Смекни!
smekni.com

Сучасні засоби захисту від технічного шпигунства (стр. 4 из 10)

Забороняється здійснювати електроживлення технічних засобів, що мають вихід за межі КТ, від захищених джерел електропостачання без установлення завадозаглушувальних фільтрів.

г) Для об'єктів 2 - 4 категорій допускається не проводити роботи із захисту кіл електроживлення, якщо всі пристрої і кабелі електропостачання ОІД, включаючи трансформаторну підстанцію низької напруги із заземлювальним пристроєм, розміщені у межах КТ.

Рекомендації із застосування системи просторового зашумлення ОІД:

а) Пристрої просторового зашумлення застосовуються у випадках, коли пасивні заходи не забезпечують необхідної ефективності захисту ОІД. Установленню підлягають тільки сертифіковані Державною службою України з питань технічного захисту інформації (ДСТЗІ) засоби просторового зашумлення, до складу яких входять:

- надширокосмугові генератори електромагнітного поля шуму (генератор шуму);

- система рамкових антен;

- пульт сигналізації справності роботи системи.

Установлення генераторів шуму, монтаж антен, а також їх обслуговування в процесі експлуатації здійснюють підприємства, установи й організації, що мають відповідну ліцензію ДСТЗІ.

б) Живлення генераторів шуму повинно здійснюватися від того ж джерела, що і живлення ТЗ ОІД. Антени рекомендується розташовувати поза екранованим приміщенням.

Основні рекомендації з обладнання та застосування екранувальних конструкцій:

а) Екранувальні кабельні конструкції разом з екранувальними конструкціями ТЗ ОІД повинні створювати екранувальний замкнений об'єм.

Виведення кабелів з екранувальних конструкцій і введення в них необхідно здійснювати через завадозаглушувальні фільтри.

Екранувальні кабельні конструкції можуть бути жорсткими і гнучкими. Основу жорстких конструкцій становлять труби, короби та коробки; основу гнучких конструкцій - металорукави, взяті в обплетення, і сітчасті рукави.

Для екранування проводів і кабелів застосовуються водогазопровідні труби. Рекомендується застосовувати сталеві тонкостінні оцинковані труби або сталеві електрозварені.

З'єднання нероз'ємних труб здійснюється зварюванням, роз'ємних - за допомогою муфти та контргайки.

Для екранування проводів і кабелів застосовуються короби прямокутного перерізу. Їх переваги у порівнянні з трубами - можливість прокладання кабеля з роздільними роз'ємами.

Короби виготовляються з листової сталі. На кінцях секцій короба повинні бути фланці для з'єднання коробів між собою та з іншими екранувальними конструкціями. Для одержання надійного електричного контакту поверхня фланців повинна мати антикорозійне струмопровідне покриття.

Остаточний висновок про ефективність заходів щодо технічного захисту інформації дається за результатами інструментального контролю.

2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

Задача № 1

Фірма А – ваш конкурент. Вона випускає продукцію X,Y,Z. Ви хочете дізнатися про склад цих продуктів, а також список клієнтів фірми А. Ваш товариш є співробітником транспортної компанії, що перевозить сировину на завод, який виробляє продукти Х та Y. Вам відома адреса начальника цеха, де виробляють продукт Х. Із реклами фірми А Ви знаєте, що продукт Z на 50% складається з сої, а на 50% - із якогось іншого природного матеріалу. Також Вам відомий склад, на якому можна придбати продукт Z. Ваш брат працює директором операційного відділу в банку, через який фірма А проводить свої операції.

Як за допомогою цих джерел отримати інформацію про фірму А, яка Вас цікавить з мінімальними витратами?

Які методи промислової та економічної розвідки ви при цьому використовуєте?

Рішення

Через брата, якій працює директором операційного відділу банку, через який фірма А проводить операції, отримується інформація:

статутні документи фірми А;

реєстраційні документи фірми А;

роздруковка платіжних доручень та виписок з поточного рахунку фірми А, за допомогою яких встановлюються поставщики сировини, обладнання для технологічних процесів та перелік покупців.

Оскільки банківська інформація віднесена до категорії «банківська таємниця» - спосіб добуття інформації – агентурний промисловий шпіонаж.

2. Від Вашого товариша, який є співробітником транспортної компанії, що перевозить сировину на завод, який виробляє продукти Х та Y, ви дізнаєтесь:

- види сировини (вид транспорту, упаковка, особливості транспортування, зовнішній вигляд сировини, поставщики сировини);

- обсяги поставок сировини.

Вид економічної розвідки, який ви застосовуєте:

неформальне опитування в нефоромальній обстановці;

допомога товаришу грошима чи товарами, опитування в розмові «Як справи?» та « Чи варто інвестувати власні кошти в фірму А?»

3. Із реклами фірми А Ви знаєте, що продукт Z на 50% складається з сої, а на 50% - із якогось іншого природного матеріалу. Також Вам відомий склад, на якому можна придбати продукт Z.

Ви придбаєте на відомому складі продукт Z та зробите його хімічний аналіз.

Вид економічних розвідки – легальні засоби, не заборонені законодавством.

4. Вам відома адреса начальника цеха, де виробляють продукт Х.

Ви створюєте оперативну комбінацію знайомства з начальником цеха та встановлення прослуховуючої апаратури негласної розвідки в його квартирі та на його одязі, що дозволяє вам отримати необхідну інформацію про продукт Х.

Вид діяльності – промислове шпигунство.

Задача № 2

Дати коротку характеристику стану українського законодавства в галузі захисту комерційної таємниці.

Рішення

Законодавче визначення комерційної таємниці в сучасному законодавчому полі України обумовлене наступними законодавчими актами:

«Господарський Кодекс України» [1];

«Цивільний Кодекс України» [ 2];

«Кримінальний Кодекс України» [3];

Закон України «Про інформацію» [5];

Закон України «Про телекомунікації» [4].

Згідно «ГОСПОДАРСЬКОМУ КОДЕКСУ УКРАЇНИ»:

Стаття 32. Недобросовісна конкуренція

1. Недобросовісною конкуренцією визнаються будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

2. Недобросовісною конкуренцією є неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання, створення перешкод суб'єктам господарювання у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції, неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці, а також інші дії, що кваліфікуються відповідно до частини першої цієї статті.

Стаття 36. Неправомірне збирання, розголошення та використання відомостей, що є комерційною таємницею

1. Відомості, пов'язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншою діяльністю суб'єкта господарювання, що не є державною таємницею, розголошення яких може завдати шкоди інтересам суб'єкта господарювання, можуть бути визнані його комерційною таємницею. Склад і обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю, спосіб їх захисту визначаються суб'єктом господарювання відповідно до закону.

2. Неправомірним збиранням відомостей, що становлять комерційну таємницю, вважається добування протиправним способом зазначених відомостей, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб'єкту господарювання.

3. Розголошенням комерційної таємниці є ознайомлення іншої особи без згоди особи, уповноваженої на те, з відомостями, що відповідно до закону становлять комерційну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб'єкту господарювання.

4. Схилянням до розголошення комерційної таємниці є спонукання особи, якій були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків відомості, що відповідно до закону становлять комерційну таємницю, до розкриття цих відомостей, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб'єкту господарювання.

5. Неправомірним використанням комерційної таємниці є впровадження у виробництво або врахування під час планування чи здійснення підприємницької діяльності без дозволу уповноваженої на те особи неправомірно здобутих відомостей, що становлять відповідно до закону комерційну таємницю.

6. За неправомірне збирання, розголошення або використання відомостей, що є комерційною таємницею, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Стаття 162. Правомочності суб'єктів господарювання щодо комерційної таємниці

1. Суб'єкт господарювання, що є володільцем технічної, організаційної або іншої комерційної інформації, має право на захист від незаконного використання цієї інформації третіми особами, за умов, що ця інформація має комерційну цінність у зв'язку з тим, що вона невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб на законних підставах, а володілець інформації вживає належних заходів до охорони її конфіденційності.

2. Строк правової охорони комерційної таємниці обмежується часом дії сукупності зазначених у частині першій цієї статті умов.

3. Особа, яка протиправно використовує комерційну інформацію, що належить суб'єкту господарювання, зобов'язана відшкодувати завдані йому такими діями збитки відповідно до закону. Особа, яка самостійно і добросовісно одержала інформацію, що є комерційною таємницею, має право використовувати цю інформацію на свій розсуд.

До відносин, пов'язаних з комерційною таємницею, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України та інших законів.

3. Згідно «ЦИВІЛЬНОМУ КОДЕКСУ УКРАЇНИ»:

Стаття 270. Види особистих немайнових прав