Смекни!
smekni.com

Філософія політики (стр. 3 из 6)

У другому більш конкретному тлумаченні поняття "політична сис­тема" визначає реальний складний механізм формування і функціо­нування владних відносин у суспільстві. Цей механізм включає: полі­тичну діяльність і політичні відносини між різними політичними суб'єктами (групи та індивіди); політичну організацію, до якої вхо­дять держави, партії, політичні асоціації, політичні й правові норми, політична свідомість і політична культура та ін.

Спираючись на ці підходи, при аналізі політичних систем різних суспільств слід враховувати як системні властивості різних політич­них явищ, так і сталі взаємозв'язки між ними. А саме: інвайроментальні (взаємозв'язок середовища і системи); інституціональні (організаційні властивості елементів системи — держава, парти, громадські організації, масові об'єднання, які беруть участь у політичному житті); регулятивні (правові і політичні норми як нормативні основи діяль­ності інститутів системи); комунікативні (внутрішні системні власти­вості і зв'язки та відносини); функціональні (політичний режим і процес, що складаються в результаті діяльності з елементів системи); культурно-творчі й ідеологічні (політична культура і свідомість); ро­льові (призначення політичної системи як цілого у суспільному житті окремої країни і на міжнародній арені, а також роль окремих елемен­тів політичної системи).

Отже, політична система становить складне і специфічне явище в життєдіяльності суспільства, з внутрішньо організованими зв'язками і властивостями елементів. її можна визначити як системну сукуп­ність політичних відносин, правових і політичних норм, інститутів, ідей, пов'язаних із формуванням, здійсненням влади та управлінням суспільством.

Аналіз політичної системи дає змогу розкрити її структуру. Це — внутрішня організація цілісної системи як специфічного способу взаємозв'язку і взаємодії компонентів, що її утворюють; стійка впо­рядкованість елементів; закономірні зв'язки між елементами. Струк­тура дає змогу зрозуміти, яким чином організоване системне ціле.

Першим фундаментальним елементом політичної системи суспіль­ства є політичні відносини між індивідами, соціальними та етнічни­ми групами, націями, державами, державою і громадянами, громадя­нами і їх організаціями щодо влади, вироблення і здійснення політики. Тут політична діяльність виступає формою функціонування політич­них відносин. Вона є усвідомленою, цілеспрямованою діяльністю со­ціальних суб'єктів з реалізації своїх політичних інтересів в конкрет­ній політичній діяльності людей, їх соціальних груп, громадсько-полі­тичних об'єднань.

Політична діяльність розпочинається з виникнення того або іншо­го інтересу і завершується його реалізацією, тобто практичним ре­зультатом.

Одним з центральних елементів політичних відносин і політичної діяльності є політичні ролі. Аналіз показує, що якою б стабільною не була система, політичні ролі її суб'єктів завжди в динаміці.

Політичні відносини тим стабільніші, чим чіткіше будуть визна­чені і закріплені в законах та нормах (правових, політичних, мораль­них) ролі, тобто коло прав, обов'язків і відповідальності суб'єктів по­літичної системи. Тому найважливіше політичне діяння складається з утворення, зміцнення і виконання ролей, пов'язаних з поєднанням елементів політичної системи з певними відносинами. Такі ролі - ролі формування політичної системи та її функціонування — віді­грають "офіси", сукупність офісів, у даному разі мається на увазі сис­тема органів і посад державних, партійних і громадських організацій.

У зв'язку з цим стрижневим елементом політичної системи висту­пає політична організація суспільства, що включає: державу та її уста­нови, політичні партії, громадсько-політичні організації і рухи, тру­дові колективи з своїми органами самоврядування.

Важливим елементом політичної системи є політична свідомість як невід'ємний компонент політичної діяльності людей. Вона являє собою відображення політичного життя суспільства в ідеях, поглядах, уявленнях, традиціях, соціально-політичних почуттях людини, соці­альної групи, нації, народу. Політична свідомість — це розуміння су­спільством самого себе як політичної цілісності; в реальному житті вона виступає як сукупність відповідних знань і оцінок.

Значну роль у політичній системі відіграє політична культура, яка характеризує якісний стан політичних відносин і діяльності в су­спільстві, а також розкриває ступінь соціально-культурного розвитку людини та міру її активності у перетворенні політичної дійсності.

Політичні і правові норми виступають важливим регулюючим еле­ментом політичної системи. Якщо політичні норми діють і реалізу­ються у вигляді принципів і установ, що регулюють діяльність полі­тичних інститутів і громадян, як суб'єктів політичного життя, то пра­вові норми — це сукупність затверджених або санкціонованих держа­вою загальнообов'язкових правил політичної поведінки (норм), до­тримання котрих забезпечується певними заходами державного впливу (кримінальне, адміністративне, державне, громадянське право). На основі політичних і правових норм утворюються регулятори суспіль­них відносин щодо влади і закріплюються основні принципи діяль­ності суб'єктів політики.

Визнаним елементом політичної системи суспільства є засоби ма­сової інформції як засоби духовного спілкування великих мас людей, духовно-політичного спілкування держави і суспільства, людини і дер­жави, держави з іншими політичними інститутами та іншими держава­ми і міжнародними організаціями. Засоби масової інформації вико­ристовуються насамперед для політичного і ідеологічного впливу на електорат з метою легітимізації влади або її захоплення, зміцнення і реалізації в інтересах певних соціальних сил. Отже, політична система — це жива, відкрита, динамічна система, що виконує свої функції.

У науковій літературі є різні точки зору щодо функцій політичної системи, але ж є і певні спільні наукові підходи. Погляди більшості дослідників збігаються на тому, що кожна функція має відбивати певну системну якість. На цій підставі можна виокремити такі основні функції політичної системи суспільства:

1) визначення цілей і завдань суспільства;

2) мобілізація ресурсів;

3) владно-політична інтеграція суспільства;

4) регулювання режиму соціально-політичної діяльності;

5) легітимізація, під якою розуміється досягнення необхідного сту­пеня відповідності реального політичного життя офіційним політич­ним і правовим нормам.

Головні функції політичної системи — це визначення цілей і зав­дань даного суспільства, а також мобілізація всіх ресурсів для досяг­нення цих цілей і регулювання режиму політичної діяльності. Функції інтеграції, легітимізації є не лише функціями політичної системи, а й духовно-культурної, економічної та інших систем.

Виконуючи свої функції, політична система забезпечує цілісний керівний вплив на суспільство як єдиний організм, що ефективно управляється політичною владою.'

Характерною ознакою політичного управління є те, що це управ­ління свідоме, воно пов'язане з визначенням стратегічних, довго­строкових пріоритетів, цілей, мети діяльності людей, їх угруповань і суспільства в цілому. Політичне управління має формувати і підтри­мувати певний соціальний порядок, забезпечувати його захист, ви­правдовувати його існування.

Сьогодні Україна тільки починає розбудову своєї нової політич­ної системи — системи демократичної діяльності й відносин, право­вих гарантій та культури політичної відповідальності всіх суб'єктів демократичного процесу.

Тому в реальному житті нашої країни, як і інших країнах, що формують свої нові політичні системи, відбувається постійне супер­ництво двох факторів, двох основних тенденцій. З одного боку, фак­тор випадковостей, тенденція до дезорганізації, до руйнування нової політичної системи. З другого — фактор управління і самоуправлін­ня, тенденція до організованості, упорядкування і стабілізації розвит­ку та прогресу політичної системи. Важливо, щоб усі ці процеси і явища були вузько детермінованими і мали можливість для різних ліній розвитку. Можливість управління визначається самим існуван­ням випадковостей, що дає змогу уникнути одноваріантного призна­чення. Тому одна з основних умов управління — це умова мати пев­ний вибір; друга умова, — щоб управляти, треба мати зворотний зв'я­зок між усіма елементами політичної системи.[2; С. 507-511]

4. Громадянське суспільство.

Держава насамперед є формою організації суспільства, основний суб'єкт якого — людські індивіди. Від їхньої соціально-політичної, правової зрілості залежать сила і міць будь-якої держави, правової передусім. ЇЇ буттєвість по­требує того, щоб громадяни були не тільки об'єктами розпоряджень влади, виконавцями чинних у державі за­конів, а й свідомими суб'єктами власних прав, своїх пов­новажень, визначених як правовим законом, так і норма­ми загальнолюдської моралі. Тобто щоб вони мали розви­нену громадянську самосвідомість як умову наслідок буття громадянського суспільства, уявлення про яке формуєть­ся в органічному зв'язку з ідеєю правової держави.

Історично ідея громадянського суспільства сягає полі­тично-правової думки античності, зокрема творчості Цицерона, коли закладались основи уявлень про громадянство. Термін «громадянське суспільство» пов'язаний із ла­тинським словом civis— громадянин, член римської гро­мадянської общини (civitas) і основний суб'єкт тодішніх приватно - правових (а не публічно-владних) відносин згід­но з римським громадянським правом (juscivile). Звід­си — й близькість понять «громадянин» (civis) і «грома­дянський» (civilis).

Водночас термін «громадянське суспільство» не позба­влений певної парадоксальності, оскільки його зміст не відповідає назві. Адже співтовариством громадян є не гро­мадянське суспільство, а держава як політичний феномен. У громадянському суспільстві (всупереч назві) діють не громадяни як суб'єкти публічно-владних відносин і пуб­лічного права, а приватні особи з власними інтересами, су­б'єкти приватного права — учасники громадянсько-пра­вових відносин. Поняття «громадянське суспільство» на­було поширення після перемоги Французької буржуазної революції XVIIIст., що поклала край становому поділу суспільства і проголосила Декларацію прав людини і гро­мадянина. Становлення громадянського суспільства нероз­ривно пов'язане з процесом правового регулювання взає­мовідносин між особою, суспільством і державою.