Смекни!
smekni.com

Ніколя Буало як теоретик французького класицизму (стр. 6 из 6)

Теорія трьох єдності (місця, часу, дії), що знімала барочні надмірності масштабів і строкатості, сприяла цілісності, стислості і внутрішній логіці драми, освячувала умовність і статичність театральної драматургії. Народність мистецтва була знехтувана як щось низьке і вульгарне; викривальна комедія геніального Мольєра, всупереч пошані, якою він користувався, піддавалася естетичному засудженню.

Сучасним читачам Нікола Буало може представлятися педантом, сухим прихильником класики. Але треба враховувати, що саме за допомогою Буало класика, як ми її зараз розуміємо, і з'явилася. Його твори були революційними, погляди – сміливими, і сучасники вважали його "вільнодумним". На початку його діяльності церковні мракобіси навіть погрожували спалити його на вогні, аристократи були в люті від його нападок в сатирах [13].

В рамках нашого дослідження вирішальним треба визнати той факт, що Буало першим серед французьких письменників підійшов к теоретичному осмисленню та узагальненню постулатів класицизму. Причому виражені вони були через посередництво поезії, у поетичному творі. Таке поєднання теоретичного роздуму та поетичного тексту примушує замислитися. Участь художнього досвіду автора у формуванні ним естетичної системи вже мала місце в трактатах де Ла Тая та Сідні. Проте у XVII столітті ми бачимо якісне зрушення у розвитку класицистичної системи, обумовлене тим, що класицизм переростає рамки studia humanitatis і виходить на широку арену літературного та мистецького життя як потужний художній напрям. З цього часу вирішальне слово належить письменникам. Так, Буало, своєю творчістю затвердив принципи класицистичної естетики і сприяв подальшому її розвиткові [2; 81].

Поетика Буало справила вплив на естетичну думку й літературу XVII—XVIII століть багатьох європейських країн, визначивши напрямки її розвитку, подавши багатий матеріал для полеміки та дискусій.


Висновки

Класицизм став провідною течією літератури Франції у XVII столітті. Це було зумовлено відповідністю настанов класицизму тогочасній політичній та суспільній ситуації, філософській, зокрема, естетичній думці.

Важливим фактом для остаточного формування цього мистецького напряму стало його самоусвідомлення, проголошення основних канонів класицистичного мистецтва. Митці, зокрема, письменники активно розробляли принципи класицистичної естетики. Ці принципи реалізовувалися ними на практиці – у художній творчості. Проте дуже важливим було і теоретичне осмислення нового мистецтва, яке знаходило вираз у трактатах, листах та інших теоретико-літературних творах.

Фундатором французького теоретичного класицизму став Ніколя Буало. Його основна робота – "Мистецтво поетичне" – стала настановою для багатьох поколінь письменників, причому не лише Франції, а й інших країн тогочасної Європи. У цьому поетичному трактаті Ніколя Буало виклав основні вимоги, які висувала класицистична естетика до творів різних жанрів. Буало чітко протиставив класицизм бурлеску та преціозній літературі, і оскільки останні не відповідали новій естетиці наголошував на необхідності уникати їх рис у творчості. Автор дав письменникам творчі орієнтири, причому серед взірців виступали як античні автори (зокрема, Гомер), так і сучасники або попередники Буало ( Малерб). Буало дав характеристику найбільш поширеним на той час літературним жанрам, виклавши вимоги до кожного з них. Поетичний трактат насичений яскравими прикладами, які демонструють глибоке розуміння автором специфіки кожного літературного жанру, вимог, які постають перед автором елегії чи трагедії, сонета або комедії. Багато в чому автор спирається на досвід античності – причому як на власне літературні твори, наводячи їх в якості прикладів для наслідування сучасними йому авторами, так і на античні поетики, звідки власне позичена сама ідея викладу своєї естетичної концепції у художній формі.

Заслуга Буало полягає в тому, що він талановито та у високохудожній формі теоретично узагальнив здобутки класицизму. Він сформулював ті вимоги, які висувалися до літератури того часу. Автора характеризує прагнення до високої, художньо та ідейно довершеної літератури. Отже, поширення напрямку класицизму, його розвиток багато в чому завдячують талантові митця, який створив цю своєрідну поетику.

Значення Ніколя Буало як теоретика французького класицизму важко переоцінити. Він значно вплинув як на сучасний йому літературний процес, так і на літературу наступних століть, визначивши основні тенденції її існування. Звичайно, не всі вимоги, викладені у трактаті "Мистецтво поетичне" виявилися життєздатними навіть в умовах класицизму, проте важливим був сам факт осмислення естетичної концепції мистецтва на певному етапі його розвитку.


Література

1. Буало Н.Мистецтво поетичне. – К., 1967;

2. Виппер Ю. Б., Формирование классицизма во французской поэзии начала 17 в. – М., 1967.

3. История французской литературы. Т. 1,– М.-Л., 1946.

4. Кравченко А.И. Культурология: Учебное пособие для вузов. — М., 2001.

5. Литература. Справочные материалы./ Под редакцией С.В. Тураева. – М., 1988.

6. Мамонтов С.П. Основы культурологи. — М., 1999.

7. Обломиевский Д. Д. Французский классицизм. – М., 1968.

8. Песков А. М. Буало в русской литературе XVIII — первой половины XIX века. – М., 1989.

9. Ротенберг Е. И., Западноевропейское искусство 17 века. – М., 1971.

10. Скакун А.А. Барокко и классицизм, или триста лет спустя // Барокко и классицизм в истории мировой культуры: Материалы Международной научной конференции. Серия "Symposium". Выпуск 17. — СПб., 2001. Литературные манифесты западноевропейских классицистов. – М., 1980.

11. Смирнов А.А. Классицизм как культурная парадигма. Барокко и классицизм в истории мировой культуры: Материалы Международной научной конференции. Серия "Symposium". Выпуск 17. — СПб., 2001.

12. Советский энциклопедический словарь.– М., 1983.

13. www.clasicizm.com

14. www.countries.ru