Смекни!
smekni.com

Мотивація робітників промислового підприємства (стр. 10 из 17)

Згідно з новим колективним договіром на 2002 рік на підприємстві передбачено виконання двосторонніх зобов'язань, спрямованих на здійснення виробничої й інший відповідно до чинного законодавства і статуту АТ, створення працюючим безпечних умов праці і забезпечення соціальних гарантій працівникам за рахунок одержання прибутку. Профком відповідно до статуту АТ є повноцінним представником трудового колективу по захисту законних його інтересів у рішенні соціально-економічних питань. Від імені акціонерного товариства колективний договір підписує голова Правління, а від імені трудового колективу – голова профспілкового комітету, що представляє більшість членів трудового колективу. Голова профспілкового комітету з посади є членом Ради акціонерного товариства. Взаємодія адміністрації і працівників у сфері трудових відносин на основі колективного регулювання базується на двостороннім соціальному партнерстві. При цьому визнається імовірність протиріч інтересів сторін (працівників і роботодавців) і їхнє право відстоювати свої інтереси, використовуючи різні способи переважно через переговори, пошук компромісів.

З урахуванням сучасних умов функціонування заводу програма дій Правління акціонерного товариства і колективу його працівників, зафіксована в колективному договорі у формі взаємних зобов'язань сторін в області господарської, економічної і соціальної діяльності, охоплює наступні основні напрвления:

– підвищення ефективності виробництва, забезпечення конкурентоспроможності створюваної техніки, максимального збуту продукції, що випускається, досягнення високої ефективності збутових і експортних операцій;

– збереження кадрового потенціалу, забезпечення повної і раціональної зайнятості працівників акціонерного товариства, створення нових робочих місць;

– упровадження нової, більш зробленої системи оплати і стимулювання праці працівників, що забезпечує органічний взаємозв'язок фондів оплати праці і заохочення з його кінцевими результатами;

– визначення направлений використання доходу, отриманого від господарсько-фінансової діяльності акціонерного товариства, чіткого й обґрунтованого порядку його розподілу через фонди споживання і нагромадження;

– організація комплексної системи підготовки і перепідготовки кадрів, формування фахівців ринкової економіки (маркетинг, менеджмент, фінансова система, інвестиційні розрахунки, зовнішньоторговельні операції, внутріфірмове керування персоналом і ін.),

– розробка діючої системи заходів для зміцнення трудової і технічної дисципліни;

– рішення задач соціального розвитку колективу, розробка заходів, спрямованих на виконання плану соціального розвитку на поточний рік;

– вироблення мір соціальної підтримки і захисту працівників в умовах ринку, забезпечення програми соціальних і правових гарантій, пільг, наданих ним акціонерним товариством;

– уживання заходів по охороні праці і техніку безпеки, підвищенню культури виробництва;

– розробка заходів для охорони навколишнього середовища;

– забезпечення гарантій здійснення в акціонерному товаристві профспілкової діяльності. [16]

У колективному договорі передбачаються також заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці, підвищенню рівня прав материнства і молоді, рішенню житлових проблем, ряд інших питань, не відбитих чи недостатньо вирішених у тарифних угодах.

Правління АТ за згодою з трудовим колективом зобов'язується забезпечити гарантовану оплату праці робітником, що складається в трудових відносинах із суспільством, передбачену кодексом законом України «Про працю», «Про оплату праці», генеральним і галузевою угодами й ін. нормативними актами про оплату праці.

Оплата праці виробляється в залежності від результату праці, складності й умов, з урахуванням кінцевого результату господарської діяльності підрозділів і суспільства, на основі тарифних ставок і посадових окладів у межах наявних засобів на оплату праці, не нижче мінімальної заробітної плати з поетапним її наближенням для визначеної категорії працівників до риси малозабезпеченості відповідно до законодавства України. Згідно з колективним договіром підприємство забовязано виконувати слідуючи дії.

1 Зробити оплату праці за роботу в понаднормовий час у святкові і вихідні дні працівникам меньш 18 років при скороченні тривалості їхньої щоденної роботи.

2 Установити за рахунок засобів ФОТ:

– надбавки робітником за профмастерство;

– надбавки фахівцям і керівникам за високі досягнення в праці;

– надбавки за знання і застосування іноземної мови;

– за вчений ступінь;

– оклади замість тарифних ставок кваліфікованим робітником, зайнятим на особоважных і відповідальних роботах;

– доплати за сполучення професій (посад), розширення зон чи обслуговування збільшення обсягу виконуваних робіт за рахунок економії ФОТ від вивільнення чисельності працівників;

– доплати за керівництво чи бригадою ланкою;

– роботу в багатозмінному режимі у вечірню і нічну зміну в розмірі 20 і 40% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи у відповідній зміні для ППП, за роботу в нічну зміну (з 22г до 6г) у розмірі 40% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час для працівників ЖБУ, дитячих шкільних установ, комбінату харчування, ВОХР, БМУ, сторожів,

– за роботу в несприятливих умовах праці на основі оцінки атестації умов праці на кожнім робочому місці відповідно до переліку робіт і робочих місць зі шкідливими, важкими й особливо шкідливими й особливо тяжкими умовами праці;

– надбавки за класність водіям: 2 клас – 10%; 1 клас – 25% установленої тарифної ставки за відпрацьований час.

3 В міру росту кваліфікації робітників переводити їх на більш складні роботи, підвищуючи тарифний розряд послідовно після здачі робітниками кваліфікаційного іспиту. Робітник, що знаходиться в плині трьох місяців підряд на роботах більш високої кваліфікації (якщо робота вищого розряду складає більш 60% загального обсягу робіт) з виконанням норм виробітку, має пряме право на присвоєння більш високого тарифного розряду.

4 Працівникам, зайнятим у цехах (мартенівському, ФЛЦ – 1,2, ЭСПЦ, КПЦ – 1,2, чавуноливарному, копровому, термічному) на роботах з важкими і шкідливими умовами праці, оплата праці в який виробляється на умовах, установлених для працюючих підприємств чорної металургії, робити виплату одноразової винагороди за вислугу років у залежності від стажу безупинної роботи в шкідливих умовах у розмірах передбачених діючим положення.

5 Вести роботу з подальшому впровадженню технічно обґрунтованих і сумарних норм виробітку; заміну помилково встановлених норм робити в міру їхнього виявлення.

6 Надавати щорічні відпустки працівникам з розрахунку щомісячного відходу у відпустку 8,3% чисельності за графіком, затвердженому начальником чи цеху відділу. Щорічні відпустки за другий і наступні роки роботи надаються робітником у будь-який час відповідного робочого року відповідно до графіка відпусток відповідно до діючого законом України «Про відпустки» – від 15.11.96 р. Основна відпустка не менш 24 календарних днів за відпрацьований працівником рік; додаткова відпустка – за роботу зі шкідливими умовами, важкими і підвищеним нервово-емоційним і інтелектуальним навантаженням. Скорочення для працівників зі шкідливими умовами праці у відповідності зі статтею 51 Кзот України.

Крім того, підприємство повинно надавати наступні пільги робітникам-верстатникам основного виробництва.

1 Для закріплення кадрів робітників-верстатників і їх підручних на виробничих ділянках основних цехів, ремонтно-механічного цеху №4, інструментального, ЦТНП, ЦСО надати верстатникам зі стажем більш 5 років: щорічна оплачувана відпустка 28 календарних днів, включаючи основний і усі види додаткових відпусток (крім жінок з дітьми).

2 Верстатникам, що проробили на трьохзмінному режимі не менш 60 змін і не менш 1 року за професією верстатник, при відході у відпустку видається матеріальна допомога в розмірі 30% від середньої заробітної плати одного працівника ППП.

3 Робити доплати межразрядной різниці робітникам-верстатникам виробництв: металургійного устаткування; Грикпо, серійних машин; інструментального цеху, ЦСО, ремонтно-механічного цеху №4 за умови, якщо різниця між розрядами працівника і розрядом робіт більше одного розряду і виконанні робітником-верстатником норм виробітку.

4 Установити підвищений коефіцієнт 1,2 до діючих годинних тарифних ставках на чистові роботи підвищеної складності.

5 Установити підвищений коефіцієнт 1,3 до діючого годинне тарифне ставкам і на операції 3, 4, 5 і 6 розряди по шифрі «10» на чистових верстатах при виготовленні особливо відповідальних і складних деталей, що йдуть на експорт у далеке зарубіжжя.

6 Верстатникам, що працюють з «Талоном якості», виплачувати щомісяця винагорода в розмірі 15% відрядно заробітної плати.

7 Молодим робітником, що пройшов навчання в ООПЭОЛ по професси верстатника, виплачувати разову матеріальну допомогу в розмірі 50% від середньої заробітної плати одного працівника ППП при успішному закінченні навчання і висновку трудового договору на термін не менш 3 років.