Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності діяльності підприємства ВАТ "Поліпромінвест" на основі використання економіко-математичних методів (стр. 7 из 10)

Інформаційна система – це система, що визначається особливістю, якою є подача інформації користувачем.

Економічна інформаційна система – це система, в якій преобразуется інформація, необхідна для управління:

1. нормативно-законодавча інформація (маркетингова) о постачальниках, споживачах, конкурентах, продукції;

2. звітна інформація між постачальниками, інвестором, кредитором, споживачами, а також маркетингова інформація о власному підприємстві;

1 и 2 – зовнішня інформація

3. планова нормативна регулююча інформація;

4. звітна інформація (первинна, оперативна, бухгалтерська и т.д.);

3 и 4 – внутрішня інформація.

В наш час розрізняють 2 групки об’єктів управління: ресурси та процеси. Розрізняють ресурси реальні та інформаційні. Реальні ресурси – станки, інструменти, гроші и т.д. Інформаційні ресурси – документи, повідомлення, бази даних, архіви документів, бібліотеки. Процеси бувають реальні та віртуальні. Реальні – штамповка, ними потрібно управлять, вони реально існують. Віртуальні – робота за комп’ютером (електронна реклама, гаманець, віртуальний банк, склад).

Види економічних інформаційних систем:

1. Економічна інформаційна система підприємства – організаційна інформаційна система. Група підрозділів, група робочих місць. Інформаційних систем робочого місця.

ЄСІС – єдина статистична інформаційна система.

АСФР – автоматизована система фінансових розрахунків.

2. Інтегровані.

I + ИПС – інформаційна пошукова система.

3. Корпоративні інформаційні системи.

Інформаційна система не тільки відображає функціонування об’єкта управління, але й впливає на нього через органи управління. Вона є сукупністю інформаційних процесів для задоволення потреби в інформації різних рівнів прийняття рішень. Її метою є продукування інформації для використання управлінським апаратом. Відповідно вона забезпечує нагромадження, передачу, збереження, оброблення та узагальнення інформації „знизу, вгору”, а також конкретизацію інформації „зверху вниз”.

Призначення інформаційної системи полягає в описі економічного об’єкта, його станів, взаємодії, що виражаються через економічні показники. Вона покликана своєчасно подавати органам управління необхідну і достатню інформацію для прийняття рішень, якість яких забезпечує високоефективну діяльність об’єкта управління та його підрозділів.

Інформаційна система – це система, призначена для ведення інформаційної моделі, частіше за все – якої-небудь частини людської діяльності. Ця система повинна забезпечувати засоби для протікання інформаційних процесів: зберігання, передача та перетворення інформації.

Структурно інформаційна система складається з таких компонентів:

· Власне інформації

· Системи оброблення інформації

· Входу (дія навколишнього середовища на систему)

· Виходу (вплив системи на навколишнє середовище)

· Внутрішніх і зовнішніх каналів.

У Державному Стандарті України ДСТУ 2874-94 дано таке визначення інформаційної системи:

Інформаційна система – система, яка організовує пам’ять і маніпулювання інформацією щодо проблемної сфери.

Характерною рисою інформаційної системи є те, що людина виступає активним учасником інформаційного процесу. Це виявляється в умовах функціонування автоматизованого робочого місця (АРМу), коли людина здійснює введення інформації в систему, підтримує її в актуальному стані. Обробляє інформацію і використовує здобуті результати в управлінні. Інформація служить способом опису взаємодії між джерелом й одержувачем інформації.

Автоматизація у загальному вигляді представляє собою комплекс дій та заходів технічного, організаційного та економічного характеру, який дозволяє знизити ступінь участі або повністю виключити участь людини в здійсненні тієї чи іншої функції процесу управління. Таким чином, автоматизовану інформаційну систему можливо розглядати як людино-машинну систему з автоматизованою технологією отримання результатної інформації, необхідної для інформаційного обслуговування спеціалістів та оптимізації процесу управління у сфері економіки.

Інформаційна система, що створюється, призначена для Товариства з обмеженою відповідальністю „Поліпромінвест”, що спеціалізується на продажі вугільної продукції.

Ціль системи заключається в тому, щоб своєчасно отримати інформацію про можливість зменшення транспортних витрат на перевезення вугільної продукції для прийняття рішення відносно ефективності торгівлі вугіллям та необхідністю змінити план перевезень вугілля.

Дана задача вирішується у реальному часі, при якому забезпечується доступ до бази даних по мірі необхідності.

Вхідна інформація для інформаційної системи по підвищенню ефективності підприємства ТОВ „Поліпромінвест” шляхом зменшення транспортних витрат - це матриця вартостей перевезення для однієї тони вугілля зі складу до пункту призначення (споживача).

Вихідна інформація – оптимальний план перевезень зі складу до пункту призначення (споживача) вугільної продукції для зменшення транспортних витрат.

Так як транспортна задача вирішувалась за допомогою додатку операційної системи Window XP MS.Office, програми MS.Excel та можливістю додатку „Пошуку рішення”, то і сама інформаційна система буде базуватися на програмі MS.Excel.

Необхідність створення системи заключається у тому, що для звичайного користувача важко зрозуміти та використовувати отримане нами рішення. Керівник ТОВ „Поліпромінвест” не зможе без додаткового пояснення отримати кінцевий результат у виді пропозиції до впровадження заходів по поліпшенню ефективності підприємства. Тобто дані потрібно вивести у зрозумілій формі.

Для створення системи буде використана програма Visual Basic Application. Ця програма дозволяє створювати кнопочні інтерфейси, діалогові вікна, форми, списки, прокрутки тощо – все те, що допоможе в спрощенні виводу результату .

Першочергово створюється заставка для зручного входу у автоматизовану систему. Вона повинна містити дві кнопки – „Вхід” та „Вихід”.

Рисунок 3.1 Заставка інформаційної системи

При натисканні кнопки „Вхід” запускається аркуш „Головне меню”.


Рисунок 3.2 Головне меню інформаційної системи

Лист „Головне меню” має чотири кнопки: ВАТ „Житомироблпаливо”, ЗАТ „Херсоноблпаливо”, Висновки та Заставка. Кнопка Заставка дозволяє повернутися у попередній лист інформаційної системи. Інші кнопки дозволяють перейти на листи з інформацією про транспортну задачу.

Лист ВАТ „Житомироблпаливо” містить матрицю з інформацію про ціни на перевезення однієї тони вугілля з любого складу до будь-якого замовника. Також тут можна побачити алгоритм рішення транспортної задачі для даного регіону.

Рисунок 3.3 Лист інформації про ВАТ „Житомироблпаливо”

Лист ЗАТ „Херсоноблпаливо” містить матрицю інформації про перевезення вугілля в даному регіоні зі складів до споживачів. Також на даному листі міститься рішення транспортної задачі.

Рисунок 3.4 Лист інформації про ЗАТ „Херсоноблпаливо”

При натисканні кнопки „Вихід” завершується робота програми MS.Excel.

Рисунок 3.5 Завершення роботи

3.3 Економічна доцільність впровадження інформаційної системи

Підприємство раніше постачало вугілля на підприємство без якого-небудь плану перевезень. Вугілля постачалася з будь-якого складу без прорахунку витрат на перевезення.

Дивлячись на теперішній стан підприємства (великі витрати, втрата споживачів, малі обсяги продажу, зниження доходу та рентабельності), зрозуміло, що потрібні екстрені міри, що дозволять вийти підприємству з кризової ситуації, що склалася. Потрібно підвищити прибуток підприємства за рахунок зниження витрат. Як вже казалось раніше, підприємство посередницьке, тобто отримує прибуток на різниці у ціні продажу та закупки. Крім витрат на закупівлю вугілля підприємство витрачає свої кошти на доставку вугілля до замовника Таким чином, єдина можливість знизити витрати підприємства – знайти оптимальний план перевезення вугілля зі складів до замовників (споживачів), прорахунок вантажних перевезень та оптимального плану перевезень вугілля зі складу до споживача дуже необхідний.

Як вже було сказано підприємство втрачало прибуток та трапилось зниження чистого доходу, виручки з продажу та рентабельності підприємства в загалом.

Дана інформаційна система була розрахована на разовий розрахунок поставленої задачі, тобто розрахунку оптимального плану перевезення для зниження витрат підприємства на перевезення та підвищення прибутку за рахунок цього у майбутніх періодах.

Інформаційна система була виконана на програмному забезпеченню Windows XP додатку MS Eхcel та функціональними можливостями додатку „Пошук рішень” та VBA.

Система не потребує додаткового обслуговування. Тобто не потрібні додаткові витрати на обслуговуючий персонал. Система не потребує додаткових додатків та програм. Тобто підприємству не потрібно буде закупати будь-які програми.

Таким чином дана інформаційна буде коштувати підприємству тільки оплати робітника, що створив дану систему. Тобто приблизно 4-5 тисяч гривень.

Тобто можна зробити висновок – інформаційна система економічно доцільна.

4. ОХОРОНА ПРАЦІ

4.1 Загальні положення

Інструкція про заходи пожежної безпеки (далі - Інструкція) розроблена відповідно до вимог Закону України «Про пожежну безпеку», НАПБ А.01.001-2004 «Правила пожежної безпеки в Україні» і встановлює правила дотримання пожежної безпеки в усіх будинках, будівлях, спорудах, виробничих, службових, складських, допоміжних та інших приміщеннях підприємств усіх форм власності та підпорядкування.