Смекни!
smekni.com

Особливості обліку витрат за статтями калькуляції у нафтодобувній промисловості (стр. 7 из 7)

3. Критичний аналіз сучасних наукових джерел та практики обліку дав змогу визначити науковий підхід до розкриття економічної сутності затрат і на підприємствах вугледобувної промисловості. Доведено, що категорія “затрати” на підприємствах вугледобувної промисловості має ширше значення, ніж “видатки”, оскільки охоплює весь господарський процес, пов'язаний з використанням ресурсів і з функціонуванням підприємства. Обґрунтовано необхідність розрахунку та використання в діяльності підприємств показника “ефективність витрат” - комплексного показника, який визначається порівнянням величини затрат і величини отриманої вигоди, отриманої в результаті здійснення цих затрат.

У результаті вивчення методики бухгалтерського обліку затрат і калькулювання собівартості продукції вугледобувних підприємств автором розроблені методичні рекомендації з удосконалення:

- класифікації затрат вугледобувних підприємств;

- методики фінансового обліку затрат за напрямами їх поділу;

- методики внутрішньогосподарського обліку затрат за системами та прийомами їх обліку, за методами:

- повних затрат та калькуляції повної собівартості продукції;

- неповних затрат і калькулювання урізаної собівартості продукції.

Список використаної літератури

1. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996.

2. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291.

3. Типове положення з планування обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт і послуг) у промисловості затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 1996 року № 473.

4. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт і послуг) у промисловості, затверджені наказом Державного кабінету промислової політики України від 2 лютого 2001 року № 47.

5. Войтенко Т., Вороная Н. Усе про облік витрат на виробничому підприємстві. – Х.: Фактор, 2005. – 268 с.

6. Игумнов Ю. С. Учет и калькулирование себестоимости в промышленности. И.: Недра, 1974. – 188 с.

7. Калькуляция себестоимости в промышленности: Учебник / Под ред. Проф. А. Ш. Моргулиса. – М.: Финансы, 1980. – 288 с.

8. Калькуляция себестоимости в промышленности: Учебное пособие В. А. Белобородова, А. П. Чечета, В. Т. Слабинский. – 2-е узд., перероб. и доп. – М.: Финансы и статистика, 1989. – 279 с.

9. Ластовецький В. О. Проблеми галузевого обліку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - № 9. – с. 29-32.

10. Мареви Т. Методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. - № 12. – с. 19-25.

11. Новиченко П. П. Учет и калькулирование себестоимости продукции в важливих отреслях промишленности. М.: Економика, 1970. – 191 с.