Смекни!
smekni.com

Особливості емоційних станів особистості в конфліктних ситуаціях (стр. 6 из 9)

Разом з тим випливає, що, з погляду З. Фрейда, розмежування об'єктивної і невротичної тривожності дуже умовно, оскільки невротична тривожність має тенденцію проектуватися зовні (прикріплюватися до об'єкта), здобуваючи вид реального страху, тому що від зовнішньої небезпеки позбутися легше, ніж від внутрішньої. Відзначимо, що в даний час ця ідея знайшла своє підтвердження в дослідженнях, зв'язаних з роздратуванням мозкових структур і послуживши основою для створення представлень "явищах тривожного ряду". Невротична тривожність і об'єктивний страх часто змішуються в реакції на конкретну ситуацію. Крім того, зовнішня і внутрішня небезпека.

Ці представлення Фрейда визначили напрямок дослідження тривожності не тільки для його послідовників, але і відбилися на авторах, що вийшли за рамки психоаналізу. Безпосередній же розвиток його теорія одержала у школах психоаналізу і неопсихоаналіза, а також у тих авторів, що, почавши з психоаналізу, знайшли надалі свої власні теоретичні шляхи, наприклад,

К. Роджерс, Э. Эріксон, Ф. Перлз. Як ми бачимо, уже на перших етапах вивчення тривожності був виявлені її зв'язок з різними аспектами відносини до себе: нездатність контролювати ситуацію викликає зниження самооцінки, уникнення тривожності має своєю метою захист самооцінки, переживання деяких видів тривожності супроводжуються самозвинуваченням.

В даний час збільшилося число тривожних людей, що відрізняються підвищеним занепокоєнням, непевністю, емоційною нестійкістю. Тривожність - дуже широко розповсюджений психологічний феномен нашого часу. Вона є частим симптомом неврозів і функціонального психозу, а також є пусковим механізмом розладу емоційної сфери.

Виникнення і закріплення тривожності зв'язане з незадоволенням вікових потреб дитини. Стійким особистісним утворенням тривожність стає в підлітковому віці, опосередковуючи особливостями "Я-концепції", відносини до себе. До цього вона є похідної широкого кола порушень.

Практичні психологи, що спеціалізуються в області клінічної психодіагностики, відзначають зв'язаність між собою деяких психологічних рис. Але нерідко виявляється, що ці зв'язки не підкріплені теоретичними представленнями. До числа таких залежних друг від друга рис відносяться рівень тривожності і деякі аспекти само відносини, що виражаються в рівні самооцінки. Пацієнти, що скаржаться на підвищену тривожність, часто демонструють низький рівень самооцінки, також збільшення індексу тривоги реєструється при хитливій самооцінці.

Рівень особистісної тривожності один з найбільш значимих у діагностиці особистісного неблагополуччя показник, завжди сигнал внутрішніх недозволених конфліктів, суперечливих установок і почуттів, слабості і неефективності механізмів психологічного захисту. Актуальність даної роботи обумовлена недоліком знань про системні взаємозв'язки між деякими психологічними перемінними, такими як тривожність і самооцінка. Потреба в цих знаннях виражається не тільки в науковому, але і практичному інтересі, оскільки вони відкривають можливості цілісного розуміння особистості.

1.2.4 Фрустрація

Необхідні ознаки ситуацію під більшість визначень є сильна мотивація для досягнення мети (зустрілися) і бар'єрів, що заважають досягнення ситуації, класифікується мотиви природи і характеру "перешкоди". К. класифікацій першого роду включають, наприклад,. Маслоу відмінність базової, вроджене "психологічні потреби (Безпека, повагу і любов), розчарування, що є патогенним і набуті потребує", яка не викликає психічних розчарування. Бар'єри в дорогу окремих мета може бути фізичні (наприклад, стін), біологічного (хвороби, старіння), психологічні (страх, інтелектуальна дефіцит) і соціально культурні (правил, норм, заборон).

Згадати також поділяється на зовнішні і внутрішні бар'єри, Dembo використовується для опису своїх експериментів: внутрішніх бар'єрів, вона називається тих, які перешкоджають досягнення мети та зовнішні — тих, які не дають захід виходу. К. Левін, аналізуючи зовнішніх бар'єри, які застосовуються на дорослих для керування поведінкою дитини, відрізняє "фізично реальний", "соціологічних" ("гармати влади володіє дорослих з-за їх соціальної позиції") і "ідеологічних" введіть соціальних бар'єрів (крім включення "цілі та цінності, визнана дитиною."- ілюстрація: "Пам'ятайте, ти ж дівчина!").

Поєднання сильна мотивація для досягнення певних цілей і перешкод, безсумнівно, є неодмінною умовою для розчарування, але іноді ми подолати значні труднощі, не потрапляючи в стан засмучення. Засоби повинні покласти на достатні умови розчарування, або, що така ж ситуація, перехід проблеми в ситуації розчарування. Відповідь звичайно лежить характеристики підвищення, тому що її присутність відрізняє ситуації розчарування в отриманні. Однак, література з розчарування, ми не знаходимо аналіз психологічні сенс цієї умови, більшість авторів, обмежуються описові особа стурбований, будучи і напруга, байдужість, апатія і втрати інтерес, провини і тривоги, гнів і ворожість, заздрість і ревнощі, тощо ці емоції не прояснити дану тему і вони залишаються єдиним джерелом інформації — поведінкові "розслідування" розчарування, або поведінка. Може бути, це може пролити світло на те, що відбувається, коли ви йдете від ситуації в ситуації розчарування в отриманні? Зазвичай виділяють такі типи поведінки: хвилювання це марно) і неврегульовані реакції; b) апатія (у дослідженні, проведеному Баркер,. Dembo та к. Левін, один з дітьми в ситуації лежали на підлозі і дивився на стелі); агресії і руйнування в); ) є тенденція до сліпий повторення Виправлено поведінку; d) регресії, а це означає, що будь-який "як для лікування поведінкові, хто за раніше часи життя людини" або як "primitivizatsiya" поведінки (вимірюється за експеримент р. Баркер,. т. Dembo і знижуватися, ". Левін," проводять) або падати. "Якість реалізації. Які найбільш важливі, Центральна характеристики? Монографія Майер н. відповіді цього питання вже свою назву — "розчарування: поведінка без мети. В іншому папір н. Майер пояснив, що основні свою теорію не є, що "людина не має ніякої мети, розчаровані, але що людська поведінка не має що означає, що воно втрачає цільової орієнтації. Маєр, дисертації ілюструє приклад яких двох людей поспішали купити скандал черги квиток на поїзд на, а потім боротьба і обидва врешті-решт, приходить кінець. Така поведінка не є об'єктивною.

Вплив конкретної ситуації здатен викликати в організмі інтенсивний стресовий стан, що може або підсилити працездатність, підняти його, або статі причиною хвороби. У цих випадках говорять про емоційний стрес. Найчастіше емоційний стрес відбувається в результаті впливу негативних емоцій. Стресові нерідко передують неприємні процеси, конфліктні ситуації в родині й на роботі, помисливість, необґрунтовані побоювання й тривоги.

Стрес характеризується наявністю трьох фаз: фази тривоги, фази опірності, фази виснаження. Люди зі стійкою емоційною сферою, як правило, переборюють фазу тривоги й включаються в активну боротьбу зі стресовими факторами: беруть собі в руки, розумно зважують усі "за" й "проти". Емоційно хитливих людей охоплює тривога, що потім переходити в страх, і за фазою тривоги відразу настає фаза виснаження.

Людина, що була свідком страшного злочину (наприклад, убивства) або та, яка стала жертвою злочину, відчуває стан напруженості. При цьому всі її психічні процеси як би пригальмовані: людина поганий чує, мало бачить, повільно міркує, погане відчуває свої рухи. В одна картина напруженості може бути яскраво вираженою, тривалою, в інших - менш помітною й короткою. Розгубленість або фрустрація буквально означає розлад планів, указує на ситуацію, при якій терпиться невдача. Психолог Н.Д. Левітів визначає фрустрацію як психічний стан, що виражається в характерних рисах переживань і поведінки й викликається об'єктивно нездоланними труднощами, що виникають на шляху до досягнення мети або до рішення задачі. У стані розгубленості може знаходитися потерпілий, що не зумів відбити напад злочинця, і людина, яка була не в змозі реалізувати до кінця свій злочинний задум через виниклі непередбачені перешкоди. Відмінність розгубленості від напруженості складається в їхньому походженні. Якщо при напруженості порушення в увазі й мисленні від емоційного стану, те при розгубленості смороді первинні, а емоції - вторинні.

Стійкість будь-якої людини до стресових ситуацій може бути забезпечена двома шляхами: системою її емоційного тренування й ретельним навчанням, тобто найдокладнішим інформуванням по цікавлячи фактах, програванням можливих складних ситуацій і т.д.

Фрустрація являє собою своєрідний емоційний стан, характерною ознакою якого є дезорганізація свідомості та діяльності в стані безнадійності, втрати перспективи. М.Д.Левітов називає такі різновиди фрустрації, як агресивність, діяльність за інерцією, депресивні стани, характерними для яких є сум, невпевненість, безсилля, відчай. Фрустрація виникає в результаті конфліктів особистості з іншими, особливо в колективі, у якому людина не дістає підтримки, співчутливого ставлення. Негативна соціальна оцінка людини, яка її особистісне - її значущі стосунки, загрожує престижу, людській гідності, - спричиняє стан фрустрації. Він виникає в людей з підвищеною збудливістю, з недостатньо розвиненими гальмівними процесами, у невихованих, розбещених дітей.