Смекни!
smekni.com

Звільнення від покарання (стр. 6 из 8)

Не можна ті самі обставини - медичний і юридичний критерії неосудності - брати в основу визначення різних правових категорій. Неосудність, обумовлена на момент здійснення злочину, безумовна; безумовна також неосудність, що виникає згодом, після здійснення особою діяння, у результаті виникнення хронічного, невиліковного психічного захворювання. Тимчасове захворювання психічною хворобою розглянутої категорії осіб тягне їхнє звільнення від кримінальної відповідальності до моменту видужання.

У тексті частини 1 статті 81 КК РФ допущена ще одна неточність. Тут мова йде про особу, що не усвідомлює «фактичний» характер своїх дій. Це вказівка помилкова. Особа іноді в стані усвідомлювати «фактичний» характер своїх дій. Людина, що страждає тяжкою душевною хворобою, може, наприклад, розуміти, що якщо палаючий сірник покласти на папір, то він займеться яскравим світлом, буде тепло й весело. Ще приємніше запалити стіг соломи. Однак суть в іншому: така особа не усвідомлює суспільної небезпеки своїх дій. Така ж неточність допущена й у частині 1 статті 21 КК РФ, що регламентує неосудність.

Як вже відзначав автор курсової роботи, якщо тяжка душевна хвороба в розглянутому варіанті невиліковна, особа, нею страждаюча, безумовно звільняється від кримінальної відповідальності.

Інша справа, якщо подібним захворюванням вражається особа, що відбуває покарання. У подібній ситуації застосовується звільнення від не відбутої частини строку покарання.

Звільнення від кримінальної відповідальності або відбування покарання осіб, що занедужали психічною хворобою, можливо лише в тих випадках, коли така хвороба носить важкий характер, а не є психозом, неврозом або яким-небудь іншим відносно неважким психічним розладом. Тому що не всякий психічний розлад сполучений з тим, що хворий перестає усвідомлювати суспільну значимість своїх дій або керувати ними [16, 412].

Відповідно до частини 1 статті 101 КВК РФ у кримінально-виконавчій системі для медичного обслуговування засуджених організуються лікувально-профілактичні установи: лікарні, спеціальні психіатричні й туберкульозні лікарні, медичні частини. Наприклад, у м. Смоленську для лікування осіб, що страждають психічними хворобами, функціонує лікарня, розрахована на 3200 засуджених.

При звільненні від покарання особи внаслідок її душевного розладу вирішальне значення має характер захворювання, його вага. Таке звільнення не пов’язане ні з вагою скоєного злочину, ні з якими-небудь іншими обставинами. Якщо це хронічна душевна хвороба, то яким би не був за своїм характером злочин, скоєний засудженим до захворювання, він вже не може відбувати покарання, піддаватися карально-виховному впливу. Також не має значення для рішення питання про дострокове звільнення психічно хворого строк відбутого вже ним покарання, його поведінка, наявність порушень режиму.

У Перелік захворювань, що є підставою для подання засуджених до звільнення від відбування покарання, включено шість видів і кілька підвидів психічних розладів, від шизофренічних психозів до розладу особистості (психопатії).

Про поширеність тих або інших психічних захворювань у певній мірі можна судити за результатами одного з досліджень, присвяченого звільненню від покарання розглянутої категорії осіб. З 122 звільнених від покарання через хворобу 82 страждали шизофренією, 21 - епілепсією, 19 - органічним ушкодженням головного мозку - травматичною етимологією.

Необхідно відзначити, що в ряді випадків ця категорія хворих не піддавалася в період слідства судово-психіатричній експертизі. В одних випадках у них були відсутні які-небудь виражені психопатологічні прояви, в інших - злочини були скоєні хворими в період тривалої ремісії, що не виключає осудності. Згодом під впливом несприятливої ситуації, пов’язаної з фактом позбавлення волі, у них виявилися явні ознаки душевної хвороби.

Суд, звільняючи особу у зв’язку із психічним розладом, може призначити примусові заходи медичного характеру (частина 1 статті 81 КК РФ). Вибір виду таких заходів (від амбулаторного примусового спостереження й лікування в психіатра до примусового лікування в психіатричній спеціалізованій установі) залежить від ваги захворювання й від небезпеки хворого для суспільства (статті 97-104 КК РФ).

Дострокове звільнення від не відбутої частини строку покарання засуджених, захворілих після здійснення злочину іншою важкою хворобою, передбачене частиною 2 статті 81 КК РФ. Цей вид звільнення від відбування покарання має принципові відмінності від звільнення від покарання внаслідок психічного розладу [17, 320].

Особа, що занедужала «іншою важкою хворобою», залишається в здоровому розумі й може піддаватися ряду заходів карально-виховного впливу. У частині 2 статті 81 КК РФ говориться про захворювання особи «після здійснення злочину іншою важкою хворобою, що перешкоджає відбуванню покарання». Отже, подальше відбування покарання стає недоцільним і суперечним принципу гуманізму. Які критерії крім захворювання покладені в основу такого звільнення від відбування покарання, у Законі не зазначено.

На практиці при вирішенні питання про дострокове звільнення від покарання осіб, що занедужали іншою важкою хворобою, враховується також, яку частину строку відбув засуджений (чим більше цей строк, тим більш ймовірним стає звільнення) і його дисциплінованість.

Особи, що навмисно заражають себе важкими хворобами, наприклад туберкульозом, а також особи, що займаються самолікуванням, не можуть розраховувати на звільнення від покарання через хворобу, тому що особи, що занедужали іншою важкою хворобою, звільняються достроково, тобто до остаточного досягнення цілей покарання, відповідне рішення повинно прийматися особливо обережно й обдумано. Не можна забувати й про те, що в місцях позбавлення волі є спеціальні лікувально-профілактичні установи, у деяких з яких можуть утримуватися важко хворі засуджені, що не втратили у зв’язку із захворюванням небезпеки для суспільства.

Очевидно, що звільненням від не відбутої частини строку покарання деякі засуджені, хворі важкою хворобою, можуть поставити себе у безвихідне положення, якщо в них, наприклад, немає постійного місця проживання, рідних або близьких. А серед осіб, позбавлених волі, таких чимало.

За даними 10-15-річної давності, у чоловічих колоніях загального режиму 4 % засуджених не мали постійного місця проживання, у в’язницях - 7,5 %, у колоніях строгого режиму – 11 %, у колоніях особливого режиму – 23 %. Ще гірше були справи в жіночих колоніях. У жіночих колоніях загального режиму - 15,5 % засуджених не мали постійного місця проживання, а в колоніях строгого режиму - 33,5 %.

Є всі підстави думати, що в цей час число бездомних, позбавлених волі, збільшилося. Одним з виродливих наслідків розвитку ринкових відносин у країні є збільшення числа бурлак, що не мають певного місця проживання - бомжів. У чималій мірі це явище викликане й розпадом СРСР, у результаті якого багато росіян були змушені покинути територію колишніх союзних республік. Багато хто з них стали біженцями, що не мають житла. Є й інші причини, що породжують це явище.

Необхідно звернути увагу на те, що в частині 2 статті 81 КК РФ мова йде про осіб, що занедужали після здійснення злочину «іншою важкою хворобою». Отже, якщо особа, що страждає важкою хворобою, вчинила злочин (хвороба не перешкодила цьому), то вона не може розраховувати на дострокове звільнення від покарання через хворобу.

Звільнення від покарання через хворобу здійснюється лише в тих випадках, коли є підстави думати, що звільнений не скоїть злочину знову.

Як визначено в частині 4 статті 81 КК РФ особи, звільнені від кримінальної відповідальності й покарання внаслідок захворювання, у випадку їхнього видужання можуть підлягати кримінальній відповідальності й покаранню, якщо не минули строки давності залучення до кримінальної відповідальності (стаття 78 КК РФ) або давності виконання Вироку (стаття 83 КК РФ). Отже, у частинах 1 і 2 статті 81 КК РФ встановлені два види звільнення від кримінальної відповідальності й покарання: безумовний при невиліковності хвороби й умовний при лікуванні особи від захворювання. Проте в ряді досліджень розглянутий вид звільнення від кримінальної відповідальності або покарання помилково визначається тільки як умовний. Необхідно підкреслити, що в численному числі випадків звільнення від покарання через хворобу застосовується до осіб, що страждають хронічними й в основному невиліковними хворобами. Тому найчастіше застосовується безумовне дострокове звільнення від покарання через хворобу [18, 414].

Відповідно до частини 4 статті 81 КК РФ, зазначені особи можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності або покарання. Іншими словами, при вирішенні подібних питань стан здоров’я особи не визначає обов’язкове її звільнення від кримінальної відповідальності або покарання. Однак якими додатковими критеріями повинен керуватися суд, у Законі не зазначено. Це ускладнює реалізацію судом припису частини 4 статті 81 КК РФ. Нагадаємо, що КК РФ, регламентуючи всі види умовного осуду й умовного звільнення від покарання (статті 74, 79 і 82 КК РФ), встановлює певні вимоги протягом випробного терміну до поведінки осіб, до яких ці інститути застосовувалися. Недотримання даних вимог перерахованими особами є підставою для скасування умовного осуду й умовного звільнення від покарання.

Суду доцільно було б надати право накладати на осіб, перерахованих у частині 4 статті 81 КК РФ, такі, наприклад, обов’язки: не ухилятися від курсу лікування, не міняти без належного дозволу місця проживання.

Відповідно до частини 4 статті 81 КК РФ випробний термін розглянутих видів умовного звільнення від кримінальної відповідальності й покарання дорівнює строку давності притягнення до кримінальної відповідальності (стаття 78 КК РФ) або строкам давності відбування покарання (стаття 83 КК РФ).