Смекни!
smekni.com

Мотивація робітників промислового підприємства (стр. 11 из 17)

8 Молодим верстатникам і підручним, що раніше працювали на НКМЗ і прийнятим послу служби в армії як верстатника, виплачується одноразова допомога в розмірі 50% від середньої заробітної плати одного працівника ППП.

9 Робітникам-верстатникам, знову прийнятим в АТ, і заключившим договір на 5 років видавати матеріальну допомогу: кваліфікованим робітником верстатникам 4,5 і 6 розрядів у розмірі 100%; іншим – 50% від місячної заробітної плати ППП на момент висновку договору.

З метою створення відповідних умов життя, побуту і відпочинок працівника в АТ на соціальні нестатки трудового колективу направляються засоби від чистого прибутку підприємства.

Виконується оздоворовлення працівників

– путівки на базу відпочинку Щурово за 20% вартості і пансіонат Широкино за 30%

– заводський профілакторій за 20% вартості, у тому числі колишнім працівникам, що знаходяться на пенсійному забезпеченні за 10% вартості.

Оздоровлення дітей шкільного віку в літній період – в оздоровчому таборі ім. С. Тюленина м. Славяногорска 10% вартості, багатодітним – 5% вартості.

Виділення працівникам палива:

– у будинках, не опалювальних природним газом і без центрального опалення, виділяти за готівку 2 тонни вугілля,

– непрацюючим пенсіонерам, інвалідам праці, родинам померлих, інвалідам 1 і 2 групи – 2 тонни вугілля і за умови наявності 0,3 тонни дров з оплатою 50% роздрібної вартості,

-інвалідам війни, ветеранам і учасникам – 2 тонни вугілля і за умови наявності 0,3 тонни дров зі знижкою.

Щодня для інвалідів 2 групи безкоштовно виділяти автобус.

Забезпечення безкоштовним харчуванням обрубників і газорезчиков обрубних відділень ФЛЦ‑1, обрубників чавуноливарного цеху і ФЛЦ‑2, учнів, що освоїли професію верстатників протягом усього періоду навчання.

Оплата батьківських внесків за зміст дітей у дошкільних установах НКМЗ (утримання з заробітної плати).

Робити оплату 50% вартості квартплати багатодітним родинам (більш 5 дітей).

Допомога при похованні колишніх працівників і санмедчасти і виділення на похорон безкоштовно однієї машини, виготовлення труни, надгробка.

Зміст на території підприємства 6 стоматологічних кабінетів для безкоштовного обслуговування працівників.

Асигнувати засобу з профбюджета на культурно-масові, фізкультурні і спортивно-масові заходи.

НКМЗ залишається єдиним заводом галузі в регіоні, що здійснює житлове будівництво і реконструкцію житлового фонду і надає своїм працівникам житло в порядку черги. Фінансування житлового будівництва здійснюється за рахунок прибутку, що залишилася в розпорядженні суспільства, а також за рахунок засобів трудящих, що складаються на квартирному обліку і фінансово приймаючого участь у будівництві житла.

Правління акціонерного товариства виділяє грошові кошти на придбання медичного устаткування, медикаментів для медико-санітарної частини НКМЗ, на ремонт медичних приміщень, на надання поворотної матеріальної допомоги молодим родинам (до 100 родин у рік); часткову оплату батьківських внесків за находження дітей у дошкільних установах НКМЗ; 50‑процентну оплату вартості квартир багатодітним родинам; надання допомоги не працюючим пенсіонерам, інвалідам війни, ветеранам праці; на забезпечення безкоштовним харчуванням обрубників термообрубного, чавуноливарного цехів і фасонолітейного цеху №2, газорізчиків термообрубного цеху, а також учнів, що освоюють професію верстатника в плині всього періоду навчання й ін.

3 Удосконалення системи трудової мотивацієї робітників

3.1 Критерії оптимальності мотиваційного процесу з позиції верстатника

Важливу інформацію про потреби верстатників у їхньому сприйнятті дає робота з вивчення ціннісної орієнтації верстатників, виконана соціологічною групою АТ «НКМЗ» [3]. У процесі цієї роботи було опитано 212 чоловіка. Вибірка була репрезентивною з рівнем вірогідності 0,95. У таблиці 6 показана ієрархія цих цінностей, отримана на основі опитування.

Таблиця 6 – Результати ранжирування цінностей верстатниками

Ранг

Перше спостереження Друге спостереження
Ціннісне ядро 123 заробітокне занадто важка працяздоров'я Заробітокнадійне майбутнєдоброзичливе відношення на роботі
Ціннісна периферія 456 повага людейнадійне майбутнєдоброзичливе відношення на роботі Здоров'яне занадто важка праця

За період, що спостерігається, змінилося традиційно стійке для психіки людини ціннісне ядро. Якщо раніше величина заробітку порівнювалася з вагою праці, то зараз заробіток оцінюється в парі з такою цінністю, як надійне майбутнє, причому вага праці і здоров'я відсувається на другий план, що характерно для людей, що знаходяться в стресовій ситуації. Звідси стає зрозумілим зріст потреби людей у доброзичливому відношенні товаришів і керівництва. Таким чином, у новому ціннісному ядрі верстатників підсилюється роль факторів, безпосередньо зв'язаних з їхньою психікою. На перших місцях знаходяться потреби нижніх рівнів ієрархічної піраміди, описаної раніше.

Слід зазначити, що цінності 1,2 і 3 у ціннісному ядрі другого спостереження залежать від кількості і якості праці. Тому 63% респондентів на питання анкети «Що ви робите для рішення життєвих проблем відповіли: «Став більше працювати на робочому місці».

Великий інтерес представляє оцінка верстатниками норм поводження. На першому місці стоїть «уміння по-справжньому трудитися, не лінуватися». Для порівняння відзначимо, що «особиста чесність» була оцінена майже в 2 рази нижче, репутація гарного працівника – у 4 рази нижче і т. д.

Безсумнівно, що для верстатника велике значення має самовираження в праці. Те, що потреба у творчості при опитуванні верстатників не потрапила в сімку найбільш важливих, є, на наш погляд, пороком методики опитування. Ця потреба в людей зі значною часткою фізичної праці в їхній діяльності знаходиться в підсвідомості. Важливість цієї потреби можна, наприклад, довести тією обставиною, що при спостереженнях за динамікою зміни показника «настрій-працездатність-настрій» (РН) було зафіксовано, що, коли заточення інструмента «по-своєму», забезпечувала успішну роботу, показник РН завжди різко підвищувався.

На малюнку 6 зроблена спроба зв'язати розглянуті цінності, зв'язані з довгостроковими потребами (умовно ці поняття не розділяються) з мотивами, що діють у момент виконання визначеної операції механообработки (будуть далі іменуватися операційними) і критеріями оптимальності технологічних рішень.

Даючи загальну характеристику приведеної на малюнку блок-схемі, відзначимо, що вона не є деревом. Як довгостроковий простір потреб, так і простір мотивів, що виявляється в даний момент, є надзвичайно складними категоріями. Елементи цих просторів перетинаються один з одним. Має місце взаємний вплив елементів. Так, здоров'я залежить від матеріального благополуччя і навпаки. Для зручності аналізу доцільно спочатку розглянути сукупність потреб і мотивів як дерево, а далі врахувати взаємний вплив факторів.

Відзначимо також, що в більшості випадків потреби піддаються лише якісній оцінці. Послідовно розглядаючи потреби, мотиви і диференціюючи останні, ми наближаємо ці категорії до такої форми, що може бути оцінена кількісно – у виді цільових функцій від керуючих перемінних.

Розглянемо спочатку чотири блоки потреб, складених на основі описаних досліджень НКМЗ, а також загальних досліджень теорії мотивації. Замість довгострокових вимог високої зарплати і не занадто важкої праці поставлені більше відповідним довгостроковим потребам поняття «матеріальне благополуччя» і «здоров'я». Для спрощення «відношення на роботі» і «повага людей» з'єднані разом. Сюди ж додане самовираження.

Таким чином, у представленому виді потреби 1,2 і 4 відповідають 2‑м нижнім рівням піраміди Маслоу, а блок потреб 3 – вищим рівням. Те, що в блоці 3 ми з'єднали три різних потреби, свідчить не про їхню малу значимість, а ту обставину, що при розгляді операційних мотивів і критеріїв оптимальності конкретних технологічних рішень ці потреби важко диференціювати.

Переходячи до мотивів діяльності верстатника, відзначимо, що цим терміном позначається матеріальний чи ідеальний об'єкт, заради якого ця діяльність здійснюється.

Розглянемо операційні мотиви. Матеріальне благополуччя у свідомості верстатника обумовлюється заробітком, що при відрядній оплаті праці найбільше залежить від продуктивності механообробки. Цим і вичерпуються прості, легко формалізуємі зв'язки системи «потреби – мотиви – критерії».

Надійне майбутнє насамперед залежить від ефективності роботи служби маркетингу, еліти інженерного корпуса, вищого керівництва підприємства. Для даного верстатника воно якоюсь мірою зв'язано з його кваліфікацією, якістю роботи, але про цей мотив пізніше. Скажемо тільки, що при існуючій системі мотивації зв'язок цей слабкий, а при існуючому менталітеті верстатника він сприймається їм як ще більш слабкий.

З іншого боку, почуття тривожності, несприятливе сприйняття довгострокової нестабільності безсумнівно підсилюється через нестабільність механообробки на кожній операції і навпаки: сприйняття нестабільності на операції підсилюється через сильне несприятливе тло – загальної тривожності робітників, їхньої заклопотаності майбутнім. Тому мотив «стабільність механообробки» на малюнку поставлений у пряму відповідність з потребою в надійному майбутньому.

Блок потреб 3 виявляється в складній системі різних мотивів, не усі з яких вдалося зв'язати з технологічними рішеннями на даній операції, тому що чим вище рівень потреб на ієрархічній піраміді, тим вони складніше, різноманітніші і гірше піддаються формалізації.

На наш погляд блок потреб 3 можна зв'язати з деяким комплексним цілісним мотивом, що ми називаємо «якість роботи». Цей мотив обумовлений наявністю в кожній людині глибинного безумовного рефлексу мети. Він зв'язаний з почуттям задоволення від добротно виконаної суспільно-значимої роботи. В інтроспективних спостереженнях за показником РН у верстатника це найбільше яскраво виражалося у формулі «я – майстер».