Смекни!
smekni.com

Особливості обліку витрат за статтями калькуляції у нафтодобувній промисловості (стр. 6 из 7)

Амортизаційні відрахування по основних і допоміжних цехах, адміністративно-господарському обслуговуванню і непромисловим господарством фіксується на певних рахунках основного виробництва, загально шахтних витрат.

У статті «Збутові витрати» відображаються витрати, пов’язані з реалізацією вугілля, транспортні витрати на перевозку вугілля від шахти до залізничної станції, відрахування на утримання вугільно-збутових організацій і інших витрат на збут.

Наряд з калькулюванням собівартості по статтях витрат дійсні положення зберігають традиційний для вугільної промисловості по елементний облік витрат. Витрати групуються за такими елементами:

· Матеріальні витрати;

· Витрати на заробітну плату;

· Відрахування на соціальні заходи;

· Амортизація;

· Інші операційні витрати.

Таке групування витрат призначене для виявлення всіх витрат по видах, характерним для яких є їх економічний зміст.

Перехід на нову структуру управління, створення виробничих об’єднань викликають необхідність подальшого абсолютного обліку, скріплення господарського розрахунку і забезпечення контролю за використанням матеріальних і грошових ресурсів по всіх виробничих одиницях.

У зв’язку із створенням виробничих об’єднань представляються можливості не включати в собівартість продукції виробничі одиниці витрат, величина яких не залежить від їх діяльності. Ці витрати плануються і враховуються централізовано у виробничих об’єднаннях.

Централізація обліку в виробничих об’єднаннях значно розширяє можливості механізації обліково-рахункових робіт, забезпечує прискорене отримання інформації для своєчасного прийняття раціональних управлінських рішень.

5. Групування витрат і методи визначення собівартості

Групування витрат на виробництво здійснюються на основі даних, отриманих в результаті обробки первинних документів по нарахуванню заробітної плати, витрат матеріалів, палива і інших елементів витрат.

Методика зведеного обліку визначаються специфічними особливостями виробництва і видом випущеної продукції. Дані зведеного обліку використовуються для калькулювання собівартості продукції.

Звітна калькуляція собівартості добування вугілля складається з виробничих одиниць за місяць, квартал, рік і представляються тільки своєму виробничому об’єднанню. Шахти і розрізи нараховують виробничу собівартість, в якій виражається визначена частина загально шахтних витратах. Витрати на управління централізуються, у зв’язку з чим виробнича собівартість добутого вугілля в об’єднанні може бути розрахована в повному об’ємі тільки з рахунком тієї частини витрат. В об’єднанні складається зведена калькуляція собівартості добутого вугілля шахтним методом по сумі витрат виробничих одиниць і централізованих витрат. Повну собівартість продукції вираховують по виробничому об’єднанню шляхом сумування виробничої собівартості і виробничих витрат.

Більшість підприємств вугільної промисловості зведений облік витрат ведуть і цілому по шахті, витрати окремих цехів і ділянок в собівартості не виділяються. Суми витрат заносяться в журнал ордер № 10 і відомість розподілення матеріалів. Заробітної плати і інших групувань виробництва.

При наявності одного виду продукції і відсутності незавершеного виробництва діюча в теперішній час на шахтах система зведеного обліку витрат дозволяє в короткі строки отримати дані для калькулювання і аналізу собівартості добутого вугілля. Але ця система не в повній мірі відповідає завданням контролю за формуванням собівартості. Вона не показує результати роботи дільниць і структурних підрозділів, не утримує інформацію про їх видах. При цій системі в обліку не надходить жодного вираження економічної ефективності по новій техніці і застосування раціональних методів організації виробництва.

Запропоноване нижче групування витрат дозволяє в значній мірі зменшити недостатки діючої системи вільного обліку витрат на добування вугілля. На шахтах ведеться при цьому облікова калькуляція собівартості вугілля – звід витрат (див. табл.). По цій системі проводяться планові і облікові показники собівартості добутого вугілля за:

- дільницях і цехах, що дає можливість контролювати витрати по кожному структурному підрозділу, організовувати внутрішньо шахтовий господарський розрахунок;

- основним процесом виробництва, що відповідає характеру і організації виробництва;

- елементам витрат, що дозволяє представити загально шахтну собівартість як суму витрат на добування вугілля по дільницях, цехах і інших структурним підрозділам.

Групування очисних дільниць по розмірах добового добування і способах механізації робіт, пов’язаних з виїмкою вугілля, дозволяє виявити вплив на собівартість способів механізації і різноманітної технології добування вугілля, зробити висновки про економічну ефективність очисних робіт.

Зведення витрат дає можливість отримати різноманітну інформацію про роботу дільниць і шахт в цілому. Перша частина зводу витрат призначена для визначення собівартості вугілля по окремих дільницях в розрізі витрат, включаючи дільничну собівартість. Очисні дільниці диференційовані по способах виїмки вугілля і рівню середньодобового добування.

Друга частина таблиці служи для визначення собівартості по інших дільницях і інших структурних підрозділах шахти і виробничих процесах. В цьому розділі групуються витрати по внутрішньо шахтному транспорту, вентиляції, осушенню, ремонтній частині, монтажу і іншим підземним дільницям шахти.

Групування витрат на виробництво вугілля

Назва процесувиробництва Спосіб виїмки Матеріали Паливо Електроен. Зарплата Відрахування Амортизація Інші витрати Всього
Всього В тому числідійсні
І. Підготовчі роботи – всьогоВ тому числі:дільниця № 1дільниця № 2очисні роботив тому числідільниця № 3дільниця № 5 погрузочні машиникомбайникомплекс, <1000 тструговий>1000 т 66213880274119319790111418 420126051596639722664131 ------ 6664402261240675565 142741046538091410562077898 12849413431270559711 208712798081323977305509 ------ 24932170057927491732307226101
ІІ. Інші процесив тому числі:шахтнийтранспортвентиляціяосушення 2380744324651012 55271105920705 ---- 752013401441218 45471630730505200 43701468275468 1468365224571 - 258123021274766969
ІІІ. Витрати по дільницяхзагально шахтові вартість послуг -2163336 --200 160-- 120114260 4594469307800 4134624702 2820632003540 --- 785641108415638

Витрати на утримання цехів і дільниць на поверхні диференційовані по наступних процесах: підйом, технологічний комплекс на поверхні, котельня, компресорна, механічний цех, електроцех, господарський цех і інші підрозділи в залежності від специфіки умов і організації структури шахти.

В третьому розділі показують загально шахтові і централізовані витрати і визначаються собівартість по шахті в розрізі всіх елементів, , а саме: матеріали, паливо, електроенергія, заробітна плата, нарахування на зарплату, амортизація і інші грошові витрати.

Собівартість по шахті в цілому визначається як всього витрат по дільницях, інших структурних підрозділах, загально шахтових і централізованих витрат.

Вартість послуг, наданих основною діяльністю шахт своєму капітальному будівництву і капітальному ремонту, відноситься на відповідні рахунки по прямому призначенню. У випадках, коли прямо віднести неможливо, вартість послуг розподіляються пропорційно сумам валових витрат на добування вугілля по елементах витрат.

Звід витрат ск4ладається за даними журналів-ордерів, відомостях нарахування заробітної плати, накопичувальних відомостей витрачання матеріалів і інших бухгалтерських документів. Після цього забезпечується достовірність показників собівартості видобутого вугілля по дільницях і інших структурних підрозділах, відділах виробничих процесів і шахті в цілому.

Важливою умовою зменшення витрат на добування вугілля є технічний процес, покращення використання гірничої техніки, застосування більш раціональної технології і організації виробництва.

Система обліку витрат на добування вугілля по дільницях і процесах дозволяє визначити економічну ефективність того іншого способу виїмки, виявити вплив на собівартість виконання різних розділів плану організаційно-технічних заходів, механізації і автоматизації виробничих процесів.

Висновки

У курсовій роботі наведено теоретичне узагальнення теорії та практики бухгалтерського обліку і аудиту затрат та калькулювання виробничої собівартості продукції на підприємствах вугільної промисловості. Сформульовано положення теоретичного, методичного та науково-практичного характеру, що відображують вирішення основних завдань відповідно до поставленої мети.

Отже, з даної курсової роботи можна зробити такі висновки, що:

1. Методика й організація обліку і аудиту затрат на виробництво і калькулювання собівартості вугільної продукції залежать від організаційно-технологічних особливостей процесу видобутку вугілля. З цією метою в роботі обґрунтовано основні аспекти формування методики внутрішньогосподарського обліку затрат вугледобувних підприємств.

2. Недостатня розробленість питань, пов'язаних з економічною сутністю категорій витрати (видатки) та собівартістю потребувала подальшого дослідження та узагальнення сутності затрат, їх змісту, структури, ролі та впливу на калькулювання собівартості продукції вугледобувних підприємств.