Смекни!
smekni.com

Оцінка та прогнозування конкурентноспроможності ЗАТ "ПриватБанк" (стр. 3 из 11)

Фахівець корпоративного бізнесу відділення гр Б/ Економіст (Ролик Ю.Ю.). Основне завдання: Вести у відділенні напрям роботи по щоденному залученню юридичних осіб на обслуговування /розрахунково-касове, кредитне та ін. у банк.

Фахівець індивідуального бізнесу відділення гр Б/ Економіст (Монастирецкая К.В.). Основне завдання: Здійснювати діяльність з метою надання максимального спектру послуг фізичним особам, забезпечення потреб банку в кредитних ресурсах, отримання максимальної прибутковості від активних операцій і послуг для населення.

Фахівець індивідуального бізнесу відділення гр Б/ Економіст (Козоріз В.Н.). Основне завдання: Здійснювати діяльність з метою надання максимального спектру послуг фізичним особам, забезпечення потреб банку в кредитних ресурсах, отримання максимальної прибутковості від активних операцій і послуг для населення.

Фахівець корпоративного бізнесу відділення грБ/ Економіст (Линейцева Т.П.).Основне завдання: Виконувати роботу по розрахунковій касі обслуговуванню клієнтів - юридичних, фізичних осіб з метою забезпечення правильності операційно-розрахункової роботи, що проводиться, з погляду законності і відповідності нормативним актам і внутрішнім розпорядженням, а також надавати широкий спектр послуг юридичним особам, з метою отримання максимального доходу від операцій, що проводяться.

Касир - операціоніст 2 кат відділення гр Б/ Касир-операціоніст (Реус В.Ю.). Основне завдання: Здійснювати прийом комунальних платежів від населення і проведення платежів від фізичних осіб за товари і послуги.

Розташування банкоматів в м.Василькові:

Розташування Адреса № Банкомату
Банкiвський модуль Вiйськове мiстечко, 11 CAKI6421
Базар вул.Володимирiвська, 39 CAKI7940
Супермаркет вул.Грушевського, 19 CAKI6953
Вiддiлення банку вул.Грушевського, 6а CAKI6209
ФОП Мороз Л.П. вул.Фрунзе, 32 CAKI7939

1.3 Розрахунково-організаційні показники економічної діяльності Банку

Передумовою ефективної діяльності ЗАТ “ПриватБанку” як специфічного господарського товариства виступає створення відповідної ресурсної бази, тобто сукупності грошових коштів, що надходять у розпорядження банку з різних джерел та використовуються ним для здійснення активних операцій.

Фінансовий стан банку - це комплексне поняття, яке відображає систему показників, які характеризують наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Первісну роль у цьому процесі відіграє формування власного капіталу банку.

Капітал банкуце фонд ресурсів, що були внесені засновниками, акціонерами (учасниками) банку, і належать їм. Він складається із статутного фонду, загальних резервів і фондів банку та нерозподіленого прибутку.

Структура капіталу ПриватБанку не є сталою за якісним складом і змінюється протягом року залежно від багатьох факторів, зокрема від якості активів, використання прибутку, політики банку щодо забезпечення приросту капітальної бази тощо [Таблиця 1.1].

Власний капітал ПриватБанку — це величина, яка визначається шляхом розрахунку. Вона містить ті статті власних коштів (і навіть залучених), які за економічним змістом можуть виконувати функції капіталу банку. Основні елементи власних коштів, тобто основні фонди, створені згідно із законодавством, і резерви, утворені за рахунок внутрішніх джерел з метою підтримання діяльності банку, входять і в капітал банку, якщо вони в доповідають таким принципам:

· стабільність;

· субординація стосовно прав кредиторів;

· відсутність фіксованих нарахувань доходів.

Під власним капіталом ПриватБанку слід розуміти спеціально створювані фонди і резерви, призначені для забезпечення його економічної стабільності та погашення можливих, збитків, які перебувають у користуванні банку впродовж усього періоду його функціонування. Капітал банку містить: статутний капітал, Резервний капітал, засновницький прибуток, нерозподілений прибуток поточного і минулого років, залишений у розпорядженні банку, резерви на покриття різноманітних ризиків і виконує ряд найважливіших функцій у діяльності банку.

Власний капітал ПриватБанку складається із статутного фонду, спеціальних фондів банку, загальних резервів, нерозподіленого фінансового результату минулих років, фінансового результату поточного року і фонду переоцінки основних засобів [Таблиця 1.2]. Статутний фонд є основним компонентом власного капіталу банку, а інші елементи в сукупності — додатковими компонентами. При цьому додатковий капітал, за міжнародними стандартами, не може перевищувати основний капітал.

Формула визначення власного капіталу банку:

К=ОК+ДК, де

К— власний капітал банку;

ОК— основний капітал банку;

ДК—додатковий капітал банку.

У фінансовій звітності власний капітал банку являє собою нефіксовану, неконтрактну частину вимог до активів банку. Такі вимоги виникають на момент внесення власниками коштів у статутний фонд банку. Тому власний капітал банку можна також обчислювати за формулою:

К=А-З, де

де К— власний капітал банк);

А — активи банку;

3 — зобов'язання банку.

Коефіцієнт участі власного капіталу у формуванні активів – достатність капіталу розкриває достатність сформованого власного капіталу в активізації та покритті різних ризиків:

К достатності = (власний капітал / активи загальні) * 100 %

Нормативне значення має бути не менше 10 %.


К достатності 2009 = (203954 / 2889121) * 100 % = 7,06 %

К достатності 2008 = (195644 / 1547770) * 100 % = 12,6 %

У 2008 році цей показник становив 12,6 %, а в 2009 році цей показник знизився на 5,54 %.

Коефіцієнт захищеності власного капіталу характеризує співвідношення капіталізованих активів і власного капіталу. Показує, яку частину капіталу розміщено в нерухомість:

К = (активи капіталізовані / власний капітал) * 100 %

Нормативне значення має бути не менше 10 %.

К захищеності 2009 = (85172 / 203954) * 100 % = 41,8 %

К захищеності 2008 = (60918 / 195644) * 100 % = 31,1 %

У «Приватбанку» цей норматив був дотриманий у 2009 року і 2008 роках без порушень.

Станом на 1 січня 2008 року власний капітал складає 3,288 млрд. грн. Власний капітал банку є тим фундаментом, на якому будується вся споруда банківських операцій. Чим міцніший фундамент, тим міцніший банк. Основними функціями власного капіталу банку є: захисна, регулятивна та оперативна.

Регулятивна функція власного капіталу ПриватБанку, полягає в принципі адекватності або достатності, — обсяг власного капіталу повинен відповідати обсягу активів банку з урахуванням ступеня їхнього ризику. Ця функція пов'язана із зацікавленням суспільства у підвищенні надійності банківської системи країни. Центральний (національний) банк звичайно регламентує діяльність комерційних банків, виходячи з розміру власного капіталу кожного банку. Як правило, при цьому встановлюються вимоги до мінімального розміру статутного фонду і власного капіталу, а також припустимі співвідношення між власним капіталом і активами з метою обмеження кредитних та інвестиційних операцій.

Частка власного капіталу банку у сукупних ресурсах невелика, тоді як у сфері матеріального виробництва співвідношення власного і позиченого капіталів інше. Так, для промислового підприємства вважається нормою, коли власний капітал становить 50% загального капіталу, для комерційного банку ж достатнім вважається 8%. Це зумовлено специфікою банківської діяльності.

Банк користується переважно чужими грошима, а власні кошти призначені передусім для страхування інтересів вкладників і кредиторів банку, а також для покриття поточних збитків від банківської діяльності. Інакше кажучи, власний капітал комерційного банку виконує в основному захисну функцію. Функція ж забезпечення оперативної діяльності, яка для власних коштів підприємств сфери матеріального виробництва постає головною, для власного банківського капіталу є другорядною. Однак роль власного капіталу комерційного банку як джерела забезпечення його оперативної діяльності на перших порах після його утворення є досить відчутною. За рахунок власного капіталу фінансується придбання меблів, організаційної та комп’ютерної техніки, будівництво або оренда банківських офісів, упровадження систем банківського захисту, банківських технологій і систем зв’язку.

Статутний капітал ПриватБанку у формі АТ створюється шляхом випуску та продажу двох видів іменних акцій – звичайних та привілейованих. Власники звичайних акцій беруть участь в управлінні банком і поділяють з ним усі його доходи, збитки та ризики. Якщо комерційний банк не одержує прибутку, власники звичайних акцій не отримують дивідендів, їм нічого не гарантується і при ліквідації банку.

Привілейовані акціїдають право їхнім власникам на отримання фіксованого розміру дивідендів, що не залежить від отриманого банком прибутку. Власники привілейованих акцій у разі ліквідації комерційного банку та розподілу його майна мають переваги: їм повертається вартість привілейованих акцій, однак після того, як будуть задоволені грошові вимоги кредиторів банку.

Власний капітал банку буває:

1. Основний:

статутний фонд;

– резервний фонд;

– емісійні різниці;

– фонди економічного стимулювання;

– нерозподілений прибуток минулих років;

– несформований резерв за активними операціями.

2. Додатковий:

– резерви для покриття можливих втрат за виданими кредитами;