Смекни!
smekni.com

Види та роль емоцій у творчості та житті людини (стр. 5 из 6)

Наступна відмінна риса творчої особи — правильне відношення до конфлікту. Йдеться про здатність зустрітися з конфліктом лицем до лиця і умінні його вирішити. Конфлікти — це джерело прагнення людини до самоудосконалення, розвитку його сил і основа становлення його характеру. Людина, що уникає конфліктів, уподібнюється добре відладженому механізму, в якому вмить приглушається будь-який емоційний порив, або машині, що автоматично упорядковує всі відчуття і спонуки.

Однією з найважливіших умов, що визначають наявність творчого початку в людині, є свідоме відношення до випадковостей, здатність з свідомою готовністю зустрічати можливість конфлікту. Людина не є творчою особою, якщо він заперечує конфлікт або відноситься до нього поверхнево, керуючись буденною свідомістю за принципом «все, що не робиться, — до кращого» і не сприймаючи ситуацію на емоційному рівні. Крім того, людині властиве прагнення ігнорувати не тільки конфлікти, але і існуючі суперечності в своєму характері. І якщо на індивідуальному рівні можна говорити про протилежність темпераментів, то на рівні соціуму в першу чергу йдеться про протилежність статi.

Підведемо підсумки. Під творчістю, як станом душі людини, подразумеваєтся здатність свідомо сприймати і правильно реагувати на побачене. Що означає поглянути на іншу людину творчо? Це означає побачити його об'єктивно, без спотворень і надуманих якостей, уникаючи перенесення на нього рис вдачі інших людей. Умови, які необхідні для отримання такого творчого початку людиною наступні: здібність людини дивуватися, здатність зосередитися, здатність до самопізнання, правильне відношення до конфлікту (т.е. здатність з свідомою готовністю зустрічати можливість конфлікту). Готувати людину до життя — означає готувати його до творчості, і тому формування творчого початку в особі необхідно зробити універсальним виховним принципом.

2.2 Особливості творчого мислення

Творче мислення має свої відмінні риси:

- воно пластичне, тобто творчі люди пропонують безліч рішень в тих випадках, коли звичайна людина може знайти лише одне або два;

- воно рухоме, тобто для творчого мислення не складає труднощів перейти від одного аспекту проблеми до іншого, не обмежуючись одной-едінственной точкою зору;

- воно оригінальне, воно породжує несподівані, небанальні, незвичні рішення.

Наукова і технічна творчість виявляється в пошуку і знаходженні принципово нового рішення наукової або технічної проблеми, причому структура розумового процесу вирішення проблеми складна, але незмінно успіху, «осяянню», знаходженню нового рішення сприяє емоційна захопленість проблемою, віра в успіх, емоційна позитивна стимуляція.

Наукова творчість і особлива творчість в мистецтві спирається на уяву, яка, у свою чергу, нерозривно пов'язано з емоціями і відчуттями людини.

Уява – психічний процес, що полягає в створенні нових образів (уявлень) шляхом переробки матеріалу сприйнять і уявлень, отриманих в попередньому досвіді. Уява як своєрідна форма віддзеркалення дійсності здійснює розумовий відхід за межі безпосереднього сприйманого, сприяє передбаченню майбутнього, «пожвавило» те, що було раніше.

Уява може бути пасивною (сновидіння, марення) і активною, яке, у свою чергу, розділяють на те, що відтворює (створення образу предмету по опису) і творче (створення нових образів, що вимагають відбору матеріалів відповідно до задуму). Мрія – вид творчої уяви, пов'язаної з усвідомленням бажаного майбутнього.

Етапи творчої уяви:

1. виникнення творчої ідеї

2. «виношування» задуму

3. реалізація задуму.

Таким чином, творче мислення має свої відмінні риси: пластичність, рухливість і оригінальність. Наукова творчість і творчість в мистецтві в першу чергу спирається на уяву, яка, у свою чергу, нерозривно пов'язано з емоціями і відчуттями людини. Воно може бути пасивним і активним. Активне розділяють на те, що відтворює і творче. Один з видів творчої уяви є мрія.

2.3 Прояв емоцій в музиці

Вираз емоцій засобами музики має давню традицію, висхідну до учення про етос і про афекти у стародавніх греків. Згідно Арістотелю, музика відтворює рух, всякий же рух несе в собі енергію, що містить етичні властивості. Подібне прагне до подібного, і тому людина отримуватиме насолоду від музики в тій мірі, в якій музика відповідає його характеру або настрою в даний момент. Для стародавніх греків - Арістотеля, Платона, піфагорійців - музика була засобом, який врівноважував зовнішню сторону протікання життя з психологічним станом самої людини.

Дослідники теорії афектів встановлювали, за яких обставин треба використовувати ті або інші способи музичного виразу, щоб порушити в слухачах ту або іншу емоцію.

Так, теоретик Кванц в одному з своїх трактатів залишив нам докладний опис виразу відчуттів в музиці. Він позначив ознаки, на підставі яких можна визначити, який панує в музиці афект. Це можна дізнатися по тональності – мажорная вона або мінорна. Мажор звичайно уживається для виразу веселого, бадьорого серйозного, піднесеного, мінор же для виразу ласки, сумуй і ніжності. Зв'язані, близько лежачі інтервали виражають ласку, засмучуй, ніжність. Напроти того, ноти стисло уривисті, такі, що складаються з окремих стрибків, виражають веселе і грубе. Пунктирні і витримані ноти виражають серйозне і патетичне, а змішення довгих нот, цілих і половинних з швидкими, – величне і піднесене. Відчуття можна зрозуміти по дисонансах. Вони проводять не однакове, але завжди відмінні один від одного дії.

Аналізуючи закінченості музичної виразності з погляду теорії афектів, англійський дослідник Дж. Харріс відзначав, що виразима в музиці емоція завжди пов'язана з певною ідеєю і що сама ідея несе в собі певний настрій.

Мета музики - порушувати афекти, які можуть відповідати ідеї. На основі внутрішньої природної схожості певні ідеї порушують в нас певні афекти, під впливом яких, у свою чергу, виникають відповідні ідеї.

Виходячи з вищесказаного ми бачимо, що вираз емоцій за допомогою музики йде корінню глибоко в старовину. Музика була засобом, який врівноважував зовнішню сторону протікання життя з психологічним станом самої людини. По тональності музики, розташуванню інтервалів, дисонансам можна зрозуміти, який з афектів переважає в музиці. Мета музики - порушувати афекти, які можуть відповідати ідеї.

2.4 Прояв емоцій в художній творчості

Емоції людини виявляються у всіх видах людської діяльності і особливо в художній творчості. Власна емоційна сфера художника відбивається у виборі сюжетів, в манері листа, в способі розробки вибраних тим і сюжетів. Все це разом узяте складає індивідуальна своєрідність художника. Емоції входять в багато психологічно складних станів людини, виступаючи як їх органічна частина. Такими комплексними станами, що включають мислення, відношення і емоції, є гумор, іронія, сатира і сарказм, які також можна трактувати як види творчості, якщо вони набувають художньої форми. Гумор — це емоційний прояв такого відношення до чого-небудь або до кого-небудь, яке несе в собі поєднання смішного і доброго. Це сміх над тим, що любиш, спосіб прояву симпатії, привертання уваги, створення гарного настрою. Іронія — це поєднання сміху і нешанобливого відношення, частіше всього зневажливого. Таке відношення, проте, ще не можна назвати недобрим або злим. Сатира є викриття, засудження об'єкту, що безумовно містить. У сатирі він, як правило, представляється в непривабливому вигляді. Недобре, зле понад усе виявляється в сарказмі, який є прямим знущанням, насмішкою над об'єктом. Окрім перерахованих складних станів і відчуттів, слід назвати ще трагізм. Це емоційний стан, що виникає при зіткненні сил добра і зла і перемозі зла над добром.

Таким чином, емоції входять в багато психологічно складних станів людини, виступаючи як їх органічна частина. Такими комплексними станами, що включають мислення, відношення і емоції, є гумор, іронія, сатира і сарказм, які також можна трактувати як види творчості, якщо вони набувають художньої форми. Власна емоційна сфера художника відбивається у виборі сюжетів, в манері листа, в способі розробки вибраних тим і сюжетів. Все це разом узяте складає індивідуальна своєрідність художника і визначає особливості його творчості.

Висновок

Емоції є класом суб'єктивних психологічних станів людини, без якої неможлива його життєдіяльність. Емоції підрозділяються на відчуття і власне емоції. Відчуття носять наочний характер, пов'язані з уявленням або ідеєю про деякий предмет, виконують мотивуючу роль. Емоції виступають як безпосереднє віддзеркалення, переживання відносин, що склалися, менш опредмечени, мають велику глибину, триваліші чим відчуття. Особливим видом емоційного стану є афект – особливо виражений емоційний стан, що супроводжується видимими змінами в поведінці людини, яка їх випробовує. Одним з найбільш поширених в наші дні афектів є стрес.

Впродовж всього розвитку вчення про емоції робилися спроби пояснити їх суть, їх виникнення і їх основи. Першою такою спробою була еволюційна теорія Дарвіна, згідно якої емоції з'явилися в процесі еволюції живих істот як життєво важливі пристосовні механізми, сприяючі адаптації організму до умов і ситуацій його життя. Ідеї Ч. Дарвина були сприйняті і розвинені в психоорганічній теорії, що здобула в психології широку популярність. Її авторами з'явилися У. Джемс і До. Ланге. Джемс вважав, що певні фізичні стани характерні для різних емоцій — цікавості, захоплення, страху, гніву і хвилювання. Відповідні тілесні зміни були названі органічними проявами емоцій. Альтернативну точку зору на співвідношення органічних і емоційних процесів запропонував У. Кеннон. Він одним з перших відзначив той факт, що тілесні зміни, спостережувані при виникненні різних емоційних станів, вельми схожі один на одного і за різноманітністю недостатні для того, щоб цілком задовільно пояснити якісні відмінності у вищих емоційних переживаннях людини. Услід за теоріями, що пояснюють взаємозв'язок емоційних і органічних процесів, з'явилися теорії, що описують вплив емоцій на психіку і поведінку людини (О.Д. Хебб, теорія когнітивного дисонансу Фестінгера).