Смекни!
smekni.com

Особливості емоційних станів особистості в конфліктних ситуаціях (стр. 9 из 9)

Тепер розглянемо другу групу. Тут ми бачимо, що по способу регулювання конфліктів «суперництво» складає – 46,8 %, по способу регулювання конфліктів «співробітництво» 12,4%, по способу регулювання конфліктів «компроміс» - 9,9%, по способу регулювання конфліктів «уникнення» складає – 14,2%, по способу регулювання конфліктів «пристосування» складає – 16,7%.

Як ми бачимо з таблиці 2.3 достовірні результати дослідження ми отримали по способу регулювання конфліктів «суперництво», де у другої групи вони достовірно вищі, ніж у першої (46,8% та 12,4%; р≤0,01); по способу регулювання конфліктів «уникнення», де у першої групи вони достовірно вищі, ніж у другої (44,4% та 14,2%; р≤0,01); по способу регулювання конфліктів «пристосування», де у першої групи вони достовірно вищі, ніж у другої (16,7% та 9,7%; р≤0,05).

По таблиці 2.3 добре видно як в першій групі переважають такі способи регулювання конфліктів як: на першому та другому місці уникнення та співробітництво. До першої групи відносяться курсанти ХНУВС. Їхній спосіб регулювання конфліктів можна обґрунтувати тим що, курсанти навчаючись в Харківським національнім університеті внутрішніх справ з першого курсу пристосувались до умов які надані в цьому університеті, з особливостями учбової професійної діяльності, та діяльністю, спрямованою на службову підготовку майбутнього міліціонера.

До другої групи відносяться працівники ДАІ. Їм притаманні перші два способи регулювання конфліктів: суперництво та пристосування Їхній спосіб регулювання конфліктів можна обґрунтувати тим що, кожний працівник бореться за посаду вищого ступеня, звання, довіру зі сторони керівництва, а під роботи необхідно підтримувати добрі відносини із співробітниками.

Рис. 3. Особливості способів регулювання конфліктів курсантів ХНУВС та працівників ДАІ.(%)

Числа які знаходяться горизонталі ― типи поведінки, а по вертикалі показники у відсотках. Перший ряд ― курсанти, другий ― працівники ДАІ


ВИСНОВКИ

1. Конфлікти виникають майже у всіх сферах людського життя. Існують різні визначення конфлікту, але всі вони підкреслюють наявність протиріччя, що приймає форму розбіжностей, якщо мова йде про взаємодію людей, конфлікти можуть бути схованими або явними, але в основі їх лежить відсутність згоди. Взагалі конфлікт як відсутність згоди між двома або більше сторонами - особами або групами.

Емоції(франц. emotion, від лат. emovere — збуджувати, хвилювати) — фізіологічні стани організму, які мають яскраво значущий суб’єктивний колір і охоплюючи усі види почуттів та переживань людини — від глибоко травмуючи страждань до високих форм радощів і соціального життєвідчуття.

Деякі види емоцій:

Страх - це емоція, що виникає в ситуаціях загрози біологічному чи соціальному існуванню людини й спрямована на джерело справжньої або уявної небезпеки.

Гнів - це емоційний стан, який протікає у формі афекту й викликається раптовим виникненням значної перешкоди на шляху вдоволення винятково важливої для суб'єкта споживи.

Агресія - мотиваційна поведінка, акт, що може часто завдавати шкоди об'єктам атаки-нападу або ж фізичний збиток іншим індивідам, що викликає в них депресію, психодискомфорт, незатишність, напруженість, страх, боязнь, стан пригніченості, аномальне психічне переживання

Тривожність - це багатозначний психологічний термін, що описують як визначений стан індивідів в обмежений момент часу, так і стійка властивість будь-якої людини.

2. При вивченні особливостей видів агресивності серед курсантів ХНУВС та працівників ДАІ були отримані дані, що свідчать про те, що курсантам більш притаманна пряма вербальна агресія і схильність до прямої фізичної агресії.

3. При вивченні особливостейформ агресивної поведінки серед курсантів ХНУВС та працівників ДАІ були отримані дані, що свідчать про те, що курсантам більш притаманна фізична агресія, негативізм, підозрілість та вербальна агресія.

Фізична агресія - використання фізичної сили проти іншої особи.

Негативізм - опозиційна манера в поводженні від пасивного опору до активної боротьби проти сталих звичаїв і законів.

Підозрілість - у діапазоні від недовіри й обережності стосовно людей до переконання в тім, що інші люди планують і приносять шкоду.

Вербальна агресія - вираження негативних почуттів як через форму(лемент, вереск), так і через зміст словесних відповідей (прокльону, погрози).

4. При вивченні особливостей способів регулювання конфліктів серед курсантів ХНУВС та працівників ДАІ були отримані дані, що свідчать про те, що курсантам більш притаманне уникнення, а працівникам ДАІ більш притаманне суперництво та пристосування.

Суперництво - як прагнення досягти задоволення своїх інтересів незважаючи на інтереси інших

Уникнення - для цього способу регулювання конфліктів характерно як відсутність прагнення до кооперації , так і відсутність тенденцій до досягнення власних цілей

Пристосування - цей спосіб регулювання конфліктів у повній протилежності суперництву означає принести в жертву власні інтереси заради іншої людини.


ЛІТЕРАТУРА

1. Бандурка О.М., Друзь В.А. Конфліктологія: Навч. посіб. Для ВНЗ.- Харків: Університет внутрішніх справ, 1997.

2. Бородкин Ф. М., Коряк Н. М. Увага: конфлікт. - Новосибірськ: Наука. Сиб. отд-ние, 1989.

3. Корнеева Е.Н. Якщо в родині конфлікт... - Ярославль: Академія розвитку: Академія Холдинг, 2001.

4. Столяренко Л. Д. Основи психології. Ростову-на-Дону. Видавництво «Фенікс», 1999

5. Ващенко І.В.Особливості конфліктів під час взаємодії процівників органів внутрішніх справ як передумова успішного розв'язання оперативно-службових завдань/Психологія:ЗБ. Наук праць.- НДПУ ім. М.П. Драгоманова.- Вип.2.Ч.П.-2000.

6. Ващенко І.В., Гіренко С.П. Общая конфліктологія: Навч. Посіб./Під заг.ред. І.В. Ващенко, С.П. Гіренко.- 2-е вид.,- Харків: Оригінал,2001.

7. У.Гришина Н.В. До питання про предросположеність до конфліктної поведінки/Експерементальна та прикладна психологія.-Л.:ЛГУ, 1981.- Вип.№10

8. Гришина Н.В. Про природу соціально-виробничих конфліктів./Соціально-психологічні проблеми руководства та управління колективами.- М,1974.

9. Аграшенков А. В. Психологія на щодня. Ради, рекомендації, тести. - М.: Віче, 1997.

10. Донцов А. І., Полозова Т.А. Проблеми об'єктивних детермінант міжособистісного конфлікту в групі. Вест. МДУ. Психологія, 1977,№ 4.

11. Дмітрієв А.,Кудрявцев В. Вступ в загальну теорію конфлікту. М., 1993.

12. Лефевр В.А. Конфліктуючі структури. Вороніж, 1967.

1З. Сідоренко Е.В. Методи математичної обробки в психології /Е.В. Сідоренко.- Спб.: Мова,2002.

14. Тюріна В.А., Ващенко І.В. Види конфліктів.- К., 1998.

15. Пономарьов І.Б. Конфлікти в діяльності і спілкуванні працівників ОВС- М., 1988.

16. Холлігер В. Людина та агресія.- М.: Просвещение.,1985.

17. Кудрявцев С.В. Конфлікт та насильственні злочини. М.,1991.

18. Орлова Є.А.,Філонов Л.Б. Взаємодія в конфліктній ситуації:Деякі фактори, які визначають хід взаємодії. Психологічні проблеми соціальної регуляції поведінки. М., 1976.

19. Імуратов А.Т. Конфлікт і згода. - К.: Наук. Думка, 1996.

20. Хібовська В.А. Трудові конфліти: причини, резутати і способивирішення .-М.,1995.-№ 3.

21. Манешин В. С. Дисциплина и общество. Социально-философский аспект - М.: МГУ, 1984.

22. Професійна психологія в органах внутрішніх справ: Загальна частина. – Київ: УАВС,1995

23. Райгородский Д.Я. Практическая психодиагностика. Методики и тесты. Учебное пособие. – Самара, 1998.

24. Сидоренко Е. В. Методы математической обработки в психологии / Е. В. Сидоренко. – СПб.: Речь, 2002.

25. Сливка С.С. Професійна культура працівника міліції. – Львів: Вільна Україна, 1995

26. Ткаченко Т.С. Моральна деформація співробітників ОВС // Філософські проблеми права та правоохоронної діяльності співробітників ОВС. – Київ: УАВС,1995

27. Шванцара Й. И др. Диагностика психического развития.– Прага

28. Репина Т.А. Анализ теорий полоролевой социализации в современной западной психологии// Вопр. психологии, N 2

29. Раншбург Й., Поппер П. Секреты личности.– М.

30. Рабочая книга социолога/ Под ред. Г.В.Осипова и др.

31. Х. Хекхаузен Агрессия // Мотивамия и деятельность. М., 1986