Смекни!
smekni.com

Сучасні засоби захисту від технічного шпигунства (стр. 2 из 10)

Втрата перерахованих ресурсів може привести:

- до великого матеріального збитку,

- створенню погрози для життя й здоров'я людей,

- розголошенню конфіденційної інформації або відомостей, що містять

Державну таємницю,

- банкрутству підприємства.

Перераховані предмети захисту розміщаються на відповідних виробничих об'єктах підприємства в будинках і приміщеннях. Ці об’єкти і є найбільш уразливими місцями, виявлення яких провадиться при обстеженні підприємства. У такий спосіб формулюється відповідь на питання "що захищати?".

За результатами обстеження оформляється спеціальний типовий "Протокол обстеження...", що підписується зацікавленими сторонами.

6. Погрози безпеки

Основними погрозами безпеки, які можуть привести до втрати корпоративних ресурсів підприємства, є :

- надзвичайна ситуація (пожежа, руйнування, затоплення, аварія, розкрадання небезпечних речовин і т.п.);

- розкрадання або псування майна;

- несанкціоноване знімання конфіденційної інформації;

- погіршення ефективності функціонування, стабільності розвитку.

Самою небезпечною погрозою безпеки промислового підприємства є надзвичайна ситуації (ЧС), що може привести до великого матеріального збитку, викликати погрозу для життя й здоров'я людей, а на потенційно небезпечних об'єктах - катастрофічні наслідки для навколишнього середовища й населення.

У сучасних умовах несанкціоновані дії фізичних осіб: диверсантів, терористів, злочинців, екстремістів становлять особливу небезпеку, тому що можуть привести до виникнення більшості прогнозованих погроз.

На етапі аналізу погроз спільно зі службою безпеки замовника при попередньому обстеженні об'єкта формується модель імовірних виконавців погроз (порушників), тобто їх кількісні і якісні характеристики (оснащеність, тактика дій і т.п.).

У результаті проведеної роботи формулюється відповідь на питання: від кого захищати?

7. Оцінка уразливості існуючої СФЗ об'єкта

Оцінка уразливості існуючої СФЗ провадиться у два етапи:

7.1. На першому етапі (при обстеженні об'єкта) методом експертних оцінок провадиться оцінка уразливості складових частин СФЗ:

- комплексу організаційних заходів, проведених адміністрацією й службою безпеки об'єкта;

- комплексу інженерно-технічних коштів охорони (по основних тактико-технічних характеристиках і ступеню оснащеності об'єкта);

- служби охорони (по організації, якості, ефективності дій і ін.)

7.2. На наступному етапі провадиться кількісна оцінка уразливості існуючої СФЗ.

8. Оцінка можливого збитку від реалізації прогнозованих погроз

Оцінка можливого збитку від реалізації прогнозованих погроз безпеки провадиться методом експертних оцінок разом із представниками компетентних служб замовника.

Оцінка провадиться для кожного захищаємого об’єкта підприємства. При цьому враховуються варіанти прогнозованих акцій порушників і сценарії їхньої реалізації.

8.1. Кількісна оцінка уразливості об'єкта й ефективності існуючої СФЗ

Кількісна оцінка уразливості об'єкта й ефективності СФЗ, провадиться по наявній на підприємстві комп'ютерній методиці аналізу уразливості й оцінки ефективності систем охорони особливо важливих об'єктів.

При аналізі враховуються прогнозовані погрози й модель виконавців погроз (порушників), імовірності виявлення порушника за допомогою технічних коштів, варіанти тактики відповідних дій чинностей охорони, тимчасові параметри (часи затримки подолання порушником фізичних бар'єрів, час відповідних дій чинностей охорони й ін.).

За цією методикою в наочній формі, шляхом моделювання на ПЕОМ процесу дій порушників і чинностей охорони, провадиться оцінка основного показника ефективності СФЗ об'єкта - імовірності перехоплення порушника службою охорони, що діє по сигналу спрацьовування комплексу ІТЗО.

8.2. Розробка загальних рекомендацій із забезпечення безпеки об'єкта

За результатами аналізу уразливості розробляються загальні рекомендації із забезпечення безпеки об'єкта з орієнтовною оцінкою вартості створення пропонованої СФЗ. При цьому порівнюється орієнтовна вартість збитку, що запобігається, (Спу) і витрат на створення пропонованої СФЗ (Cсфз).

Обов'язковим критерієм доцільності впровадження СФЗ у систему охорони об'єкта є виконання умови нерівності: Спу > Cсфз

З метою досягнення оптимального рівня захисту, що захищаємі предмети класифікуються по важливості (значимості) на категорії безпеки. Як критерій класифікації звичайно використовується характер або масштаб можливого збитку у випадку реалізації основних погроз безпеки даному об'єкту .

Для об’єктів вищої категорії безпеки повинен бути встановлений максимальний рівень захищеності. Основними наступними завданнями концептуального проектування є:

- Розробка структури СФЗ і варіантів побудови комплексу ІТЗО об'єкта з оцінкою вартості їхньої реалізації.

- Кількісна оцінка уразливості пропонованої СФЗ із різними варіантами структури комплексу ІТЗО й вибір оптимального варіанта комплексу за критерієм "ефективність - вартість" (максимум ефективності при мінімумі витрат).

Від успішного проведення робіт на стадії "Концептуального проекту" залежить оптимальність майбутніх проектно-технічних рішень. Саме на цій стадії з використанням методів системного аналізу й моделювання відбувається обґрунтування й вибір оптимальної структури й складу СФЗ і комплексу ІТЗО за критерієм "ефективність - вартість".

Порівняльна кількісна оцінка ефективності варіантів комплексу ІТЗО дозволяє на початковій (допроектній) стадії вибрати оптимальний варіант комплексу, що володіє досить високою ефективністю при мінімальних витратах на його створення й впровадження в систему охорони об'єкта.

Такий підхід дозволяє уникнути серйозних помилок у робочому проекті, а отже, і зайвих витрат на можливу доробку системи при її експлуатації.

Результати роботи цієї стадії є основною складовою частиною "Концепції..." або техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) створення комплексу ІТЗО об'єкта (або групи об'єктів) і використовуються в якості вихідних даних для розробки технічного завдання на робоче проектування устаткування об'єктів комплексами ІТЗО.

Результати роботи оформляються у вигляді ТЕО, що містить всі необхідні відомості за концепцією безпеки, структурі й складу СФЗ і комплексу ІТЗО, кількісній оцінці уразливості об'єкта й ефективності існуючій та пропонованої СФЗ, очікувані тактико-техніко-економічні показники комплексу ІТЗО. У ТЕО приводяться також рекомендації з організації оперативних дій працівників охорони із застосуванням комплексу ІТЗО, орієнтовний розрахунок необхідної чисельності технічного персоналу для обслуговування комплексу, необхідної чисельності служби охорони, а також вартості всіх етапів робіт з обладнання об'єкта пропонованим комплексом ІТЗО.

Цей документ може бути використаний службою безпеки замовника як керівництво по організації СФЗ і плануванню робіт з обладнання об'єкта (об'єктів) комплексом ІТЗО або його підсистемами.

Подальшим розвитком у забезпеченні безпеки об'єктів на сучасному етапі є створення комплексних (інтегрованих) систем безпеки й управління системами життєзабезпечення об'єктів (КІСБ). По сучасній термінології такі системи називають "Автоматизовані системи керування будинками" або "Автоматизовані системи керування для "інтелектуальних будинків".

1.2 Засоби захисту від радіоелектронної розвідки

Всі засоби радіоелектронної розвідки (закладні пристрої) можна розділити на кілька типів [11]:

Тип І. Працюючі постійно;

Тип ІІ. З убудованими таймерами, що включаються в певний час;

Тип ІІІ. Керовані дистанційно;

Тип ІV. Працюючі в режимі очікування.

У цей час широке поширення дістали наступні засоби електронного промислового шпигунства й коштів підриву благополуччя фірми:

- малогабаритні радіопередавачі (радіозакладки або "Жучки");

- спеціальні й узконаправлені мікрофони;

- інфрачервоні й лазерні підслуховуючі пристрої;

- телефонні закладки;

- мережні закладки;

- радіостетоскопи;

- використання побутових приладів (факсів, міні АТС і т.д. для прослуховування приміщень, автовідповідачів, переадресації дзвінків, переадресації оплати за дзвінки й т.д.);

- використання мікродиктофонів для запису конфіденційних переговорів з метою наступного шантажу;

- встановлення паралельних телефонів без відома фірми;

- і т.д.

Профілактичні заходи, спрямовані на перекриття можливих каналів витоку інформації, бажано проводити при в'їзді фірми в новий офіс, закупівлі техніки, устаткування, меблів, а також у момент проведення ремонтно-будівельних робіт.

Захист інформації містить у собі комплекс заходів, у який входять як оперативні питання (режимні й агентурні заходи, діловодство), так і чисто технічні (перекриття каналів). Їх усього п'ять. Це

- акустичні (горища, діри, воздуховоди),

- віброакустичні (батареї, щільне середовище несучих конструкцій будинків, заставних труб).

- до провідних каналів відносяться провідні лінії, що виходять із конкретного приміщення (телефонні, сигналізація, електропостачання, компьютерний мережевий кабель й так далі).

- загальна назва наступного каналу - електричні й магнітні поля вище 30 Мгц, електромагнітні поля й радиоэфир.

- і, нарешті, п'ятий канал - оптичний, по якому йде витік інформації за рахунок модуляції яскравості висвітлення або інфрачервоних випромінювачів.

Саме ці п'ять каналів і підлягають перевірці.

Технічний захист інформації від пристроїв радіоелектронної розвідки виконується в наступному порядку:

1)Пошук каналів витоку інформації

2) Контроль радіоефира

3) Класифікація характерних ознак радіозакладок