Смекни!
smekni.com

Практичне застосування Wi-Fi (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

1.Що таке Wi-Fi і з чим його підключають

2. Сучасні технології WiMAX і Wi-Fi.

3. Застосування Wi-Fi.

Висновок

Вступ

Безпроводні мережі wi-fi вже одержали визнання індустрії, вони перевершують кабельні мережі по ряду параметрів.

По-перше вони зручніші в модифікації: зробити перестановку в кабінеті, додати або прибрати робоче місце, все це тепер не вимагає додаткових витрат на зміну топології мережі.

По-друге, безпровоідні мережі wi-fi, всупереч усталеній думці, безпечніші. Інформацію набагато легше зняти з кабелю, ніж із зашифрованого радіоканалу, який при цьому міняє частоту передачі даних. Єдине слабке місце безпроводних мереж wi-fi - це не правильне налаштування. Необхідно правильно настроювати механізми шифрування і інші захисні механізми, інакше Ви полегшуєте зловмисникам життя, оскільки у них з'являється дуже простий спосіб підключитися до Вашої мережі.

Назву Wi-Fi придумали маркетологи, а спочатку стандарт бездро-тової мережі звався 802.11. Його розробила компанія Аgrее Systems на чолі з Віком Хейзом у 1997 році. Однак народженням Wi-Fi прий­нято вважати 1999 рік, коли затвердили стандарт ІЕЕЕ 802.11b. У то­му ж 99-му був створений альянс Wireless Ethernet Compatibility Alli-аnce, метою якого став розвиток і просування технології. Його чле­нами є такі відомі компанії, як Nokіа, Lusent, Сіsсо, ЗСоm, DеІІ.

Вже у 2000 році з'явилися перші при­строї з убудованими модулями бездро­тового зв'язку і розвиток технології пішов семимильними кроками. Всюди почали встановлювати точки доступу Wi-Fi, а мо­дулі бездротового зв'язку тепер зустріча­ються навіть у найпростіших ноутбуках. За станом на сьогоднішній день офіційно зареєстровано більше 200 тисяч точок доступу в 135 країнах світу і їхня кількість шалено зростає. Декілька років тому технологія Wi-Fi була доступна лише власни­кам дорогих моделей ноутбуків. Сьогодні ж її модулями комплек­туються будь-які портативні комп'ютери базового рівня, комунікатори й навіть деякі мобільні телефони (приміром, смартфон INokіа Е60). Масове поширення бездротової технології помітно й у побуті. Якщо раніше напис Wi-Fi Zone можна було помітити лише на двері елітного ресторану або кав'ярні, то тепер бездротовий інтернет зустрічається у багатьох місцях громадського харчування та розважальних центрах. Навіть усім відомий McDonald's незаба­ром облаштується точками досту­пу Wi-Fi.

Безпроводні мережеві технології все глибше і глибше входять в наше життя. Сьогодні вже немислимо представити робочий офіс без комп'ютерів, локальних мереж і захисту від проникнення ззовні. Домашні комп'ютери стали практично даремні без підключення до Інтернету. Безпроводні мережеві технології дозволяють Вам, де б Ви не знаходилися, бути підключеними до мережі, обмінюватися даними, знаходити потрібну інформацію в Інтернеті чи ж просто грати з кимось.

Спектр устаткування, що постійно розширюється, удосконалення стандартів і поліпшення захисту робить можливим застосування wi-fi в корпоративний локальних мережах. Новітнє устаткування відповідає високим вимогам безпеки, стійкості і високої швидкості.

1. Що таке Wi-Fi і з чим його підключають

Wi-Fi (англ. Wireless Fidelity - «безпровідна точність») - стандарт на устаткування Wireless LAN.

Розроблений консорціумом Wi-Fi Alliance на базі стандартів IEEE 802.11, «Wi-Fi» - торгівельна марка «Wi-Fi Alliance». Технологію назвали Wireless-Fidelity (дослівно «безпровідна точність») по аналогії з Hi-Fi.

Установка Wireless LAN рекомендувалася там, де розгортання кабельної системи було неможливе або економічно недоцільно. У сьогодення в багатьох організаціях використовується Wi-Fi, оскільки за певних умов швидкість роботи мережі вже перевищує 100 Мбіт/сек. Користувачі можуть переміщатися між точками доступу по території покриття мережі Wi-Fi.

Мобільні пристрої (КПК, смартфони і ноутбуки), оснащені клієнтськими Wi-Fi прийомо-передаючими пристроями, можуть підключатися до локальної мережі і діставати доступ в Інтернет через точки доступу або хотспоти.

Історія

Wi-Fi був створений в 1991 році NCR Corporation/AT&T (згодом - Lucent і Agere Systems) в Ньівегейн, Нідерланди. Продукти, що призначалися спочатку для систем касового обслуговування, були виведені на ринок під маркою WAVELAN і забезпечували швидкість передачі даних від 1 до 2 Мбіт/с. Вік Хейз (Vic Hayes) - творець Wi-Fi - був названий «батьком Wi-Fi» і знаходився в команді, що брала участь в розробці таких стандартів, як IEEE 802.11b, 802.11a і 802.11g. У 2003 році Вік пішов з Agere Systems. Agere Systems не змогла конкурувати на рівних у важких ринкових умовах, не дивлячись на те, що її продукція займала нішу дешевих рішень Wi-Fi. 802.11abg all-in-one чіпсет від Agere (кодове ім'я: WARP) погано продавався, і Agere Systems вирішила піти з ринку Wi-Fi в кінці 2004 року.

Принцип роботи

Зазвичай схема Wi-Fi мережі містить не менше однієї точки доступу і не менше одного клієнта. Також можливе підключення двох клієнтів в режимі точка-точка, коли точка доступу не використовується, а клієнти з'єднуються за допомогою мережевих адаптерів «безпосередньо». Точка доступу передає свій ідентифікатор мережі (SSID) за допомогою спеціальних сигнальних пакетів на швидкості 0.1 Мбіт/с кожні 100 мс. Отже 0.1 Мбіт/с - найменша швидкість передачі даних для Wi-Fi. Знаючи SSID мережі, клієнт може з'ясувати, чи можливе підключення до даної точки доступу. При попаданні в зону дії двох точок доступу з ідентичними SSID, приймач може вибирати між ними на підставі даних про рівень сигналу. Стандарт Wi-Fi дає клієнтові повну свободу при виборі критеріїв для з'єднання. Детальніше принцип роботи описаний в офіційному тексті стандарту.

Переваги Wi-Fi

Вбудована інтегральна схема, що дозволяє сканувати довколишній простір на наявність Wi-Fi при кожному кроці користувача. Роздільна здатність сенсорів обмежена 50 метрами, а вся інформація відображується на вбудованих же у взуття LED-індикаторах.

*Дозволяє розвернути мережу без прокладки кабелю, може зменшити вартість розгортання і розширення мережі. Місця, де не можна прокласти кабель, наприклад, поза приміщеннями і в будівлях, що мають історичну цінність, можуть обслуговуватися безпровідними мережами.

*Wi-Fi-пристрої широко поширені на ринку. А пристрої різних виробників можуть взаємодіяти на базовому рівні сервісів.

*Wi-Fi - це набір глобальних стандартів. На відміну від стільникових телефонів, Wi-Fi устаткування може працювати в різних країнах по всьому світу.

Недоліки Wi-Fi

*Частотний діапазон і експлуатаційні обмеження в різних країнах неоднакові; у багатьох європейських країнах дозволено два додаткові канали, які заборонені в США; У Японії є ще один канал у верхній частині діапазону, а інші країни, наприклад Іспанія, забороняють використання низькочастотних каналів. Більш того, деякі країни, наприклад Італія, вимагають реєстрації всіх Wi-Fi мереж, приміщень, що працюють зовні, або вимагають реєстрації Wi-Fi-оператора.

*Високий в порівнянні з іншими стандартами вжиток енергії, що зменшує час життя батарей і підвищує температуру пристрою.

Комерційне використання Wi-Fi

Комерційний доступ до сервісів на основі Wi-Fi надається в таких місцях, як інтернет-кафе, аеропорти і кафе по всьому світу (зазвичай ці місця називають Wi-Fi-кафе), проте їх покриття можна вважати точковим в порівнянні із стільниковими мережами:

*Ozone і OzoneParis У Франції. У вересні 2003 року Ozone початку розгортання мережі OzoneParis через The City of Lights. Кінцева мета? створення централізованої мережі Wi-Fi, повністю покриває Париж. Основний принцип Ozone Pervasive Network полягає в тому, що це мережа національного масштабу.

*WiSE Technologies надає комерційний доступ в аеропортах, університетах, і незалежних кафе на території США.

*T-Mobile забезпечує роботу хот-спотів для мережі Starbucks в США і Великобританії, а також більше 7500 хот-спотів в Німеччині.

*Pacific Century Cyberworks забезпечує доступ в магазинах Pacific Coffee в Гонконзі.

* Columbia Rural Electric Association намагається розгорнути мережу 2.4 ГГц Wi-Fi на території площею 9500 км?, Розташованої між округами Уалла-Уалла і Колумбія в штаті Вашингтон і Юматілла, Орегон. У список інших крупних мереж в США також входять: Boingo, Wayport і iPass.

*Sify, Індійський інтернет-провайдер, встановив 120 точок доступу в Бангалорі: у готелях, галереях і урядових установах.

*Vex має велику мережу хот-спотів, розташовану по всій території Бразилії. Telef? Nica Speedy WiFi почала надавати свої сервіси в новій зростаючій мережі, що розповсюдилася на територію штату S? O Paulo.

*BT Openzone володіє багатьма хот-спотами у Великобританії, що працюють в McDonald's, і має роумінгову угоду з T-Mobile UK і ReadyToSurf. Їх клієнти також мають доступ до хот-спотів The Cloud.

*Netstop забезпечує доступ в Новій Зеландії.

*В Естонії є кілька комерційних операторів, найбільший з них Elion, забезпечує АЗС Statoil по всій Естонії і великі торгові центри.

*Компанія "Вимпелком", купивши Golden Telecom, здійснює підтримку найбільшою в світі міської мережі Wi-Fi в Москві. Канали доступу до кабельної мережі забезпечує найбільший московський провайдер Корбина Телеком.

*Компанія EarthLink планувала в третьому кварталі 2007 року повністю підключити Філадельфію (США) до мережі Інтернет через бездротові канали зв'язку. Це мав бути перший місто-мегаполіс в США, повністю охоплений Wi-Fi. Передбачувана вартість повинна була складати 20-22 долара в місяць при швидкості підключення 1 Мбіт/сек. Для незаможних жителів Філадельфії? 12-15 доларів на місяць. В даний час центр міста і прилеглі до нього райони вже підключені. Підключення решти районів буде проводитись у міру установки передавачів.

Бездротові технології в промисловості

Для використання в промисловості технології Wi-Fi пропонуються поки обмеженим числом постачальників. Так Siemens Automation & Drives пропонує Wi-Fi-рішення для своїх контролерів SIMATIC відповідно до стандарту IEEE 802.11g у вільному ISM-діапазоні 2,4 ГГц і забезпечує максимальну швидкість передачі 11 Мбіт/с. Дані технології застосовуються в основному для управління рухомими об'єктами і в складській логістиці, а також у тих випадках, коли з якої-небудь причини неможливо прокладати дротяні мережі Ethernet.