Смекни!
smekni.com

Організаційно-правові форми екологічного контролю (стр. 3 из 4)

Завдання та основні напрямки державного моніторингу випливають з його визначення і включають в себе: спостереження за відбуваються у навколишньому природному середовищу фізичними, хімічними, біологічними процесами, за рівнем забруднення атмосферного повітря, грунтів, водних об'єктів, наслідками його впливу на рослинний і тваринний світ, забезпечення зацікавлених організацій і населення поточної та екстреної інформацією про зміни в навколишньому середовищі, попередження та прогнозу її стану.

Об'єктами моніторингу є: а) джерела (підприємства, транспорт і т.д.) і фактори (забруднюючі речовини, шум, випромінювання тощо) антропогенних впливів; б) стан природного середовища, її окремих компонентів і їх реакція на зазначені дії ; в) стан здоров'я і умов життєдіяльності населення.

Моніторинг, його оцінка, має на увазі, з одного боку, визначення можливої шкоди від антропогенного і природного впливу, з іншого - визначення природних резервів для використання їх в інтересах людини і оптимальних способів людської діяльності.

Прогноз спирається на дані, отримані при спостереженнях і аналізі результатів спостережень. Прогнозуються зміни інтенсивності джерел і факторів впливу на природне середовище, а також можливі в результаті цієї зміни в біосфері. Прогноз дозволяє намітити заходи не тільки проти вже наявних шкідливих впливів, але і заходи профілактичного характеру.

Система моніторингу навколишнього середовища включає наступні його види: санітарно-гігієнічний, екологічний, кліматичний моніторинг.

Санітарно-гігієнічний моніторинг являє собою систему спостережень, реєстрації, оцінки і прогнозу змін біосфери під впливом антропогенних впливів на здоров'я людини і умови його життя. Ця система складалася в 20-ті р. коли почали інтенсивно розвиватися гігієнічна наука і створюватися санітарно-епідеміологічна служба, на яку в даний час покладені: проведення аналізу (оцінки) впливу виробничих викидів і відходів на санітарно-побутові умови життя і здоров'я населення, розробка на цій основі заходів з оздоровлення навколишнього середовища, складання річних і перспективних планів профілактичних та санітарно-оздоровчих заходів.

Екологічний моніторинг включає спостереження, оцінку і прогноз антропогенних змін стану біосфери (у тому числі зміни рівнів забруднення природних середовищ), відповідних реакцій на них екосистем, а також змін, пов'язаних з впливом забруднень, сільськогосподарським використанням земель, вирубкою лісів, урбанізацією і т.п . Так, моніторинг земель являє собою систему спостереження за станом земельного фонду для своєчасного виявлення змін, їх оцінки, попередження та усунення негативних процесів.

Кліматичний моніторинг на відміну від екологічного охоплює кліматичну систему (атмосфера - океан - поверхня суші і так далі), тобто систему, що впливає на формування клімату і будь-які його зміни.

У залежності від того, чи здійснюється моніторинг у рамках однієї держави або охоплює земну кулю в цілому, розрізняють національний та міжнародний (глобальний) моніторинг навколишнього середовища.

Національний моніторинг відрізняється від міжнародного не тільки масштабами спостережень, але і тим, що його завдання і пріоритетні напрями визначаються з урахуванням екологічних, економічних і соціальних особливостей конкретної держави.

Міжнародний моніторинг здійснюється в рамках Глобальної системи моніторингу навколишнього середовища (ДСМД), яка охоплює національні та регіональні (багатонаціональні) системи моніторингу. Перші пропозиції про створення такої системи були розроблені експертами Наукового комітету з проблем навколишнього середовища (Скоп'є) у 1971 р.; рішення про її створення прийнято на Стокгольмській конференції ООН з навколишнього середовища (Стокгольм, 16 червня 1973 р.); основні цілі та положення програми ГСМОС сформульовані на Першому міжурядовому нараді з моніторингу (Кенія, Найробі, лютий 1974р).

Мета ГСМОС - забезпечити зацікавлені національні та міжнародні організації інформацією про стан, природних і антропогенних змін навколишнього середовища, необхідної для управління якістю цього середовища.

Основними напрямами реалізації ГСМОС є кліматичний моніторинг, моніторинг забруднень, моніторинг відновлюваних природних ресурсів. Кліматичний моніторинг здійснюється через мережу станцій спостереження Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).


III. ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА

Термін «експертиза» походить від латинського expertus - «досвідчений». Під ним розуміється дослідження фахівцем (експертом) будь-яких питань, вирішення яких вимагає спеціальних знань в галузі науки, техніки, мистецтва. Експертні оцінки являють собою кількісні або порядкові оцінки процесів чи явищ, що не піддаються безпосередньому виміру, а тому грунтуються на судженнях фахівців.

У залежності від того які органи організовують проведення експертизи і яке коло її об'єктів, вона поділяється на державну, галузеву, внутрішньогосподарську, суспільну.

Державна екологічна експертиза є комплекс дій державних органів та спеціальні експертних комісій з розгляду і оцінки проектів планів, передпланових, проектно-кошторисної, нормативно-технічної та іншої документації, а також нової техніки, технології, матеріалів і речовин з позицій їх відповідності екологічним нормам, правилам і нормативам, дотримання яких відповідно до законодавства необхідно на тій чи іншій стадії господарської діяльності.

На відміну від неї, наприклад, галузева екологічна експертиза - це комплекс дій, організованих і здійснюваних міністерствами-розробниками або міністерствами-замовниками за оцінкою створюваної ними нової техніки, технології, матеріалів і речовин на предмет їх відповідності екологічним нормам, правилам і нормативам.

Правову основу державної екологічної експертизи становлять закон РБ "Про державну екологічну експертизу", а також закон "Про охорону навколишнього середовища" (розділ 8).

Цілі державної екологічної експертизи визначені в даних нормативних актах це:

визначення рівня екологічної небезпеки, яка може виникнути в процесі здійснення господарської та іншої діяльності, в сьогоденні або майбутньому і прямо або побічно негативно вплинути на стан навколишнього середовища і здоров'я населення.

оцінки відповідності планованої, проектованої господарської чи іншої діяльності вимогам природоохоронного законодавства

визначення достатності та обґрунтованості березня з охорони навколишнього середовища, передбачених проектом.

У законі "Про державну екологічну експертизу" також законодавчо закріплені такі принципи державної експертизи:

пріоритет охорони життя і здоров'я людини, збереження екологічної рівноваги, генофонду і біологічного різноманіття тваринного і рослинного світу

законності, компетентності, наукової обґрунтованості та гласності

інтегральної оцінки соціального, природоохоронного, економічного та інших аспектів запланованої господарської та іншої діяльності

обліку сумарного впливу шкідливих речовин, що викидаються в навколишнє середовище, і шкідливих фізичних впливів у результаті існуючої та планованої господарської та іншої діяльності.

виконання міжнародних зобов'язань РФ.

Крім вищевикладених, у правовій науці виділяють і інші принципи державної екологічної експертизи, а саме принципи:

презумпції потенційної екологічної небезпеки будь-запланованій господарської та іншої діяльності;

обов'язковості проведення державної екологічної експертизи до прийняття рішень про реалізацію об'єкта екологічної експертизи;

комплексності оцінки впливу на навколишнє природне середовище господарської та іншої діяльності та його наслідків;

обов'язковості врахування вимог екологічної безпеки при проведенні екологічної експертизи;

достовірності та повноти інформації, що надається на екологічну експертизу;

незалежності експертів екологічної експертизи при здійсненні ними своїх повноважень у сфері екологічної експертизи;

У РБ здійснюється державна екологічна експертиза і громадська екологічна експертиза (відповідно до ст.28 закону "Про охорону навколишнього середовища").

Державна екологічна експертиза виробничо-господарської та іншої діяльності є однією з форм санкціонування державою тих чи інших видів діяльності, просторового розміщення об'єктів, що використовуються в господарської та іншої діяльності. Ця експертиза проводиться з метою перевірки відповідності господарської та іншої діяльності вимогам екологічної безпеки суспільства. Державна екологічна експертиза є обов'язкова процедура контролю за обліком екологічних вимог при підготовці рішень в сфері екологокористування.

Об'єктом цієї експертизи є (ст.5 закону "Про державну екологічну експертизу"):

передпланових, передпроектна документація з господарської та іншої діяльності, яка може справити негативний вплив на навколишнє середовище.

проекти планів (програм), основних напрямків, схем розвитку і розміщення продуктивних сил і галузей народного господарства

діючі підприємства, військові, наукові та інші об'єкти, незалежно від форм власності.

екологічний стан окремих регіонів та місцевостей, населених пунктів.

Проведення державної екологічної експертизи покладається на спеціально створювані експертні комісії. Робота комісії завершується складанням висновку, в якому має бути дана оцінка та зроблені висновки про допустимість і можливість ухвалення рішення про реалізацію об'єкта екологічної експертизи.