Смекни!
smekni.com

Предмет і метод вивчення національної економіки (стр. 4 из 4)

2. Рахунки секторів економіки

3. Рахунки галузей економіки

4. рахунки економічних операцій

Основними вважаються рахунки першої і другої групи, вони поділяються на поточні і рахунки нагромадження. Поточні складаються з доходу первинного розподілу доходу, вторинного розподілу, використання доходів.

Основним тут вважається рахунок виробництва. Він відображає ресурси, які є результатом виробництва в поточному періоді та їх використання Складовими розділу ресурсів є випуск в основних цінах та продуктові податки (ПДВ, акциз). Другий розділ рахунку - використання відображає як випуск розділяється на проміжне споживання і ВВП. Рахунки нагромадження поєднують рахунки капіталу, фінансовий рахунок та рахунок змін активів і пасивів. Основним тут є рахунок капіталу, у його першому розділі фіксують джерела фінансування операцій з капіталом (чисте заощадження). У другому розділі відображають використання заощаджень і чистих капітальних трансфертів.

Важливим структурним показником національної економіки є структура ВВП. Її аналіз здійснюється за секторами економіки, за стадіями виробництва, за сукупними витратами (кінцеве використання), за доходами.

Секторна структура ВВП визначається за інституційними одиницями, що поєднуються в сектори, по кожному з них розраховують виробництво ВВП, використанню ВВП за доходами.

Виробництво ВВП по секторам розраховують як різницю між валовим випуском і проміжним споживанням. Валовий випуск вважається повною ринковою вартістю всіх вироблених в національній економіці товарів і послуг. Кінцеве використання ВВП складається з кінцевих споживчих витрат валового нагромадження та чистого експорту. ВВП за доходами є сумою всіх первинних доходів за всіма секторами економіки.

У первинних доходах обліковують оплату праці по секторам з нарахуваннями чисті податки, валовий прибуток і змішаний дохід. При аналізі визначається структура ВВП за доходами у вартісному виразі, питома вага кожного компоненту первинних доходів у загальному підсумку і розрізі секторів.