Смекни!
smekni.com

Практичне застосування Wi-Fi (стр. 4 из 4)

8. Власники бруклінської мережі коффеен Naidre's ввели заборону на використання ноутбуків і доступ до безкоштовного WiFi у своїх закладах у певні години. Таке рішення пояснюється тим, що багато користувачів охоче сидять за своїми лептопами і при цьому практично нічого купують.Зокрема, "зависати" в Інтернеті забороняється з 11 до 14 годин в будні дні та з 10 до 15 годин у вихідні, тобто коли основна маса потенційних відвідувачів може відвідати кафе. У зверненнях, які розклеєні по стінах Naidre's, адміністрація закладу просить любителів безкоштовного Інтернету не займати місця тих, хто прийшов у кафе поїсти. Виняток робиться лише для тих клієнтів, які вже замовили обід або ланч і вирішили скрасити трапезу читанням свіжих новин в онлайні.Naidre's - не єдина мережа кафе, страждаюча від напливу бажаючих посидіти пару годин в Інтернеті, заплативши за філіжанку кави - схожі проблеми відчувають й інші заклади, що надають своїм відвідувачам безкоштовний WiFi.

9. Частково розгорнута муніципальна бездротова мережа Міннеаполіса (США) пройшла своєрідний тест на придатність після того, як в результаті руйнування мосту рятувальникам знадобилися всі доступні засоби оперативного зв'язку. Слід зазначити, що потенційно міська бездротова мережа розглядається звичайно (крім свого прямого призначення) як основи для зміцнення громадської безпеки. В якості системи аварійного зв'язку на випадок надзвичайної ситуації такі мережі зазвичай не розглядаються. Тим не менш, Wi-Fi-мережа Міннеаполіса виявилася дуже доречною саме в самий розпал лиха, пише CNet.Компанія USI Wireless початку розгортання мережі Wi-Fi в Міннеаполісі навесні поточного року. До кінця червня загальна площа охоплення мережі склала 18 квадратних миль, причому, за щасливим збігом обставин, саме в тому районі, де пізніше сталося обвалення моста. Відразу після катастрофи керівництво компанії розпорядилося повністю відкрити безкоштовний доступ до всіх хот-спотів недобудованої мережі, і направило техніків для прискореного монтажу додаткового устаткування з тим, щоб вся територія, де велися рятувальні роботи, була гарантовано забезпечена бездротовим каналом з пропускною здатністю не менше 12 Мбіт /с.Мережа стала неоціненною підмогою рятувальникам, міській владі і навіть звичайним людям, які не могли нікуди зателефонувати з району лиха в силу перевантаженості мережі. Крім того, фахівці USI Wireless оперативно встановили три камери спостереження за місцем подій, що також позитивно позначилося на ході рятувальної операції.

10. Колись інфрачервоний IrDA здавався вершиною сучасної технології і вкрай швидкісним протоколом для бездротової передачі даних. Але вимоги по прямій видимості пристроїв (не більше 10 м) і їх фіксації в певному положенні на весь час передачі даних укупі з низькою швидкістю (до 115,2 Кбіт/с у версії 1.0 і до 4 Мбіт/с у версії 1.1) змусили виробників зробити вибір на користь Bluetooth, який у версії 2.0 забезпечує швидкість передачі даних до 3 Мбіт/с, причому навіть через бетонні стіни. Проте у користувачів вже занадто багато цифрових пристроїв, що вимагають обміну даними "по повітрю" - нетбуки і цифрові камери, мобільні ПК і сучасні "розумні" мобільні термінали. Якщо при використанні цифрового сховища це можна організувати по Wi-Fi, то поточна версія Bluetooth не зовсім підходить для передачі відео, великих фотографій та іншого "важкого" контенту без використання карт пам'яті або всіляких "шнурків". До теперішнього часу склалося два принципово різних підходи до вирішення цієї проблеми. Перший пропонують у WiFi Alliance, де вирішили адаптувати всім відомий Wi-Fi для безпосереднього обміну даними між пристроями без необхідності використовувати в якості "містка" різні хотспоти. Протокол WiFi Direct для ближнього радіозв'язку поки не сертифікований, але як тільки це відбудеться (у 2010 р.), з його допомогою можна буде з'єднувати технологічні пристрою напряму, без застосування будь-яких маршрутизаторів. Типова швидкість, яку виробники обіцяють користувачам, в піку може досягати 110 Мбіт/с, теоретична дальність - 100 м. Насправді швидкість буде разу в три менше, а дальність - мінімум наполовину менше (якщо тільки не додавати в мобільні пристрої потужні батареї для збільшення потужності сигналу), але і цього в межах квартири або невеликого офісу буде більш ніж достатньо. Подібні адаптери, інтегровані в самі різні офісні, периферійні та мобільні пристрої, будуть доступні на ринку швидше за все тільки через рік.
Другий варіант пов'язаний з планами Bluetooth Special Interest Group за поданням стандарту Bluetooth 2.2, який вже зараз проходить сертифікацію для використання в мобільних пристроях. Швидкість обіцяють в 30 Мбіт/с, що дасть можливість забезпечити перегляд потокового відео без використання проводів або таким же чином передавати фотографії високої роздільної здатності. Шансів бути впровадженим у цього протоколу, на наш погляд, набагато більше, оскільки він споживає менше енергії і його попередня версія присутній практично в 100% сучасних мобільних пристроїв усіх типів (від навушників і мобільних ПК до автомобілів), що випускаються в світі. Взагалі, ідея про тотальне об'єднання мобільних пристроїв на етапі "останніх метрів" по радіозв'язку практично здійснилася: принаймні з офісною технікою. Ненасиченим залишається тільки ринок побутової техніки - ось де буде простір для дистанційного контролю і керування з випуском різних портативних і функціональних центрів управління бездротовим будинком на базі інтернет-планшетів або комунікаторів.

Висновок

Інтеграція обчислювальної, комунікаційної та мобільного технологій стимулює у всьому світі попит на бездротові рішення, що дозволяють незмінно залишатися на зв'язку - в будь-який час і в будь-якому місці. У міру поширення бездротових технологій кінцеві користувачі прагнуть отримати для роботи і розваг такі рішення, які б відповідали їх мобільному стилю життя. У Європі, США та інших високорозвинених країнах застосовується технологія Wifi, причому використання даних технологій здійснюється в різних галузях виробничої сфери та сфери послуг. Це зумовлено насамперед зацікавленістю уряду держав і муніципальних органів у розвитку даної галузі для поліпшення процесу виробництва, науки, освіти та інших сфер життя людини.
Таким чином, Wi-Fi-технологія дозволяє вирішити три важливих завдання:

- спростити спілкування з мобільним комп'ютером;

- забезпечити комфортні умови для роботи діловим партнерам, які прийшли в офіс зі своїм ноутбуком;

- створити локальну мережу в приміщеннях, де прокладка кабелю неможлива або надмірно дорога.

Завдяки технології Wi-Fi з'явилася можливість установки бюджетних варіантів бездротових мостів, встановлення та налаштування яких не вимагає якихось специфічних знань і навичок програмування, тому що в web інтерфейсі точок доступу можуть розібратися практично всі. Бездротові мости Wi-Fi можуть працювати на відстанях до 15-20 км за умови прямої видимості.

Без належного захисту, Wi-Fi мережа може бути досяжна для небажаних користувачів, які використовують цей доступ з метою безкоштовного підключення до Інтернет або з метою пошуку і копіювання будь-яких даних на комп'ютерах в цій мережі. Таким чином, будь-якому користувачеві, що збирається встановити Wi-Fi мережу, необхідно використовувати системи шифрування.

Зручність використання і хороша захищеність роблять можливим застосування безпроводних мережевих технологій і в домашніх умовах. Незалежність від дротів, можливість об'єднання декількох комп'ютерів удома в безпроводну мережу і ще багато що інше вже стали практично стандартом у багатьох користувачів Інтернету.

Список використаної літератури:

1.Журнал «КомпьютерПресс», 8’2007

2.http://www.cnews.ru/

3.WiFiver.com - український Wi-Fi портал

4.http://wifi.nau.edu.ua/- WI-FIмережа НАУ

5.WI-FI.ru - російський Wi-Fi портал