Смекни!
smekni.com

Сучасні засоби захисту від технічного шпигунства (стр. 9 из 10)

1. Позов товариства про визнання права власності на частину залізничного шляху, відповідач ВАТ "Новопавлівський гранітний кар'єр", справа порушена у червні 2007 року. На даний момент справа знаходиться на розгляді у Вищому господарському суді України.

2. Позов товариства до Нікопольської ОДПІ та Державного казначейства України у Дніпропетровській області про відшкодування суми бюджетної заборгованості, провадження порушено у червні 2007 року (справа № А38/388-07), 06.11.2007 провадження припинено, відшкодування виконано відповідачами добровільно до винесення остаточного рішення.

3. Позов товариства до Нікопольської ОДПІ про відміну рішення-повідомлення про нарахування до сплати 14 399 372 грн., справу № А37/193-07 порушено в травні 2007 року. Рішенням господарського суду Дніпропетровської області позов задоволено, відповідач подав апеляційну скаргу, засідання призначене на 11.11.2008 (дія рішення призупинена до розгляду апеляційної скарги).

4. Позов товариства до РУПП "Білоруський автомобільний завод" (республіка Білорусь, м. Жодіно) про стягнення 22 632,91 грн. штрафних санкцій за неналежне виконання зобов'язань з оплати поставлених феросплавів, справу № 279-4/07 порушено 11.05.2007 року. Рішенням господарського суду Мінської області позов задоволено в повному обсязі, товариство отримало стягувану суму 10.08.2007 року.

5. Позов до ДП "Придніпровська залізниця" про стягнення 52 645,73 грн. вартості недостачі прокату чорних металів. Справу № 3/481-07 порушено в листопаді 2007 року. Рішенням від 27.12.2007 позов задоволено. Наказ суду поданий із заявою до ВДВС Кіровського району м. Дніпропетровська для відкриття виконавчого провадження.

6. Позов ДП "Одеська залізниця" про стягнення з товариства збитків у розмірі 1 571,40 грн. Справа № 3/249-07 порушена господарським судом Дніпропетровської області 21.06.2007. Рішенням від 20.08.2007 року позов задоволено частково. 25.09.2007 товариством була подана апеляційна скарга на рішення. Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.11.2007 рішення скасовано, у позові відмовлено. 14.02.2008 у Вищому господарському суді України відбувся розгляд касаційної скарги ДП "Одеська залізниця" про відміну постанови апеляції, в задоволені скарги відмовлено.

7. Справа № 6/438-06 від 29.10.2007. Розгляд господарським судом Дніпропетровської області подання Відділу державної виконавчої служби Нікопольського міськрайонного управління юстиції у Дніпропетровській області про стягнення з товариства виконавчого збору по справі № 6/438-06 (позов ТОВ "Торговий будинок вогнетривів" до товариства був розглянутий судом у 2006 році, позовні вимоги були виконані товариством добровільно). Засідання відбулося 28.02.2008 року, в засіданні об'явлена перерва для надання суду додаткових документів.

8. Позов товариства до ВАТ "Новомосковський трубний завод" про визнання недійсним договору послуг охорони. Справу № 1/157-07 порушено господарським судом Дніпропетровської області в травні 2007 року. Рішенням від 12.06.2007 у позові відмовлено. 30.01.2008 року у Вищому господарському суді України відбувся розгляд касаційної скарги товариства, в задоволені скарги відмовлено.

9. Позов товариства до ТОВ "Фірма "ВІП-Гарант" про стягнення 1 274 400 грн. збитків. Справу № 28/549-06-(9/515-06) порушено господарським судом Дніпропетровської області грудні 2006 року. Ухвалою суду від 09.10.2007 року справу припинено за домовленістю сторін (сторонами укладена мирова угода про взаємозалік зустрічних вимог).

10. Позов ВАТ "Новомосковський трубний завод" до товариства про стягнення 98 984,00 грн. боргу за охоронні послуги. Справа № 39/801-07(7/103(25/285-06)-07) порушена в жовтні 2006 року (була призупинена до розгляду справи № 1/157-07 про визнання договору охорони недійсним). Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 05.02.2008 позов задоволено, подана апеляційна скарга, дія рішення призупинена.

11. Позов товариства до ТОВ "Кеміклз" про стягнення 17 165,96 грн. заборгованості за щебінь. Справу № 3/482-07 порушено у грудні 2007 року господарським судом Дніпропетровської області. Рішенням від 21.01.2008 позов задоволено.

Задача № 7

Уявіть собі, що Ви на підприємстві займаєтесь питаннями аналізу та спостереження за партнерами та конкурентами вашого підприємства. Спробуйте розробити найбільш вдалий варіант анкети конкурента та партнера.

Заповніть ці анкети на декілька підприємств, які Вам найбільш відомі, використовуючи всі можливі канали інформації. Наприкінці роботи наведіть всі канали інформації, якими Ви користувались.

Рішення

Методологія вирішення задачі – це застосування методів конкурентної розвідки. На противагу промисловому шпигунству, конкурентна розвідка — постійний процес збору, нагромадження, структурування, аналізу даних про внутрішнє й зовнішнє середовище компанії й надання вищому менеджменту компанії інформації, що дозволяє йому передбачати зміни в обстановці й приймати своєчасні оптимальні рішення щодо управління ризиками, впровадження змін у компанії й відповідних заходів, спрямованих на задоволення майбутніх запитів споживачів і підтримку прибутковості. Важливим є та обставина, що конкурентна розвідка здійснює збір інформації про навколишнє бізнес-середо-вище тільки законними методами.

Методи конкурентної розвідки умовно можна поділити на цілком законні (білі) та методи, які за своєю формою не порушують норм законів, проте не завжди відповідають морально-етичним нормам ведення чесної конкурентної боротьби (сірі методи).

До першої групи методів конкурентної розвідки, тобто до законних, належать:

• вивчення й аналіз публікацій конкурента;

• вивчення, аналіз та обробка відкритої інформації про конкурента.

До другої групи методів належать такі:

• матеріальне заохочення співробітників конкурента з метою отримання конфіденційної інформації;

• «переманювання» спеціалістів конкурента і отримання в них відомостей, що мають обмежений доступ;

• вивідування інформації у співробітника конкурента;

• проведення підставних переговорів з метою вивідування конфіденційної інформації;

• отримання необхідної інформації про конкурента через зв'язки в правоохоронних та контролюючих органах.

Поділ методів конкурентної розвідки залежно від спрямованості:

1. Розвідка проти компанії - систематичний аналіз інформаційного поля Як відомо, що більше підприємство, то легше зібрати й проаналізувати інформацію, адже великий бізнес, зазвичай, є публічний і завжди намагається заявити про себе й свої дії сам. Хоча насправді реальні показники завжди приховуються, це обумовлено податковою політикою. Аналіз відповідної інформації в пресі дає ґрунт для досить точних висновків про стратегію підприємства, його плани, виробничі потужності, величини його оборотів і прибутку. А також, за наявності сильного аналітичного підрозділу, проведення дослідження аналітичних статей окремих експертів (подеколи ще й співробітників підприємства-конку-рента) дає чітку картину його стратегії й мети.

2.Аналіз установчих і статутних документів й організаційної структури компанії.

Ця інформація не підпадає під категорію комерційної таємниці, її можна отримати у відповідних органах влади. Аналіз структур і їхніх господарських взаємозв'язків допоможе дізнатися про склад групи ваших контрагентів, їхні можливості.

Для складання цілісної картини необхідно повторне дослідження інформаційного поля по кожному із суб'єктів розробки.

Якщо буде потреба уточнення докладної інформації, можна скористатися опитуванням співробітників підприємства щодо того, що їх цікавить. Для цього можуть бути застосовані різні форми легендування й маскування: співбесіда при «наймі» на роботу, установлення помилкових партнерських зв'язків через дружні підприємства й т. ін.

3. Співбесіда при «наймі» на роботу працівників конкурента, установлення помилкових партнерських зв'язків через дружні підприємства.

4. Аналіз ділових зв'язків і комунікативних контактів осіб, які приймають рішення

Ми всі знаємо, що бізнес роблять люди, і інформація тільки за діями підприємства буде неповною для прийняття управлінських рішень. Тому для з'ясування всіх загроз і можливих ризиків ваших дій, необхідне виконання розвідки щодо персони. Певна річ, найбільш доцільним методом у цьому випадку буде опитування осіб, які володіють такою інформацією або є співробітниками його підприємства.

5. Аналіз біографії керівників компанії конкурента

Він дасть безліч відомостей для розуміння його психологічного портрета й дасть змогу визначити ймовірне коло його спілкування. Співробітник — носій інформації. Правильна робота з ним дозволяє розкривати найнеобхіднішу інформацію про підприємство, а фінансове стимулювання уможливлює створювати систему так званих «кротів». Але при цьому ніколи не слід забувати про контррозвідувальні дії: служби внутрішньої безпеки підприємств теж не даремно «їдять свій хліб». Організувати таку роботу на підприємстві можуть тільки фахівці, які проходили навчання в спеціальних службах й мали відповідну практику. Під час провадження таємної роботи з працівником підприємства конкурента важливо не наштовхнутися на підставленого спеціально підготовленого для вас працівника, який замість комерційної таємниці передаватиме вам справжню «дезу». Трапляються й випадки, коли корисливі працівники «зливають» інформацію не тільки одному підприємству, а декільком, часом можна натрапити й на «двійника».

6. Аналіз позаділового життя керівників компанії конкурента

Тут необхідно зрозуміти ступінь добропорядності в ділових відносинах вашого контрагента.

Отже, зіставивши результати аналізу інформації, отриманої щодо підприємства, з результатами аналізу щодо персони, перед вами як керівником постане досить повна картина, аби скласти власну думку про потенційні загрози для вашого бізнесу.