Смекни!
smekni.com

Ніколя Буало як теоретик французького класицизму (стр. 2 из 6)

Література класицизму розвивалася під знаком панування раціоналізації художньої думки, оскільки змістом літературного процесу стало звільнення відчуттів, думок і представлень людини від гіпнозу ірраціональної соборності минулого. Нова свідомість як динамічно активна сила була протиставлена навколишній дійсності, відсталому і нерухомому світу речей, Розум освіченої людини стверджується як початок, що перевершує об'єктивну дійсність. Логіка дана лише свідомості і заперечується в речах і явищах. Вольовий інтелект панує над матеріальною даністю, зовнішній світ постає в неосвіченій свідомістю стихійності. Тому герої літератури класицизму занурені в глибокі роздуми, міркують і сперечаються, полемізують з неприйнятними поглядами [11;41].

Літературна творчість в цілому зберігає впорядкований, підлеглий свідомості характер, її предмет постає ясним і розчленованим. Поезія будується на гармонійній співвіднесеній між людиною і світом, на їх відповідності одне одному, на безмежності пізнання. Письменники класицисти виходили у своїх уявленнях про людину з певної норми. Герой повинен співвідносити свої вчинки з нормою, тільки за цієї умови він може орієнтуватися і у штучному світі поезії і у світі природи. Мистецтво покликане формувати ідеали, що стоять вище скороминущого і мінливого.

Читач епохи класицизму поступово залучається до античної поезії, історії, які разом з філософією, архітектурою почали протистояти біблейським легендам, житіям.

Рішучі зміни пов'язані з новими принципами літературного слова. Воно втрачає свій культовий характер, насищається діловими, побутовими функціями. Акт читання вже не є привілеєм священнослужителів. Розвиток книгодрукування, що надзвичайно інтенсифікує механізм перевидання, сприяв розриву тісного зв'язку між автором і текстом, який вже безпосередньо не має відношення до обряду, що стоїть за ним. Світський характер книжкової справи дозволяє активізуватися індивідуальним авторським формам і починам.

Особливої ролі набуває в епоху класицизму філологія, знаходячись в центрі гуманітарних наук. Поети вивчають не тільки стародавні тексти, але і звертаються до письмової мови правових узаконень, філософських роздумів, суспільних декларацій, риторичних трактатів; виникає абсолютно новий тип письменника, світського інтелігента, що відрізняється волелюбним і різностороннім характером своїх духовних запитів і умонастроїв. Література класицизму реалізує смислові потенції образу в художньому слові, наступає епоха професіоналізації поетів, художників, музикантів.

Вважається, що класицизм — це перш за все жорстка система правив. У класицистичних творах загальнодержавне повинне переважати над приватним, зображати слід не суще (правдиве), а належне (правдоподібне), орієнтуватися потрібно на античність і ушляхетнену природу, необхідно дотримувати принцип відповідності форми і змісту, в драматургії, крім всього іншого, автор зобов'язаний дотримуватися так званого "правила трьох єдностей". Якщо ж до приведеного вище переліку основ класицистичної поетики додати інші, не менш важливі пункти, що стосуються власне раціоналізму, дидактизму, громадянськості і монументальності мистецтва і літератури класицизму, то навіть абсолютно не досвідченому в проблемах естетики реципієнтові стане очевидно, що він має справу з глибоко кондовою, ієрархічною і авторитарною за своєю суттю системою. Проте, такою системою класицизм може показатися лише на перший погляд.

Все без винятку дослідники, що розглядали творчість найбільших представників класицизму, що належали до різних сфер світової художньої культури, незмінно звертали увагу на те, що періодично зустрічаються в творах цих авторів "порушення" правив і видимі "відхилення" від класицистичних канонів. У більшості випадків подібні "прикрі непорозуміння" пояснювалися ними вельми просто і традиційно: цей письменник (художник, скульптор, архітектор і тому подібне) був видатною особистістю і дуже творчою людиною, органічно не здатною завжди дотримувати дуже строгі вимоги естетики класицизму. Але інтрига і особлива пікантність даної ситуації полягає саме в тому, що єдиних, таких, що не підлягають сумніву вимог в системі класицизму, однакових для різних держав і різного часу, ніколи не було, як не існувало і єдиної класицистичної поетики [4; 97].

По-перше, так звана "теорія класицизму" насправді була цілим рядом окремих трактатів, полемічних робіт і поетик, що належали перу найрізноманітніших по своїх переконаннях діячів культури XVII — початку XIX століть. Естетичні думки, що приводяться в працях Ж. Шаплена, Ф. д’Обиньяка, Н. Буало, Д. Драйдена, А. Поупа, В.К. Тредіаковського, М.В. Ломоносова і ін., нерідко вельми істотно відрізнялися один від одного (особливо в деталях) і, по суті справи, мали відверто декларативний, підкреслено теоретичний характер. До того ж, починаючи з другої половини XVII в., класицизм вів безперервний діалог усередині себе, що виражався, зокрема, в надзвичайно бурхливих дискусіях його найбільших представників, що стосувалися питань поетики і що доходили деколи чи не до з'ясування відносин врукопашну.

По-друге, більшість теоретиків класицизму були настроєні далеко не так ортодоксально, як це часто підноситься сучасними дослідниками. У классицистических трактатах мова йшла, як правило, про можливий, доцільний і бажаний, що зовсім не виключало наявності адекватних конкретній ситуації художніх варіантів і, тим більше, різних виключень. Саме завдяки подібній гнучкості естетики класицизму навіть його найбільш послідовні адепти-теоретики (наприклад, Буало і Ломоносов) мали повне право не дотримуватися в своїх творах власних (!), висловлених раніше пропозицій і побажань[7;49].

Отже, розглядаючи теоретичні роботи з класицистичної естетики Ніколя Буало, будемо враховувати, що з одного боку його праці були своєрідним узагальненням творчого досвіду письменників – класицистів Франції (Малерб, Мольєр та ін.), а з іншого – естетичною доктриною, сформованою під впливом античних зразків та сучасної письменникові філософської думки.


2. Роль Ніколя Буало у формуванні теоретичної концепції класицизму

2.1 Сатирична та поетична творчість Ніколя Буало

Ніколя Буало (Nicolas Boileau-Desprеaux) народився 1 листопада 1636 року в Парижі. Він був п'ятнадцятою дитиною в сім'ї заможного суддівського клерка, втратив матір у дворічному віці. З 1643 року по 1652 рік вчився в коллежах Аркур і Бове, де здобув ґрунтовну класичну освіту. За наполяганням сім'ї у 1646 році прийняв сан, проте кар'єра священнослужителя його не привертала і він приступив до вивчення права на юридичному факультеті Сорбони (1652-1656). Завдяки отриманому у 1657 році скромному спадку Буало полишив заняття юриспруденцією, цілком присвятивши себе поезії і літературній критиці.

У цій сфері він досить рано став популярним завдяки своїм "Сатирам". У 1672 році Буало був представлений Людовикові XIV, який призначив йому пенсію як одному зі своїх історіографів. У 1683 році Ніколя Буало за наполяганням короля був обраний до Французької Академії.

У 1660-1666 рр. Буало написав 9 сатир на побутові, моральні та літературні теми. У цих сатирах зло висміюється преціозна література і бурлеск. Частково ці сатири були наслідуванням Горація та Ювенала, проте також свідчили про безсумнівну оригінальність автора. Головне нововведення полягало в тому, що Буало почав називати поганих поетів поіменно, не враховуючи світські умовності свого часу. Сатири мали успіх, у Франції та Голландії скоро з’явилися піратські видання. Протягом 1668-1677 рр. була видана серія поетичних посилань Буало (Epistiles).

Виступаючи як поет, Буало як у своїх "Сатирах", так і в "Аналої" (Le Lutrin) малював в реалістичних рисах сцени, епізоди, фігури буденного міського (паризькою) життя у дусі реалістичного побутовізму, в останній поемі вже переходячи в деякий наступ проти духівництва, знаходячись згодом в близьких стосунках з янсенистами, про що свідчить його послання "Про любов до бога". Теоретик, що піднімався в дворянському ще оточенні в союзі з абсолютизмом буржуазії, Буало зазнавав, природно, нападок з боку світської "феодальної" аристократії. У відповідь на його "сатири" послідували ряд контрсатир з боку як висміяних їм дворянських письменників (Котен), так і їх прихильників (Бурсо, Прадон), що звинувачували, між іншим, Буало у тому, чим він гордився, а саме, що він "буржуа", нічого що не розуміє в тонкощах світського побуту і світської поезії [8;71].

У 1674 році сатири та деякі з посилань були перевидані у зібранні творів, яке містило також переклад анонімного (зазвичай його приписують Лонгіну) грецького трактату "Про високе" й трактат Буало "Поетичне мистецтво".

Критиці преціозної літератури присвячений діалог "Герої романів" (1655, виданий у 1701). "Міркування про оду" (1693) та "Критичні роздуми з приводу деяких місць у ритора Лонгіна" (1694) пов’язані із так званою суперечкою старих та нових, в якій Буало відстоював перевагу давніх над сучасними йому авторами.

Окрім сатир Ніколя Буало написав значну кількість посилань, од, епіграм, які характеризуються витонченістю вірша, проте їм бракує справжнього поетичного пориву. Буало мав недосяжний авторитет як критик і зробив величезний вплив на всю поезію XVIII ст., поки на зміну їй не з'явився романтизм. Він з успіхом скидав роздуті знаменитості того часу, висміював їх манірність, сантиментальность і химерність, проповідував наслідування стародавнім, указуючи на кращі зразки тодішньої французької поезії (на Расіна і Мольєра).

Своєю комічною поемою "Le Lutrin" Буало хотів показати, у чому повинен полягати дійсний комізм і виразити протест проти повної грубих фарсів комічної літератури того часу, що догоджала неосвіченому смаку значної частини читачів; але містячи в собі деякі забавні епізоди, поема позбавлена живого струменя дійсного гумору і відрізняється нудними затягнутостями.