Смекни!
smekni.com

проектування ковбасного цеху потужністю 12 т готової продукції за зміну (стр. 2 из 21)

Характеристика системи постачання сировини, допоміжних матеріалів надана у таблиці 1.2.

Таблиця 1.2 - Джерела постачання основної сировини та допоміжних матеріалів

Вид сировини, допоміжних матеріалів Найменування постачальників Вид транспорту Нормативна документація на сировину та допоміжні матеріали
1 Яловичина Колгоспи, районі скотобази Спеціально обладнанні автомобілі Яловичина ДСТУ 4426:2005 Маркірування, товарно-облікова накладна
2 Свинина Колгоспи, районі скотобази Спеціально обладнанні автомобілі Свинина ГОСТ 7724
3 Шпик Колгоспи, районі скотобази Спеціально обладнанні автомобілі Шпик хребтовий ТУ 47.38.029
4 Яйця курячі або меланж Птахофабрика Транспорт постачальника Яйця курячі ГОСТ 27583-88 Продукти яєчні ГОСТ 30363-96
5 Молоко коров’яче, сухе Молокозаводі Спеціально обладнанні автомобілі Молоко сухе ДСТУ 4273:2003
6 Часник Спеціалізовані бази Власний транспорт, транспорт постачальників ДСТУ 3233-95
7 Кишки Спеціалізовані бази Власний транспорт, транспорт постачальників ДСТУ 4285:2004
8 Перець духмяний Спеціалізовані бази Оптові склади, приватні підприємці, приватні фірми Власний транспорт, транспорт постачальників Автомобілі, доставляє постачальник ГОСТ 29045-91
9 Мускатній горіх ГОСТ 29048-91
10 Перець чорній і білий ГОСТ 29050-91
11 Кардамон Коріандр Сіль ГОСТ 29052-91
12 ГОСТ 29055-91
13 ДСТУ 3583

Підприємство буде створено за колективною формою власності – кооператив. — це суспільна організація громадян, які добровільно об'єдналися для спільної господарської та іншої діяльності на основі належного їм на правах власності орендованого або наданого в безоплатне користування майна, самостійності, самоврядування і самофінансування, а також найповнішого поєднання інтересів членів кооперативу з інтересами колективу і суспільства.

Вихідні дані занесено до таблиці 1.3.

Таблиця 1.3 - Вихідні дані до проекту

Тип підприємства Місце розташування Потужність, т Кількість робочих змін за рік Кількість робочих змін за добу. Тривалість робочої зміни, год.
М’ясопереробне виробництво М.Дергачі, 5 км від м. Харків 12 250 1 8

2 ІННОВАЦІЙНІ ПРОПОЗИЦІЇ. Обґрунтування вибору сировини для виробництва м'ясопродуктів дитячого харчування

Дитяче харчування - це особлива область і медицина, і життя людини. Життя зароджується і розвивається тільки завдяки певним закономірностям, які пов'язані із станом здоров'я матері дитини, що народилася або майбутнього. В стані здоров'я дитини величезне значення має здоров'я вагітної жінки, здоров'я годуючої матері і початкове здоров'я дитини, що народилася, яка в ідеалі повинна одержувати грудне молоко - найважливіший регулятор адаптації до умов життя в зовнішньому середовищі і формування подальшого здоров'я дитини.

Різносторонні дослідження жіночого молока показують, що воно в своєму складному комплексі харчових і численних біологічно активних компонентів несе в собі скоординовану на генетичному рівні програму, направлену не тільки на оптимальне задоволення харчових потреб, але і на реалізацію термінових і довгострокових процесів адаптації в ранньому постнатальному періоді і подальшому морфофункциональному дозріванні організму дитини.

Весь подальший розвиток дитини залежить від того, як дитина харчується, в яких умовах життя він опиняється і які заходи проводяться по профілактиці аліментарних порушень.

Життя не стоїть на місці, і наука про дитяче харчування розвивається стрімко.

Харчові продукти для дітей повинні відповідати таким вимогам:

наявність вітамінів і мікроелементів в широкому діапазоні для поліпшення фізіологічних функцій організму;

використання сировини виключно натурального походження;

стабілізація всіх якісних показників сировини і готових виробів;

дотримання підвищених мікробіологічних і гігієнічних вимог;

дотримання вимог збалансованого харчування відповідно до фізіологічного стану дитячого організму певної вікової групи.

Згідно рекомендаціям педіатрів. у раціоні дитини, починаючи з 6-7 мес, повинні бути присутніми м'ясо і м'ясопродукти необхідні для живлення дітей всіх віків, зокрема дітей першого року життя [27].

Продукти дитячого харчування на м'ясній основі підрозділяються на три основні групи:

спеціалізовані продукти дитячого харчування, зокрема продукти прикорму на м'ясній основі;

спеціалізовані продукти для лікувального харчування хворих дітей;

продукти для дітей дошкільного, шкільного віку і підлітків.

Продукти прикорму на м'ясній основі. До них відносять, головним чином, консерви і паштети. Вказана продукція використовується в живленні дітей з 7-8 мес, а іноді і в ранішому віці, згідно рекомендаціям лікаря. Харчова цінність продуктів прикорму визначається вмістом в них білків з високою біологічною цінністю, ліпідів, вітамінів А, В1, В6, В12, залоза.

М'ясні продукти для лікувального живлення дітей. Їх харчова цінність визначається двома критеріями:

• якнайповніша відповідність основним фізіологічним потребам дітей в харчових речовинах і енергії;

• ефективність лікувальної дії; останнє зв'язане або з виключенням (елімінацією) несприятливо впливаючих на організм елементів, що входять до складу сировини, або, навпаки, із збагаченням продукту незамінними мікронутрієнтами відповідно до їх цільового призначення, патогенезу і характеру метаболічних порушень при кожному конкретному захворюванні.

Прикладами можуть служити продукти для недоношених дітей із змістом конкретної групи харчових речовин, які повинні в максимальному ступені

забезпечити потреби дитини; продукти з виключеною лактозою - для хворих дітей з синдромом мальабсорбції, з видаленими алергенами - для дітей з харчовою алергією, і ін.

М'ясні продукти для дітей дошкільного, шкільного віку і підлітків. Ці продукти виробляються з підвищеною біологічною і харчовою цінністю, вони призначені для профілактики дефіциту вітамінів, кальцію, заліза, інших макро- і мікронутрієнтів, що склалося в даний час завдяки несприятливим соціально-економічним і екологічним умовам мешкання. Використовуються головним чином для живлення дітей в організованих колективах, а також в домашніх умовах.

Слід зазначити, що живлення для дитини, приготоване в домашніх умовах, не завжди смачніше і якісно промислово вироблених консервів. В умовах виробництва м'ясна сировина, використовувана для дитячого харчування, проходить контроль за токсикологічними показниками, що не можна сказати про м'ясо, придбане на ринку або в магазині. Крім того, рецептури і технологія консервів, вироблених у виробничих умовах, адаптовані до специфіки дитячого харчування, збалансовані по всіх харчових речовинах і додатково збагачені вітамінами і мінералами в кількостях, що задовольняють добову потребу дитини певної вікової групи.

Технологія виробництва ковбасних виробів для дитячого харчування аналогічна традиційною, але має ряд особливостей, що стосуються виконання окремих процесів і операцій, які викладені у відповідних технологічних інструкціях по конкретних видах продукції.

У всіх видах рецептур ковбасних виробів для живлення дітей зміст солі обмежується до 1,5-1,7 %, а кількість нітриту натрію максимально знижується або повністю відсутній. Для формування і стабілізації забарвлення вводять аскорбінову кислоту або її солі в кількості 100 міліграма на 100 кг сировини, широко рекомендують застосування натуральних харчових фарбників. З рецептури виключають чорний перець, інші гострі спеції і прянощі.

Вимоги до ковбасних виробів рекомендованих для дитячого харчування наведено у таблиці 2.1. [12]


Таблиця 2.1 - вимоги до ковбасних виробів рекомендованих для дитячого харчування

Назва показника Норма
Фізико-хімічні показники
Масова частка білку, не менше 12%
Масова частка жиру, не більше 17%
Масова частка вологи , не більше 70%
Масова частка хлориду натрію, не більше 2 %
Масова частка нітриту натрію, не більше 0,003%
Залишкова активність кислої фосфатази, не більше ніж 0,006%
Масова частка кісткових вкраплень у разі використання м’ясної маси, %, не більше ніж Не дозволено
Масова частка кісткових вкраплень у разі використання м'яса птиці механічного обвалювання, %, не більше ніж Не дозволено
Мікробіологічні показники
Кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО, в 1 г продукту, не більше ніж 1,0- 103
Патогенні мікроорганізми, зокрема бактерії роду Salmonella, у 25г продукту Не дозволено
Бактерії групи кишкових паличок (БГКП), у 1 г продукту Не дозволено
Сульфітредукувальні клостридшї: — в 0,01 г продукту — в 1,0г продукту для запакованих під вакуумом Не дозволено Не дозволено
Коагулазопозитивні стафілококи в 1,0 г продукту Не дозволено
Staphylococcus aureus в 1,0 г продукту Не дозволено
L. monocytogenes у 25 г продукту Не дозволено
Вміст токсичних елементів
Свинець, не більше ніж 0,30 мг/кг
Кадмій, не більше ніж 0,03 мг/кг
Миш’як, не більше ніж 0,10 мг/кг
Ртуть, не більше ніж 0,02 мг/кг
Мідь, не більше ніж 5,00 мг/кг
Цинк, не більше ніж 50,00 мг/кг
Вміст радіонуклідів
Цезій, не більше ніж 40 Бк/кг
Стронцій, не більше ніж 5 Бк/кг

Найбільшу питому вагу в цій групі м'ясних продуктів займають консерви для дитячого харчування. Їх виготовляють з екологічно чистої м'ясної сировини, одержаної від молодих сільськогосподарських тварин і птаха, вирощених в спеціалізованих господарствах без застосування пестицидів, антибіотиків, інших добавок, що негативно впливають на здоров'ї.