Смекни!
smekni.com

Циклічні коливання і кризи в економіці (стр. 6 из 7)

Історія середніх економічних циклів бере початок з кризи пере­виробництва, яка розгорнулася в 1825 р. у Великій Британії. Цей цикл тривав 12 років і завершився кризою 1836 р. Через 11 років циклічна криза 1836 р. вразила економіку Великої Британії, США, Франції та Німеччини. Кризу 1857 р. вважають першою світовою циклічною кризою. Вона охопила абсолютну більшість капіталі­стичних країн. У наступний період майже всі кризи мали світовий характер. Це кризи 1866, 1873, 1882, 1900, 1907, 1913-1914, 1920-1921,1929-1933, 1937-1938 років.

Після другої світової війни з різним ступенем інтенсивності роз­вивалися кризи в 1948-1949, 1953-1954, 1957-1958, 1960-1961, 1969-1970, 1974-1975, 1980-1982, 1991-1992 (в окремих країнах) роках.

Кожна з цих криз і відповідно економічний цикл індивідуальні та історично неповторні за своїми характеристиками. У зв'язку з цим їх не можна пояснити за допомогою якої-небудь однієї групи економічних чинників. Однак індивідуальність не виключає мож­ливості виділення ряду спільних закономірностей, смисл яких зво­диться ось до чого.

• Економічні цикли середньої тривалості, як правило, містять чотири фази, що йдуть у своєму розвитку одна за одною (рис. 1). Це фази кризи, депресії, пожвавлення і піднесення. Визначальними у цих фазах є криза і піднесення. Тому дехто з учених розглядає структуру економічного циклу як таку, що поєднується лише цими двома фазами, що у принциповому плані не суперечить попередньому визна­ченню. Дуже важливо враховувати і те, що перехід від однієї фази економічного циклу до іншої здійснюється автоматично — на ос­нові ринкових саморегуляторів.

• За своїм змістом середні цикли — це економічні цикли процесу відтворення. Вони відбивають циклічність розвитку не лише виробництва, а й обміну, розподілу та споживання в їхній органічній єдності. Цим зумовлюється багатомірність циклічних коливань. її розвиток характеризують такі показники динаміки:

валового внутрішнього продукту;

промислового виробництва;

зайнятості;

завантаженості виробничих потужностей;

реальних доходів населення.

Важливими показниками циклічності є динаміка норми прибут­ку (рентабельності), а також інших показників, що характеризу­ють економічну ефективність відтворювального циклу.

• Матеріальною основою циклічності відтворювального про­цесу (середніх циклів) є фізичне оновлення основних засобів вироб­ництва, насамперед їхньої найактивнішої частини — знарядь праці. У зв'язку з цим галузі, що виробляють засоби виробництва, вико­нують у механізмі циклічності системоутворюючу (базисну) функ­цію. В процесі циклічних коливань вони зазнають найбільшого на­вантаження.

• Циклічність, зумовлена оновленням основних виробничих фондів, не обов'язково призводить до кризового спаду вироб­ництва. Самі по собі старіння та фізична заміна зношених за­собів виробництва не є безпосередніми причинами кризи. Нега­тивні наслідки цих процесів можуть бути усунені засобами еко­номічного регулювання. Йдеться про те, що у принциповому плані економіка утримує в собі можливості запобігання цикліч­ним спадам. У зв'язку з цим слід розмежовувати матеріальну основу середньострокових циклічних коливань і безпосередні причини криз, що виникають. Вони можуть бути різними за своїм змістом і тому потребують у кожному випадку спеціального виз­начення.

• Найбільш складною і суперечливою фазою економічного циклу є криза. З одного боку, вона несе в собі величезну руйнівну силу — скорочення виробництва, масові банкрутства, безробіття, знижен­ня життєвого рівня, наступ на соціальні завоювання трудящих і де­мократію, неминучу політичну напруженість. Це, однак, не дає підстав стверджувати, начебто кожна криза — новий ступінь, що наближує економічну систему до неминучого краху. В цьому виз­наченні повністю ігнорується другий бік — конструктивна функція кризи, положення про те, що циклічні коливання ділової актив­ності є однією з умов економічного зростання, а сама криза — дуже активною інтегральною частиною творчого процесу. Прискорю­ючи відмирання застарілих економічних систем, вона є водночас найважливішою ланкою, яка розчищає шлях для нового витка роз­витку — прискорення технічного і технологічного оновлення ви­робництва, структурної перебудови економіки, підвищення діло­вої активності.

Ґрунтуючись на цьому, слід ураховувати наявність певних меж антициклічного регулювання економіки, брати до уваги, що таке регулювання має оптимальні межі. Виходячи з цього, деякі вчені-економісти вважають, що штучне переривання кризи є не завжди виправданим.

Умови сучасного розвитку характеризуються глибокими змінами структури економічного циклу і змісту його окремих фаз. Ці зміни пов'язані передусім з впливом на відтворювальні про­цеси досягнень науково-технічного прогресу, активним впровад­женням у виробництво ресурсозберігаючих технологій, зростан­ням частки галузей, які виробляють товари широкого вжитку, а також сфери послуг, що менше піддаються циклічним коли­ванням.

На зміст циклічності дуже відчутний вплив має інтернаціоналі­зація відтворювальної структури, так само як і масштабне застосу­вання в системі управління економікою новітніх засобів інформа­тики. Це, природно, розширює можливості здійснення як на макрорівні, так і на рівнях окремих корпорацій ефективної антициклічної політики.

Як наслідок цього в повоєнному розвитку економіки відбулися загальне скорочення тривалості фаз економічного циклу, деяке вирівнювання його трендової кривої та більш швидке досягнення стану структурної рівноваги.

На відміну від циклів середньої тривалості, що відбивають у своєму розвитку спосіб функціонування основного капіталу, ма­теріальною основою коротких циклівє процеси, що відбувають­ся безпосередньо у сфері грошових відносин. Граничними пунк­тами малих циклів є грошові кризи, що повторюються також з досить вираженою синхронною закономірністю. Відрізняючись особливою гостротою та інтенсивністю, в одних випадках вони накладаються на середньострокові кризи, в інших — відбувають­ся за їхньої відсутності.

Довгі хвилі в економіці.Довгочасні циклічні коливання в економіці вчені-економісти виявили понад сто років тому — ще в другій половині ми­нулого століття. Однією з перших спроб наукового осмислення їх став опублікований у 1878 р. відомим англійським економістом У.С. Джевонсом статистичний аналіз, у якому поряд із середньо- і короткостроковими циклами аргументувалася наявність довгочас­них коливань ділової активності. Про існування довгочасних циклів писали у своїх працях й інші економісти, які займалися теоретич­ними проблемами економічної динаміки, зокрема наш співвітчиз­ник, учений зі світовим ім'ям М. І. Туган-Барановський.

Водночас створення наукової теорії довгих хвиль в економіці справедливо пов'язують з ім'ям російського вченого М. Д. Кондратьєва, який опублікував на початку 20-х років XX ст. ряд важ­ливих аналітичних досліджень з цієї проблеми. Теорія довгих хвиль Кондратьєва, що увійшла до світової економічної літератури як ви­датне відкриття XX ст., мала істотний вплив на подальший розви­ток цього напряму теоретичної думки.

У наступні роки теорія довгих хвиль дістала розвиток у працях таких відомих учених, як Й. Шумпетер, С. Кузнець, К. Кларк, П. Самуельсон. Проте це анітрохи не применшує науковий внесок М. Кондратьєва. Визнанням цього є назва довгих хвиль в економіці «циклами Кондратьєва», яка стала загальноприйнятою.

Теорією встановлено, що матеріальною основою довгих хвиль в економіці є структурне оновлений технологічного способу вироб­ництва. Цей процес здійснюється двояко: еволюційно, коли посту­пово поліпшуються і вдосконалюються існуючі технології, та ре­волюційно, коли відбуваються докорінні якісні зміни в матеріалі­зації наукових знань, часткові (в окремих галузях) або загальні технічні революції.

Ці процеси взаємопов'язані, доповнюють і зміцнюють один од­ного: еволюційний шлях дає можливість повною мірою викорис­товувати потенціал існуючих технологій, підготувати умови для стрибка в їхньому розвитку. Технічні революції означають перехід до нових технологічних принципів, які потім поширюються ево­люційно. У кінцевому підсумку загальнотехнічні революції стають серцевиною революції у продуктивних силах, знаменують піднесення їх на якісно новий ступінь розвитку. Одночасно відбувають­ся якісні зміни в розвитку людини як головної продуктивної сили, зростанні ефективності продуктивності її праці.

Це дає підставу говорити про закономірності циклічного онов­лення технологічних структур продуктивних сил суспільства, що періодично повторюється в міру кількісного накопичення відповід­них удосконалень через певні проміжки часу. При цьому важливо враховувати і те, що циклічний розвиток продуктивних сил у кінце­вому підсумку здійснюється під впливом економічних чинників. Інтенсивність науково-технічних відкриттів та винаходів, як писав з цього приводу М. Кондратьєв, є функцією запитів економічної дійс­ності та попереднього розвитку науки й техніки. Сам розвиток техні­ки, за його словами, включається в закономірний процес економіч­ної динаміки. В зв'язку з цим аналіз довгих циклів не може обмежу­ватися лише розглядом циклічності технічних коливань. Він неми­нуче має містити і розгляд змін в організаційно-економічній струк­турі суспільства, які відповідають цим процесам.

За теорією довгих хвиль Кондратьєва науково-технічний прогрес розвивається хвилеподібно з циклами 50-60 років. Упродовж остан­ніх століть в історії технологічно-інноваційної еволюції було 5 хвиль, в результаті яких утворилося 5 технологічних укладів.

Перший уклад (1780-1830 pp.) спирався на нові технології у тек­стильній промисловості.