Смекни!
smekni.com

Звільнення від покарання (стр. 7 из 8)

У статті 81 КК РФ не вирішене питання про те, які наслідки повинні наступити при скоєнні звільненими через хворобу особами нових злочинів.

Представляється, що до покарання за новий злочин необхідно в подібних випадках приєднувати невідбуту частину строку покарання, від відбування якої особа була звільнена через хворобу.

Отже, в основу звільнення від покарання осіб, що занедужали іншою важкою хворобою, покладено три критерії:

а) медичний (наявність важкої хвороби);

б) кримінально-правовий (враховуються характер і ступінь суспільної небезпеки скоєного засудженим злочину, вага призначеного судом покарання, наявність колишніх судимостей);

в) кримінально-виконавчий (враховується частина строку покарання, відбута засудженим, і його поведінка протягом цього періоду).

Факультативним критерієм є облік соціально-побутових умов, у яких виявиться засуджений після звільнення від покарання через хворобу, наприклад, такі обставини, як відсутність у нього постійного місця проживання або інших близьких йому осіб, які можуть за ним доглядати.

У частині 3 статті 81 КК РФ визначено, що військовослужбовці, що відбувають арешт або утримання у дисциплінарній військовій частині, звільняються від відбування покарання у випадку захворювання, що робить їх негідними до військової служби. Це єдина підстава для звільнення військовослужбовців від подальшого відбування названих покарань. Не відбута частина покарання може бути замінена їм більш м’яким видом покарання.

Розглянуте звільнення військовослужбовців від покарання безумовно. Тому їхнє видужання не може привести до скасування звільнення від виконання покарання, про що свідчить частина 3 статті 81 КК РФ. Захворювання засуджених даної категорії може бути й нетяжким. Важливо інше - воно перешкоджає несенню військової служби. Таким захворюванням, наприклад, може бути перелом ноги, який призвів до кульгавості.

Разом з тим у частині 1 статті 51 Федерального Закону від 28 березня 1998 року № 53-ФЗ «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено, що звільненню з військової служби підлягають у тому числі військовослужбовці, що проходять військову службу за контрактом на військовій посаді, для якої штатом передбачене військове звання до старшого прапорщика або старшого мічмана включно, або ті, що проходять військову службу за призову, у зв’язку з визнанням їх військово-лікарською комісією обмежено придатними до військової служби. Отже, як непридатність до несення військової служби, так і обмежена придатність до неї й сполучене із цим звільнення з військової служби є підставами для звільнення особи, що відбуває арешт на гауптвахті або перебуває в дисциплінарній військовій частині, від покарання або заміну цього покарання іншим, більш м’яким. Особа, що не є військовослужбовцем, позбавлена можливості відбувати ці покарання. Таким чином, існує колізія між приписами частини 1 статті 1 і частини 3 статті 81 КК РФ. Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 1 КК РФ кримінальна відповідальність, а отже, і звільнення від неї або її складових частин, наприклад, покарання, регламентується тільки КК РФ.

Частиною 3 статті 81 КК РФ передбачена можливість як звільнення від покарання у вигляді арешту або утримання в дисциплінарній військовій частині розглянутої категорії осіб, так і заміна невідбутої частини цих покарань іншим, більш м’яким, покаранням. У яких випадках варто застосовувати звільнення від невідбутої частини строку покарання, а в яких - заміну, Закон не визначає, що ускладнює рішення цього питання на практиці. Імовірно, при цьому необхідно враховувати термін військової служби, якість цієї служби, характер захворювання [19, 522].

Військовослужбовець може відбувати покарання у вигляді обмеження по військовій службі (статті 51 КК РФ). Однак у частині 3 статті 81 КК РФ про можливості звільнення військовослужбовця, що відбуває це покарання, або про заміну невідбутої частини строку іншим, більш м’яким, покаранням внаслідок визнання засудженого негідним (або обмежено придатним) до військової служби, не згадується.

Цей пробіл у Законі можна заповнити розширювальним тлумаченням частини 3 статті 81 КК РФ. Якщо можна звільнити від покарання хворого військовослужбовця, що відбуває покарання в дисциплінарній військовій частині, то тим більш припустиме таке звільнення при відбуванні менш тяжкого покарання - обмеження по військовій службі. Саме тому в частині 1 статті 148 КВК РФ передбачена можливість звільнення від покарання у вигляді обмеження по військовій службі або його заміні військовослужбовцеві, що звільняється з військової служби внаслідок захворювання. Ця норма кримінально-правового характеру необґрунтовано включена в КВК РФ, тоді як її місце - у КК РФ.

У частині 2 статті 174 КВК РФ визначено, що засуджені військовослужбовці, які відбувають покарання під час проходження військової служби, у випадку виникнення передбачених законодавством Російської Федерації підстав для звільнення з військової служби можуть бути у встановленому порядку достроково звільнені судом від покарання із заміною невідбутої частини покарання більш м’яким видом покарання або без такої. Відповідно до частини 1 цієї статті мова йде про обмеження по військовій службі, арешт й утримання в дисциплінарній військовій частині. Таке звільнення з військової служби, наприклад, може бути здійснене відповідно до пункту «е» частини 1 статті 51 Закону РФ «Про військовий обов’язок і військову службу». У зазначеній нормі визначено, що військовослужбовець підлягає звільненню з військової служби у зв’язку з набуттям законної сили Вироку суду про призначення військовослужбовцеві покарання у вигляді позбавлення волі.

Складовою частиною виконання обов’язкових робіт (стаття 49 КК РФ), виправних робіт (стаття 50 КК РФ) і обмеження волі є участь засуджених у трудовому процесі. Внаслідок цього виникає проблема звільнення осіб, що відбувають ці покарання, не тільки при їхньому захворюванні психічним розладом або іншою важкою хворобою, але й при втраті ними працездатності або при досягненні ними пенсійного віку, а також при наявності вагітності в жінок.

Звернемося насамперед до пункту 7 статті 175 КВК РФ, у якому визначено, що у випадку визнання осіб, що відбувають перераховані покарання, інвалідами І або ІІ групи, орган, що виконує покарання, начальник установи або органа, що виконує покарання, вносять подання до суду про дострокове припинення виконання покарання.

Якщо ж у жінки, що відбуває розглянуті покарання, наступає вагітність, то, відповідно до припису частини 8 статті 175 КВК РФ, у суд вноситься подання про відстрочку відбування нею покарання від дня надання їй відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Треба звернути увагу на те, що розглянуті приписи статті 175 КВК РФ носять кримінально-правовий характер і їх варто було б помістити в КК РФ.

А як вирішує цю проблему КК РФ? У відповідності зі статтею 49 КК РФ обов’язкові роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами І і ІІ групи, вагітним жінкам, жінкам, що мають дітей у віці до восьми років, чоловікам і жінкам пенсійного віку.

Розширювальне тлумачення цієї норми приводить до висновку про те, що особи, які стали інвалідами в процесі відбування такого покарання, які досягли пенсійного віку, а також зазначені категорії жінок відповідно до частини 4 статті 49 і частини 2 статті 81 КК РФ підлягають достроковому звільненню від відбування покарання.

Приписи частини 8 статті 175 КВК РФ про відстрочку виконання обов’язкових робіт для вагітних жінок від дня надання їм відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами суперечать частині 4 статті 49 КК РФ. До них необхідно застосовувати не відстрочку, а звільнення від відбування обов’язкових робіт [20, 360].

Як визначено в статті 50 КК РФ, виправні роботи складаються з обов’язкового виконання засудженим протягом строку, певного у Вироку суду, трудових функцій і утримання із заробітку засудженого в дохід держави сум у розмірі, встановленому Вироком суду в межах від 5 до 20 %. У частині 4 тієї ж статті зазначено, що у випадку важкої хвороби засудженого, перешкоджаючої відбуванню покарання, кримінально-виконавча інспекція направляє в суд подання про звільнення його від відбування покарання. Разом з тим у Законі обійдене увагою питання про звільнення від відбування виправних робіт осіб, що стали інвалідами І і ІІ групи. А вони не можуть в обов’язковому порядку залучатися до праці.

У частині 2 статті 81 КК РФ говориться про можливості звільнення від покарання осіб, що занедужали важкою хворобою, яка перешкоджає відбуванню покарання. Перешкоджає відбуванню покарання, наприклад, інвалідність І й ІІ групи. Тому це й визначено в частині 7 статті 175 КВК РФ. Більше того, на думку автора курсової роботи, до причин, що перешкоджають виконанню виправних робіт, відноситься також досягнення засудженим пенсійного віку.

Як визначено в частині 5 статті 53 КК РФ, обмеження волі не призначається особам, визнаним інвалідами І і ІІ групи, вагітним жінкам, жінкам, що мають дітей у віці до восьми років, і особам, що досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям, що проходять військову службу за призовом.

Отже, настання в засудженого інвалідності в процесі відбування покарання у вигляді обмеження волі, досягнення ним пенсійного віку, є підставами для його звільнення від відбування покарання відповідно до частини 2 статті 81 КК РФ.

Такий висновок пояснюється тим, що обмеження волі припускає обов’язкове залучення засуджених до праці. До того ж вони відбувають це покарання, перебуваючи на власному утриманні. У частині 3 статті 51 КВК РФ зазначено: одяг, білизна й взуття здобуваються засудженими самостійно. Харчування також оплачується засудженими за власні кошти (частина 4 статті 51 КВК РФ).

Відповідно до пункту «а» частини 1 статті 58 КК РФ колонії-поселення є місцями позбавлення волі. Однак там відсутні дві обов’язкових для режиму місця позбавлення волі ознаки, встановлені в статті 82 КВК РФ: охорона й ізоляція засуджених. По суті, режимні правила обмеження волі майже тотожні режимним правилам позбавлення волі (статті 50 і 129 КВК РФ). У колоніях-поселеннях засуджені також перебувають на своєму утриманні.