Смекни!
smekni.com

Специфіка роботи регіонального телебачення (на прикладі 9 каналу) (стр. 5 из 6)

Умовно поділимо співробітників 9 каналу на технічних і творчих працівників. Хоча з іншого боку такий розподіл може бути не доречним, бо так чи інакше навіть технічним працівникам доводиться мислити творчо.

І ті, і інші співробітники телекомпанії мають певне і не завжди чітко розмежоване коло обов'язків, які вони виконують. Декілька років тому керівництво «Приват ТБ Дніпро» зробило крок до створення «універсальної» служби інформації: кожен журналіст самостійно монтує свої репортажі, поєднуючи функції репортера та режисера монтажу. Це звільнило журналістів від черг до монтажних-апаратних та від пояснень монтажеру, що вони хочуть бачити у результаті. Втім, це дещо уповільнило створення сюжету, адже досвідчені монтажери збирають куди швидше за журналістів. Хоча треба віддати належне службі інформації 9 каналу: молодий журналістський колектив швидко втягнувся у новий графік роботи.

Випуск новин, чи будь-якої іншої програми прямо залежить від виконання прямих і не прямих обов'язків. Більшість роботи побудоване на співробітництві та підтримці. Тобто будь-який співробітник телекомпанії окремо працювати не може.

Якість репортажів у випуску новин 9 каналу, як і будь-якого іншого, прямо залежить від можливостей. Якісній роботі можуть завадити:

·проблеми із технікою (камерою, мікрофоном чи комп'ютером);

·відсутність часу, що приділено для підготовки матеріалу (в тому числі кількість часу, що має водій та оператор).

Також вважаємо, що якість залежить і від ступеня творчого підходу до підготовки сюжету.

Розглянемо, кожну з проблем. Перша і найбільш головна: в деяких ситуаціях, як наприклад, холод чи спека, камера може працювати по-різному, і яка б подія не була, камера може просто відмовитися її знімати. Важливі також наявність касети та запасних акумуляторів.

Безперечним залишається той факт, що журналіст, оператор та водій повинні мати достатньо часу для перебування на події, бо при відсутності часу, її висвітлення стає поверхневим: не достатня кількість інтерв'ю чи мало робочого відеоматеріалу. Втім, безвихідних ситуацій не буває. Якщо зйомка не ексклюзивна, колеги з інших дніпропетровських телеканалів ніколи не відмовлять у допомозі.

При відсутності подібних проблем, робота перебігає у майже однакових умовах. Наприклад, у разі, якщо знімальна група виїжджає на подію, про яку знає заздалегідь, робота відбувається наступним чином.

Знімальна група вирушає на подію. Найчастіше і журналіст, і оператор знає, що буде відбуватися і приїжджає заздалегідь. (Про події, які будуть відбуватися їм повідомляє прес-служба тієї чи іншої установи). Перед початком, а також під час заходу журналіст дає оператору настанови, щодо відеоматеріалу, який він бажає отримати від оператора по закінченні зйомки. Журналіст може записати стенд-ап, якщо це доречно.

Коли знімальна група повертається на телекомпанію, журналіст оцифровує відеоматеріал для подальшого монтажу. Паралельно, або після цього, журналіст займається написанням тексту для ведучих, закадрового тексту для репортажу та виокремлює синхрони (уривки інтерв'ю до 20 секунд), які в подальшому будуть міститись в сюжеті і подає готовий текст для перевірки головному редакторові.

Після перевірки тексту, журналіст записує закадровий текст. Після чого приступає до монтажу сюжету. Далі сюжет виходить в ефір: весь процес спрощений тим, що усі комп'ютери на телекомпанії пов'язані внутрішньою мережею.

Більшість подій, на які виїжджає знімальна група 9 каналу, заплановані заздалегідь, тобто головний редактор виокремлює їх із решти і пише їх у графік зйомок. Однак, бувають ситуації, коли події виходять не запланованими. Про них найчастіше повідомляють прості городяни, або колеги з інших каналів. Якщо усі можливості дозволяють знімальній групі виїхати на подію, робота формується майже таким самим чином, хіба що з деякими поправками, бо оператор та журналіст можуть не до кінця уявляти, що саме відбувається і хто буде присутнім на заході. Робота коригується в залежності від ситуацій, що склалася.

Є і інші випадки. Наприклад, заплановані зйомки, але не ті, про які повідомляють ті чи інші установи за допомогою своєї прес-служби. Такі як коментар з приводу тієї чи іншої (скоріше за все проблематичної) ситуації, що склалася в місті, або зйомка простих людей, які страждають від цієї ситуації. Про коментарі та зйомку в такому разі домовляються заздалегідь, в рідших випадках — не домовляються, а просто їдуть. Знімальний процес також коригується в залежності від ситуації, втім після збору всієї інформації обробка матеріалу відбувається так само, як і у випадку, описаному вище.

Як вже зазначалося раніше, робота на телекомпанії заснована на підтримці один одного. Інша справа, якщо мова стосується не людських моментів, тобто ситуацій, що пов’язані з політикою каналу та суто технічних, про які мова також ідеться вище.

Через недостатньо повне фінансування технічна база телеканалу оновлюється рідко, дуже багато що з роками приходить у негідність (як то касети, картки пам’яті, батарейки, мікрофони та комп’ютери). Журналісти не можуть обвинувачувати простих рядових працівників (операторів або будь-яких інших технічних співробітників) у технічних несправностях устаткування. Постійна мінімальна увага приділяється лише сайту каналу (www.9-channel.com), який вимагає немалих фінансових витрат. Нещодавно сайт змінив дизайн, було придбано новий потужний сервер.

Обережність та гідна увага з боку керівництва каналу найчастіше приділяється лише тим матеріалам, вихід яких оплачений приватними особами, тобто рекламі чи прихованому піару. Вихід таких сюжетів стоїть на першому місці, що є однією з частин політики каналу. Справедливо відмітити, що за таких умов розподілення уваги, страждають глядачі. Почуття журналістів та емоційний стан у таких умовах роботи також не у кращому стані. Однак, в умовах того, що 9 канал є приватним, а не державним, в керівництва нема іншого вибору, бо лише за умови розміщення і розповсюдження реклами він має змогу існувати.

Через те, що гідна увага приділяється рекламі та політичним замовникам, інші, несплачені, матеріали відходять на другий план. На зйомки, в яких немає замовника, оператор та журналіст може поїхати лише у разі, якщо цей матеріал не ставить під загрозу вихід в ефір замовного сюжету. Дуже рідко подібним соціальним, потрібним простим городянам, сюжетам та подіям приділяється стільки уваги, скільки воно того потребує. Завше на повне ознайомлення із проблематикою та проникнення такою соціальною темою не вистачає часу. Не вистачає в оператора та журналіста також часу і не те, щоб домовитися про додаткові інтерв’ю чи зйомки, аби матеріал, що вийде в ефір, був повноцінним та висвітлив усі боки та сторони проблеми, яка підіймається. Найважче було у період передвиборної гонитви кандидатів на посаду Президента. У новинах виходили 1-2 не замовлених сюжети з 10.

З вищезазначеного слід зробити висновок, що політика каналу в сенсі таких пріоритетів сприяє тому, що проявів рівня висококласної об’єктивної журналістики в ефірі каналу можна побачити рідко. З таких причин багато людей, що приходять на роботу, розчаровуються в телебаченні, або ж починають думати, що все в ньому саме так і влаштовано. Студенти чи вже дипломовані спеціалісти, що приходять та уходять з каналу, утворюють великий потік працівників.

Втім, в цьому є і певні позитивні сторони. Наприклад, 9 канал, як і решта регіональних каналів, готує багато людей, які можуть далі стати справжніми професіоналами вже на вищих рівнях журналістики. Незгода з політикою каналу та розподілом пріоритетів стає стимулом для саморозвитку молодих людей та їх подальшому просуванні по кар’єрній драбині.

Звичайно, що є і інші співробітники каналу, які працюють там вже великий проміжок часу. Їх не дуже багато, однак їх по праву можна вважати справжніми професіоналами в тих умовах, в яких вони працюють. Найчастіше саме вони і стають наставниками та помічниками для молодого покоління. В таких довголітніх працівників сформоване коло спілкування та зв’язків. Для них просто домовитися про інтерв’ю чи зйомку, бо вони вже мають довіру та контакт із мешканцями міста (від простих до посадовців). Щоправда, такі люди найчастіше не є журналістами, вони – редактори, оператори тощо. Як правило, більшість з них вже звиклі до умов праці та в курсі політики каналу до дрібниць.

Не можна сказати, що на 9 каналі чи будь-якому іншому регіональному телеканалі простому дипломованому чи поки не дипломованому журналістові неможливо залишитися та працювати там на зміну тим, хто рано чи пізно піде. Для тих новачків, які хочуть працювати на регіональному телевізійному просторі достатньо великий проміжок власного життя є можливість залишитися, набратися досвіду. В подальшому вони навіть можуть стати редакторами, ведучими чи навіть авторами власних програм. Вони мають змогу протестувати власні сили, вдосконалити свої знання, і в решті решт висловити свої думки у власній програмі.Щоправда, на 9 каналі це можливо лише за умови, якщо журналіст (а у цьому випадку автор програми) знайде, чи буде бачити спонсора цього проекту, адже не слід забувати, що 9 канал є приватним і існує лише за рахунок рекламодавців.

Втім, з переміною влади в країні, керівництво каналу відмовило у замовлених сюжетах кандидатам на посаду міського голови. Вже місяць у «Новинах 9 каналу» суто новини. Журналісти зітхнули з полегшенням, але з'явилися фінансові труднощі.

І все знову упирається в гроші. На нашу думку, розімкнути це коло та змінити ситуацію на 9 каналі, як і на інших окремих регіональних мовників, можливо у разі: зміни форми власності (на громадську, колективну або змішану), або зацікавленість власника у гідному фінансуванні задля підняття рейтингів та якісності продукту, що випускається.