв тугіше забити патрон у камеру. Барабан повертався і фіксувався автоматично при взведенні курка.

Багато елементів принципу дії і пристрої револьвера Кольта були відомі і до нього. Стрілецька зброя з обертовим барабаном, що має кілька зарядних камор, і одним стволом використовувалося ще в 17 ст. Однак всі операції при стрільбі з такої зброї робилися вручну, а відсутність ефективних засобів запалення стримувало його розвиток. Конструктор Кольер був автором двох важливих ідей: у його мисливській рушниці барабан поверталася при взводі курка, а в револьвері з кремінним замком, запатентованому ним у 1818, найбільш помітним був пристрій, що сполучає чергову камору зі стволом і фіксуюче барабан у момент пострілу. Дж.Хол, що у 1810 розробив вдале казнозарядну кремінну рушницю, раніш Кольта почав збирати зброю зі стандартних деталей. Ідею прикріплювати до револьвера приклад, перетворюючи його в карабін, Кольт запозичав у виготовлювачів колісцевих рушниць 17 ст., у яких, навпаки, приклад відокремлювався для перетворення рушниці в пістолет. Таким чином, сполучення багатьох технічних рішень зробило револьвери Кольта дуже популярними.

Револьвери подвійної дії. Системи подвійної дії були більше поширені в Європі, ніж в Америці. Ударно-спусковий механізм таких револьверів, крім одинарного способу ведення вогню, допускає самовзвідну стрілянину: стрільцю не треба зводити курок перед кожним пострілом – досить натискати на спусковий гачок. При цьому автоматично повертається барабан, зводиться і спускається курок. Існують також системи, що дозволяють вести тільки самовзвідну стрільбу.

Оборона зброя. До сучасної оборонної зброї відносять револьвери й автоматичні пістолети, що добре підходять для захисту житла від грабіжників, самооборони і поліцейської роботи.

Револьвер – проста, влучна і надійна зброя, патрони якого могутніші, ніж в автоматичних пістолетів найбільшого калібру. Його ударно-спусковий механізм складається з невеликої кількості простих і міцних деталей, відмовлення яких у роботі малоймовірний. Таке сполучення потужності і надійності робить револьвер кращим серед т.зв. цивільної стрілецької зброї. До його недоліків можна віднести відносно невисоку скорострільність, громіздкість барабана, що створює незручність для потайливого носіння, і виступаючий за габарити зброї курок, що утрудняє швидке витягування револьвера з кишені. Однак револьвер зручно носити в кобурі, звідкіля він легко витягається. Автоматичні пістолети – це компактна портативна скорострільна система. Їх випускають самих різних калібрів: від «дерринджера» 22-го калібру до військових зразків, таких, як «кольт» 45-го калібру. Пістолет, на відміну від револьвера, зручно носити в кишені чив дамській сумочці. Однак велика кількість деталей робить пістолет менш надійним. Для того щоб мати можливість швидко почати стрілянину, необхідно носити пістолет із уже досланим у патронник патроном і зведеним курком. Якщо при цьому пістолет не поставлений на запобіжник, то виникає небезпека випадкового пострілу від поштовху чи удару. З іншого боку, якщо носити пістолет без патрона в патроннику і з незведеним курком, то губиться багато часу на підготовку першого пострілу, тому що стрільцю приходиться діяти обома руками для утримання пістолета і відводу кожуха-затвора назад до упору.

Поліцейський, що виконує небезпечне оперативне завдання, має потребу в могутній, надійній і скорострільній зброї. Найкраще для цього підходять крупнокаліберні револьвери з коротким стволом і напівсхованим курком, що поєднують достоїнства револьверів і автоматичних пістолетів.

СУЧАСНА БОЙОВА СТРІЛЕЦЬКА ЗБРОЯ

Карабіни. Під час Другої світової війни з'явився різновид стрілецької самозарядної (напівавтоматичної) зброї – карабін, створена на базі короткої кавалерійської гвинтівки, що займає проміжне положення між звичайною гвинтівкою і пістолетом по масі, потужності і бойовим якостям. Карабіни з'явилися в результаті аналізу ефективності різних стрілецьких систем під час Першої світової війни. Доцільно було озброїти частину особового складу збройних сил зброєю більш легкою, чим гвинтівка, і з більшою дальністю стрільби, чим пістолет. З вторгненням німецької армії в Польщу в 1939 потреба в такій зброї стала очевидною, і 15 червня 1940 військовий міністр США наказав почати його розробку. У жовтні 1941 на озброєння армії США надійшла система Вінчестера – карабін 30-го калібру М1. Цим легким самозарядним карабіном озброїли офіцерів, зв'язківців, водіїв, артилеристів і інших військовослужбовців, яким штатна гвинтівка створювали незручності у виконанні їхніх основних задач. Карабін не замінив цілком пістолет, але завдяки невеликій масі, компактності і простоті в звертанні став самою розповсюдженою зброєю армії США в роки Другої світової війни.

Випускалися також його модифікації, включаючи варіант для парашутистів-десантників М1А10 зі складним металевим плечовим упором і пістолетною дерев'яною рукояткою, цілком автоматичний карабін М2 з магазином ємністю для 30 патронів і модифікацію М3 з інфрачервоним прицілом для стрільби вночі. Усі моделі стріляли 7,62–мм патроном пістолетного типу з циліндричною гільзою і кулею масою 7,13 г і початковою швидкістю 600 м/с. Коробчатий приставний магазин для кожної моделі вміщав 15 чи 30 патронів. Відмикання затвора і його відхід назад досягалися за рахунок відводу порохових газів, що впливають на затвор через поршень і шток з коротким ходом (4 мм). При цьому витягається і викидається стріляна гільза, а під час зворотного ходу затвора підхоплюється і досилається в патронник черговий патрон з магазина.

Напівавтоматичні гвинтівки. Найбільш значні успіхи в розробці американських самозарядних гвинтівок зв'язані з ім'ям конструктора Дж.Гаранда. У 1920-х роках він створив гвинтівку під 7–мм патрон, однак за вимогою військових був змушений переробити її під 7,62–ммпатрон з кулею масою 9,72 г. і початковою швидкістю 840 м/с. При пострілі тиск порохових газів, що спрямовуються з отвору в стінці ствола біля дулового зрізу в газову камеру під стволом, діє на поршень з коротким ходом, що за допомогою довгого штока, з'єднаного з затвором, відкриває останній і відкидає його назад. При цьому викидається стріляна гільза і зводиться курок, а при поверненні затвора в колишнє положення під дією поворотної пружини він досилає в патронник черговий патрон з магазина, після чого гвинтівка знову готова до пострілу. Маса гвинтівки 4,5 кг. Вісім патронів, розташованих двома рядами в шаховому порядку й об'єднаних пачкою, вставляються в постійний магазин зверху. Гвинтівці додадаются багнет, гранатомет і інфрачервоний «нічний» приціл. Хоча виробництво її почалося незадовго до вступу США в Другу світову війну, до 1945 було випущено 4,5 млн. екземплярів. До кінця Другої світової війни були розроблені модифікації гвинтівки для ведення безупинного автоматичного вогню з окремими коробчатими магазинами на 20 патронів.

У період між 1936 і 1940 американський конструктор Джонсон створив свою напівавтоматичну гвинтівку. У ній використовувалася енергія віддачі при короткому ході ствола. Гвинтівка мала масу 4,3 кг і неокремий магазин барабанного типу, що вміщає 10 патронів. Порівняльні іспити її з гвинтівкою М1 у 1940 показали, що вона не може бути гідною заміною останньої. Однак пізніше в тому ж році вона була запущена у виробництво за замовленням уряду Нідерландської Індії (сучасна Індонезія). Невелика кількість таких гвинтівок використовувалося також американськими морськими піхотинцями на південно-західних тихоокеанських островах.