Смекни!
smekni.com

Практичне застосування Wi-Fi (стр. 2 из 4)

Wi-Fi і телефони стільникового зв'язку

Деякі вважають, що Wi-Fi і подібні до нього технології з часом можуть замінити стільникові мережі, такі як GSM. Перешкодами для такого розвитку подій у найближчому майбутньому є відсутність роумінгу і можливостей аутентифікації, обмеженість частотного діапазону і сильно обмежений радіус дії Wi-Fi. Більш правильним виглядає порівняння Wi-Fi з іншими стандартами стільникових мереж, таких як UMTS, CDMA або WiMAX.

Тим не менш, Wi-Fi придатний для використання VoIP в корпоративних мережах або в середовищі SOHO. Перші зразки обладнання з'явилися вже на початку 90-х, проте на ринок вони вийшли лише у 2005 році. Тоді компанії, як Zyxel, UT Starcomm, Samsung, Hitachi і багато інших представили на ринок VoIP Wi-Fi-телефони з «розумним» цінами. У 2005 році ADSL ISP провайдери почали надавати послуги VoIP своїм клієнтам (наприклад нідерландський ISP XS4All). Коли дзвінки за допомогою VoIP стали дуже дешевими, а часто взагалі безкоштовними, провайдери, здатні надавати послуги VoIP, отримали можливість відкрити новий ринок - послуг VoIP. Телефони GSM з інтегрованою підтримкою можливостей Wi-Fi та VoIP почали виводитися на ринок, і потенційно вони можуть замінити дротяні телефони.

На даний момент безпосереднє порівняння Wi-Fi і стільникових мереж недоцільно. Телефони, що використовують тільки Wi-Fi, мають дуже обмежений радіус дії, тому розгортання таких мереж обходиться дуже дорого. Тим не менш, розгортання таких мереж може бути найкращим рішенням для локального використання, наприклад, у корпоративних мережах. Однак пристрої, що підтримують декілька стандартів, можуть зайняти значну частку ринку.

Варто зауважити, що за наявності в даному конкретному місці покриття як GSM, так і Wi-Fi, економічно набагато вигідніше використовувати Wi-Fi, розмовляючи шляхом сервісів інтернет-телефонії. Наприклад, клієнт Skype давно існує у версіях як для смартфонів, так і для КПК.

Wi-Fi в ігровій індустрії

*Wi-Fi сумісний з ігровими консолями і КПК і дозволяє вести

мережеву гру через будь-яку точку доступу або в режимі точка-крапка.
*Всі ігрові консолі сьомого покоління мають підтримку стандартів Wi-Fi IEEE 802.11g.

*Sony PSP має підтримку бездротової мережі (AOSS), яка включається перемиканням що знаходиться у верхній частині консолі кнопки для з'єднання з хот-спотами Wi-Fi або інших бездротових з'єднань.

Некомерційне використання Wi-Fi

Поки комерційні сервіси намагаються використовувати існуючі бізнес-моделі для Wi-Fi, багато груп, спільноти, міста, і приватні особи будують вільні мережі Wi-Fi, часто використовуючи загальне пірингової угоду для того, щоб мережі могли вільно взаємодіяти один з одним.

Багато муніципалітетів об'єднуються з локальними спільнотами, щоб розширити вільні Wi-Fi-мережі. Деякі групи будують свої Wi-Fi-мережі, повністю засновані на добровільній допомоги та пожертвування.

Для отримання більш детальної інформації дивіться розділ спільні бездротові мережі, де можна також знайти список вільних мереж Wi-Fi, розташованих по всьому світу.

Схема створення комірчастої мережі (mesh-network) з використанням обладнання Wi-Fi



OLSR (en) - один з протоколів, використовуваних для створення вільних мереж. Деякі мережі використовують статичну маршрутизацію, інші повністю покладаються на OSPF. В Ізраїлі розробляється протокол WiPeer для створення безкоштовних P2P-мереж на основі Wi-Fi.
У Wireless Leiden розробили власне програмне забезпечення для маршрутизації під назвою LVrouteD для об'єднання Wi-Fi-мереж, побудованих на повністю бездротової основі. Велика частина мереж побудована на основі ПЗ з відкритим кодом, або публікують свою схему під відкритою ліцензією. Див. наприклад «WiFi Liberator» (перетворює будь-який ноутбук зі встановленою Mac OS X і Wi-Fi-модулем у відкритий вузол Wi-Fi-мережі).

Також слід звернути увагу на netsukuku - Розробка всесвітньої безкоштовної mesh-мережі.Деякі невеликі країни і муніципалітети вже забезпечують вільний доступ до хот-спотів Wi-Fi і доступ до Інтернету через Wi-Fi за місцем проживання для всіх. Наприклад, Королівство Тонга і Естонія, які мають велику кількість вільних хот-спотів Wi-Fi по всій території країни. У Парижі OzoneParis надає вільний доступ в Інтернет необмежено всім, хто сприяє розвитку Pervasive Network, надаючи дах свого будинку для монтажу обладнання Wi-Fi. Unwire Jerusalem - це проект установки вільних точок доступу Wi-Fi у великих торгових центрах Єрусалиму. Багато університетів забезпечують вільний доступ до Інтернет через Wi-Fi для своїх студентів, відвідувачів і всіх, хто знаходиться на території університету.

Деякі комерційні організації, такі як Panera Bread, надають вільний доступ до Wi-Fi постійним клієнтам. Заклади McDonald's Corporation теж надають доступ до Wi-Fi під брендом McInternet. Цей сервіс був запущений в ресторані в Оук-Брук, Ілінойс; він також доступний в багатьох ресторанах в Лондоні та Москві.

Тим не менш, є і третя підкатегорія мереж, створених співтовариствами і організаціями, такими як університети, де вільний доступ надається членам співтовариства, а тим, хто в нього не входить, доступ надається на платній основі. Приклад такого сервісу - мережа Sparknet у Фінляндії. Sparknet також підтримує OpenSparknet - проект, в якому люди можуть робити свої власні точки доступу частиною мережі Sparknet, отримуючи від цього певну вигоду.

Останнім часом комерційні Wi-Fi-провайдери будують вільні хот-споти Wi-Fi і хот-зони. Вони вважають, що вільний Wi-Fi-доступ приверне нових клієнтів і інвестиції повернуться.

Безкоштовний доступ до Інтернет через Wi-Fi

Незалежно від вихідних цілей (залучення клієнтів, створення додаткової зручності або чистий альтруїзм) у всьому світі і в Росії, в тому числі, зростає кількість безкоштовних хот-спотів, де можна отримати доступ до найбільш популярної глобальної мережі (Інтернет) зовсім безкоштовно. Це можуть бути і великі транспортні вузли, де підключитися можна самостійно в автоматичному режимі, і бари, де для підключення необхідно попросити картку доступу у персоналу і, навіть, просто території міського ландшафту, які є місцем постійного скупчення людей.

2. Сучасні технології WiMAX і Wi-Fi.

Часто порівнюють такі сучасні технології передачі даних, як WiMAX і Wi-Fi. Незважаючи на те, що обидві технології мають співзвучні назви і WiMAX технологія з'явилася пізніше, то можна припустити, що WiMAX це вдосконалена модель Wi-Fi, але це не так. Ці технології мають різні сфери застосування. WiFi є технологією, в основному призначеної для організації невеликих бездротових мереж усередині приміщень та побудови бездротових мостів. Технологія Wi MAX, в совою чергу, призначена для організації широкосмугового зв'язку поза приміщеннями і для організації великомасштабних мереж. WiMAX розроблявся як міська обчислювальна мережа (MAN). Розглянемо деякі інші відмінності між цими технологіями. У WiMAX краще якість зв'язку, ніж у WiFi. Коли кілька користувачів підключені до точки доступу Wi-Fi, вони буквально? Б'ються? за доступ до каналу зв'язку. У свою чергу, технологія WiMAX забезпечує кожному користувачу постійний доступ. Побудований на технології WiMAX алгоритм встановлює обмеження на кількість користувачів для однієї точки доступу. Коли базова станція WiMAX наближається до максимуму свого потенціалу, вона автоматично перенаправляє? Надлишкових? користувачів на іншу базову станцію.

Але Wi Max як і раніше знаходиться в зародковому стані, і будуть потрібні значні вкладення в цю інфраструктуру для отримання комерційної вигоди. Wi-Fi є вже самодостатньою системою і швидке розгортання мереж WiFi не проблема зараз.

Підприємства з величезними площами, можливо, захочуть перейти на WiMAX, щоб уникнути покупки великої кількості репітерів, необхідних при установці Wi-Fi мережі. На даний момент, в Росії таке обладнання відсутнє в широкому продажі.

Вартість пристроїв

Wi-Fi технологія є більш зрілою ніж WIMAX і сьогодні Ви навряд чи знайдете новий ноутбук без вбудованого Wi-Fi модуля. Также, можливо тільки тимчасовим недоліком є те, WIMAX обладнання коштує дорожче WIFI обладнання та асортимент WIMAX обладнання більш мізерний. Це викликано тим, що технологія WiMAX більш молода. Виробництво пристроїв, обладнаних WiMAX модулем, тільки почало розвиватися і до рівня оборотів WiFi пристроїв йому ще далеко. Вартість базових станцій WiMAX також вище через додаткових дорогих компонентів.

Області застосування

Як і в багатьох інших областях, в бездротової передачі даних немає універсальної технології. Під кожні конкретні задачі більше підходить WiMAX або WIFI. Якщо стоїть завдання надати широкосмуговий доступ до мережі для користувачів? то більше, звичайно підходить WiMAX, так як ця технологія від початку було розроблено саме з цією метою. Однак якщо стоїть завдання надати широкосмуговий доступ в обмеженому приміщенні, то технології WIFI і WiMAX однаково добре підходять для вирішення, за умови, що низький рівень перешкод або перешкоди зовсім відсутні. А для впровадження бездротових систем безпеки або відеоспостереження більше підходить WiFi, тому що цей напрямок вже досить непогано розвинено.


Охоплення та масштаби

Wi-Fi (IEEE 802.11) WiMAX (IEEE 802.16)
бездротові рішення всередині будівель бездротові рішення поза будівлями
Точка – точка (PtP -Point to point) Точка – багато точок (PtMp – Point to multipoint)
мережі невеликого масштабу (приблизно 100м) величезні бездротові мережі (7-10 км)
проблема «прихованого» вузла (CSMA\CA) Відсутність проблемb «прихованого» вузла (DAMA-TDMA)
Прості модуляції (64 бит) в стандартах a,g Комплексна техніка модуляції (256бит)
Побудова бездротових мостів на далекі відстані з застосуванням безлічі ретрансляторів Дальні бездротові мости без застосування безлічі ретрансляторів

Масштабованість і пропускна здатність