Смекни!
smekni.com

Види та роль емоцій у творчості та житті людини (стр. 2 из 6)

У історії психологічних досліджень робилися також спроби їх об'єднання за загальними ознаками в компактнішу систему. Одна з таких спроб належить В. Вундту. "Всю систему відчуттів, — писав він, — можна визначити як різноманіття трьох вимірювань, в якому кожне вимірювання має два протилежні напрями, що виключають друг друга"1 (мал. 59).

Мал. 59. Основні вимірювання емоційних процесів і станів (по В. Вундту)

У системі координат, що задається цими трьома вимірюваннями, можна розташувати і по відповідних параметрах характеризувати всі відомі емоційні процеси і стани.

Таким чином, емоції є класом суб'єктивних психологічних станів людини, без якої неможлива його життєдіяльність. Емоції підрозділяються на відчуття і власне емоції. Відчуття носять наочний характер, пов'язані з уявленням або ідеєю про деякий предмет, виконують мотивуючу роль. Емоції виступають як безпосереднє віддзеркалення, переживання відносин, що склалися, менш опредмечени, чим відчуття. Емоції тривалі, мають велику глибину, чим відчуття. Особливим видом емоційного стану є афект – особливо виражений емоційний стан, що супроводжується видимими змінами в поведінці людини, яка їх випробовує. Одним з найбільш поширених в наші дні афектів є стрес.

1.2 Теоретичний огляд психологічних теорій емоцій

Численними фізіологічними змінами в організмі супроводжується всякий емоційний стан. Впродовж історії розвитку даної області психологічних знань не раз робилися спроби зв'язати фізіологічні зміни в організмі з тими або іншими емоціями і показати, що комплекси органічних ознак, супроводжуючі різні емоційні процеси, дійсно різні.

1.2.1 Еволюційна теорія Ч. Дарвина

У 1872 р. Ч. Дарвин опублікував книгу "Вираз емоцій у людини і тварин", яка з'явилася поворотним пунктом в розумінні зв'язку біологічних і психологічних явищ, зокрема, організму і емоцій. У ній було доведено, що еволюційний принцип застосовний не тільки до біофізичного, але і психолого-поведінкового розвитку живого, що між поведінкою тварини і людини непрохідною пропасти не існує. Дарвін показав, що в зовнішньому виразі різних емоційних станів, в експресивно-тілесних рухах багато загального у антропоїдів і сліпонароджених дітей. Ці спостереження лягли в основу теорії емоцій, яка отримала назву еволюційної. Емоції згідно цієї теорії з'явилися в процесі еволюції живих істот як життєво важливі пристосовні механізми, сприяючі адаптації організму до умов і ситуацій його життя. Тілесні зміни, супроводжуючі різні емоційні стани, зокрема, пов'язані з відповідними емоціями рухи, по Дарвіну, є не що інше, як рудименти реальних пристосовних реакцій організму.

1.2.2 Психоорганічні теорії Джемса-Ланге і Кеннона-Барда

Ідеї Ч. Дарвина були сприйняті і розвинені в іншій теорії, що здобула в психології широку популярність. Її авторами з'явилися У. Джемс і К. Ланге. Джемс вважав, що певні фізичні стани характерні для різних емоцій — цікавості, захоплення, страху, гніву і хвилювання. Відповідні тілесні зміни були названі органічними проявами емоцій. Саме органічні зміни по теорії Джемса — Ланге є першопричинами емоцій. Відбиваючись в голові людини через систему зворотних зв'язків, вони породжують емоційне переживання відповідної модальності. Спочатку під дією зовнішніх стимулів відбуваються характерні для емоцій зміни в організмі і тільки тоді — як їх слідство — виникає сама емоція.

Альтернативну точку зору на співвідношення органічних і емоційних процесів запропонував У. Кеннон. Він одним з перших відзначив той факт, що тілесні зміни, спостережувані при виникненні різних емоційних станів, вельми схожі один на одного і за різноманітністю недостатні для того, щоб цілком задовільно пояснити якісні відмінності у вищих емоційних переживаннях людини. Внутрішні органи, із змінами станів яких Джемс і Ланге зв'язували виникнення емоційних станів, крім того, є досить малочутливі структури, які дуже поволі приходять в стан збудження. Емоції ж зазвичай виникають і розвиваються досить швидко.

Найсильнішим контраргументом Кеннона до теорії Джемса — Ланге опинився наступний: припинення надходження органічних сигналів, що штучно викликається, в головний мозок не запобігає виникненню емоцій. Положення Кеннона були розвинені П. Бардом, який показав, що насправді і тілесні зміни, і емоційні переживання, пов'язані з ними, виникають майже одночасно.

У пізніших дослідженнях виявилося, що зі всіх структур головного мозку власне з емоціями понад усе функціонально зв'язаний навіть не сам таламус, а гіпоталамус і центральні частини лімбічеськой системи. У експериментах, проведених на тварин, було встановлено, що електричними діями на ці структури можна управляти емоційними станами, такими, як гнів, страх (Х. Дельгадо).

1.2.3 Активаційна теорія Ліндсея-Хебба

Психоорганічна теорія емоцій (так умовно можна назвати концепції Джемса—Ланге і Кеннона—Барда) отримала подальший розвиток під впливом електрофізіологічних досліджень мозку. На її базі виникла активаційна теорія Ліндсея—Хебба. Згідно цієї теорії емоційні стани визначаються впливом ретикулярної формації нижньої частини стовбура головного мозку. Емоції виникають унаслідок порушення і відновлення рівноваги у відповідних структурах центральної нервової системи. Активаційна теорія базується на наступних основних положеннях:

1. Електроенцефалографічна картина роботи мозку, що виникає при емоціях, є виразом так званого "комплексу активації", пов'язаного з діяльністю ретикулярної формації.

2. Робота ретикулярної формації визначає багато динамічних параметрів емоційних станів: їх силу, тривалість, мінливість і ряд інших.

Услід за теоріями, що пояснюють взаємозв'язок емоційних і органічних процесів, з'явилися теорії, що описують вплив емоцій на психіку і поведінку людини. Емоції, як виявилось, регулюють діяльність, виявляючи цілком визначений на неї вплив залежно від характеру і інтенсивності емоційного переживання. Д.О. Хеббу вдалося експериментальним шляхом отримати криву, що виражає залежність між рівнем емоційного збудження людини і успішністю його практичної діяльності (мал. 62).

Мал. 62. Залежність успішності діяльності людини від сили його емоційного збудження (по Д.О. Хеббу)

Представлена на цьому малюнку крива показує, що між емоційним збудженням і ефективністю діяльності людини існує криволінійна, "колоколообразная" залежність. Для досягнення найвищого результату в діяльності небажані як дуже слабкі, так і дуже сильні емоційні збудження. Для кожної людини (а в цілому і для всіх людей) є оптимум емоційної збудливості, що забезпечує максимум ефективності в роботі. Оптимальний рівень емоційного збудження, у свою чергу, залежить від багатьох чинників: від особливостей виконуваної діяльності, від умов, в яких вона протікає, від індивідуальності включеної в неї людини і від багато чого іншого. Дуже слабка емоційна схвильованість не забезпечує належної мотивації діяльності, а дуже сильна руйнує її, дезорганізовуватиме і робить практично некерованою.

1.2.4 Когнітивна теорія Л. Фестингера

У людини в динаміці емоційних процесів і станів не меншу роль, чим органічні і фізичні дії, грають когнітивний-психологічні чинники (когнітивні означає ті, що відносяться до знань). У зв'язку з цим були запропоновані нові концепції, що пояснюють емоції у людини динамічними особливостями когнітивних процесів.

Однією з перших подібних теорій з'явилася теорія когнітивного дисонансу Л. Фестінгера. Згодне їй позитивне емоційне переживання виникає у людини тоді, коли його очікування підтверджуються, а когнітивні уявлення утілюються в життя, тобто коли реальні результати діяльності відповідають наміченим, узгоджуються з ними, або, що те ж саме, знаходяться в консонансі. Негативні емоції виникають і посилюються в тих випадках, коли між очікуваними і дійсними результатами діяльності є розбіжність, невідповідність або дисонанс.

Суб'єктивний стан когнітивного дисонансу зазвичай переживається людиною як дискомфорт, і він прагне якнайскоріше від нього позбавитися. Вихід із стану когнітивного дисонансу може бути двояким: або змінити когнітивні очікування і плани так, щоб вони відповідали реально отриманому результату, або спробувати отримати новий результат, який би узгоджувався з колишніми очікуваннями.

У сучасній психології теорія когнітивного дисонансу нерідко використовується для того, щоб пояснити вчинки людини, його дії в різних соціальних ситуаціях. Емоції ж розглядаються як основний мотив відповідних дій і вчинків. Лежачим в їх основі когнітивним чинникам додається в детермінації поведінки людини набагато більша роль, нiж органічним змінам.

Виходячи з вищесказаного, ми бачимо, що впродовж всього розвитку вчення про емоції робилися спроби пояснити їх суть, їх виникнення і їх основи. Першою такою спробою була еволюційна теорія Дарвіна, згідно якої Емоції з'явилися в процесі еволюції живих істот як життєво важливі пристосовні механізми, сприяючі адаптації організму до умов і ситуацій його життя. Ідеї Ч. Дарвина були сприйняті і розвинені в психоорганічній теорії, що здобула в психології широку популярність. Її авторами з'явилися У. Джемс і До. Ланге. Джемс вважав, що певні фізичні стани характерні для різних емоцій — цікавості, захоплення, страху, гніву і хвилювання. Відповідні тілесні зміни були названі органічними проявами емоцій. Альтернативну точку зору на співвідношення органічних і емоційних процесів запропонував У. Кеннон. Він одним з перших відзначив той факт, що тілесні зміни, спостережувані при виникненні різних емоційних станів, вельми схожі один на одного і за різноманітністю недостатні для того, щоб цілком задовільно пояснити якісні відмінності у вищих емоційних переживаннях людини. Услід за теоріями, що пояснюють взаємозв'язок емоційних і органічних процесів, з'явилися теорії, що описують вплив емоцій на психіку і поведінку людини (О. Д. Хебб, теорія когнітивного дисонансу Фестінгера).