Смекни!
smekni.com

Історія документування в Давньому Вавилоні. Месопотамія (стр. 5 из 5)

6. Документи, клинописи, таблетки і т. д. Месопотамії

У районі Кофельса немає класичного кратера, який повинен був би залишитися після падіння небесного тіла, що мав більше кілометра в діаметрі. Геологи вважають, що западина діаметром у п'ять кілометрів утворилася в результаті гігантського зсуву. Але Бонд і Хемпселл вважають, що астероїд підійшов до Землі під кутом в 6 градусів, зачепив гору Гамскогель в районі сучасного міста Лангенфельд (в 11 кілометрах від Кофельса) і вибухнув у повітрі, не досягнувши точки зіткнення з поверхнею. У результаті вибуху утворилася колосальна вогненна куля, спопеливши поверхню долини.

У Шумері та інших державах Месопотамії амулети використовувалися повсюдно. Найдавніші з них - мініатюрні скульптурки тварин. Фігурки левів приносили перемогу над ворогом і витривалість в боях. Жаба, бик, вівця, свиня і кінь уособлювали родючість, міцне здоров'я, чоловічу силу і плодючість. Пізніше ассірійці додали в цей пантеон ще й собаку, яку шанували як головну захисницю здоров'я. Собака незмінно зображувалася поруч з богинею Гулой, спочатку виконувала в Месопотамії роль божества смерті і «пані отрут». Але з піднесенням Вавілону, Гула стала великою покровителькою лікарів. Вважалося, якщо по периметру будинку закопати десять різнокольорових фігурок собак, - злі духи ніколи не посміють порушити кордон настільки, надійно охороняється. (Чи не звідси пішов вислів «ось, де собака зарита»?)

Асирійські писарі знали не тільки свій ассирійсько-вавилонський, але також і стародавню шумерську мову. Шумери винайшли клинописний лист ще в кінці IV тисячоліття до н. е.. Пізніше вавілоняни і ассірійці запозичували шумерський клинопис. У бібліотеці Ашшурбанапала були знайдені шумеро-вавилонські словники, збірники текстів на шумерській мові з поясненнями важких для розуміння місць, таблиці клинописних знаків, збірники граматичних прикладів і вправ. Вони дуже допомогли європейським вченим у XIX ст. розшифрувати шумерську писемність і вивчити шумерськумову.

Клинопис Шумерів є першою писемною мовою. Його сценарій, називається клинописом, що означає "клиновидний". Сценарій "клиновидний" є одним з найбільш ранніх відомих форм писемного мовлення.Створено шумерянами в кінці 4-го тисячоліття до н.е., клинописання почалося як система піктограм.З часом, мальовничі подання стали спрощеними і більш абстрактними.

Клинописи були написані на глиняних табличках, на яких символи були складені з тупим Рід називалися стилус. Враження залишені пером були клиноподібної форми, що призводить до назви клинопису, клин-писемний. Він широко використовувався в Месопотамії близько 3000 років.

Стара таблетка вавилонського періоду (1900 - 1600 до н.е.), як показано зліва, містить так звану теорему Піфагора, крім того, що ще до Піфагора на тисячоліття і більше. За Нойгебауером і Сакс (1946), таблетки списки у двох середніх шпальт чисел, які відповідають так званої теореми Піфагора. Зокрема, з лівого боку, перший індексів стовпців вміст таблиці (1, 2, 3, ...), другої і третьої гіпотенузи с і ноги з прямокутного трикутника все в шести десятирічному номері. Четверта колонка показує (с / б) 2, де B лежить в основі трикутника. Наприклад, 11-й рядок показує, 75, 45 і 1,5625 = (75/60) 2.

Документи датуються 1200 до 1175 до нашої ери. Вони є буквами, адміністративних документів, протоколів судових засідань, гімни та договору між асирійцями і місцевих кочових племенем.

Панування каситів ознаменоване політичним і культурним занепадом Вавилону, який продовжувався до 7 ст. до н.е., коли виникла могутня Ново-Вавионська держава. Їй довелося вести вперту боротьбу проти Єгипту та Ассирії. У 605 р. до н.е. вавилонська армія під командуванням Навуходоносора ІІ (605 – 562 рр. до н.е.) вщент розбила об’єднані єгипетсько-ассирійські війська. Проте у 538 р. до н.е. Вавилонська держава стала об’єктом нападу перських військ царя Кіра, і Ново-Вавилонське царство припинило своє існування. Вавилонія була ліквідована і приєднана до могутньої Перської держави.

Список літератури

1. Белицкий М. Забытый мир шумеров/ Москва., 1993.

2. Заблоцка Ю. История Ближнего Востока в древности /Москва., 1999.

3. Замаровський В. Сначала был Шумер. К., 1993; История древнего мира, Ранняя древность/ Москва., 1996.

4. Оппенхейм А.Л. Древняя Месопотамия /Москва, 1997.

5. Фанкфорт Г., Франкфорт Г.А.. Уилсон Дж; Якобсон Т.В преддверии философии /Москва., 1994.

6.Історія Стародавнього світу / Київ., 2000.

7.Культура народів світу / Харків, 1999.

8.Шри Ауробиндо Гхош. Человеческий цикл / Пер. с англ. — Казань Новый век, 1992. — С. 16.

9. Источниковедение истории древнего востока./ Под ред. В.И. Кузищина. - М., 1984.

10.Опубликован в: Практикум по истории древнего мира./Сост. Н.Л. Просина, И.С. Свенцицкая. - М., 1965. - С. 28-54.

11.Законы Хаммурапи, царя Вавилона (1792-1750 гг. до н.э.) / Практикум по истории древнего мира. Сост. Н.Л. Просина, И.С. Свенцицкая. - М., 1965. -С. 28-54.

12.История древнего Востока. Зарождение древнейших классовых обществ... - С. 384.