Смекни!
smekni.com

Офісна техніка в роботі оператора комп'ютерного набору (стр. 4 из 4)

При розміщенні робочих місць з ПЕВМ відстань між робочими столами з відео моніторами (у напрямі тилу поверхні одного відео монітора і екрану іншого відео монітора) повинна бути не менше 2,0 м, а відстань між бічними поверхнями відео моніторів - не менше 1,2 м.

Робочий стіл повинен мати простір для ніг заввишки не менше 600 мм, вширшки - не менше 500 мм, завглибшки на рівні колін - не менше 450 мм і на рівні витягнутих ніг - не менше 650 мм.

Конструкція робочого стільця повинна забезпечувати:

- ширину і глибину поверхні сидіння не менше 400 мм;

- поверхня сидіння із закругленим переднім краєм;

- регулювання висоти поверхні сидіння в межах

400 - 550 мм і кутам нахилу вперед до 15 град. і назад до 5 град.;

- висоту опорної поверхні спинки 300 +/- 20 мм, ширину - не менше 380 мм і радіус кривизни горизонтальної площини - 400 мм;

- кут нахилу спинки у вертикальній площині в межах +/- 30 градусів;

- регулювання відстані спинки від переднього краю сидіння в межах 260 - 400 мм;

- стаціонарні або знімні підлокітники завдовжки не менше 250 мм і вширшки - 50 - 70 мм;

- регулювання підлокітників по висоті над сидінням в межах 230 +/- 30 мм і внутрішньої відстані між підлокітниками в межах 350 - 500 мм.

Конструкція робочого стільця (крісла) повинна забезпечувати підтримку раціональної робочої пози при роботі на ПЕВМ, дозволяти змінювати позу з метою зниження статичної напруги м'язів шийно-плечової області і спини для попередження розвитку стомлення. Тип робочого стільця (крісла) слід вибирати з урахуванням зростання користувача, характеру і тривалості роботи з ПЕВМ.

Екран відео монітора повинен знаходитися від очей користувача на відстані 600 - 700 мм, але не ближче 500 мм з урахуванням розмірів алфавітно-цифрових знаків і символів.

Осіб, що працюють з ПЕВМ більше 50% робочого часу (професійно пов'язані з експлуатацією ПЕВМ), повинні проходити обов'язкові попередні під час вступу на роботу і періодичні медичні огляди в установленому порядку.

При виникненні у тих, що працюють з ПЕВМ зорового дискомфорту і інших несприятливих суб'єктивних відчуттів, не дивлячись на дотримання санітарно-гігієнічних і ергономічних вимог, рекомендується застосовувати індивідуальний підхід з обмеженням часу роботи з ПЕВМ.

Під час регламентованих перерв з метою зниження нервово-емоційної напруги, стомлення зорового аналізатора, усунення впливу гіподинамії і гіпокінезії, запобігання стомленню доцільно виконувати комплекси вправ.


Висновки

Навчаючись на оператора комп'ютерного набору ми отримали знання про комп'ютер, офісну техніку, програмне забезпечення. Але ці знання важливі не тільки для оператора комп'ютерного набору, але для будь-якої сучасної людини, тому що комп'ютери та організаційна техніка увійшли в наше життя, і ми стикаємося з цим повсякденно.

А оволодіння професією, яку ми отримали, навчаючись в училищі, дуже корисно для будь-якої людини, не дивлячись на її вік. Отримані знання потрібні і в повсякденному житті і в будь-якій іншій професії.

Можна впевнено сказати, що вступивши вчитися далі до будь-якого навчального закладу, ми будемо застосовувати отримані навички, ці знання полегшать навчання в ньому.

За півтора роки навчання ми отримали загальні поняття про роботу техніки та безпосередньо познайомилися з її роботою.

Коли я отримала тему своєї курсової роботи, мені було дуже приємно дізнатися, що завдяки неї я більш глибоко зможу дізнатися про устрій офісної техніки. На наглядних прикладах продемонструю роботу програм таких як: ABBYY FineReader, MicrosoftOfficeWord 2003, MicrosoftOfficeWord 2007.

Це дуже потрібний досвід яку би із професій я не обрала би у майбутньому.


Література

1. Запара С.В., Карнаухова Г.В., Макарова М.В. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навчальний посібник. – Суми: ВДТ «Університетська книга», 2008.

2. Кузнецов И.Н. Секретарское дело. – М.: АСТ, Мн.: Харвест, 2005. – 480 с.

3. Фигурнов В.Э. IBMPC для пользователя. Изд. 6-е, перераб. и доп. – М.: ИНФРА – М, 1996. – 432 с.

4. Харрисон Дж. Организация работы секретаря учреждения: Сокр. пер. с англ. – 2-е изд. – М.: Экономика, 1985. – 120 с.

5. Леонтьев В.П. Новейшая энциклопедия Интернета 2009. – М.: ОЛМА Медиа Групп, 2008. – 718с.

6. Інтернет – сайти: www.office.microsoft/uk-ua; www.pracya.ua; www.rambler/top100.ru.