Смекни!
smekni.com

Офісна техніка в роботі оператора комп'ютерного набору (стр. 3 из 4)

Після завершення розпізнавання результат з'являється у вікні «Текст». Вікно «Текст» - це вбудований редактор програми FineReader. У ньому Ви можете перевірити результати розпізнавання і відредагувати розпізнаний текст (кнопка «3» - перевірити).

Одна з можливостей текстового редактора FineReader - це вбудована перевірка орфографії (список мов, для яких підтримується перевірка орфографії, приведений в «Підтримуваних мовах розпізнавання»).

Система вбудованої перевірки орфографії дозволяє (дод. 30):

знаходити невпевнено розпізнані слова (слова, в яких є невпевнено розпізнані символи).

знаходити орфографічні помилки (неправильно написані слова).

додавати невідомі системі FineReader слова в словник для того, щоб вони розпізнавалися упевнено.

Збереження в зовнішніх редакторах і форматах

Результати розпізнавання можна зберегти у файл, передати в зовнішній додаток, не зберігаючи на диск, скопіювати в буфер обміну або відправити по електронній пошті (дод. 31). Зберегти можна всі сторінки або тільки вибрані.

Кнопка «4»-зберегти дозволяє передати результати розпізнавання у вибраний додаток або зберегти їх у файл. Зовнішній вигляд ікони міняється залежно від вибраного режиму збереження. Підпис «Зберегти» міняється на назву вибраного додатку.

Щоб зберегти розпізнаний текст: натисніть стрілку праворуч від кнопки «4»-зберегти і в локальному меню виберіть необхідний пункт (дод. 32).

2.2 Програмне забезпечення для створення факсимільного повідомлення

Редактор Word – це універсальний засіб підготовки документів, діапазон його застосування дуже широк: від підготовки нескладних текстів до верстки об’ємних книг. Вікно редактора Word містить багатий набір інструментів.

При першій установці редактора Word на комп'ютер програма установки робить доступними багато майстрів (Мастер. Програма, що задає питання, а потім використовує отримані відповіді для створення об'єктів) та шаблони (Шаблон. Файл або файли, що містять структуру й інструменти для створення таких елементів закінчених файлів, як стиль і макет сторінки).

Запустіть редактор Word: Пуск / Усі програми / Microsoft Office / Microsoft Office Word 2003 (дод. 33).

1. Створення факсимільного повідомлення за допомогою шаблону. Перед Вами відкріється Головне Вікно програми Microsoft Office Word 2003 (дод. 34). У правій частині екрана з'явиться область завдань «Створення документа» (дод. 34), потім натиснути посилання «На моєму комп'ютері» (дод 35). У вікні, перейти у вкладку «Листи і факси» (дод. 36), в якій користувач може вибрати відповідний стиль офрмлення шаблону:

1. Діловий факс

2. Вишуканий факс

3. Особистий факс

4. Звичайний факс

5. Сучасний факс

Після цього користувач підтверджує дію і заповнює текст відповідно до зразка (дод. 37).

2. Створення факсимільного повідомлення за допомогою Майстер факсів (дод. 39). На тій же вкладці «Листи і факси» (дод. 36) ми можемо побачити іконку запуску Майстер факсів. Робота з ним поділяється на ряд етапів перехід між якими здійснюється за допомогою кнопки Далі:

1. На етапі «Документ» (дод. 40) необхідно указати документ для відправлення факсу і поставити селективну кнопку напроти пункту «в титульному листі», для того, щоб надалі вибрати вид факсимільного повідомлення.

2. На етапі «Додатки» (дод. 41) необхідно вибрати яку програму слід використовувати для відправлення факсу.

3. На етапі «Одержувачі» (дод. 42) необхідно ввести імена одержувачів і номери їх факсів в необхідному порядку. Можна для цього скористатися адресною книгою.

4. На етапі «Титульний аркуш» (дод. 43) необхідно вибрати один з трьох стилів оформлення факсу: стандартний, сучасний вишуканий.

5. На етапі «Відправник» (дод. 44) необхідно заповнити всі клітинки: ім'я, організація, поштова адреса, телефон, факс.

Завершити роботу з Майстром натиснувши кнопку Готово (дод. 45). У створеному документі (дод. 37) заповнити текст і зберегти результат.

2.3 Остаточна обробка документів в програмі Microsoft Word 2007

Під час остаточної обробки документу виникає необхідність змінити його зовнішній вигляд. Виконання команд обробки документа відбувається з використанням у головному вікні Word вкладки «Главная» (дод.46).

Для зміни формату фрагмента тексту його спочатку необхідно виділити, а потім виконати відкриття ділового вікна «Шрифт» (дод.47) і зробити зміни за вибором користувача:

- у полі «Шрифт» – тип шрифту;

- у полі «Начертание» – накреслення шрифту;

- у полі «Размер» – розмір шрифту;

- У полі «Подчеркивание» – тип лінії підкреслення;

- у полі «Цвет текста» – колір символів;

- у полі «Видоизменение» можна вибрати спеціальні ефекти відображення символів, накинувши відповідні прапорці;

- у полі «Образец» можна переглянути фрагмент тексту з обраними параметрами.

Для зміни інтервалу між символами та їх розташування використовується опції вкладки «Интервал» (дод. 48) діалогового вікна «Шрифт»:

- у полі списку «Масштаб», що розкривається, обирається режим розтягування символів;

- у полі «Интервал» визначається інтервал між символами;

- у полі «Смещение» визначається вертикальне розташування символів.

Для визначення параметрів абзацу потрібно відкрити діалогове вікно «Абзац» (дод. 49).

Для визначення абзацних відступів та інтервалів необхідно вибрати вкладку «Отступы и интервалы»

(дод 49), у діалоговому вікні що з’явиться:

- у полі «Выравнивание» визначається спосіб вирівнювання абзацу;

- у полях «Слева» і «Справа» визначається відстань від лівого й правого поля до меж абзацу. У полі «Первая строка» – вигляд відступу першого рядка абзацу;

- у полях «Перед» і «После» – перед першим рядком абзацу й після останнього рядку абзацу відповідно;

- у полі «Междустрочный» – інтервал між рядками в середині абзацу.

Для зміни параметрів розташування абзаців на сторінці текстового документа використовують опції вкладки «Положение на странице» (дод.50) діалогового вікна «Абзац». За їх допомогою можна заборонити розрив абзацу під час перенесення на іншу сторінку, починати нову сторінку з наступного абзацу, не переводити нумерацію рядків та не розставляти знаки перенесення у виділеному абзаці тощо.

Для полегшення роботи з документом користувач програми Word 2007 може використовувати стилі форматування.

Стиль – набір параметрів форматування, який застосовується до тексту, щоб швидко змінити його зовнішній вигляд. Стилі дозволяють однією дією застосувати цілу низку атрибутів форматування.

Для роботи зі стилями використовується відповідна область задач «Стили» (дод.51):

- можна обирати з стандартних приведених стилів;

- створювати нові;

- редагувати вже існуючі.

офісний програмний інформація документ


Розділ 3. Охорона праці і техніка безпеки при роботі за комп'ютером

Охорона праці - це система законодавчих актів, соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, що забезпечують безпеку, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Повністю безпечних і нешкідливих виробничих процесів не існує. Завдання охорони праці - звести до мінімальної вірогідність поразки або захворювання працюючого з одночасним забезпеченням комфорту при максимальній продуктивності праці.

В даний час персональні комп'ютери широко використовуються у всіх організаціях. Впровадження комп'ютерних технологій принципово змінило характер праці і вимоги до організації і охорони праці.

Недотримання вимог безпеки призводить до того, що через деякий час роботи за комп'ютером співробітник починає відчувати певний дискомфорт: у нього виникають головні болі і різь в очах, з'являються втома і дратівливість. У деяких людей порушується сон, погіршується зір, починають хворіти руки, шия, поясниця і т.д.

До найбільш поширених помилок, пов'язаних із забезпеченням умов праці тих, що працюють на комп'ютерах відносяться:

- недостатні площа і об'єм виробничого приміщення (за нормами 6 м3 площа одного робочого місця);

- недотримання вимог, що пред'являються до температури і вологості робочих приміщень;

- низький рівень освітленості в приміщеннях і на робочих поверхнях апаратури;

- підвищений рівень низькочастотних магнітних полів від моніторів;

- довільна розстановка техніки і порушення вимог організації робочих місць;

- недотримання вимог до режимів праці і відпочинку;

- надмірне виробниче навантаження працівників;

- відсутність навиків по зниженню впливу психоемоційної напруги.

На працедавця покладається обов'язок забезпечити:

- безпеку працівників при експлуатації устаткування;

- застосування засобів індивідуального захисту працівників;

- відповідні вимоги охорони праці, умови праці на кожному робочому місці;

- дотримання режиму праці і відпочинку працівників;

- навчання безпечним методам і прийомам виконання робіт;

- інструктаж по охороні праці;

- організацію контролю за станом умов праці на робочих місцях;

- проведення атестації робочих місць за умовами праці;

- інформування працівників про умови і охорону праці на робочих місцях, існуючому ризику пошкодження здоров'я і компенсаціях, що вважаються їм, і засобах індивідуального захисту.

Таким чином, відповідальність за дотримання вимог законодавства до умов праці несе працедавець, що покладає ці функції на службу охорони праці організації або на привернутого на договірних початках фахівця з охорони праці.

Приміщення, де розміщуються робочі місця з ПЕВМ, повинні бути обладнані захисним заземленням (зануленням) відповідно до технічних вимог по експлуатації. Не слід розміщувати робочі місця з ПЕВМ поблизу силових кабелів і введень, високовольтних трансформаторів, технологічного устаткування, що створює перешкоди в роботі ПЕВМ.

Для освітлення приміщень з ПЕВМ слід застосовувати світильники з дзеркальними параболічними гратами, укомплектованими електронними пускорегулюючими апаратами. Допускається використання багатолампових світильників з електромагнітними пускорегулюючими апаратами, що складаються з рівного числа випереджаючих і відстаючих гілок.