Смекни!
smekni.com

Переробка поліетилену (стр. 6 из 7)

Для звірення відповідності виробів вимогам дійсного стандарту повинні проводитись приймально – здатні, періодичні і типові випробування.

Вироби пред`являються до здачі партіями. Кількість виробів в одній партії не повинно перевищувати добової виробці.

Зовнішній вигляд, колір, форму, маркірування перевіряють візуально без використання збільшуючих приладів.

Перевірка розмірів проводиться універсальними засобами вимірювання або калібром. Для вимірювання товщини застосовують прилади та пристрої за Держстандартоми 10593–74, 11007–66, 6933–81, 11098–75 або інші прилади з похибкою вимірювання приладу в залежності від товщини плівки за Держстандартом 17035–86 із вимірювальними поверхнями «плоска / плоска». Вимірювання ширини проводять металевою лінійкою з ціною поділки 1 мм за Держстандартом 427–75 або іншими вимірювальними інструментами з цією ж ціною поділки. Довжину плівки вимірюють в процесі виготовлення лічильником метражу з похибкою не більше 1%. Міграція барвника порівнюється п`ятикратною протиркою виробу ватним тампоном по (Держстандарт 5669 – 79), змоченим водою, температура якої 30 – 40 °С.

При цьому на тканині, або ватином тампоні не повинно залишатися слідів барвника. Міцність при розтязі та відносному видовженні при розриві визначають за Держстандартом 14236–81.

Сировина, яка поступила на підприємство, супроводиться відповідним документом (паспортом), в якім вказуються його головні характеристики і відповідні вимогам Держстандарту або ТУ.

Для визначення параметрів перероблюємої сировини, а також відповідності характеристик значенням у супроводженому документі, проводиться «вхідний контроль». При цьому визначається однорідність матеріалу в партії та ІТР.

Метрологічна служба підприємства виконує роботи по забезпеченню єдності вимірювань і метрологічному забезпеченню виробництва, випробувань і експлуатації.

До головних задач підприємства по закріпленню метрологічного забезпечення входять:

– забезпечення єдності і вимогаємої вірності вимірювань, збільшення рівню метрологічного забезпечення підприємства;

– упровадження у практику сучасних методів і засобів вимірювання, збільшення рівню наукових досліджень, ефективності виробництва, технічнго рівня і якості продукції, а також інших робіт, виконуючих підприємством;

– організація та проведення перевірки та ремонту засобів вимірювання, які знаходяться в експлуатації;

– здійснення контролю разом із службою охорони праці підприємства, проведення замірів небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях (шуму, вібрації, запиленості, освітлення і т.д.) при паспортизації санітарно – технічного стану умов праці в цеху;

– проведення аналізу причин виробничого травматизму, профзахворювань, зв`язаних зі станом та використаних засобів вимірювань, контроль і випробувань, здійсненням контрольно-вимірювальних операцій;

– розробка програм і методик атестації не стандартизованих засобів вимірювання;

– участь в аналізі причин порушень технологічних режимів, якості продукції, не економного використання сировини, матеріалів, електроенергії, палива та інші;

– проведення розрахунків по визначенню економічної ефективності робіт в області метрологічного забезпечення.

При визначенні структури головного енергетика, враховується:

– потужність парка, засобів вимірювання та автоматизації, які знаходяться в експлуатації;

– якісний стан парка, засобів вимірювання та автоматизації;

– рівень автоматизації виробничих процесів;

– об`єм робіт по обслуговуванню, ремонту, повірки, атестації засобів вимірювання, автоматизації і випробувального устаткування.

Відмінний хороший стан контрольно – вимірювальної апаратури дозволяє вести технологічний процес строго у відповідності із заданими параметрами, що сприяє стабілізації якісті випускаємої продукції, запобігає появі браку, підвищує продуктивність праці.

9. Охорона праці

Характеристика можливих небезпечних та шкідливих виробничих факторів у цеху

На проектованому підприємстві перероблятимуть поліетилен, при переробці якого у плівку в наслідок деполімеризації і термоокислювальної деструкції виділяють такі шкідливі пари і гази:

– формальдегід (пари) за класом небезпечності відносяться до 2-го класу з ГДК 0,5 мг/м³, має гостро направлену дію і викликає запалення слизової оболонки очей та дихальних шляхів;

– ацетальдегід (пари) за класом небезпечності відносяться до 3-го класу з ГДК 5 мг/м³, викликає запалення слизової оболонки очей та дихальних шляхів;

– органічні кислоти у перерахунку на оцтову кислоту (пари) за класом небезпечності відносяться до 3-го класу з ГДК 5 мг/м³, викликає запалення слизової оболонки та верхніх дихальних шляхів;

– поліетилен (піна), 3-й клас небезпечності з ГДК 100 мг/м³, викликає алергічні захворювання;

– окис вуглецю (газ), 4-й клас небезпечності з ГДК 20 мг/м³, має гостро направлену дію і викликає задуху та діє на ЦНС.

Для переробки поліетилену передбачено використання наступного основного та допоміжного обладнання: екструдерів, пристрою для підігріву та підсушки гранул, намотуючи пристроїв та іншого обладнання.

Основними фізичними небезпечними факторами при проведенні роботи в цеху є:

– машини і механізми, що рухаються, валки намотую чого пристрою, тягнучі валки на екструдері;

– підвищена температура поверхні обладнання (циліндра та головки екструдера). При дотику людини до гарячих поверхонь виникають опіки.

– підвищений рівень шуму у цеху. В результаті тривалої дії шуму на орга

нізм людини порушується нормальна діяльність серцево-судинної та нервової системи, знижується гострота слуху, тобто розвивається професійна туговухість, послаблюється увага, погіршується зір, зміни в рухомих центрах;

– небезпечний рівень напруги в електричній мережі (220 – 380В): електродвигун, рубильники, може призвести до смерті людини;

– підвищений рівень статичної електрики при виготовленні рукавної плівки, Заряди статичної електрики можуть накопичуватись на людях та обладнанні. Під дією таких зарядів можливі рефлекторні рухи людини, що призводить до попадання в небезпечну зону.

Заходи для створення безпечних та здорових умов праці у цеху

З метою забезпечення безпечних та здорових умов праці у цеху передбачені наступні заходи:

– автоматизація виробничого процесу з усунення ручної праці:застосування пневмотранспорту і автоматичний контроль за ходом технологічного контролю;

– використання запобіжних та блокуючи пристроїв (вимикачі та сигналізатори небезпеки);

– стіни пофарбовані білою фарбою.

По ступеню ураження людей електричним струмом згідно «Правил устрою електроустановок» даний цех відноситься до категорії приміщень з підвищеною небезпекою, обумовленою можливістю одночасного дотику людини до з'єднаних з землею металокнструкцій, будівель, технологічних апаратів, механізмів і т. п. з одного боку, та до металевих корпусів електроустаткування з іншого.

Заходи електробезпеки:

– це електрообладнання в металевих корпусах має заземлення;

– усі з'єднання надійні, виключена можливість випадкового замикання;

– всі провода, а також місця їх підключення надійно заізольовані;

– проводиться суровий контроль за станом електрообладнання;

– електрообладнання може бути легко знеструмлене як в самому цеху, так і за його межами.

В цеху передбачаю заземлення всього електрообладнання, що використовується в цеху, з метою усунення небезпеки ураження електричним струмом у випадку доторкання до струмоведучих частин, що знаходяться під напругою.

З метою забезпечення нормальних зорових умов праці в цеху передбачено штучне освітлення. Гарне освітлення має велике значення для здоров'я робочих, для створення безпечних умов праці та збільшення її продуктивності. Виконувані роботи відносяться до 8-го розряду зорових робіт. Основним видом штучного освітлення є загальне освітлення, що виконується за допомогою люмініщентних ламп типу Л5–80 [17].

У цеху передбачено аварійне освітлення для продовження роботи при аварії. Найменша освітленість робочих поверхонь, потребуючих обслуговування при аварійному режимі, у середині будівлі становить 2,5 пк, зовні 1,5 пк.

Промислова вентиляція є одним з заходів, що забезпечує у відповідності з санітарними нормами гігієнічні вимоги до повітряного середовища та відповідні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях. З цеху передбачена природна та штучна вентиляція.

При природній вентиляції (аерації) повітрообмін в цеху здійснюється за рахунок різниці питомої ваги повітря з середини та зовні приміщення і дії вітру. Природна вентиляція здійснюється через вікна та вентиляційні шахти. Штучна вентиляція здійснюється за рахунок вентиляторів.

Для працівників цеху передбачені засоби індивідуального захисту – бавовняні костюми, тканеві рукавиці, черевики, окуляри та інше.

Характеристика об’єкту за пожежо- та вибухонебезпекою

Причинами запалення, вибухів та пожеж можуть стати:

– недотримання вимог інструкції по техніці безпеки, пожежної безпеки і промислової санітарії;

– несправність обладнання у зв’язку з несвоєчасним ремонтом;

– погана герметизація обладнання;

– коротке замикання в електричній мережі;

– ведення вогневих робіт.

Протипожежні заходи

Будівля відповідає 2-гому ступеню вогнестійкості, з несучими і з огороджуючими конструкціями з кам’яних матеріалів, залізобетону, з використанням негорючих матеріалів. В покрівлях будівлі не припустимо використування незахищених сталевих конструкцій.

Обов’язковими вимогами ведення процесу, виключаючими можливість виникнення пожеж в цеху виготовлення поліетиленової плівки є: