Смекни!
smekni.com

Розробка бізнес-плану реалізації проекту по випуску нової продукції на ВАТ "Іскра" (стр. 9 из 13)

Таблиця 15

Базовий баланс (на 31.12.08)

АКТИВ Сума,тис. грн ПАСИВ Сума,тис. грн
Грошові кошти 258 Кредиторська заборгованість постачальникам 120,3
Дебіторська заборгованість 0 Всього короткострокова кредиторська заборгованість 120,3
Запаси та витрати 120,3 Уставний капітал 300
Всього оборотних засобів 378,3 0
Остаточна вартість основних засобів 42 0
Всього активів 420,3 Всього пасивів 420,3

2.8 Формування звіту про рух грошових коштів непрямим методом

Рух грошових коштів — надходження і вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Інформація про надходження і видатки грошових коштів підприємства міститься у звіті про рух грошових коштів. Він є вітчизняним еквівалентом звіту про Сash-flow, який складають підприємства відповідно до вимог IAS-7 та GAAP. Зміст і форма звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4. Необхідність звіту про рух грошових коштів зумовлена тим, що користувачі звітності повинні мати інформацію не лише про зміни в складі майна підприємства і джерел його формування, доходах і витратах, а й про грошові надходження та виплати, які здійснювалися протягом звітного періоду. Отже, метою складання звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період. Фінансові аналітики, співробітники фінансових та контролінгових служб підприємств повинні вміти читати відповідні форми звітності з тим, щоб робити правильні висновки про нинішній та потенційних фінансовий стан підприємства. На основі інформації, яка міститься у звіті, можна дійти висновків про:

· чистий рух грошових коштів (Сash-flow) протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності;

· суми надходжень і видатків, що виникають у результаті цих видів діяльності;

· величину інвестиційних вкладень підприємства у звітному періоді та рівень їх фінансування за рахунок внутрішніх фінансових джерел;

· обсяг фінансових ресурсів, які підприємство залучило із зовнішніх джерел;

· зміну ліквідних засобів протягом звітного періоду.

Прогнозний звіт про рух грошових коштів представлений в Додатку К

2.9Аналіз потенційних ризиків

Прибуток не може виникнути сам по собі: з метою його одержання підприємство здійснює різні види операцій, кожна з яких супроводжується певним ризиком. При плануванні діяльності ВАТ «Іскра» також необхідно великої уваги приділити ризикам, із якими наше підприємство може зштовхнутися в майбутньому, оцінити ці ризики і знайти способи їхньої мінімізації.

Ризики — це можливість виникнення непередбачених майнових або фінансових втрат у ситуації невизначеності умов фінансово-господарської діяльності підприємства.

Загалом, діяльність господарюючих суб'єктів супроводжується появою таких ризиків:

Виробничі ризики пов'язані з різними порушеннями у виробничій процесі або в процесі поставок сировини, матеріалів і комплектуючих виробів.

Заходами по зниженню виробничих ризиків є дієвий контроль над ходом виробничого процесу і посилення впливу на постачальників шляхом їх дублювання.

Ризик випадкового знищення майна. Даний ризик пов'язаний з можливою втратою активів унаслідок стихійного лиха, недотримання оптимальних умов збереження матеріальних активів.

Для мінімізації цього ризику на ВАТ «Іскра» будуть цілком дотримуватися правил пожежної безпеки й правил збереження матеріальних активів. У разі потреби майно ВАТ «Іскра» можна застрахувати від нещасного випадку і від зазіхання третьої сторони (крадіжки).

Комерційний ризик. Визначається несумлінністю комерційних партнерів.

Заходами по зниженню комерційних ризиків є:

· Систематичне вивчення кон'юнктури ринку;

· Створення дилерської мережі

· Раціональна цінова політика

· Створення сіті сервісного обслуговування

· Реклама і т.д.

Економічний ризик. Визначається невиконанням затверджених планів обсягів реалізації товарів унаслідок інфляційних процесів, конкуренції, зниження платоспроможності покупців.

Ціновий ризик. Це один із найбільш небезпечних ризиків у діяльності підприємств, здатний впливати на можливість утрати доходів, а виходить, і прибутку.

Процентний ризик. Виявляється в непередбаченій зміні процентних ставок на фінансовому ринку.

Податковий ризик. Характеризується можливістю нових податкових платежів, можливістю збільшення рівня ставок діючих податків, зміною діючих податкових пільг, нестабільністю податкового законодавства.

Інфляційний ризик. Можливість знецінювання реальної вартості капіталу підприємств, а також створених у грошових формах окремих його фінансових фондів.

Інвестиційний ризик. Характеризується можливістю виникнення непередбачених фінансових втрат у процесі інвестиційної діяльності.

Ризик неплатоспроможності. Причиною його виникнення є низький рівень ліквідності оборотних активів.

Ризик утрати фінансової стійкості. Цей вид ризику характеризується недосконалою структурою капіталу господарюючого суб'єкта.

Інші види ризиків. Наприклад, ризик підробки фінансових документів.

При аналізі можливих ризиків, характерних для ВАТ «Іскра» , більше уваги було приділено ціновим, виробничим і податковим ризикам. Ці ризики є найбільш актуальними, тому що з ними ВАТ «Іскра» може зштовхнутися навіть спочатку свого існування. Серед класу даних ризиків було виділено 9 основних ризиків і визначено їхній негативний вплив на прибуток (табл.16).

Таблиця 16.

Ризики та їхній негативний вплив на прибуток

Ризики Негативний вплив на прибуток
1 Нестійкість попиту Падіння попиту із зростанням цін
2 Поява альтернативногопродукту Зниження попиту
3 Зниження цін конкурентів Зниження цін
4 Збільшення виробництва у конкурентів Падіння продажів або зниження цін
5 Зростання податків Зменшення чистого прибутку
6 Неплатоспроможність споживачів Падіння продаж або зниження цін
7 Зростання цін на сировину, матеріали, перевезення Зниження прибутку через зростання цін
8 Залежність від постачальників, відсутність альтернативи Зниження прибутку через зростання цін
9 Нестача оборотних коштів Збільшення кредитів

Для оцінки даних ризиків і виявлення найбільш небезпечних для діяльності ВАТ «Іскра» було проведено експертизу за участю 10 експертів. У ролі експертів виступили 10 досвідчених підприємців, підприємства яких вже давно займають свої ринкові ніші на ринку електронної техніки, однак вони не є потенційними конкурентами ВАТ «Іскра» . Експертиза проводилася в один етап у виді анкетування. Експертам запропонували оцінити кожний з 9 ризиків за 100-бальною системою, де 100 — найвища оцінка, що характеризує найвищу небезпеку й актуальність ризику. Після проведення експертизи, для зручності подальшого аналізу, усі відповіді експертів були згруповані в одну таблицю (табл. 24).

Для того, щоб визначити, чи були думки експертів погодженими, тобто, чи можна на основі даних зробити конкретні висновки, необхідно порахувати коефіцієнт конкордації (Ккон).

Коефіцієнт конкордації змінюється в межах від 0 до 1.

Якщо Ккон = 0, то думки експертів цілком не погоджені, якщо ж Ккон = 1, то спостерігається повна єдність у думках експертів. Ккон обчислюється за формулою:


де і — номер с (ризику);

j — номер експерта;

т — кількість експертів;

п — кількість напрямків (ризиків);

Sj — сума рангів;

L — кількість груп зв'язаних рангів;

tij — кількість однакових рангів у кожній групі.

Таблиця 17.

Дані, отримані шляхом експертизи

Ризики 1 експерт 2 експерт 3 експерт 4 експерт 5 експерт 6 експерт 7 експерт 8 експерт 9 експерт 10 експерт
1 Нестійкість попиту 100 80 90 100 90 80 100 100 90 80
2 Поява альтернативного продукту 100 80 90 90 80 100 100 90 90 100
3 Зниження цін конкурентів 40 50 50 60 40 50 20 50 60 70
4 Збільшення виробництва у конкурентів 50 40 50 60 50 40 ЗО 50 40 60
5 Зростання податків 50 40 40 ЗО ЗО 40 50 70 50 40
6 Платоспроможність споживачів 50 70 70 80 60 70 60 50 60 70
7 Ріст цін на сировину, матеріали, перевезення 100 90 90 80 70 100 90 100 90 100
8 Залежність від постачальників, відсутність альтернативи 20 ЗО 40 ЗО 40 50 50 60 40 40
9 Нестача оборотних коштів 50 50 60 70 50 40 60 40 40 50

Після підрахунку коефіцієнта конкордації необхідно перевірити його на статистичну значимість за допомогою критерію Пірсона (критерію х'):