Смекни!
smekni.com

Особливості емоційних станів особистості в конфліктних ситуаціях (стр. 3 из 9)

ПРИЧИНИ СТРАХУ

В якості причин страху Томкинс (Tomkins, 1963) називає драйви, емоцій і когнітивні процеси. Деякі науковці (Bowlby, 1973) розглядають розвиток емоцій страху як функцію якості прихильності дитини до матері. Інші науковці, говорячи про причини страху, виділяють специфічні події та ситуації.

Драйви та гомеостати чесні процеси як активатори страху

У порівнянні з емоціями і когнітивні процеси, диски та процеси, які забезпечують гомеостазу організму, є найменш значний клас активатори страху. Диск набуває психологічне значення, коли його інтенсивність досягає критичного рівня, де вона вказує людина гострий дефіцит фізіологічні. У цих випадках диск дає такі емоції, а емоції є страх. Наступний приклад генерує Tomkins: коли кисню стає так критичних що активує диска активує його в той же час і пристрасті, як правило, Масова реакція страху. Якщо перешкоди, щоб задовольнити вимоги не будуть негайно видалені, реакції страху в паніку. Кисень є одним з життєво важливих потреб живих організмів і сильну пристрасть, яка супроводжує почуття удушення, гарантує негайного фокус на задоволення потреб і таким чином є основним чинником безпеки (Tomkins, 1962, p.). Емоції, як страх будь-якого активатори емоції може викликати страх зараження емоційний.

Згідно Tomkinsa, переляку реакції завдяки подібності та їх нейрофізіологічних механізмів з механізми, що лежать емоції страху, часто є активатори останнього. Він вважає, що основні відносини між почуття страху, подив і інтерес завдяки схожість їх нейрофізіологічних механізмів. Tomkins вважали, що "раптові і повне звільнення від довго та інтенсивної страх активує радість, хоча часткового звільнення від страху викликає хвилювання." Зворотній зв'язок між страхом і раді ми бачимо емоції інтерес хвилювання перетворюється в страху.

Непрямим підтвердженням тісні відносини між страх і збудження можуть бути знайдені в дослідженні оцінка на страху. Вона пише про те, що експериментальний, надихнули страх, обидва прагнув вивчити об'єктом страх і уникнути її. Марк бачить конфлікт як доказ Дуальна природа страху. Теорії диференціальних емоції інтерпретує така поведінка у результаті конфлікту між емоції страху варіацій (мотивації уникнення реакції) і емоція (мотивація дослідження діяльності). Конкретних відносин між збудження і страх, або здивування і страх може бути результатом навчання. У його придбання людини і емоційним досвідом промоутерів навчання страх може стати будь-яких емоцій. Крім того, страх є активатор для себе. Відчувають страх висловивши свою поведінку людина отримує зворотний зв'язок від своїх власних емоційного вираження, а це може збільшити свій страх. У цьому сенсі, сама по собі відчувати страх лякає людей. Когнітивні процеси страху (як і будь-які інші емоції) може бути результатом когнітивні оцінку як потенційно небезпечні; Томпкінс називає цю справу когнітивні побудовані. Дійсно, когнітивні процеси складають найбільших, найбільш поширених клас активатори страху. Наприклад, страх можна назвати спогадів про конкретним об'єктом, психічний зображення, об'єкта або ситуації. На жаль, ці когнітивні процеси досить часто представляють собою реальну загрозу, є вигаданими і людина починає боятися ситуаціях являють собою реальну загрозу, або занадто багато ситуацій або життя в цілому. Спогади про свій досвід страху або очікуванні страх може бути страх активатор. Якщо людина помилково сприймати іншу людину як джерело небезпека, він може страх не лише для реального зустрічі з ним, але коли один думає про це, або буде побачити його. Так що особи, об'єкта чи ситуації може бути джерелом страху в результаті: в) формування гіпотези (уявну джерел шкоди), b) з шкоди в) прямого зіткнення з об'єктом дизайн (уявне)

агресія конфліктність емоційний поведінка

1.2.2 Гнів

Гнів - це емоційний стан, який протікає у формі афекту й викликається раптовим виникненням значної перешкоди на шляху вдоволення винятково важливої для суб'єкта споживи. Має астенічний характер.

Гнів є одним з найсильніших емоції. Гнів часто сприймається як небажані реакції, і люди, як правило, щоб уникнути її. Безумовно, у вашому житті, там були випадки, де ви, згадуючи надійний гнів, страждав збентеження і сорому, особливо, якщо ви не можете втриматися лють перед людини, якого поважати і думки яких не має значення. Чи ви не соромно, що "втратив контроль над." Гнівні слова або інші прояви гнів може викликати тимчасовий розрив у відносинах між людьми. Як вже говорилося гнів може бути пов'язано з горя і сердитий почуттів, що люди мають по відношенню до себе, в поєднанні з сумом і інші емоції можуть сприяти розвитку депресії. Гнів може також взаємодіяти з почуття провини і страх. Кусатися гнів, люди можуть страждати від те, що не в змозі вільно висловити свої почуття, або усунути бар'єри для його прагненні до бажаної мети. За певних обставин стримування може викликати патологічних запеклі прояви зростання активності вегетативного нервової системи, в результаті підвищеного діастолічний тиску, збільшення частоти серцевих скорочень і інші фізіологічні порушення. Регулярні повторення ситуацій такі порушення в серцево-судинної системи та інші системи організму, що може спричинити психосоматичні розлади. Але якщо наслідки гніву настільки несприятливою до людських істот, що є чому ми розглянути його одним з найбільш важливих емоції? Для того, щоб оцінити індивідуальних і соціальних важливість гнів, варто розглянути в деталях, особливості та функції емоція, аналізувати її зв'язок з інших емоцій, імпульси, процесів і поведінки. В ситуації розчарування в емоцій гніву часто дає такі емоції як відрази і презирство а тоді генерує набір емоції, які ми називаємо Тріада ворожість.

Ця тріада негативні емоції можуть бути активовані у різних ситуаціях, а у крайніх випадках, життя стає ряд сварок і суєти. Люди можуть почувати себе ворожих почуттів до себе, іншим, або може бути незадоволених ситуація з ворожість по відношенню до системи в цілому. Хоча гнів, огидою і презирство дуже часто працюють в комбінації, кожен з цих емоцій має свої відмінні можливості. Для того, щоб контролювати свої емоції, ми спочатку повинні мати можливість розрізняти одній емоції від іншого, щоб бути в змозі визначити емоцію і називаємо його. Ми розглянемо характеристики всіх членів Тріада ворожнечі і почати з обурення. обмеження почуття свободи фізичного або психологічного зазвичай призводить до людських емоцій гніву. Кампос і Стенберг виявив, що обмеження на свободу пересування руки є 4 місяці немовлята реакцію гніву. На прохання дослідника матері руками дитини не дозволяючи йому перемішати. Відповідь, який показав на 4 місяці немовлята до обмеження свободи, було оцінено експериментаторів як реакція гніву. 7 місяців діти відповів не тільки сердитися виразів обличчя, вони змогли встановити його джерело, оскільки свідчив той факт, що вони мають вигляд на матір. Навіть у відсутність систематичні дослідження інших культур ми можна напевно сказати, що обмеження щодо фізичної свободи універсальний активатор емоцій гніву. Основу для цієї претензії є той факт, що практично будь-яких обмежень на йде про людський гніву. Наприклад, старші діти та підлітки реагують на відзначає обмеження і заборон, можливо, навіть більш швидкими темпами, ніж фізичного. Ми, дорослі часто на всіх всякі норми і правила згідно з яким відчувати пов'язаними Рамкової конвенції. Психологічні сенс будь-яких обмежень, фізичних і словесних, те, що це обмежує свободу людських дій, запобігає досягнення бажаної мети.

Визначення Агресії

Протягом багатьох століть виникає питанням: чому люди діють агресивно по відношенню один до одного, і які міри необхідно прийняти для того, що б запобігти або взяти на контроль подібну деструктивну поведінку ?

Це питання розглядалося з різних позицій - з погляду філософії, і релігії. Однак тільки в нашому столітті дане питання стало предметом систематичного наукового дослідження.

Але для розгляду проблеми агресивності, необхідно виявити, що ж таке агресія? Сучасний словник по психології дає таке визначення: «Агресія - мотиваційна поведінка, акт, що може часто завдавати шкоди об'єктам атаки-нападу або ж фізичний збиток іншим індивідам, що викликає в них депресію, психодискомфорт, незатишність, напруженість, страх, боязнь, стан пригніченості, аномальне психічне переживання». Берковіц Л. звернув увагу на те, що одна з головних проблем у визначенні агресії полягає в тім, що в англійській мові цей термін трактується як велика різноманітність дій.

«Коли люди характеризують когось як агресивного, вони можуть сказати, що він звичайно ображає інших, або що він часто недружелюбний, або ж він, будучи досить сильним, намагається робити все по-своєму, або, може бути, можливо, без страху кидається у вир недозволених проблем».

Басов М.В. запропонував таке визначення агресії. Агресія - це будь-яка поведінка, що містить погрозу або наносить збиток іншим .

Незважаючи на значні розбіжності, щодо визначення агресії, багато фахівців в області соціальних наук, у цей час звертаються до наступного визначення: «агресія - це будь-яка форма поведінки, яка націлена на образу й заподіяння шкоди іншій живій істоті, яка не бажає подібного відношення до неї.

Із цього визначення треба зрозуміти, що агресію варто розглядати не як модель поведінки, а як емоцію, мотив або установку. Термін агресія часто асоціюється з негативними емоціями, - такими як злість; з мотивами, - такими, як прагнення образити або нашкодити; і навіть із негативними установками, - такі як расові й етнічні забобони. Незважаючи на те, що всі ці фактори, безсумнівно, відіграють важливу роль у поведінці, результатом якого стає заподіяння збитку, їхня наявність не є необхідною умовою для подібних дій. Агресія розвертається як у стані цілковитої холоднокровності, так і надзвичайно емоційного порушення. Також зовсім необов'язково, щоб агресори ненавиділи або навіть не симпатизували тим, на кого спрямовані їхні дії. Багато хто заподіюють страждання людям, до яких ставляться скоріше позитивно, чим негативно (випадки насильства в сім'ї).