Смекни!
smekni.com

Організаційно-правові форми екологічного контролю (стр. 4 из 4)

Висновок експертизи є офіційним документом, що містить висновки експертної комісії (групи). Голова і члени експертної комісії несуть відповідальність за правильність і обгрунтованість своїх висновків відповідно до законодавства РБ.

Законодавством РФ встановлено також порядок оскарження висновків експертної комісії.

Види екологічної експертизи можна класифікувати взявши за основу об'єкти, щодо яких вона проводяться. З цих позицій можна виділити експертизу: а) передпланової і планової документації, б) передпроектної та проектної документації, в) нормативно-правової, нормативно-технічної, інструктивно-методичної документації зі створення нової продукції, г) нової техніки, технології, матеріалів і речовин .

Порядок проведення експертизи, якщо змалювати його схематично і безвідносно до різних видів, передбачає три етапи.

Перший - представлення на експертизу відповідної документації або об'єктів. Підставами уявлення можуть бути: а) пряма вказівка ​​про обов'язковість експертизи в законі, наприклад за відсутності затверджених екологічних правил, норм і нормативів для даного виду документації чи необхідність відступу від них; б) рішення компетентного органу про проведення експертизи; в) вимоги громадськості або населення та ін

Другий етап - дослідження експертними комісіями (експертами) представленої документації або об'єкта, їх відповідності встановленим екологічним та іншим спеціальним нормам, правилам і нормативам.

На третьому етапі дається оцінка документації або об'єктів з цих позицій, виносяться висновки експертів, груп експертів і на цій основі - відповідне зведене ув'язнення.


ВИСНОВОК

У висновку розгляду проблем екологічного контролю не можна не відзначити, що наукову розробку даних питань у цілому можна визнати задовільною, в той час як нормативно-правове забезпечення контролю у сфері екології навряд чи можна порахувати достатнім. В даний час екологічне законодавство в цілому, і законодавча база екологічного контролю зокрема, потребує серйозного вдосконалення і доробки. І хоча певні позитивні результати у цій сфері вже досягнуті, тим не менш, дана проблема ще далека від того, щоб бути вирішеною.

На думку багатьох правознавців, сфера екологічного контролю потребує досить серйозних перетвореннях, тому що на сьогоднішній день далеко не завжди вдається налагодити ефективний контроль у галузі екології. На практиці ж відсутність або недостатність контролю зводить нанівець усі зусилля, що вживаються у даній сфері суспільних відносин, більше того, це може послужити причиною дуже і дуже серйозних наслідків, привести до екологічної кризи. Екологічна нестабільність, у свою чергу веде до погіршення соціальної обстановки, а в результаті - до кризи практично у всіх галузях суспільного життя.

У даній ситуації ще гостріше постає питання про встановлення ефективного механізму охорони навколишнього середовища, причому цей процес є неможливим без урахування положень правової науки. Тільки реалізація передових наукових ідей може вирішити проблеми екологічного контролю, створити умови для становлення його як гарантію ефективності механізму навколишнього середовища.


Список використаної літератури

1. Єрофєєв Б. В. Екологічне право .- Юрайт-М.: 2006.

2. Єрофєєв Б. В. Екологічне право .- Инфра-М.: 2007.

3. Крассом О.І. Екологічне право .- Норма-М.: 2004.

4. Петрова Ю.О. Короткий курс з екологічного права .- Окей-книга-М.: 2008.